TestNokia N9

Her er Nokias nye toppmodell

Vi feller dommen over Nokias første MeeGo-mobil.

Skjerm, design og menyer

Skjermen ligger utsatt til der den stikker litt ut fra telefonen. Men den tåler svært mye.
En egen skjerm viser alle programmer som kjører i bakgrunnen. De du brukte sist ligger øverst.
Ikonene har et gjennomført formspråk.

Nokia N9 er den første mobiltelefonen på markedet med operativsystemet MeeGo. I likhet med andre smartmobiler har N9 en stor berøringsskjerm, flere “hjemmeskjermer” og en applikasjonsbutikk for nedlasting av programmer.

Men selv om N9 har noe til felles med iPhone og mobiler med Android, så er det noen avgjørende forskjeller. Noe av det du vil oppdage først er at telefonen ikke har noen tast eller snarvei som sender deg direkte til en fast startskjerm. I stedet er grensesnittet bygget opp rundt det Nokia kaller Swipe.

Tre hovedskjermer

Kort fortalt har du tre skjermbilder med hver sin nøkkelfunksjon. En skjerm viser all informasjon du mottar i form av SMS, chat, statusoppdateringer du velger å følge eller nyheter du abonnerer på (RSS). Meningen er at du skal kunne kaste et øye på denne siden og få et kjapt sammendrag av hva som skjer rundt deg. Men denne siden kan fort bli så nedlesset av informasjon at den virker mot sin hensikt. Heldigvis kan du selv filtrere hvilken informasjon du ønsker å ha på denne statusskjermen.

Et “swipe” til høyre for statusskjermen ligger applikasjonsskjermen der alle programmene du har på mobiltelefonen er plassert under hverandre i fire kolonner. Har du mange programmer på telefonen kan denne listen bli lang, og du kan ikke samle programvare i mapper. Men du kan trykke og holde på et ikon til det løsner, for deretter å trekke det dit du vil ha det. Slik kan du få de programmene du bruker oftest til å ligge øverst på oversikten.

Et ikon du ikke bør rote bort er det lille forstørrelsesglasset som markerer søkefunksjonen. Når du trykker på dette får du opp et søkefelt der du kan søke etter kontakter eller programmer som finnes på telefonen. Eksempelvis kan vi åpne Angry Birds ved å skrive “An” i søkefeltet. Da dukker det automatisk opp treff som Anropsinnstillinger, Angry Birds, Anti Moskito (app) og en oversikt over alle kontakter som har “An” som de to første bokstavene i for- eller etternavnet.

Du kan lage dine egne ikoner i programlisten ved å velge “Legg til i programmer” fra nettleserens meny. Da dukker det opp et ikon som i realiteten er et bokmerke til siden du har valgt å legge til. Her kan du også sette opp abonnement på nyhetsmating så du får oppdateringer fra nettsiden til statussiden på telefonen.

Ved å trykke og holde på et ikon kan du i tillegg til å flytte ikonet også velge å slette applikasjoner du ikke lenger ønsker. Du kan bare slette applikasjoner som er merket med et røst kryss, og ikke er en del av telefonens faste programvare.

Miniatyroversikt

Trekker du applikasjonsskjermen til venstre, så kommer du til telefonens tredje hovedskjerm. Denne viser miniatyrbilder av alle applikasjoner som er åpne, og du kan knipe med fingrene for å velge om du vil se ni eller fire miniatyrer om gangen. Miniatyrene plasserer seg slik at den siste applikasjonen du åpnet ligger oppe til venstre. Trykk på en miniatyr for å gå tilbake til dette programmet, eller trykk og hold for å få opp små røde kryss som du kan trykke på for å stenge ned de programmene du ikke bruker lenger. Du kan også trykke på en “lukk alle”-tast.

Øverst på skjermen er det en statuslinje som viser om du er pålogget chattetjenester, i tillegg til informasjon om nettverks- og batteristatus. Et raskt trykk på denne åpner for mer informasjon, og lar deg bytte profil (lydløs, pipetone, ring). Her ser du også din tilstedestatus i sosiale nettverk du har tilgang til fra telefonen, og du kan raskt skru av eller på Wi-Fi og Bluetooth.

