Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

ZTE V9 Light

Design, skjerm og menyer

Det er en god stund siden de første nettbrettene dukket opp her til lands, men vi har ikke sett så mange billige nettbrett på markedet. ZTE V9 Light er et nettbrett som bare koster 2800 kroner.

Da Samsungs toppmodell Galaxy Tab kom på markedet kostet den rundt 6500 kroner, og det var skrikende behov for billigere alternativer. Nå er imidlertid prisen på Galaxy Tab helt nede i 3600 kroner.

Med andre ord møter V9 Light tøff konkurranse fra en skikkelig toppmodell som bare koster 30 prosent mer.

Design

V9 Light er et hendig lite nettbrett med syv tommers skjerm. Dermed har den plass i en jakkelomme, men den kan ikke erstatte mobilen din med mindre du går med en stor jakke eller en bæreveskeanordning sommer som vinter.

Vekten til V9 Light er knapt merkbart høyere enn Samsung Galaxy Tab, som stiller med samme skjermstørrelse som V9 Light. Imidlertid er Samsungs toppmodell betydelig større i bredden.

Til prisen forventer vi ikke noe aluminiumsytre eller en skjerm med Gorilla Glass foran, men likevel er det mange ting ved byggekvaliteten vi er skuffet over.

Bakdekselet er av billig plast, og av/på-knappen og volumtastene kan finne på å brette seg bakover slik at de ikke går an å trykke på. Dette gir et dårlig inntrykk.

Resistiv og svak skjerm

Skjermen er trykkfølsom (resistiv). Dermed er det ikke mulig å bruke to fingre for å zoome i applikasjoner som nettleseren, og du må trykke litt hardere enn du er vant med fra berøringsfølsomme (kapasitive) skjermer for å få respons. Til gjengjeld er det mulig å bruke gjenstander for å bruke resistive skjermer, men det følger ikke med noen pekepenn i pakken.

Siden skjermen er resistiv ligger det også en myk film over hele fremsiden. Denne hilser riper velkommen, og i tillegg er det mye gjenskinn i overflaten. Spesielt når enheten viser mye svartfarge og det er god belysning rundt deg, ser du stort sett bare det som er bak deg.

I tillegg virker skjermen litt uskarp. Oppløsningen i skjermen er på 800 x 480 piksler fordelt på de syv tommerne. I V9 Light kan du se pikslene med det blotte øyet når du er veldig nært, noe som bidrar til en uskarp skjermopplevelse, men det er mest fordi skjermen er litt blass og og ikke så kraftig bakbelyst at skjermen oppleves uskarp.

Synsvinkelen er veldig definert. Ser du på skjermen litt ovenfra blir skjermen for lys og kontrastene i de lyse områdene blir borte. Det motsatte skjer om du ser på skjermen ovenfra. Her må du ha helt riktig synsvinkel for at alt skal bli riktig.

Også med riktig synsvinkel er fargene langt fra så klare som i dyrere nettbrett.

I hovedmenyen virker skjermen spesielt uskarp. Her har ZTE blåst opp ikonene for å få de store nok til skjermen, uten at det har blitt brukt vektorgrafikk eller større ikoner for å få det til å se pent ut.

Eclair-menyer

I V9 Light finner du Android OS 2.1, altså en noe eldre versjon av Android. Med tanke på sikkerhet hadde vi absolutt forventet å iallfall finne Android OS 2.2 Froyo-versjonen i nettbrettet.

Grensesnittet i V9 Light er omtrent akkurat det vi kjenner fra Android-mobiler, men noen få endringer har blitt gjort. Opplåsningsmekanismen minner om et trekkspill, ikonene nederst på skjermen har blitt litt flere og ikonene i hovedmenyene har som nevnt blitt blåst opp i størrelse. I tillegg er det mulig å bruke enheten både loddrett og vannrett overalt.

Ellers er det ikke gjort tiltak som ligner på det Huawei har gjort i S7, og menyene er i all hovedsak slik vi kjenner dem fra Android-telefoner.

Du har fem skrivebordsområder å velge mellom, og her kan du legge inn småprogrammer og snarveier. Dette kan være greit å sette opp fordi oversikten over programmer er sortert alfabetisk og kan fort oppleves uoversiktlig når du har installert flere programmer.

Dette følger med i pakken, pluss et 8 GB minnekort.

Skjermtastaturet som følger med har fått plass til bokstavene æ, ø og å, og ellers er det den velfungerende XT9-ordboken som prøver å rette på det du skriver når du bommer på bokstavene.

Prosessoren som driver V9 Light er en Qualcomm MSM7227 med klokkehastighet på 600 MHz. Med andre ord snakker vi om et brikkesett som like gjerne kunne vært plassert i en mobiltelefon.

