På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Acer Predator X34 er en råtass av en 21:9-monitor
Men det koster å være kar.
Innhold
Introduksjon, design og brukervennlighet »
Spill-skjermer har lenge vært modeller med tradisjonelt TN-panel i 16:9-format. For en stund tilbake viste dog Asus at det går helt fint å lage en velegnet spill-skjerm med IPS-panel – kanskje den aller beste 16:9-skjermen på markedet.
Samtidig kommer også nye monitorer i nytt format. Selv om det fortsatt er flest 16:9-skjermer i butikkhyllene, kan du også få kjøpt modeller som har såkalt kinoformat – også kjent som 21:9.
Nå har vi fått inn Acers nye flaggskip, Predator X34, som på papiret er en fullblods 34-tommer i kinoformat, med høy oppløsning og IPS-panel – samt støtte for G-Sync. Dog må du belage deg på å punge ut hele 12 000 kroner for å sikre deg et eksemplar.
Skiller seg fra mengden
Ut av esken er selve skjermen nokså nøytral og stilren. Her er det minimale rammer rundt sidene som teller, hvor kun en logo under panelet bryter linjene. Denne logoen gir oss av en eller annen grunn assosiasjoner til Transformers.
Selv om skjermen er bred og ruvende, er det ikke denne som stikker av med mesteparten av oppmerksomheten. Det er det foten som gjør. Denne er nemlig en slags bøyle som er laget i det som virker å være massivt metall, og ut fra sidene på denne bøylen kommer det to avstikkere som går ned mot bordet på hver sin side. Denne foten er virkelig tøff.
Dog skal du være klar over at den bygger en hel del bakover. Vi fisket frem målebåndet, og du bør ha rundt 26 centimeter å gå på fra veggen til der skjermens fremside starter. Altså kan det bli en utfordring å ikke ende opp med nesa plantet i selve skjermen dersom du har et smalt bord.
Skjermen har også et lite party-triks i ermet. Under selve skjermen sitter det nemlig flere LED-dioder som du kan justere etter eget ønske. Du kan for eksempel velge å la det lyse vanlig hvitt, eller kanskje du heller vil ha en «Night Rider»lignende effekt der lyset trekkes frem og tilbake. PS: Det kan også slås av, noe vi valgte å gjøre.
Ingen fortryllende meny-grafikk
Dette er en av de dyreste skjermene vi har testet, men selve menyen på Predator X34 imponerer ikke spesielt mye – hverken grafisk eller i bruk. Riktignok er neppe menyen et sted du er hyppig innom etter at du har justert inn skjermen, men likevel er det greit å nevne det.
Knappene du bruker til å navigere deg rundt i menyene sitter i underkant av skjermen på høyre side. Trykker du på knappene så kommer det opp en forklaring på hva de ulike knappene har av funksjoner. Her blir det fort litt feiltrykking i starten, og denne måten løse det på er langt mer tungvindt enn for eksempel hvordan rivalen Asus gjør det på sine Rog-skjermer.
Selv om betjeningen er litt treg, så er selve menyen nokså oversiktlig. Dog er det ikke noe rå grafikk vi blir servert, men det er jo også nokså sekundært for en monitor, men et litt sprekere utseende hadde vi kanskje ventet for denne summen. Og ikke minst en bedre løsning for navigering.
Har de tilkoblingene du trenger
Acers nye versting har alle tilkoblingene plassert på baksiden, og du finner nok det meste du vil trenge her. Blant annet kan du velge å koble skjermen med grafikkortet ditt ved hjelp av enten HDMI eller DisplayPort.
Videre har du også en rekke USB-porter på baksiden, og skjermen kobler du til PC-en slik at den fungerer som en hub via en USB A til USB B-kabel som følger med i esken. Sammen med denne kommer det også én HDMI- og én DisplayPort-kabel.
