Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestNokia N9

Her er Nokias nye toppmodell

Vi feller dommen over Nokias første MeeGo-mobil.

Skjerm, design og menyer

Skjermen ligger utsatt til der den stikker litt ut fra telefonen. Men den tåler svært mye.
En egen skjerm viser alle programmer som kjører i bakgrunnen. De du brukte sist ligger øverst.
Ikonene har et gjennomført formspråk.

Nokia N9 er den første mobiltelefonen på markedet med operativsystemet MeeGo. I likhet med andre smartmobiler har N9 en stor berøringsskjerm, flere “hjemmeskjermer” og en applikasjonsbutikk for nedlasting av programmer.

Men selv om N9 har noe til felles med iPhone og mobiler med Android, så er det noen avgjørende forskjeller. Noe av det du vil oppdage først er at telefonen ikke har noen tast eller snarvei som sender deg direkte til en fast startskjerm. I stedet er grensesnittet bygget opp rundt det Nokia kaller Swipe.

Tre hovedskjermer

Kort fortalt har du tre skjermbilder med hver sin nøkkelfunksjon. En skjerm viser all informasjon du mottar i form av SMS, chat, statusoppdateringer du velger å følge eller nyheter du abonnerer på (RSS). Meningen er at du skal kunne kaste et øye på denne siden og få et kjapt sammendrag av hva som skjer rundt deg. Men denne siden kan fort bli så nedlesset av informasjon at den virker mot sin hensikt. Heldigvis kan du selv filtrere hvilken informasjon du ønsker å ha på denne statusskjermen.

Et “swipe” til høyre for statusskjermen ligger applikasjonsskjermen der alle programmene du har på mobiltelefonen er plassert under hverandre i fire kolonner. Har du mange programmer på telefonen kan denne listen bli lang, og du kan ikke samle programvare i mapper. Men du kan trykke og holde på et ikon til det løsner, for deretter å trekke det dit du vil ha det. Slik kan du få de programmene du bruker oftest til å ligge øverst på oversikten.

Et ikon du ikke bør rote bort er det lille forstørrelsesglasset som markerer søkefunksjonen. Når du trykker på dette får du opp et søkefelt der du kan søke etter kontakter eller programmer som finnes på telefonen. Eksempelvis kan vi åpne Angry Birds ved å skrive “An” i søkefeltet. Da dukker det automatisk opp treff som Anropsinnstillinger, Angry Birds, Anti Moskito (app) og en oversikt over alle kontakter som har “An” som de to første bokstavene i for- eller etternavnet.

Du kan lage dine egne ikoner i programlisten ved å velge “Legg til i programmer” fra nettleserens meny. Da dukker det opp et ikon som i realiteten er et bokmerke til siden du har valgt å legge til. Her kan du også sette opp abonnement på nyhetsmating så du får oppdateringer fra nettsiden til statussiden på telefonen.

Ved å trykke og holde på et ikon kan du i tillegg til å flytte ikonet også velge å slette applikasjoner du ikke lenger ønsker. Du kan bare slette applikasjoner som er merket med et røst kryss, og ikke er en del av telefonens faste programvare.

Miniatyroversikt

Trekker du applikasjonsskjermen til venstre, så kommer du til telefonens tredje hovedskjerm. Denne viser miniatyrbilder av alle applikasjoner som er åpne, og du kan knipe med fingrene for å velge om du vil se ni eller fire miniatyrer om gangen. Miniatyrene plasserer seg slik at den siste applikasjonen du åpnet ligger oppe til venstre. Trykk på en miniatyr for å gå tilbake til dette programmet, eller trykk og hold for å få opp små røde kryss som du kan trykke på for å stenge ned de programmene du ikke bruker lenger. Du kan også trykke på en “lukk alle”-tast.

Øverst på skjermen er det en statuslinje som viser om du er pålogget chattetjenester, i tillegg til informasjon om nettverks- og batteristatus. Et raskt trykk på denne åpner for mer informasjon, og lar deg bytte profil (lydløs, pipetone, ring). Her ser du også din tilstedestatus i sosiale nettverk du har tilgang til fra telefonen, og du kan raskt skru av eller på Wi-Fi og Bluetooth.