V9 Light er definitivt tregere enn Samsungs Galaxy Tab. Menyene hakker litt, men det er mer noe som virker som litt lav oppdateringsfrekvens enn at menyene lugger. Den er rett og slett jevnt litt treg, noe som gjør at det ikke oppleves like irriterende som sporadisk treghet.

Alt i alt er vi litt skuffet over byggekvaliteten, skuffet over at menyene er litt gamle og vi klarer ikke å 'like å bruke' V9 Light når skjermen er så dårlig som den er.

V9 Light er mer eller mindre en forvokst HTC Tattoo. Det gjør at du kan lese frokostlektyren på enheten, som jo er noe av poenget ved et nettbrett, men så langt liker vi den forvokste Galaxy S langt bedre, og den koster bare 800 kroner mer.

Funksjoner og multimedia

V9 Light er ikke bare et lite nettbrett, men også en overdimensjonert mobiltelefon.

Nettbrettet har altså et spor for SIM-kort, og du kan sende og motta tekstmeldinger. I tillegg er det mulig å ringe med V9 Light, enten ved å ha nettbrettet foran deg og bruke høyttalerfunksjonen eller ved å bruke en håndfri.

Vi sliter veldig med lyden i nettbrettet når vi prøver å føre telefonsamtaler uten den medfølgende håndfrien. Motparten har store problemer med å høre hva vi sier, og det er ikke så enkelt i vår ende å høre alt heller.

Her må det en håndfri til, og lyden er da upåklagelig i begge ender. Bare synd håndfrien er i form av et stort ledningskaos som ikke er veldig praktisk å ha liggende i sekken.

En Bluetooth-håndfri er nok det mest praktiske, men det koster ekstra.

Telefonfunksjonaliteten åpner også for super-3G-tilkobling, slik at du ikke er avhengig av å ha et trådløst nettverk i nærheten.

Svak på nett

Fullstørrelses nettsider laster relativt rask uansett hvilken teknologi du bruker for å få internettilgang, og de vises på en god måte i den WebKit-baserte nettleseren.

V9 Light har ikke støtte for Adobe Flash, noe som skyldes at enheten stiller med Android OS 2.1 i stedet for 2.2 som fikk Flash-støtte.

Ellers synes vi surfeopplevelsen blir svekket av den resistive skjermen både fordi det ikke går så flytende og flott som i kapasitive skjermer og fordi skjermen er blass og uskarp med mye gjenskinn.

Til vanlig surfing duger V9 Light helt greit, men vi synes Flash og kapasitiv skjerm er verdt det Samsungs Galaxy Tab koster ekstra.

Kjent e-post

Av e-postfunksjonalitet finner vi som vanlig i Android både en vanlig e-postklient og en egen Gmail-klient. Sistnevnte klient har støtte for push-synkronisering og setter seg selv opp når du taster inn brukernavn og passord.

Den andre e-postleseren kan settes opp mot hvilken som helst e-postkonto som støtter vanlige standarder, og det inkluderer en Exchange-konto. I denne e-postklienten får du samlet alle e-postene eller du kan se hver konto for seg.

Begge e-postklientene støtter HTML-formatert e-post. Som vanlig i Android er det også støtte for å vise vedlegg i PDF-formatet så vel som Microsoft Office-dokumenter. I V9 Light er det Documents To Go som er installert på forhånd. Documents To Go imponerer med svært god respons i de største Excel-dokumentene.

Du kan også opprette dokumenter hvis du legger 15 amerikanske dollar på bordet for en fullversjon.

Elendig musikkspiller

Som musikkspiller egner V9 Light seg særdeles dårlig. Det medfølgende hodesettet gir så flat lyd at vi la det tilbake i eska ved første anledning, og koblet til et sett passe krevende øreplugger av typen Denon AH-C751.

V9 Light gir deg mye bakgrunnsstøy, veldig lite av de lave basstonene og en dempet og unaturlig diskant.

Når det skjer mye i musikken blir lydbildet grøtete, og det er umulig å skille instrumentene fra hverandre. Trommer som vanligvis er gjennomtrengende og tydelige befinner seg langt i bakgrunnen av de grøtete gitarene.

På toppen av det hele synes vi ikke volumet kan stilles høyt nok i de rolige partiene, mens i de partiene der det skjer mye vil vi egentlig bare ha lyden vekk.

Video

Av videoformater støtter V9 Light stort sett bare de aller vanligste, som MPEG4 og 3GP. DivX er det for eksempel ikke støtte for, og dermed må det aller meste konverteres.

Skjermen er ikke den beste til å se videoer på, og spesielt spillefilmer der handlingen skjer i mørke omgivelser. Om det er mye annet lys rundt deg, for eksempel i en bil eller buss på skyfri dagtid, er det svært vanskelig å se hva som skjer på skjermen.

