På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Denne spillskjermen koster 9000 kroner, men det er den verdt.
Asus' spillskjerm oser kvalitet.
Innhold
Stilren og enkel i bruk
Asus har over flere generasjoner laget monitorer i sin ROG-serie som har vært blant de beste spill-skjermene på markedet. Per i dag har de kanskje den aller beste 27-tommeren av dem alle, som blant annet kan takle vanvittige 165 bilder i sekundet med 1440p-oppløsning.
Nå har vi fått inn en annen modell i ROG-familien. Denne gangen er det en 4K-monitor vi har med å gjøre, PG27AQ. Den har også et IPS-panel som gir deg bedre farger, og ikke minst støtte for Nvidias G-Sync-teknologi. Det eneste som på papiret ikke er like imponerende er at skjermen, som tross alt koster over ni tusen kroner, kun klarer å servere deg 60 bilder i sekundet. Men gjør det egentlig noe?
Kjent utforming
Ut av esken møtes vi av en kjent utforming når det kommer til design. Asus har ikke gjort noen enorme endringer fra sist vi testet en ROG-skjerm, og det er ikke noe negativt i det.
Skjermen er nemlig stilren og enkel å se på, hvor rammene er tynne og enkle. Du skal likevel være forholdsvis svaksynt for å ikke se at dette er en 4K-skjerm, for det har Asus merket tydelig ned i det venstre hjørnet.
Fronten på skjermen er matt, noe som gjør at du ikke støter på noen store problemer med gjenskinn på denne skjermen. Rammene er også matte, og er formet på tradisjonelt vis.
Foten og festet til skjermen er også tilsynelatende veldig lik den vi fant på den forrige ROG-skjermen vi testet. Og dette er en av de bedre løsningene på markedet.
For å sette prikken over i-en har denne foten et lys rundt festet, samt at en logo lyses opp. Lyset er ikke så intenst at det blir til en plage når du spiller.
Enkel å bruke
En fellesnevner for det meste med denne skjermen er at det er enkelt. Og det gjelder også i høyeste grad menyene og hvordan du navigerer deg rundt i disse.
Asus har ikke forandret nevneverdig på grafikken i menyene, som er både enkle og ikke minst oversiktlige i bruk. På baksiden av skjermen finner vi fortsatt den lille joysticken, som er med å heve brukervennligheten til noe av det aller beste på markedet.
Samtidig så har du noen knapper nedenfor denne joysticken hvor du blant annet kan hende frem hvor mange bilder i sekundet skjermen blir servert. Og den andre knappen gir deg rask tilgang til en rekke moduser som er ment for forskjellige situasjoner.
Alt i alt er dette en skjerm som er meget god i bruk, og mye av hemmeligheten ligger i at selskapet holder løsningene enkle.
Kablene du trenger følger med
Å tyne ut 4K-oppløsning i 60 bilder i sekundet krever sin kabel. Heldigvis følger de kablene du måtte trenge med i esken. Her er ditt soleklare førstevalg kabelen med DisplayPort-kontakter i begge ender.
Det er nemlig denne kabelen som gir deg det maksimale ut av opplevelsen, og den eneste som også lar deg bruke G-Sync-teknologien samtidig.
Skjermen har forøvrig en HDMI 2.0-port i tillegg til DisplayPort. Du kan også koble skjermen sammen med PC-en din ved hjelp av USB, slik at du kan bruke de to USB 3.0-portene på baksiden av skjermen.
Har du 9000 kr å bruke på en solid allrounder, er dette en modell du bør kikke nærmere på
Fordeler
- +Meget gode og presise farger
- +Meget habil inputlag
- +Enkel å bruke
- +Lite gjenskinn i panelet
- +Meget godt sortnivå
- +Enkelt, men solid design
- +G-Sync redder spillopplevelsen
- +4K-oppløsningen gir utsøkt skarphet
- +Sterk på kontrast
Ting å tenke på
- —Meget dyr
- —«Kun» 60 HZ gir ikke samme følelsen i skytespil som andre ROG-skjermer
Bildekvalitet
Ikke helt topp ut av esken
Denne ROG-skjermen har et IPS-panel, noe som tilsier at den burde kunne prestere meget godt når det kommer til farger. Ut av esken er dog ikke justeringene helt topp om du vil ha en riktig hvitbalanse.
