Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestASUS ROG PG348Q

Er denne svindyre skjermen verdt pengene?

Vi har tatt en nærmere kikk på Asus' nye koloss av en monitor.

Tøft design »

Den siste tiden har vi sett at såkalte Ultrawide-skjermer, eller kinoformat om du vil, er på full vei inn i markedet. Enn så lenge er det fortsatt 16:9-monitorene som har den største andelen av markedet, men stadig flere produsenter frister nå også med 21:9-skjermer.

En av de aller beste spill-skjermene på markedet kommer fra Asus. Den 27-tommer store skjermen innfrir de fleste kriteriene til hardbarkede spillere. Nå har imidlertid denne modellen fått en storebror.

Den nye modellen tilhører også selskapets ROG-serie, og har fått betegnelsen Asus ROG PG348Q. Med denne modellen går Asus til angrep på sin konkurrent Acer, med en modell som konkurrerer direkte mot Acers Predator X34.

Rammene på skjermen er tynne, og den nedre delen ser bra ut selv om den er laget i plast.

Dette er dog ikke et billig alternativ, og har du lyst på et eksemplar av Asus sitt nye flaggskip må du ut med nesten 14 000 kroner i skrivende stund – et par tusen mer enn Acers tilsvarende konkurrent.

Ser og føles heftig ut

Asus sin nye skjerm kommer i en enorm eske, og inne i denne ligger det en skjerm som oser av byggekvalitet. Selve om selve skjermen er nokså anonym av seg. Rammene rundt sidene og toppen av skjermen er meget tynne, og rammen på undersiden er elegant utformet med en ramme i plast som ser ut som børstet aluminium.

Også baksiden av skjermen er viet oppmerksomhet rundt design. Legg spesielt merke til den tøffe foten.

Det er dog ikke selve skjermen som stikker av med oppmerksomheten vår. Det gjør foten til denne nye gigant-skjermen.

Foten er nemlig laget like robust som en stridsvogn uten at den er klumpete overhodet. Den består av tre forholdsvis tynne metallprofiler som har en helt særegen utforming. Beinene ser nemlig ut som de er vridd ut fra senterstammen på foten.

Videre har du fulle muligheter til å justere skjermen i høyden, samt hvor mange grader du vil at den skal vinkles opp eller ned.

Når du slår på skjermen venter også en ny overraskelse. Det har seg nemlig slik at Asus sin Republic of Gamers-logo blir projisert ned på bordet skjermen står på, i et intenst, rødt lys. Dette gjør jobben enkelt å se om skjermen er slått på eller ikke – og logoen følger dessuten med rundt om du vrir på skjermen.

Skjermen har en projektor i foten som gir deg en logo på bordet den står.
Knappene på baksiden gjør det enkelt å navigere seg rundt i menyene.

For noen vil nok dette bli litt i overkant «harry», men ta det helt med ro. Inne i menyene kan du velge mellom tre ulike lystyrker for denne logoen, samt at den også kan slås helt av om du syns den blir for plagsom.

Samme, smarte menyløsning som lillebror

Menyene er forøvrig mye den samme som du finner på lillebror ROG PG279Q, og en av tingene vi liker aller best med denne er at du kan styre markøren med en liten styreknapp på baksiden av skjermen. Dette gjør det enkelt å navigere seg rundt om i menyene.

Menyene til Asus-skjermen er enkle og ryddige å få oversikt over.

Rent grafisk er også menyen ryddig og enkel å tyde. Den kommer opp på skjermen nederst til høyre, og er logisk bygget opp. Vi må si at dette nok er en av de bedre skjermene vi har testet når det kommer til brukervennlighet.

Helt greit med tilkoblinger

Asus-skjermen kan by på det meste av tilkoblinger. Det kan være litt knotete å komme til kontaktene på baksiden, spesielt siden du ikke kan vippe skjermen opp på høykant slik du kan med lillebroren på 27 tommer.

På baksiden finner vi én HDMI-port og én DisplayPort. I tillegg til dette kan du også koble skjermen til PC-en din ved hjelp av en USB-A til USB-B-kabel. Dermed kan du bruke skjermen som en USB-hub med de USB-portene som finnes i tillegg på baksiden.