Å se episoder av humoristiske TV-serier på V9 Light fungerer imidlertid greit, selv om skjermen er litt blass og synsvinkelen er definert.

Laber spillskjerm

Det følger ikke med noen spill i V9 Light, men du finner alt du trenger i Android Market.

Du må trykke forholdsvis hardt for å få skjermen til å reagere, noe som er plagsomt i mange spill. Vi synes trykking fungerer bra, som i City Jump og Farm Frenzy, mens spill der du trenger å dra fingeren over skjermen som for eksempel Flight Control fungerer særdeles dårlig.

Skjermen er forøvrig igjen en ulempe når det kommer til det visuelle. Vi har aldri sett sinte fugler så blasse som i V9 Light.

Ellers har nettbrettet G-sensor, men når du spiller spill der du skal bevege på enheten i alle retninger merker du fort at synsvinkelen på skjermen er altfor sær slik at det er vanskelig å samtidig se hva som skjer på skjermen.

Maskinvare

Til lagring av musikk, video og spill følger det med et minnekort på 8 GB. Enheten har i praksis ingen innebygget lagringsminne.

Ellers er det 512 MB arbeidsminne og like mye ROM-minne. At det er så lite arbeidsminne gjør at det ofte går litt tregt og hakkete i krevende spill og applikasjoner.

Prosessoren i V9 Light er heller ikke til å juble over. Nettbrettet drives av en Qualcomm MSM 7227 klokket til 600 MHz.

Batteriet er ganske stort.

Et batteri på 3400 mAh er energilagringsplassen i nettbrettet, og det holder til ti timers bruk ifølge produsenten.

V9 Light lades gjennom Micro-USB, og den har ingen problemer med å motta strøm nok til lading fra enhver USB-port. Du trenger altså ikke nødvendigvis en egen strømforsyning for lading, slik som enkelte nettbrett-toppmodeller.

Dermed kan du også bruke en standardkabel i bil, noe du kanskje har fra før dersom du har en mobillader for bilen eller en nyere bilnavigator med samme inngang.

Konklusjon

ZTE V9 Light er en rimelig inngang til nettbrettmarkedet. Dette nettbrettet koster bare 2800 kroner og kjører Android, men du bør ikke la deg friste.

Trykkfølsom

Den største ulempen er at V9 Light har fått en skjerm av den trykkfølsomme typen, noe som gir dårligere respons og flyt enn dagens berøringsfølsomme skjermer.

Skjermen er også blass, og nettbrettet er kresen på innsynsvinkelen for at bildet skal se noenlunde riktig ut.

Dermed er ikke V9 Light like morsom å spille eller se video på som dyrere nettbrett.

Eldre Android

At V9 Light ikke har nyeste Android-versjon er greit nok, med tanke på prisen. Vi skulle imidlertid ønske den hadde fått Android OS 2.2 Froyo i stedet for 2.1 Eclair. Da ville den nemlig hatt flash-støtte og vært raskere både på nettsurfing og i andre applikasjoner.

En raskere prosessor, mer arbeidsminne og mer innebygget minne ville også vært hyggelig, men med tanke på prisen er vi godt fornøyd med at enheten stort sett ikke lugger i menyene.

V9 Light hakker bare når du kjører krevende applikasjoner og spill, så du blir nødt til å holde deg unna den mest avanserte programvaren.

Er hyggelig pris nok?

For under et år siden ville et nettbrett med resistiv skjerm og det meste av teknologi til bare 2800 kroner imponert oss. Da kostet Samsungs Galaxy Tab rundt 6500 kroner. Imidlertid gjør den ikke det lenger.

Galaxy Tab koster intet mindre enn 3400 kroner, og dermed er ikke veien så lang. Samsungs modell er bare litt større enn V9 Light og koster litt mer, men til gjengjeld får du en knallbra kapasitiv trykkskjerm som gjør at nettbrettet fungerer bedre til surfing på internett, filmvisning, spill og ... det meste, egentlig. Det samme gjelder Apples iPad som starter på 3890 kroner.

Ja, vi snakker om omtrent dobbel pris, men vi mener likevel det er verdt prisforskjellen. Dette er årsaken:

Kjøper du en ZTE V9 Light tror vi at den kommer til å ligge i en skuff som støvsamler om bare noen måneder når du blir lei av den. En Galaxy Tab eller Apple iPad gir en helt annen opplevelse. De inviterer til hyppig bruk enten du skal lese nyheter eller spille.

Derfor er vårt tips å kjøpe et godt nettbrett med kapasitiv skjerm i stedet for å kjøpe en dyr støvsamler kamuflert som et billig nettbrett.

annonse