Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony KD-65ZD9

Sonys nye toppmodell gir deg nesten perfekt bilde rett ut av esken

Aldri før har vi sett så gode fabrikkinnstillinger.

Ole Henrik Johansen / Tek.no

Skiller seg fra mengden

Under årets IFA-messe i Berlin fikk vi for første gang se Sonys nye toppmodell, ZD9. Med denne modellen skal selskapet danke ut de to beste LCD-TV-ene som finnes på markedet i dag: Samsung KS9505 og Panasonics DX900.

I tillegg til to sterke konkurrenter med samme teknologi, er dette også en prisklasse hvor skjermer med OLED-TV-ene for alvor blir tøffe motstandere.

Nå har den rykende ferske toppmodellen funnet veien til vår testlab, hvor vi i ro og mak har satt oss ned for å se hva den virkelig duger til. Med en svimlende prislapp på rett under 50 000 kroner bør du forvente skikkelig valuta for pengene.

Foten er enkel og følger resten av det stilrene designen.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Skiller seg ut fra mengden

Ut av esken merker vi fort at dette er en solid kraftplugg av en TV. Kombinert med den store foten veier flatskjermen hele 35,7 kilogram. Akkurat som resten av Sonys flatskjermer i 2016 kommer ZD9 pakket inn i et slags metallfolie, som får oss til å tro at den heller skulle vært hos NASA.

Rammen har en farge som skiller seg ut fra mengden.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Mens de aller fleste TV-er i dag enten er sølv- eller sortfarget, kan ZD9 by på en champagnefarget overflate. Denne fargen er kombinert med en stilren, sort overflate på fremsiden, noe som gjør skjermen ganske så annerledes enn konkurrentene.

Også denne skjermen har en rand i ytterkant av skjermen som er sølvfarget, akkurat som lillebror XD93. Og denne lille detaljen gir en liten ekstra piff på det hele.

Fremsiden er flott å se på, og det samme kan vi si om baksiden. Her har nemlig den japanske produsenten gjort en innsats for å holde den samme renheten som på fremsiden av TV-en. Foten er av typen hvor du kan skjule kablene inni konstruksjonen, og videre kan du føre kablene videre under en serie av deksler uten at du ser noe til dem.

TV-ens bakside kan være stilren den også
Og det er flere luker på baksiden som lar deg skjule kabler

Sammen med dette hendige systemet er også overflaten fin. For det meste er baksiden i sort plast, i et firkantet mønster. Vi liker godt måten dette er løst på, spesielt at du an skjule det meste av ledninger under deksler og inne i foten.

Android begynner å komme seg

Sony har de siste par årene brukt Android som plattform på sine TV-er. Det med varierende hell. Også ZD9 bruker Android, og selv om det fortsatt er en vei å gå før plattformen klarer å tukte markedsledende Tizen (Samsung) og WebOS (LG), må vi si at systemet begynner å komme seg.

Android-plattformen begynner å bli mer stabil.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Et av problemene som har blitt bedre er at TV-en ikke lenger fryser like ofte i korte perioder. Dette var mildt sagt meget plagsomt før, men har nå bedret seg en god del.

Likevel er det ting som burde forbedres. Blant annet synes vi fortsatt at det er noe tungvint å få komplett oversikt over alt som finnes i menyene. Man blir ofte sittende og bla mye frem og tilbake for å finne funksjoner eller programmer man er på jakt etter.

Med andre ord så føles ikke brukeropplevelsen like enkel og smidig som hos konkurrentene.

Fjernkontrollene ser ikke moderne ut, men fungerer godt i praksis.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Så er det fjernkontrollene som følger med. Den ene er en helt enkel kontroll som kun har de aller mest nødvendige knappene og funksjonene, mens den andre er en mer tradisjonell kontroll.

Disse synes vi ikke matcher en TV til nærmere 50 000 kroner. Svart, trøtt plast og gummiknapper burde vært forbehold de billigste TV-ene på markedet, ikke toppmodellene. Men når det er sagt så er fjernkontrollene relativt gode og kjappe i bruk, til tross for at vi innimellom oppelvde at noe var i veien mellom kontrollen og TV-en. Vi klikket i vildens sky på fjernkontrollen uten å oppnå noen form for respons fra TV-en. Her hadde en bedre overføringsteknologi gjort seg.

Alt i alt har Android fortsatt en del utfordringer som må løses med tanke på å tukte de beste brukerplattformene på markedet. Dog ser vi stadige forbedringer fra gang til gang – uten at de klarer å tette luken helt ennå.