Skjermen er jo myntet mot spillere, og mange av modusene bære preg av et distinkt blåstikk. Det betyr at dersom du også ønsker å bruke skjermen til redigering av foto og video, bør du gi fargene litt mer kalibrering.
Av modusene du har å velge blant, er det RTS/RPG-modusen som skiller seg ut som den beste, sammen med sRGB på en god andreplass. Det skal dog sies at mange aktive spillere foretrekker å ha et blåstikk i fargene, så det at flere av modusene gir deg dette er nødvendigvis ikke noe negativt om du bare skal spille.
Meget habil på det meste
Men denne skjermen er blant de bedre vi har testet som en allrounder. Fargene er meget presise og gode, og ikke minst betyr 4K-oppløsningen at skarpheten er til å ta og føle på. De gode fargene kommer også som et resultat av at sortnivået og kontrasten i panelet er meget gode.
ROG-merket tilsier at det er spill denne skjermen er myntet på, men samtidig er bildekvaliteten så bra at du fint kan bruke den til andre oppgaver også.
En rask sjekk med utstyret vi har for å teste inputlag, viser at skjermen er råkjapp til å endre piksler på skjermen fra signalene sendes fra maskinen din. Det betyr altså at det meste taler for denne skjermen, men hva med det faktum at den kun kan vise deg 60 Hz ved en oppløsning på 4K?
G-sync til unnsetning
Asus har dog et ess i ermet for å bøte på problemet med 60 Hz. Skjermen har nemlig støtte for Nvidias G-sync-teknologi, og det redder denne skjermen på mange måter om du skal spille.
Teknologien gjør nemlig at skjermen og PC-en snakker sammen om hvert eneste bilde som blir sendt over til skjermen, og på den måte får du en ganske så behagelig glid i grafikken når du spiller – selv hektiske skytespill – uten at du får feil som tearing i grafikken.
Riktignok vil vi si at 60 Hz blir noe annerledes i opplevelsen enn skjermen vi testet tidligere med hele 165 Hz. Selv om 60 Hz i teorien skal være tilfredsstillende nok for flere typer spill, gir likevel enda flere bilder i sekundet bedre følelse når du for eksempel skal snu deg raskt rundt i skytespill.
Med andre ord vil neppe de aller mest ihuga spillerne velge denne skjermen, rett og slett fordi 60 Hz ikke helt gir den maksimale opplevelsen du trenger når du spiller spill med raske bevegelser. Men likevel vil vi si at denne skjermen er et topp kompromiss for deg som ønsker høy oppløsning, et meget habilt IPS-panel, og ikke minst muligheten til å spille.
Samtidig skal vi jo slå et slag for maskinvaren du eventuelt måtte trenge for å drive de nyeste spillene i mer enn 60 Hz så lenge oppløsningen er 4K. Så lenge skjermen ikke trenger «mer» en nettopp 60 Hz, slipper du unna den aller største skrekken dersom du har maskinvare av relativt ny dato.
Har du 9000 kr å bruke på en solid allrounder, er dette en modell du bør kikke nærmere på
Fordeler
- +Meget gode og presise farger
- +Meget habil inputlag
- +Enkel å bruke
- +Lite gjenskinn i panelet
- +Meget godt sortnivå
- +Enkelt, men solid design
- +G-Sync redder spillopplevelsen
- +4K-oppløsningen gir utsøkt skarphet
- +Sterk på kontrast
Ting å tenke på
- —Meget dyr
- —«Kun» 60 HZ gir ikke samme følelsen i skytespil som andre ROG-skjermer
Konklusjon
Skal du ha deg en skjerm som takler den nye 4K-oppløsningen, og i tillegg har et raskt IPS-panel du kan bruke til spill, vil det koste deg flesk.