Denne måten å navigere i en mobilmeny på er ny. Nokia skal ha ros for at de våger å gå helt nye veier. Å lage et nytt brukergrensesnitt er ikke alltid like enkelt, og Nokia har tidligere gjort noen aldeles håpløse forsøk med et dreiehjul på 7280 og 7380, og snåle tasteplasseringer som på Nokia 3650 og 7600. (Les: Ti mobiltelefoner å hate

Krever tilvenning

Grensesnittet på Nokia N9 er svært enkelt, men krever likevel en del tilvenning. Særlig er det uvant å ikke ha noen “Hjem”-tast. Telefonen reagerer heller ikke alltid slik vi forventer når vi prøver å bla mellom de tre hovedsidene. Når vi kjører en applikasjon der vi kan flytte oss på skjermbildet med strøk, som bildevisning, kart eller nettsider, så blir det vanskeligere å bla tilbake til en av hovedsidene. Strøket må starte helt ute på kanten av skjermen, og fingeren må gli horisontalt i en temmelig rett linje. Stryker du med tommelen som om den var en vindusvisker, så vil buen du tegner lett bli for rund. Da tolker telefonen det som om du ønsker å gjøre noe inne i applikasjonen.

Bruken av Swipe er heller ikke helt gjennomført. Dvaleskjermen kan ikke åpnes med Swipe, men krever dobbeltasting eller at du låser opp med knappen på siden av telefonen. Hold ikke for lenge på tasten, for da slår du av hele mobiltelefonen.

Du kan heller ikke trekke ned statusinformasjonen på toppen av skjermen. Prøver du det, så trekker du bare applikasjonen du kjører ut av skjermen. Kjører du ikke en applikasjon, så skjer det ikke noe i det hele tatt. Først når du tapper lett på statuslinjen åpner den seg som en rullegardin. Her er med andre ord litt trykk, litt dobbeltrykk, litt strøk fra kanten en (også overkant eller underkant), og noen strøk og trykk inne på skjermen, avhengig av applikasjon som kjører. Det tar litt tid å venne seg til hva du skal gjøre når og hvor.

Dvaleskjerm med klokke

Når N9 ikke er i bruk går skjermen nesten i sort. Det vil si, helt sort blir den ikke, for dvaleskjermen kan vise klokken. Siden dette er en AMOLED-skjerm, så bruker telefonen svært lite strøm når det bare er lys i punktene som skal til for å vise hva klokken er. Det er praktisk om du vil vite hva klokka er, og det er praktisk fordi du ser at telefonen er påslått.

Men skjermen med klokken på må ikke forveksles med låseskjermen, som først dukker opp når du har dobbeltappet på hvileskjermen eller trykket kort på hovedstrømtasten på siden av telefonen.

Åpner du en applikasjon på N9, for deretter å gå til en annen funksjon, så havner applikasjonen du gikk ut av øverst til venstre på oversikten over applikasjoner som er i bruk. Åpner du flere applikasjoner rykker den første nedover på lista. Du kan fortsette å bruke den første applikasjonen ved å taste på den fra miniatyrvisningen, eller ved å starte den på nytt fra applikasjonsskjermen.

Design

Nokia N9 har mini-SIM. Fra før har bare Apple brukt denne standarden.
Standard lyduttak på toppen.
Baksiden har samme minimalistiske uttrykk som fronten.

Nokia N9 skiller seg også fra andre mobiltelefoner ved å ha en litt annen design enn vi er vant til. Her er chassiset i helstøpt gjennomfarget plast, eller polykarbonat, som Nokia ynder å kalle det. Plasten ser ut som plast, uten at det får telefonen til å se simpel ut av den grunn. Nesten hele fronten er dekket av et glass. Dette glasset ligger en anelse høyere enn chassiset, og er buet ned på kantene omtrent som overflatehinnen på et overfylt vannglass. Til sammen skaper bruken av matt plast, avrundede hjørner og spenningen i det blanke glasset et inntrykk av at telefonen har noe organisk over seg. Nokia N9 er imidlertid ingen stål-og-stil-mobil, til tross for at vi snakker om en svært minimalistisk design.

Skjermen til N9 buler ut fra mobilen, noe som gjør den utsatt for riper, spesielt når du legger den med forsiden ned. Vi har forsøkt å ripe opp glasset på vår testmodell med en tapetkniv, og merker oss at det heldigvis skal svært mye til før glasset lar seg merke.

Skjermen på Nokia N9 er av typen AMOLED. Den er fire tommer stor, og svært behagelig å lese. Skjermoppløsningen er på 480 x 854 punkter. Den høye oppløsningen og bruken av AMOLED (hvert bildepunkt er en egen lampe) gjør at skjermen ser svært bra ut.

På høyre side har telefonen en blank vippetast for volum og en blank hovedbryter. Uttaket for hodetelefoner sitter på toppen, hvor Nokia også har skjult ladekontakten og SIM-kortholderen. På baksiden er det et smalt lite metallfelt der kameralinse og Nokia-logo har fått plass. To små diodelamper sitter tett sammen over kameraoptikken uten noen form for innramming.

Sammen med telefonen får du et beskyttende gummitrekk som minner oss om at Nokia en gang i tiden var store på produksjon av slagstøvler og bildekk.