Sony Bravia KD-65ZD9
9
Imponerende

Sony Bravia KD-65ZD9

9
Imponerende
sitatSony ZD9 viser seg som en toppmodell verdig

Fordeler

 • +
  Nytt baklys gir magisk sortnivå og kontrast
 • +
  Meget gode farger
 • +
  God på bevegelse
 • +
  Har det design som skiller seg fra mengden
 • +
  God fjernkontroll
 • +
  Krever ikke justeringer for å få et godt bilde
 • +
  God lyd

Ting å tenke på

 • Noe svak innsynsvinkel
 • Høy inputlag for de mest aktive spillerne
 • Android har fortsatt en vei å gå før det tukter for eksempel Tizen på brukervennlighet

Lyd- og bildekvalitet

Imponerende ut av esken

Alle TV-er vi tester kommer med en rekke forhåndsprogrammerte bildemoduser fra fabrikk. Og som regel er ingen av disse helt presise.

Velger du moduser som Standard eller Dynamisk blir bildet rett og slett overøst med altfor mye lys og farger, og resultatet er en fotballbane som ser ut til å være dyrket frem på atom-avfall.

Mye av det samme får du også med ZD9, dersom du velger Standard-modusen. Lysstyrken er riktignok ikke så på avveie som den ofte er, men fargene bærer preg av et ganske intenst blåstikk.

kino, proff
Standard

Dette endrer seg dog totalt når vi slår over til Kino Proff-modusen.

Dette er den beste forhåndsmodusen vi noensinne har sett på en TV.

Fargene er en liten anelse for varme, men likevel like presise som resultater vi har sett fra flere TV-er etter de er ferdig kalibrerte.

Også lysstyrken er nokså korrekt, selv om den godt kunne vært et par hakk lysere over hele gammakurven. Likevel vil vi uten tvil anbefale deg å bruke denne modusen dersom du ikke vil ta den siste lille finpussen selv.

Den siste finpussen

Vi nøyer oss dog ikke med dette, og tar fatt på kalibreringen. En jobb som skal vise seg å være raskt overstått. Hvilke endringer vi gjorde ser du i bildekarusellen nedenfor.

Målingene viser at gamma-kurven burde heves et lite hakk, så vi trekker denne opp et knekk i menyene. I tillegg krever gråskalaen en liten finpuss før vi blir kvitt det lille rødstikket som Kino Proff-modusen gir.

Men stort mer enn det trenger vi ikke gjøre. Målingene viser at hvitbalansen er helt korrekt, selv om noen av fargene isolert sett kunne vært noe mer presise.

Det eneste du må huske på er at bevegelses-kompensasjonen slås av når du velger Kino-modusen. Med andre ord må du inn i menyen og endre på dette dersom du ønsker deg raske og jevne bevegelser når du for eksempel ser på fotball.

Ferdig kalibrert er fargene meget gode.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Råsterk på sortnivå

En av tingene som Sony skryter av på ZD9 er en nyutviklet bakgrunnsbelysning. Og det med god grunn.

For vi har sjelden sett et bedre bilde når det kommer til kontrast og sortnivå fra en LCD-TV, som er fullt på høyde med Panasonics DX900-modell. Og det som kanskje imponerer mest er presisjonen i overgangene mellom svart og hvit. Normalt byr dette på ganske tydelige «halo»-blødninger hos en LCD-skjerm, men med ZD9 er dette problemet betydelig mindre.

Samtidig må vi si at fargene er i aller beste Sony-ånd, hvor naturlige og presise farger preger bildekvaliteten i en positiv retning. Det er heller ikke mye å utsette på bevegelsene, hvor skjermen klarer å bevare en god skarphet under raske bevegelser uten at detaljene får lange slør etter seg.

Har du en stue med mye lys, er dette omgivelser som ZD9 trives godt i. Den har nemlig et godt refleksfilter som gjør at den ikke er plaget nevneverdig av gjenskinn.

Om vi skal sette fingeren på noe må det bli innsynsvinkelen. Denne er ikke blant de aller beste. Vi kan heller ikke si at den er direkte dårlig, men sammenlignet med OLED og andre alternativer du får i denne prisklassen så er den ikke bra nok.

Ikke en meget godt egnet spilleskjerm

En annen ting vi må nevne er inputlagen. Her har flere av Sonys modeller klart seg godt under test, og det gjør for så vidt også ZD9 til en viss grad.

Våre målinger viser at du vil ha omtrent 40 millisekunders forsinkelse med spill-modusen aktivert, og sammenlignet med de aller beste skjermene på markedet er dette i det tregeste laget.

Det betyr dog ikke at den er helt håpløs som en spill-TV, hvor det nok kommer an på hvilken sjanger spill du liker å spille. Men for den aktive skytespilleren finnes det bedre alternativer på markedet.

Byr på god lyd

Sonys foregående toppmodeller har hatt massive høyttalere på siden av skjermen. Dette har ikke ZD9, men det betyr ikke at lydkvaliteten er dårlig av den grunn.

