Tek.no

Samletest BenQ EX3501R / Asus ROG XG35V

Disse gigant-skjermene er nesten helt like på papiret, men stor forskjell i pris

4 Mar 2018 06:00

Jakter du en ny skjerm som kan brukes til både kontorarbeid og spilling, kan en såkalt ultrabred skjerm være løsningen.

21:9-format gir deg god plass til flere faner når du jobber, samt høy nok oppdateringsfrekvens til at den blir brukbar til spill.

Vi har nå tatt to nye 35-tommere i nærmere ettersyn. Begge kan skilte med VA-panel, 100 bilder i sekundet, FreeSync og 3440 x 1440 punkters oppløsning.

Hvorfor velge 21:9-monitor?

Jobber du mye med flere faner oppe samtidig, så er en 21:9-skjerm mer anvendelig enn en tradisjonell 16:9-skjerm. Den ekstra bredden gjør at du fint kan ha to vinduer ved siden av hverandre uten å trenge å krympe dem i bredden.

Dette formatet er også kjent som kinoformatet. Det betyr at filmer hvor du normalt får en sort stripe oppe og nede med en 16-9-skjerm, vil bli vist i fullskjerm på en med 21:9-format.

Disse skjermene er mer kostbare enn 16:9-skjermer, men dersom du trenger to vanlige skjermer for å få nok skjermareal til for eksempel å jobbe på, kan prisen fort snike seg forbi prisen av en 21:9-monitor.

Om du til nå har brukt to skjermer ved siden av hverandre kan du spare en del plass ved å velge en 21:9-monitor i stedet. Du får riktignok ikke like mye plass å boltre deg på som to skjermer, men for mange holder det likevel i lange baner.

Hvorfor ikke velge 21:9-monitor?

Er du en veldig ihuga spiller vil det fort koste deg mye penger dersom du vil ha en 21:9-skjerm som kan dytte ut mer enn 100 bilder i sekundet. Jakter du et høyt antall bilder per sekund, vil tradisjonelle 16:9-skjermer være billigere.

Ikke alle spill er laget eller tilpasset for 21:9-formatet. Det betyr at du kan oppleve problemer med at spillgrafikken ikke blir proporsjonalt riktig. De fleste nye spill takler formatet bra, men ikke alle. Sjekk gjerne derfor favorittspillet ditt før du klinker til.

Skal du se film eller spesielt TV-serier, vil du kunne oppleve at 21:9-formatet kan gi deg sorte striper på sidene. Det er fordi filmen eller programmet du ser er laget i 16:9. Noen ganger kan du bruke en strekkefunksjon for å få bildet helt ut i kantene, men da mister du detaljer i høyden.

Vær oppmerksom på oppløsningen til skjermen du kjøper. Vi vil anbefale deg en skjerm som kjører 1440 punkter i høyden. Det finnes en del rimeligere varianter som kun kan skilte med 1080. Dette blir fort litt lite om du for eksempel skal jobbe med grafikk.

Her er de to kamphanene:

Slik tester vi:

Det første vi starter med å kikke på er byggekvaliteten og designen til skjermen. Er for eksempel rammene tynne eller tykke, er foten enkel å montere – og er den grei å justere.

Skjermene gjennom mange testpunkter før vi kan gi produktene en endelig karakter.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Videre ser vi på tilkoblingsmulighetene. Hvor mange porter har du av de forskjellige grensesnittene, hvor raske USB-porter har skjermen, og ikke minst hvordan sitter disse plassert.

Så er det brukervennligheten. Denne er også grei å sjekke. Noen skjermer kan være langt mer knotete å navigere seg rundt i enn andre. Og selv om du neppe besøker disse menyene spesielt ofte, er det likevel med som en liten del av helhetsinntrykket.