Asus ROG Swift PG348Q
9
Imponerende
Anbefalt

Asus ROG Swift PG348Q

sitat"Kan du svelge prislappen på 14000 kroner er dette noe av det råeste på markedet »"

Fordeler

 • Krysse av
  Meget god bildekvalitet
 • Krysse av
  Meget god fargegjengivelse
 • Krysse av
  100 Hz (overklokkingsfunksjon) som fungerer godt
 • Krysse av
  Støtte for G-Sync
 • Krysse av
  21:9-formatet
 • Krysse av
  Enkel og ryddig brukervennlighet
 • Krysse av
  Tøft design
 • Krysse av
  Lite gjenskinn
 • Krysse av
  Nærmest rammeløs

Ting å tenke på

 • Bytt
  21:9-formatet
 • Bytt
  Koster flesk

Bildekvalitet »

Designet og brukeropplevelsen på denne skjermen er helt på topp, men for 14 000 kroner er det først og fremst bildekvaliteten det stilles høye krav til.

Asus sin ROG-serie er jo spesielt myntet på spillere, så også denne skjermen. Og etter å ha prøvd den ut over en stund må vi si at denne skjermen nok møter forventningene og kravene til de aller fleste.

Imponerende fargegjengivelse

Normal heller overraskende mot blått
Varm gir en nokså god hvitbalanse

Fra fabrikk har du noen ulike bildemoduser å velge i, hvor du blant annet kan stille hvitbalansen. Her kan du velge i forhåndsprogrammerte moduser som kjølig, normal eller varm. Dog viser våre målinger at ikke alle disse er like beskrivende som du kanskje skulle tro.

Ser vi på våre målinger er faktisk hvitbalansen mer nøyaktig om du velger varm enn hva tilfellet er med normal. Om du tar en kikk på bildet til høyre så ser du at normal faktisk gir et svakt blåstikk i hvitbalansen, mens varm faktisk treffer mer riktig, selv om den trekkes en anelse mot rødt.

Begge modusene gir deg en lysstyrke rundt 230 nits, hvilket er i overkant mye. Dette er riktignok en smakssak, men i vårt tilfelle ønsker vi en verdi tett rundt 180 nits. Total sett ville vi derfor valgt varm-modusen om vi ikke skulle kalibrert skjermen videre.

Slik ble fargene da vi var ferdig med å kalibrere skjermen.

Men det skal vi. Og det er en liten jobb som gir denne skjermen det lille ekstra. Vi starter med å justere litt på både lysstyrke og kontrast slik at dette stemmer best mulig. Etter dette tar vi fatt på fargene, og etter litt justering treffer hvitt nesten innertier.

Samtidig er både blått, cyan og magenta meget bra, mens rødt, gult og grønt trekkes litt ut. Alt i alt er dette en av de beste skjermene vi har testet når det kommer til fargepresisjon.

En av grunnene til dette er at Asus bruker et IPS-panel på denne modellen. Ofte kan det resultere i at skjermen egner seg dårligere til spill fordi reaksjonstiden på denne type paneler som regel er tregere enn tradisjonelle TN-paneler. Det er ikke tilfelle med flaggskipet til Asus.

Kattemyk i bevegelsene

Asus har nemlig igjen klart å lage et IPS-panel som er kjapt nok til å tilfredsstille aktive spillere. Reaksjonstiden er oppgitt til 5 millisekunder fra grått til grått, noe som i seg selv ikke sier all verden. Men vårt måleutstyr viser at inputlaggen ligger rundt 6 millisekunder, hvilket er meget bra. Dog målt i 1080p-oppløsning.

Disse fargeinnstillingene gikk vi for til slutt.

Skjermen gir deg 60 bilder i sekundet ut av esken, men via menyene kan du slå på en overklokkingsfunksjon som hever antall bilder i sekundet til 100. Vær dog obs på at skjermen må restartes før du får glede av overklokkingen.

Kombinert med et respektabelt antall bilder per sekund har skjermen dessuten støtte for G-Sync-teknologien til Nvidia. Det betyr at skjermen og PC-en din synkroniserer antall bilder i sekundet dynamisk, som igjen gir deg en problemfri grafikk uten såkalte tears.

Etter å ha brukt skjermen til alt fra League of Legends til Battlefield 4, må vi si oss imponert over måten bevegelsene glir silkemykt. Skjermen bevarer skarpheten godt selv om vi aktivt prøver å fremprovosere problemer med raske panoreringer.