Vi blir faktisk ganske så overrasket over hvor mye krefter denne flatskjermen har på lager. For skjermen spiller overraskende høyt til en flatskjerm å være, og lydbildet er ganske så bra. Det er nemlig en del bass å spore, samt at mellomtonen og diskanten også henger godt med.

Dette er mer enn godt nok til å se nyhetene eller andre programmer, men skal du se film så må kraftigere skyts til.

Sony Bravia KD-65ZD9
9
Imponerende

Sony Bravia KD-65ZD9

9
Imponerende
sitatSony ZD9 viser seg som en toppmodell verdig

Fordeler

 • +
  Nytt baklys gir magisk sortnivå og kontrast
 • +
  Meget gode farger
 • +
  God på bevegelse
 • +
  Har det design som skiller seg fra mengden
 • +
  God fjernkontroll
 • +
  Krever ikke justeringer for å få et godt bilde
 • +
  God lyd

Ting å tenke på

 • Noe svak innsynsvinkel
 • Høy inputlag for de mest aktive spillerne
 • Android har fortsatt en vei å gå før det tukter for eksempel Tizen på brukervennlighet

Konklusjon

Konklusjon

Etter å ha testet Sony KD-65ZD9 sitter vi igjen med et solid inntrykk av den nye toppmodellen til selskapet.

Her får du en TV som er gjennomført fra topp til tå hva gjelder design, og denne kan være et godt alternativ for deg som ønsker deg en ny TV som skal skille seg litt ut fra mengden.

TV-en, som er en skikkelig tungvekter på nærmere 36 kilogram, har en stilren front preget av sort glass. Det spesielle er dog den champagnefargede rammen rundt glasset, som virkelig falt i smak hos oss.

I tro stil med de andre 2016-modellene har også ZD9 en egen sølvarget rand i ytterkant av rammen. Sammen med en elegant bakside som i tillegg lar deg skjule kabler på en enkel måte, har Sony klart å lage en TV som skiller seg ut fra mengden.

Når det kommer til brukervennligheten så er ikke TV-en like god som de beste alternativene på markedet. Dog skal det sies at Android-plattformen begynner å bli kvitt en del av barnesykdommene som vi har opplevd før, hvor blant annet stabiliteten har blitt bedre.

Men det er på bildefronten at denne TV-en virkelig imponerer. Med en nyutviklet bakbelysning er ZD9 helt i toppen av det vi har sett fra LCD-skjermer, og gir både Samsung KS9505 og Panasonic DX900 knallhard kamp om tronen.

Sony ZD9 er en toppmodell-betegnelsen verdig, og får med det et fortjent anbefalt-stempel.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Med oppgradert baklys-teknologi har Sony ZD9 meget habilt sortnivå og kontrast, med en presisjon i overgangene mellom lyst og mørkt som kun OLED-TV-er kan utfordre. Disse gode egenskapene forplanter seg også videre til fargene, som allerede fra fabrikken er korrekte og naturlige.

Skjermen er også en mester når det kommer til å håndtere raske bevegelser, selv om den ikke er den beste spill-skjermen. Med en inputlag på rundt 40 millisekunder er ikke dette noe klart førstevalg for deg som spiller skytespill.

Samtidig må vi nevne innsynsvinkelen. Den er ikke direkte dårlig, men er heller ikke så god som vi forventer når du legger nærmere 50 000 kroner på bordet.

Likevel er det vanskelig å ikke anbefale denne skjermen. Den byr på noe av det aller beste av bildekvalitet du kan få for penger – om det er LCD-teknologi du ønsker deg.

Alternativer

Vil du ha en TV med bedre brukervennlighet, så er Samsung kongen på haugen i øyeblikket. Samtidig får du selskapets toppmodell i 65 tommer for rundt 45 000 kroner, som vil spare deg for rundt 5000 kroner versus ZD9.

Er du villig til å bla om noen tusenlapper ekstra får du Panasonics nye toppmodell blant selskapets LCD-modeller. DX900 er en av de aller beste TV-ene på markedet uansett teknologi, men den koster også der etter.

Sjekk ut vår generelle TV-anbefaling som vi skrev i sommer hvis du vil ha en litt billigere TV »

Sony Bravia KD-65ZD9
9
Imponerende

Sony Bravia KD-65ZD9

9
Imponerende
sitatSony ZD9 viser seg som en toppmodell verdig

Fordeler

 • +
  Nytt baklys gir magisk sortnivå og kontrast
 • +
  Meget gode farger
 • +
  God på bevegelse
 • +
  Har det design som skiller seg fra mengden
 • +
  God fjernkontroll
 • +
  Krever ikke justeringer for å få et godt bilde
 • +
  God lyd

Ting å tenke på

 • Noe svak innsynsvinkel
 • Høy inputlag for de mest aktive spillerne
 • Android har fortsatt en vei å gå før det tukter for eksempel Tizen på brukervennlighet
annonse