Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAsus Rog Swift PG279Q

Asus Rog Swift PG279Q koster flesk – men er vel verdt pengene

Asus' nye spill-skjerm er rett og slett helt rå.

Ole Henrik Johansen / Tek.no

Menyer og tilkoblinger

Asus lager en av våre favorittskjermer for spilling, Rog Swift PG278Q. Dette er en modell, som selv over et år etter at den ble lansert, fortsatt holder koken – og som fortsatt er ett av de bedre alternativene for spilling.

Nå er imidlertid en ny modell klar for salg. Den har fått navnet Rog Swift PG279Q, og en av de store forandringene er at PG279Q har fått et IPS-panel.

På papiret er dette en real råtass, så det er på tide å legge produktet under lupen i vår testlab for å se hva du får for de omlag 8000 kronene denne skjermen koster deg.

Klare likehetstrekk til forrige generasjon

Asus legger seg på samme nivå når det kommer til byggekvalitet med sin nye modell. Her preges selve skjermen av slanke, firkantede rammer som gir deg et godt kvalitetsinntrykk. I det store og det hele er selve skjermens utførelse nokså lik sin forgjenger, men det er likevel noe som skiller de to på utseende.

Foten til PG279Q har nemlig gjennomgått noen forandringer. Sammenlignet med foten på PG278Q er denne ikke lenger så firkantet, hvor foten snevrer inn mot fremsiden. Med andre ord er den noe mer spenstig designet etter vår mening.

Likevel er det ikke utformingen som stikker av med oppmerksomheten. Asus har nemlig lagt inn belysning i foten. Den ene lyset sitter i sirkelen rundt festet mellom skjermen og foten, samt at en logo nede på høyre side også har fått lys. Disse lyser opp når du slår på skjermen, så du er aldri i tvil om den er påslått eller ei.

Enkel meny og greit med tilkoblinger

Knappene du bruker for å slå på skjermen og navigere deg rundt i menyene er også nokså like som forgjengeren. En liten detalj er dog at PG279Q har fått en rødfarget joystick på baksiden i stedet for en som er sort. Annet enn fargen vil du altså kjenne deg godt igjen om du allerede har en PG278Q.

Menyen er også fortsatt enkel og lettfattelig. Den dukker opp nederst til høyre på skjermen når du trykker inn meny-knappen, og vi må si at Asus har lyktes godt i å gjøre grafikken enkel og oversiktlig.

Responsen er også god når du trykker deg rundt, slik at du slipper å ergre deg over at skjermen ikke henger med på notene når du har behov for å endre noe i kampens hete.

For en stund siden testet vi en skjerm fra Dell, nærmere bestemt U3415W, og noe av det spesielle med denne var at den var proppet med tilkoblinger. Her kommer Rog Swift PG279Q til kort. Likevel har den både én HDMI- og én DisplayPort-inngang, hvilket for de fleste spillere vil være nok.

Samtidig har den også mulighet for å fungere som en USB-hub dersom du bruker en USB A til B-kabel mot maskinen din. Riktignok får du kun to USB-porter til rådighet og begge sitter plasser bak på skjermen, slik at de ikke er spesielt enkle å komme til.

Asus ROG Swift PG279Q
9
Imponerende
Anbefalt

Asus ROG Swift PG279Q

9
Imponerende
sitatAsus viser nok en gang at de lager en av de aller beste skjermene på markedet »

Fordeler

  • +
    Meget habil byggekvalitet
  • +
    Enkel og god brukervennlighet
  • +
    G-Sync
  • +
    Lynkjapp på bevegelse og respons
  • +
    IPS-panelet gir meget gode farger
  • +
    Bra innsynsvinkel

Ting å tenke på

  • Dyr
  • 165 Hz overklokking byr på lite forskjell versus vanlig 144 Hz

Bildekvalitet

Har fått IPS-panel

På utseende er det ikke mye som skiller PG278Q fra den nye arvtageren. Men på innsiden er situasjonen annerledes. Mens den gamle skjermen hadde en tradisjonell TN-løsning har Asus hevet listen ved å gi den nye modellen et IPS-panel.

Det resulterer blant annet i at PG279Q har bedre og mer levende farger. Det viser seg også at fargene er godt kalibrert fra fabrikk, så med mindre du ønsker å ha fargene så gode som overgode mulig, kan du altså fint leve med hvordan den er justert ut av esken. Riktignok er ikke hvit-fargen helt hundre, hvor den heller litt mot grønt, men jevnt over er ikke dette noe dårlig utgangspunkt.