Samtidig er panelet meget habilt på belysning og gjenskinn. Selv om vi slår av lyset i rommet og setter bildet til å vise sort, er det svært lite lekkasjer å spore i hjørnene. Panelet i seg selv har en matt overflate, og selv om vi tester skjermen nære noen vinduer som er plassert på siden av skjermen, blir den ikke nevneverdig sjenert av dette.

Kan 21:9-formatet gi deg noen fordeler eller ulemper?

Asus ROG PG348Q har et litt annerledes format enn hva vi er vant til. Den 34 tommer store ultrawide-skjermen byr på en overflate som er ekstra bred, er omtrent like høy som en tradisjonell 27-tommers 16:9-monitor – og i tillegg er den buet.

League of Legends i vanlig 1080p oppløsning
I 21:9-modus ser vi at du kan se mer av grafikken på sidene

I motsetning til TV-er, ser vi faktisk en stor nytteverdi av å bue slike 21:9-monitorer. Siden du stort sett blir sittende alene foran skjermen, har du ingen å krangle om «sweatspoten» med. Samtidig er skjermen såpass bred, at formen gir mer mening på denne avstanden. Da er det omtrent like langt fra nesetippen din til ytterkantene av skjermen som rett frem.

Det er langt fra alle spill som har støtte for dette formatet, men vi har testet en del spill som har det, og i enkelte tilfeller kan formfaktoren komme deg til nytte.

Vi startet blant annet opp League of Legends, et spill som takler oppløsningen til den ultrawide-skjermen. Som du kan se av bildene til høyre, har vi tatt noen skjermdumper som viser spillet i både 3440 x 1440 piksler, samt mer tradisjonelle 1920 x 1080.

Mens 1080p grafikken gir deg den vanlige oversikten over kartet, ser vi at 21:9-oppløsningen bevarer det samme høydeforholdet i grafikken, men samtidig viser et bredere felt av kartet sideveis.

Grafikken blir fort litt rar i kanten, og viser at spillet i utgangspunktet ikke var tiltenkt 21:9-formatet. Men det er på ingen måte noe krise.

Som du kan se av det nederste bildet er det ikke alltid like heldig å bruke formatet heller, der vi kan se at spillet rett og slett er laget med vanlig 16:9-skjermer for øyet, og på den måten ikke fyller ut hele skjermen når du stiller deg i ytterkant av kartet.

Likevel må vi si at formatet byr på noen spennende muligheter om du for eksempel spiller skytespill. Den ekstra brede skjermen gir deg jo mer informasjon på sidene, som for eksempel kommer godt med om du beveger deg inn i et bygg i Battlefield 4, hvor du flere ganger kan se mer av rommet samtidig.

På den andre siden er denne informasjonen lagt til på sidene, og ofte blir du for fokusert på hva som foregår på midten av skjermen til at du får med deg hva som skjer på sidene av synsfeltet ditt.

Her kommer vi tilbake med en artikkel hvor vi låser oss til å spille med en slik 21:9-skjerm over tid.

Asus ROG Swift PG348Q
9
Imponerende
Anbefalt

Asus ROG Swift PG348Q

sitat"Kan du svelge prislappen på 14000 kroner er dette noe av det råeste på markedet »"

Fordeler

 • Krysse av
  Meget god bildekvalitet
 • Krysse av
  Meget god fargegjengivelse
 • Krysse av
  100 Hz (overklokkingsfunksjon) som fungerer godt
 • Krysse av
  Støtte for G-Sync
 • Krysse av
  21:9-formatet
 • Krysse av
  Enkel og ryddig brukervennlighet
 • Krysse av
  Tøft design
 • Krysse av
  Lite gjenskinn
 • Krysse av
  Nærmest rammeløs

Ting å tenke på

 • Bytt
  21:9-formatet
 • Bytt
  Koster flesk

Konklusjon »

Konklusjon

Asus utvider sin ROG-serie med det som kan ses på som en slags storebror til en av verdens beste spilleskjermer (PG279Q). Den nye skjermen, PG348Q, kan by på 21:9-format med høy oppløsning, IPS-panel, 100 Hz og støtte for G-Sync. Dog koster den deg over 14 000 kroner i skrivende stund.

