Tek.no

Test

ZTE V9 Light

29 Mar 2011 05:00

Design, skjerm og menyer

Det er en god stund siden de første nettbrettene dukket opp her til lands, men vi har ikke sett så mange billige nettbrett på markedet. ZTE V9 Light er et nettbrett som bare koster 2800 kroner.

Da Samsungs toppmodell Galaxy Tab kom på markedet kostet den rundt 6500 kroner, og det var skrikende behov for billigere alternativer. Nå er imidlertid prisen på Galaxy Tab helt nede i 3600 kroner.

Med andre ord møter V9 Light tøff konkurranse fra en skikkelig toppmodell som bare koster 30 prosent mer.

Design

V9 Light er et hendig lite nettbrett med syv tommers skjerm. Dermed har den plass i en jakkelomme, men den kan ikke erstatte mobilen din med mindre du går med en stor jakke eller en bæreveskeanordning sommer som vinter.

Vekten til V9 Light er knapt merkbart høyere enn Samsung Galaxy Tab, som stiller med samme skjermstørrelse som V9 Light. Imidlertid er Samsungs toppmodell betydelig større i bredden.

Til prisen forventer vi ikke noe aluminiumsytre eller en skjerm med Gorilla Glass foran, men likevel er det mange ting ved byggekvaliteten vi er skuffet over.

Bakdekselet er av billig plast, og av/på-knappen og volumtastene kan finne på å brette seg bakover slik at de ikke går an å trykke på. Dette gir et dårlig inntrykk.

Resistiv og svak skjerm

Skjermen er trykkfølsom (resistiv). Dermed er det ikke mulig å bruke to fingre for å zoome i applikasjoner som nettleseren, og du må trykke litt hardere enn du er vant med fra berøringsfølsomme (kapasitive) skjermer for å få respons. Til gjengjeld er det mulig å bruke gjenstander for å bruke resistive skjermer, men det følger ikke med noen pekepenn i pakken.

Siden skjermen er resistiv ligger det også en myk film over hele fremsiden. Denne hilser riper velkommen, og i tillegg er det mye gjenskinn i overflaten. Spesielt når enheten viser mye svartfarge og det er god belysning rundt deg, ser du stort sett bare det som er bak deg.

I tillegg virker skjermen litt uskarp. Oppløsningen i skjermen er på 800 x 480 piksler fordelt på de syv tommerne. I V9 Light kan du se pikslene med det blotte øyet når du er veldig nært, noe som bidrar til en uskarp skjermopplevelse, men det er mest fordi skjermen er litt blass og og ikke så kraftig bakbelyst at skjermen oppleves uskarp.

Synsvinkelen er veldig definert. Ser du på skjermen litt ovenfra blir skjermen for lys og kontrastene i de lyse områdene blir borte. Det motsatte skjer om du ser på skjermen ovenfra. Her må du ha helt riktig synsvinkel for at alt skal bli riktig.

Også med riktig synsvinkel er fargene langt fra så klare som i dyrere nettbrett.

I hovedmenyen virker skjermen spesielt uskarp. Her har ZTE blåst opp ikonene for å få de store nok til skjermen, uten at det har blitt brukt vektorgrafikk eller større ikoner for å få det til å se pent ut.

Eclair-menyer

I V9 Light finner du Android OS 2.1, altså en noe eldre versjon av Android. Med tanke på sikkerhet hadde vi absolutt forventet å iallfall finne Android OS 2.2 Froyo-versjonen i nettbrettet.

Grensesnittet i V9 Light er omtrent akkurat det vi kjenner fra Android-mobiler, men noen få endringer har blitt gjort. Opplåsningsmekanismen minner om et trekkspill, ikonene nederst på skjermen har blitt litt flere og ikonene i hovedmenyene har som nevnt blitt blåst opp i størrelse. I tillegg er det mulig å bruke enheten både loddrett og vannrett overalt.

Ellers er det ikke gjort tiltak som ligner på det Huawei har gjort i S7, og menyene er i all hovedsak slik vi kjenner dem fra Android-telefoner.

Du har fem skrivebordsområder å velge mellom, og her kan du legge inn småprogrammer og snarveier. Dette kan være greit å sette opp fordi oversikten over programmer er sortert alfabetisk og kan fort oppleves uoversiktlig når du har installert flere programmer.

Dette følger med i pakken, pluss et 8 GB minnekort.

Skjermtastaturet som følger med har fått plass til bokstavene æ, ø og å, og ellers er det den velfungerende XT9-ordboken som prøver å rette på det du skriver når du bommer på bokstavene.

Prosessoren som driver V9 Light er en Qualcomm MSM7227 med klokkehastighet på 600 MHz. Med andre ord snakker vi om et brikkesett som like gjerne kunne vært plassert i en mobiltelefon.

V9 Light er definitivt tregere enn Samsungs Galaxy Tab. Menyene hakker litt, men det er mer noe som virker som litt lav oppdateringsfrekvens enn at menyene lugger. Den er rett og slett jevnt litt treg, noe som gjør at det ikke oppleves like irriterende som sporadisk treghet.

Alt i alt er vi litt skuffet over byggekvaliteten, skuffet over at menyene er litt gamle og vi klarer ikke å 'like å bruke' V9 Light når skjermen er så dårlig som den er.

V9 Light er mer eller mindre en forvokst HTC Tattoo. Det gjør at du kan lese frokostlektyren på enheten, som jo er noe av poenget ved et nettbrett, men så langt liker vi den forvokste Galaxy S langt bedre, og den koster bare 800 kroner mer.

Les også