Fargene ut av esken
Farger ferdig kalibrert

Vil du ha det beste bildet er det ikke mye justering som må til. Vi justerer ned rødt en anelse før vi temmer grønt en del mer. Blått er i utgangspunktet nøyaktig, så denne lar vi stå som den er. Resultatet er at du får en hvitbalanse som er meget korrekt. Fortsatt er det noe å gå på før rødt, grønt og magenta er helt riktige, men totalresultatet er helt innenfor etter vår mening. Hvilke verdier vi endte opp på kan du se i bildekarusellen nedenfor.

En drøm å spille på

Normalt er et IPS-panel mest brukt i skjermen som har behov for blant annet bedre farger og innsynsvinkel. Teknologien har frem til nå med andre ord vært forbehold monitorer som skal brukes til tegning, bildebehandling eller andre området som krever korrekte farger – og har ingen tradisjon for å være noe spillere trykker til sitt bryst.

Asus Rog Swift PG279Q er en renspikket spillskjerm som har som mål å levere bilder med rask presisjon – og det gjør den til gangs selv med IPS-teknologi.

Usikker på hva TN- og IPS-paneler er?
Her kan du lese alt du trenger å vite om forskjellene (Ekstra) »

Vi testet en rekke spill, hvor vi blant annet kastet oss i gang med Battlefield 4, og det er i klassiske FPS-spill at denne skjermen virkelig viser seg frem. Bevegelsene er silkemyke, og det er forholdsvis lite problemer med at grafikken får revner og andre feil. Dette er nok en av de aller heiteste kandidatene dersom du trenger en god spill-skjerm til FPS-spill.

Med kraftig maskinvare kan du ved hjelp av en overklokkingsfunksjonen tyne ut hele 165 bilder i sekundet med denne skjermen, altså noe mer enn forgjengeren kunne med sine «beskjedne» 144 bilder per sekund.

Det vi biter oss merke i er hvor behagelig bildet generelt er å se på. Ikke bare er skjermen lynrask og henger med på de raskeste, brå bevegelsene, men fargene, lysstyrke og skarphet harmoniserer godt sammen hele veien.

Skjermen er også god når det kommer til lys-lekkasjer, selv om vi kan spore noe lekkasjer i hjørnene. De er dog såpass minimale, slik at vi med trygg margin kan si at denne skjermen er meget habil og presis når det kommer til bakbelysningen.

G-Sync er redningen for slapp maskinvare

En funksjon som er videreført til den nye modellen er Nvidias G-Sync-teknologi. Her får du altså synkronisert bildene slik at tearing og andre feil i grafikken blir eliminert. PG279Q fungerer meget godt med denne funksjonen aktivert, og kan ofte være redningen for deg som har en litt aldrende PC.

På testlaben har vi tilgang til en rekke skjermkort, og bevisst stappet vi inn et som ga oss forholdsvis lav, men stabil bildestrøm ved spilling. Og her kan G-Sync vise seg å bli en reddende engel. For selv om antall bilder per sekund begynner å krype ned mot 30 tallet, og kanskje også litt under, beholder skjermen den gode flyten i bildet.

Dette blir selvsagt en ren visuell bedømming, men etter å ha spilt med funksjonen en lenger periode, var det som natt og dag å slå den av. Da ble skjermen og opplevelsen helt forandret, og spillbarheten ramlet som en stein i bakken etter vår mening.

G-sync sa du?
Her kan du lese mer om teknologien (Ekstra) »

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Flyten og fargene i bildet er upåklagelig. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

165 Hz mer gimmick enn behov?

Dersom du bruker DisplayPort til å overføre signalet fra maskinen din kan du blant annet slå på en overklokkings-modus via menyen på skjermen. Da kan du øke antall bilder i sekundet fra 144 bilder per sekund til 165 bilder per sekund. Men er det noe poeng?

Først og fremst måtte vi grave litt i utvalget av skjermkort før vi fant modeller som var kraftige nok til å by på 165 bilder per sekund med en oppløsning på 2560 x 1440 piksler. Med andre ord vil du måtte ha en forholdsvis kraftig maskin dersom du skal kunne bruke denne funksjonen på en del av de nyere spillene.

Når vi først finner maskinvare som ikke har noen problemer med å oppfylle kravene kan vi ikke si at vi opplever eller merker noe spesielt til de ekstra 21 bildene per sekund. I utgangspunktet tror vi dette kanskje er like mye et stunt fra Asus for å kunne skille seg på papiret fra mange andre produsenter – som også klarer 144 bilder per sekund.