For pengene du legger på bordet får du en av de råeste skjermene på markedet. Også utseendemessig. Selve skjermen er nokså anonym med nærmeste rammeløse kanter på sidene og toppen av skjermen. Nedkanten er dog litt tykkere, og selv om den er laget i plast, gjør den designet et hakk hvassere. Men det er ikke selve skjermen som stjeler oppmerksomheten.

Foten til denne skjermen er nemlig verdt noen ord i seg selv. Her har Asus laget et helt unikt design, og til å konstruere foten er det ikke spart på kvaliteten i materialvalget. Samtidig er foten tilholdssted for en liten projektor, som skyter Asus sin Republic of Gamers-logo ned på bordet under foten.

Hvorvidt dette er stilig eller ikke må nesten bli opp til enhver å avgjøre. Vi velger derfor å la den avgjørelsen stå åpen. Her på bruket var det både noen som syntes den var tøff, mens andre syntes det stikk motsatte.

Samtidig som utseendet er godt, er også brukervennligheten god. Menyen styres enkelt med en liten styrespak som sitter plassert på baksiden av skjermen. I tillegg er menyen logisk oppbygget slik at du neppe har store behov for å kikke i bruksanvisningen.

Asus sin nye skjerm fortjener et bredt smil og et Anbefalt-stempel. ManOle Henrik Johansen, Tek.no

Det viktigste er fortsatt kvaliteten på bildet, og her står ikke skjermen tilbake for noen. Her får du et meget godt resultat om du tar deg tid til å kalibere skjermen skikkelig. Samtidig som fargene er presise er også bevegelsene til skjermen knakende gode. Panelet er meget godt og jevnt belyst, samtidig som det ikke lett lar seg plage av gjenskinn.

I tillegg gir kinoformatet deg en ny opplevelse når du spiller. Den ekstra informasjonen på sidene av skjermen, i forhold til en 16:9-monitor, kan gi deg en fordel når du spiller.

Alt i alt er dette en meget bra skjerm. Den koster mye penger, og av den grunn går den glipp av toppkarakteren. Likevel er det umulig å ikke gi denne skjermen et Anbefalt-stempel.

Alternativer

Vil du heller ha deg en vanlig 16:9-skjerm, men fortsatt ha en monitor som egner seg godt til spill, er Asus sin Rog Pg279Q markedets beste skjerm for nettopp dette formålet. Her får du også et IPS-panel kombinert med G-Sync-teknologien til Nvidia.

Skulle du ønske deg en 21:9-skjerm til kontorarbeid, lager Dell en sabla god modell. Den har typebetegnelsen Dell U3415W, og har et godt IPS-panel med høy oppløsning. I tillegg har den en hendig funksjon der du kan koble til to PC-er, og styre begge maskinene med samme tastaturet og musen koblet til skjermen.

Asus ROG Swift PG348Q
9
Imponerende
Anbefalt

Asus ROG Swift PG348Q

sitat"Kan du svelge prislappen på 14000 kroner er dette noe av det råeste på markedet »"

Fordeler

 • Krysse av
  Meget god bildekvalitet
 • Krysse av
  Meget god fargegjengivelse
 • Krysse av
  100 Hz (overklokkingsfunksjon) som fungerer godt
 • Krysse av
  Støtte for G-Sync
 • Krysse av
  21:9-formatet
 • Krysse av
  Enkel og ryddig brukervennlighet
 • Krysse av
  Tøft design
 • Krysse av
  Lite gjenskinn
 • Krysse av
  Nærmest rammeløs

Ting å tenke på

 • Bytt
  21:9-formatet
 • Bytt
  Koster flesk
Les også
BenQ EX3501R / Asus ROG XG35V: Disse gigant-skjermene er nesten helt like på papiret, men stor forskjell i pris
Les også
Sony KD-65ZD9: Sonys nye toppmodell gir deg nesten perfekt bilde rett ut av esken
Les også
Asus ROG PG27AQ: Denne spillskjermen koster 9000 kroner, men det er den verdt.
Les også
Acer Predator X34: Acer Predator X34 er en råtass av en 21:9-monitor
Les også
Asus Rog Swift PG279Q: Asus Rog Swift PG279Q koster flesk – men er vel verdt pengene
Les også
Dell U3415W: Skjermen for deg som trenger god plass på skrivebordet
annonse