Acer Predator X34 er en real råtass av en IPS-skjerm »
Fordeler
- +God bildekvalitet
- +Rask respons
- +G-Sync
- +Lekker design
- +Lav inputlag
- +Lite gjenskinn
- +21:9-formatet er hendig i flere situasjoner
Ting å tenke på
- —Meget dyr
- —Litt knotete meny-styring
- —21:9-formatet støttes ikke av alle spill
Bildekvalitet
Godt kalibrert fra fabrikk
Ut av esken har du i alt fem ulike bildemoduser å velge blant. Alle kan du med hell bruke, hvor våre målinger viser at det i det store og hele er lysstyrken som endrer seg mest mellom de fem.
Med andre ord beholder fargene samme presisjon, hvor vi valgte å bruke varm-alternativet. Her kan du også velge å hoppe over på andre moduser som for eksempel fremhever blåfargen i bildet.
Likevel er det litt kalibrering som skal til før skjermen oppfører seg på det aller beste. Fargene er gode, og fremstår som naturlige å se på. Dog vil vi si at Asus sin Rog-skjerm kanskje er en anelse bedre, men forskjellen er helt marginal.
Predator X34 bruker altså et IPS-panel, men skjermen er lynhurtig når du spiller. Med en relativt lav inputlag på 8,3 ms er dette en skjerm som du fint kan bruke til å spille på, hvor du ved hjelp av menyen kan overklokke skjermen til 100 Hz.
Når vi gjør det merker vi klart en forskjell i spill, spesielt i skytespill som Battlefield 4, hvor bevegelsen er langt bedre i 100 Hz enn ved standard-valget på 60 Hz.
Buet skjerm gir god mening i 21:9-format
Den 34 tommer store Acer-skjermen er buet, akkurat som en rekke TV-er har blitt den siste tiden. Forskjellen er at den buede overflaten kommer enda bedre til rett som en monitor du sitter nære.
Spesielt når vi sitter og jobber med flere vinduer oppe samtidig, føles det riktig at skjermen er buet, og samtidig er det overraskende behagelig å ikke ha en markant overgang, slik du ville hatt dersom du hadde kjørt to skjermer ved siden av hverandre.
Det bedre formatet gjør seg med andre ord godt om du vanligvis jobber med flere skjermer ved siden av hverandre. Formatet er også godt egnet for spill, selv om støtten for dette formatet er sterk varierende. Å spille på hele overflaten med en oppløsning som er laget for 16:9.-formatet er helt greit, men det er først ved spill som takler 21:9 at du virkelig får glede av den ekstra brede skjermen.
I for eksempel Battlefield 4 merker vi fort at du ser mer på sidene av skjermen enn i vanlig 16:9-modus, noe som gjør skjermen hendig om du beveger deg mye innendørs i bygg på jakt etter terrorister.
G-Sync blåser liv i slapp maskinvare
En av fordelene med Acers nye X34-skjerm er at den har støtte for G-Sync. Denne teknologien, på samme måte som freesync, lar deg slippe unna med halvslapp maskinvare i og med at bildene synkroniseres mellom skjermen og maskinen din.
Det betyr at du slipper å spille med grafikk som har feil og revner, som i seg selv er en irriterende fenomen som tar vekk konsentrasjonen i spillet. Samtidig ser vi at du fint kan gå ned en del på antall bilder i sekundet uten at det påvirker hvordan du opplever bildeflyten i grafikken. Dog går det helt klart en grense dersom maskinen din sliter med å tyne ut over 30 bilder i sekundet.
Godt belyst panel
Dette er den tredje monitoren vi tester som er 34 tommer og har kinoformat. På de to tidligere modellene vi testet, og spesielt da Dell sin nye monitor, lot vi oss ikke imponere over belysningen. Spesielt har skjermene hatt en tendens til å gi en del lekkasje ut mot sidene, og ikke nødvendigvis mest i hjørnene som man normalt kan forvente seg.
Acer Predator X34 er den beste 21:9-skjermen vi har testet når det kommer til belysning og lite lekkasjer. Her er det nemlig et meget jevnt belyst panel som møter oss, og det er lite lekkasje å snakke om. Samtidig er den matte overflaten godt egnet for deg som sitter og spiller i et opplyst rom. Den er nemlig også meget god til å håndtere gjenskinn.