Denne måten å navigere i en mobilmeny på er ny. Nokia skal ha ros for at de våger å gå helt nye veier. Å lage et nytt brukergrensesnitt er ikke alltid like enkelt, og Nokia har tidligere gjort noen aldeles håpløse forsøk med et dreiehjul på 7280 og 7380, og snåle tasteplasseringer som på Nokia 3650 og 7600. (Les: Ti mobiltelefoner å hate

Krever tilvenning

Grensesnittet på Nokia N9 er svært enkelt, men krever likevel en del tilvenning. Særlig er det uvant å ikke ha noen “Hjem”-tast. Telefonen reagerer heller ikke alltid slik vi forventer når vi prøver å bla mellom de tre hovedsidene. Når vi kjører en applikasjon der vi kan flytte oss på skjermbildet med strøk, som bildevisning, kart eller nettsider, så blir det vanskeligere å bla tilbake til en av hovedsidene. Strøket må starte helt ute på kanten av skjermen, og fingeren må gli horisontalt i en temmelig rett linje. Stryker du med tommelen som om den var en vindusvisker, så vil buen du tegner lett bli for rund. Da tolker telefonen det som om du ønsker å gjøre noe inne i applikasjonen.

Bruken av Swipe er heller ikke helt gjennomført. Dvaleskjermen kan ikke åpnes med Swipe, men krever dobbeltasting eller at du låser opp med knappen på siden av telefonen. Hold ikke for lenge på tasten, for da slår du av hele mobiltelefonen.

Du kan heller ikke trekke ned statusinformasjonen på toppen av skjermen. Prøver du det, så trekker du bare applikasjonen du kjører ut av skjermen. Kjører du ikke en applikasjon, så skjer det ikke noe i det hele tatt. Først når du tapper lett på statuslinjen åpner den seg som en rullegardin. Her er med andre ord litt trykk, litt dobbeltrykk, litt strøk fra kanten en (også overkant eller underkant), og noen strøk og trykk inne på skjermen, avhengig av applikasjon som kjører. Det tar litt tid å venne seg til hva du skal gjøre når og hvor.

Dvaleskjerm med klokke

Når N9 ikke er i bruk går skjermen nesten i sort. Det vil si, helt sort blir den ikke, for dvaleskjermen kan vise klokken. Siden dette er en AMOLED-skjerm, så bruker telefonen svært lite strøm når det bare er lys i punktene som skal til for å vise hva klokken er. Det er praktisk om du vil vite hva klokka er, og det er praktisk fordi du ser at telefonen er påslått.

Men skjermen med klokken på må ikke forveksles med låseskjermen, som først dukker opp når du har dobbeltappet på hvileskjermen eller trykket kort på hovedstrømtasten på siden av telefonen.

Åpner du en applikasjon på N9, for deretter å gå til en annen funksjon, så havner applikasjonen du gikk ut av øverst til venstre på oversikten over applikasjoner som er i bruk. Åpner du flere applikasjoner rykker den første nedover på lista. Du kan fortsette å bruke den første applikasjonen ved å taste på den fra miniatyrvisningen, eller ved å starte den på nytt fra applikasjonsskjermen.

Design

Nokia N9 har mini-SIM. Fra før har bare Apple brukt denne standarden.
Standard lyduttak på toppen.
Baksiden har samme minimalistiske uttrykk som fronten.

Nokia N9 skiller seg også fra andre mobiltelefoner ved å ha en litt annen design enn vi er vant til. Her er chassiset i helstøpt gjennomfarget plast, eller polykarbonat, som Nokia ynder å kalle det. Plasten ser ut som plast, uten at det får telefonen til å se simpel ut av den grunn. Nesten hele fronten er dekket av et glass. Dette glasset ligger en anelse høyere enn chassiset, og er buet ned på kantene omtrent som overflatehinnen på et overfylt vannglass. Til sammen skaper bruken av matt plast, avrundede hjørner og spenningen i det blanke glasset et inntrykk av at telefonen har noe organisk over seg. Nokia N9 er imidlertid ingen stål-og-stil-mobil, til tross for at vi snakker om en svært minimalistisk design.

Skjermen til N9 buler ut fra mobilen, noe som gjør den utsatt for riper, spesielt når du legger den med forsiden ned. Vi har forsøkt å ripe opp glasset på vår testmodell med en tapetkniv, og merker oss at det heldigvis skal svært mye til før glasset lar seg merke.

Skjermen på Nokia N9 er av typen AMOLED. Den er fire tommer stor, og svært behagelig å lese. Skjermoppløsningen er på 480 x 854 punkter. Den høye oppløsningen og bruken av AMOLED (hvert bildepunkt er en egen lampe) gjør at skjermen ser svært bra ut.

På høyre side har telefonen en blank vippetast for volum og en blank hovedbryter. Uttaket for hodetelefoner sitter på toppen, hvor Nokia også har skjult ladekontakten og SIM-kortholderen. På baksiden er det et smalt lite metallfelt der kameralinse og Nokia-logo har fått plass. To små diodelamper sitter tett sammen over kameraoptikken uten noen form for innramming.

Sammen med telefonen får du et beskyttende gummitrekk som minner oss om at Nokia en gang i tiden var store på produksjon av slagstøvler og bildekk.

Se video av brukergrensesnittet på Nokia N9.