Den viktigste delen er likevel bildekvaliteten. Her sjekker vi flere parametere. Vi ser på fargene og presisjonen i disse fra fabrikk. Så ser vi på lysstyrke, og ikke minst hvor presis bakbelysningen i skjermen er, ved å se etter eventuelle lekkasjer og ujevnheter. Også sortnivå og kontrastnivå blir sjekket, samt hvor god innsynsvinkelen er. Samtidig er bevegelse viktig, hvor for eksempel FreeSync eller G-Sync kan være en reddende engel.

Vi ser også på inputlag. Uheldigvis har vi ingen måler som klarer mer enn 1080p i øyeblikket, men likevel gir dette en pekepinn på hvordan skjermen klarer seg – dersom du bruker HDMI.

Til slutt kommer pris inn i bildet. Dersom to eller flere produkter presterer tilsvarende likt, vil prisen du betaler kunne være en avgjørende faktor. Her vurderer vi rett og slett hva du får for pengene du betaler.

Vinner på pris

Benq EX3501R

Duellens vinner blir skjermen fra BenQ. På bildekvalitet matcher de to skjermene hverandre hele veien inn til et målfoto, så den avgjørende faktoren blir prisen du betaler. Her sparer du 1500 kroner på en skjerm som ser stilren ut, og som etter vår mening har det beste utvalget av tilkoblinger.

Skjermen er riktignok litt mer knotete å bruke enn sin konkurrent, men i vår bok veier prisen du betaler for produktet langt tyngre enn brukervennligheten i menyer du sjelden bruker.

Bildekvaliteten er nemlig knakende god på denne modellen, hvor du får en skjerm som kan friste med både presise farger og godt sortnivå. Samtidig så yter den godt nok for flesteparten av dem som liker å spille, mye takket være 100 bilder i sekundet kombinert med FreeSync-teknologi.

Benq EX3501R
9
Imponerende

Benq EX3501R

 • Krysse av
  Enkel og ren deisgn
 • Krysse av
  Godt med tilkoblingsmuligheter
 • Krysse av
  USB-C
 • Krysse av
  Grei brukervennlighet
 • Krysse av
  Godt egnet til spilling
 • Krysse av
  Meget god bildekvalitet
 • Bytt
  Mindre dyr enn sin konkurrent, men fortsatt kostbar
 • Bytt
  Ikke fullt så brukervennlig som Asus' skjerm

Like god kvalitet – bare dyrere

Asus Strix XG35VQ

Asus må denne gangen se seg slått den siste meteren på oppløpet. Og det er mest på grunn av den høye prisen.

Denne skjermen er nemlig et meget gjennomført produkt med et unikt design som skiller seg ut fra andre monitorer – som ikke alltid har et lite spenstig design. Særtrekk som en lysring du selv kan konfigurere med ulike farger, samt en egen lysende logo mot bordet skjermen står på, er funksjoner noen ønsker seg.

Samtidig er dette en skjerm som er enklere å bruke når du skal inn i menyer enn sin konkurrent.

Bildekvaliteten er etter vår erfaring omtrent identisk med den du får med BenQ, med andre ord noe av det bedre på markedet. Fargene er presise og baklyset jevnt og potent. Resultatet er et godt sortnivå. Samtidig vil du få mange timer med glede takket være kombinasjonen 100 Hz og FreeSync.

Asus Strix XG35VQ
8.5
Meget bra

Asus Strix XG35VQ

 • Krysse av
  Tøft design som skiller seg fra mengden
 • Krysse av
  Greit med tilkoblingsmuligheter
 • Krysse av
  Meget brukervennlig
 • Krysse av
  Godt egnet for spilling
 • Krysse av
  Meget god bildekvalitet
 • Bytt
  Dyr
 • Bytt
  Savner USB-C
Les også
HP Omen X Emperium: Vi har testet tidenes råeste spillskjerm på 65 tommer
Les også
Snart får Xbox støtte for AMDs FreeSync-teknologi
Les også
LG 34UM68–P FreeSync: Vil du ha ultrabred spillskjerm, men er på budsjett?
Les også
ASUS ROG PG348Q: Er denne svindyre skjermen verdt pengene?
Les også
Dell U3415W: Skjermen for deg som trenger god plass på skrivebordet
annonse

Les også