Acer Predator X34 er en real råtass av en IPS-skjerm »
Fordeler
- +God bildekvalitet
- +Rask respons
- +G-Sync
- +Lekker design
- +Lav inputlag
- +Lite gjenskinn
- +21:9-formatet er hendig i flere situasjoner
Ting å tenke på
- —Meget dyr
- —Litt knotete meny-styring
- —21:9-formatet støttes ikke av alle spill
Konklusjon
Acer Predator X34 er uten tvil en gjennomført monitor som byr på mye av det du ønsker deg fra en toppmodell. Dog er prisen i stiveste laget for mange, selv om den i mange tilfeller kan erstatte et oppsett med to vanlige tradisjonelle 16:9-skjermer.
Utseendemessig er det en foroverlent og aggressiv utforming som Acer kjører på med. Riktignok er selve overflaten og rammene meget anonyme av seg, men foten er langt i fra dette. Den er rett og slett råtøff etter vår mening, samtidig som den er stabil og byr på en god byggekvalitet. Det eneste er at du bør ha litt plass i dybden. Det kreves omlag 26 centimeter fra bakre del av foten og frem til der selve fronten på skjermen starter.
Menyene er en av svakhetene på denne skjermen. Her har Acer valgt å gå for en tradisjonell løsning med vanlige trykk-knapper under skjermen, og en helt ordinær grafikk på menyen. Sammenlignet med for eksempel rivalen Asus Rog PG279Q, er denne løsningen langt mer gammeldags og knotete.
Når det kommer til bildekvalitet er dog Acer fullt med igjen. Riktignok er den ikke like hvass på lysstyrke som de aller råeste skjermene vi har testet, men farger og presisjonen av disse er god. Predator X34 er godt kalibrert fra fabrikk, men litt finjustering må til for at den skal prestere på sitt beste.
21:9-formatet er hendig i flere situasjoner, både når du skal jobbe og når du spiller. Sitter du i dag med to vanlige skjermer ved siden av hverandre kan denne monitoren i flere tilfeller erstatte disse, og en av fordelene er at du slipper å ha et skille mellom de ulike vinduene du bruker.
Til spill er skjermen også godt egnet med tanke på respons. Predator X34 er rask og kvikk selv om den har et stort IPS-panel, og i tillegg drar alle som har et nyere Nvidia-kort nytte av støtten for G-Sync. I tillegg kan du overklokke skjermen slik at du ikke lenger kun har 60 bilder i sekundet, men hele 100 bilder i sekundet. Det er en funksjon som gjør at denne skjermen også frir til de som liker for eksempel skytespill.
Alt i alt er Acer Predator X34 en meget gjennomført skjerm, som på mange måter er en alt i én-løsning for deg som både trenger en god jobb skjerm, men som samtidig vil ha en potent spill-skjerm. Dog blir prislappen i stiveste laget for at vi kan anbefale den, men spiller ikke pengene noen rolle er dette utvilsomt et godt kjøp.
Alternativer
Skal du kun bruke skjermen til kontorarbeid, men samtidig ønsker deg en ekstra bred skjerm for å slippe unna med kun én monitor, burde du ta en kikk på Dells U3415W. Denne skjermen kan du også spille på dersom du ikke trenger mange bilder per sekund.
Er spill det du driver med finnes det en bedre skjerm. Asus Rog PG279Q er den nyeste modellen i selskapet sin Rog-serie, og selv om også denne koster deg en heftig penge, er det et av de aller beste alternativene for deg med Nvidia-skjermkort. PS: For deg med AMD-kort finnes det en tilsvarende modell med Freesync-støtte. Her sparer du samtidig en god slump med penger.
Acer Predator X34 er en real råtass av en IPS-skjerm »
Fordeler
- +God bildekvalitet
- +Rask respons
- +G-Sync
- +Lekker design
- +Lav inputlag
- +Lite gjenskinn
- +21:9-formatet er hendig i flere situasjoner
Ting å tenke på
- —Meget dyr
- —Litt knotete meny-styring
- —21:9-formatet støttes ikke av alle spill