Asus Rog PG27AQ er på ingen måter billig, og lommeboka di må svi i form av å punge ut over ni tusen kroner før du kan ta med deg et eksemplar hjem. Vi har allerede testet en del dyre skjermer den siste tiden, men disse har enten vært 34 tommer store 21:9-skjermer, eller en 32 tommer stor tradisjonell 16:9-skjerm.
Modellen vi nå har fremfor oss er en 27 tommer, men byr altså på en rekke ting du er på jakt etter i en god skjerm. For eksempel takler IPS-panelet 10-bits farger, og med riktig modus er denne skjermen svært presis til å gjengi nettopp dette.
Samtidig er resten av bildekvaliteten meget habil, og kan servere deg et knakende godt sortnivå og kontrast. Dette gjør skjermen til et mulig alternativ for deg som vil redigere bilder og video på et middels høyt nivå.
Men vi forbinder først og fremst ROG-navet med spilling. Og til dette er den slettes ikke så ille som du kanskje skulle tro. Selv om skjermen kun kan yte 60 bilder i sekundet når oppløsningen er satt til 4K, redder den seg inn ved hjelp av Nvidias G-Sync-teknologi.
Det gjør at opplevelsen blir langt mer sømløs en hva du kanskje skulle tro, altså mye av den samme følelsen vi satt igjen med da vi testet Acers enorme Predator-skjerm – som også kunne vise det samme antallet bilder i 4K.
Likevel vil ikke PG27AQ være noe soleklart førstevalg for aktive spillere, som vil ha mer igjen for pengene ved å velge den lavere oppløste PG279Q med sine 165 Hz ved 1440p-oppløsning.
Men som en allrounder for deg som vil spille, og samtidig ønsker deg høy oppløsning og god bildekvalitet, vil PG27AQ være et alternativ.
Bortsett fra oppløsningen, er denne nye ROG-modellen nært beslektet med sine andre brødre i Asus sin spillserie. Utseendemessig får du en enkel, men robust skjerm som er lett å bruke. Den lille joysticken på baksiden av skjermen gjør den lille forskjellen, og kombinert med enkle og intuitive menyer er dette nok den mest brukervennlige skjermen vi har testet.
All i alt er denne skjermen blant de aller mest allsidige skjermene vi har hatt på testbenken. En av dens store negative sider er en sviende prislapp, men for prisen du betaler får du et produkt som meget godt fra seg på de fleste områder. Med andre ord er dette et produkt vi trygt kan anbefale deg.
Alternativer
Er du en aktiv spiller så skal det mye til å komme utenom Asus sin ROG PG279Q. Prismessig legger denne seg noen hundrelapper under 4K-modellen, og er langt mer spisset mot aktive spillere. Samtidig har Asus klart den bragden å få et IPS-panel til å yte så bra at selv den kresne spiller blir tilfredsstilt.
Ikke alle har nærmere ni tusen kroner i budsjett når en ny spill-skjerm skal i hus. Dell lager en modell du bør ta en nærmere kikk på, nemlig Dell S2716DG, en enklere skjerm med TN-panel som fortsatt kan by på 144 Hz og ikke minst G-Sync-støtte.
Har du 9000 kr å bruke på en solid allrounder, er dette en modell du bør kikke nærmere på
Fordeler
- +Meget gode og presise farger
- +Meget habil inputlag
- +Enkel å bruke
- +Lite gjenskinn i panelet
- +Meget godt sortnivå
- +Enkelt, men solid design
- +G-Sync redder spillopplevelsen
- +4K-oppløsningen gir utsøkt skarphet
- +Sterk på kontrast
Ting å tenke på
- —Meget dyr
- —«Kun» 60 HZ gir ikke samme følelsen i skytespil som andre ROG-skjermer