Asus ROG Swift PG279Q
9
Imponerende
Anbefalt

Asus ROG Swift PG279Q

9
Imponerende
sitatAsus viser nok en gang at de lager en av de aller beste skjermene på markedet »

Fordeler

  • +
    Meget habil byggekvalitet
  • +
    Enkel og god brukervennlighet
  • +
    G-Sync
  • +
    Lynkjapp på bevegelse og respons
  • +
    IPS-panelet gir meget gode farger
  • +
    Bra innsynsvinkel

Ting å tenke på

  • Dyr
  • 165 Hz overklokking byr på lite forskjell versus vanlig 144 Hz

Konklusjon

Asus' Rog Swift-serie er laget for kravstore spillere, og den nyeste modellen i familien, PG279Q, er kanskje den aller beste spill-skjermen du kan kjøpe i øyeblikket – om du er villig til å betale prisen den koster.

Når det kommer til både utseende, innganger og brukeropplevelsen har denne nye skjermen mange likheter med sin forgjenger PG278Q. Med andre ord er den en stilren skjerm som møter deg med enkle, tynne rammer, men som likevel gir deg en meget god kvalitetsfølelse.

Hva gjelder innganger så har skjermen de inngangene du trenger i form av én HDMI og én DisplayPort. Utover dette kan du også sette opp skjermen som en enkel USB-hub der du kan bruke to USB-porter til å koble til andre enheter.

Den største endringen opp til denne nye modellen er at Asus har valgt å skrinlegge fjorårets TN-panel til fordel for et IPS-alternativ. Her har selskapet klart å tilføye bedre og mer livlige farger i forhold til før, men fortsatt klart å beholde den raske responsen forrige generasjon var kjent for.

Asus Rog Swift PG279Q fortjener et Anbefalt-stempel i vår bok.

Innstillingene av fargene kan du finstille for å få det aller beste resultatet, men du kan også fint bare bruke skjermen som den er ut av esken. Ønsker du deg det beste bildet finner du innstillingene våre på side 2.

Skulle du ha en eldre maskin som støtter G-Sync-teknologien til Nvidia så kan dette være en redning for å få god flyt selv på nyere spill. Vi testet med ulik maskinvare, og det er markant bedre flyt og mindre feil på grafikken når du bruker denne modusen. Hvor stor forskjell den utgjør merker du først når du deaktiverer funksjonen.

Skjermen har også en overklokkings-funksjon som lar deg skvise ut hele 165 bilder i sekundet. Akkurat denne funksjonen ser vi ikke helt poenget med, for vi må med hånden på hjertet si at vi sliter med å merke eller se forskjellen på denne frekvensen kontra 144 bilder per sekund.

Alt i alt er dette en knallgod skjerm, og en av de aller beste skjermene du får kjøpt. Sammenlignet med PG278Q, som nå koster rundt 7000 kroner, er prishoppet på 1000 kroner opp til Rog Swift PG279Q vel verdt pengene med tanke på at du får et IPS-panel som byr på langt bedre farger. Med andre ord er dette et produkt vi uten problemer kan anbefale deg.

Alternativer

Har du tid å vente litt kan dette være verdt tiden. Acer kommer snart med sin nye Predator-serie, hvor blant annet modellen X34 virker å være et spennende alternativ. Hvorvidt denne er bedre eller ei vet vi ikke før den er har vært innom testbenken vår.

Asus' skjerm har støtte for G-Sync. Skulle du ikke ha et Nvidia-kort finnes det en rekke alternativer som bruker AMDs Freesync-teknologi. En teknologi som gir deg mye av den samme spill-opplevelsen. Her kan vi blant annet anbefale deg å ta en kikk på BenQ XL2730Z.

Asus ROG Swift PG279Q
9
Imponerende
Anbefalt

Asus ROG Swift PG279Q

9
Imponerende
sitatAsus viser nok en gang at de lager en av de aller beste skjermene på markedet »

Fordeler

  • +
    Meget habil byggekvalitet
  • +
    Enkel og god brukervennlighet
  • +
    G-Sync
  • +
    Lynkjapp på bevegelse og respons
  • +
    IPS-panelet gir meget gode farger
  • +
    Bra innsynsvinkel

Ting å tenke på

  • Dyr
  • 165 Hz overklokking byr på lite forskjell versus vanlig 144 Hz
annonse