Se video av brukergrensesnittet på Nokia N9.

Teknologi og funksjoner

Nokia N9 ligger litt etter konkurrentene når det gjelder prosessorkraft. Prosessoren har hverken to kjerner eller imponerende klokkehastighet, og jobber tidvis litt anstrengt på 1 GHz. Du merker det i form av ventetid når applikasjoner skal startes, og ved at telefonen trenger lenger tid på tunge funksjoner. Sagt på godt norsk: Nokia N9 er litt treig.

Mobilt Internett

Telefonen har all teknologi som skal til for å surfe raskt på våre hjemlige mobilnett, og vil også fungere i GSM og 3G-nett andre steder i verden. Den har riktig nok ikke LTE (4G), men det har heller ikke andre mobiltelefoner på det norske markedet. Den leverer en teoretisk nedlastingshastighet på 14,4 Mbps, og kan laste opp data med 5,76 Mbps hastighet.

N9 kan settes opp til å fungere som trådløst tilknytningspunkt (Wi-Fi hotspot), så du kan bruke den som modem for å surfe på mobilt internett med andre dingser.

I teorien skulle det ikke være noe i veien for at denne telefonen skulle kunne være en lynrask surfemobil. Men det er Nokia N9 ikke. Flyten er rett og slett ikke like god som på iPhone eller Android-mobiler i samme prisklasse.

Når du laster inn en nettside tar det lang tid før innholdet vises, og i mellomtiden kan du se på ventegrafikken, et sjakkrutemønster. Når hele siden er lastet kan du zoome og flytte på siden med fingrene. Men flytter du litt raskt frem og tilbake, så dukker sjakkmønsteret opp igjen.

Vi foretrekker en nettleser som legger ut tekst mens den jobber med bilder, fremfor å holde oss på pinebenken med blanke skjermbilder.

Problemet skyldes ikke treg nettforbindelse, for nettleseren er like treg når vi bruker den i det trådløse nettet vi har hjemme.

Når det er sagt, så er nettleseren betraktelig bedre enn den som finnes i Nokia N8,

Nettleseren støtter ikke faner og ikke Flash, og det er heller ikke mulig å kjøre plugins som får dette til å fungere. Løsningen er å laste ned en annen nettleser. Men du kan kjøre den i flere prosesser, og på den måten ha mange vinduer opp samtidig.

Nokia N9 kommer med Facebook og Twitter integrert, og du kan se meldinger fra disse sosiale nettstedene i samme oversikt som du ser andre meldinger. Å sende meldinger fra N9 er enkelt. Ved å hente opp kontakten i kontaktlisten kan du se hvilke kanaler som kan brukes, og du kan også se om kontakten er tilgjengelig.

Tastatur på skjermen

På Nokia N9 kan du velge om du vil skrive meldingene dine på et vanlig skjermtastatur med qwerty, eller om du vil bruke Swype. Swype er en teknikk der du stryker innom bokstavene i et ord i en sammenhengende bevegelse. Telefonen sjekker med ordboken hvilket ord som kan settes sammen ut fra rekkefølgen du strøk gjennom bokstavene i og legger dette til teksten. Er det flere muligheter kommer det opp en liste du kan velge fra, med det telefonen mener er mest sannsynlig på topp.

Bruker du det vanlige tastaturet kan du stryke på tvers av tastene for å bytte språk. Bruker du Swype kommer det frem en egen tast å velge språk med.

Navigasjonsløsningen i Nokia N9 er en videreutvikling av Ovi Maps. Noe av det som er nytt er at Nokia har valgt å skille kart og navigasjon fra hverandre i hver sin app. Navigasjonsappen er blitt mer bilistvennlig, med gode og ryddige menyer.

Navigasjonsløsningen er verdt en artikkel for seg selv. Her nøyer vi oss med å bekrefte at det fungerer. Du må riktig nok skaffe en bilholder som lar deg plassere telefonen i synsfeltet, men slike kan kjøpes for en billig penge.

Ikke noe lommekontor

Nokia N9 har tastatur på mange språk, også norsk.

Er det en funksjon vi savner i Nokia N9, så er det muligheten for å åpne og redigere dokumenter. Her er en enkel dokumentleser, men den kan bare vise og dele dokumenter du har på telefonen. Vi savner også muligheten for å kunne importere kontakter og kalendre fra vår Google-konto. Første gang du åpner kalenderen blir du spurt om hvilken konto du vil synkronisere mot, og Google kommer opp som ett av alternativene selv om du ikke kan hente data fra Google Calendar. Google Calendar kan riktig nok lastes ned som Exchange-konto, men med redusert funksjonalitet i forhold til det du får når du synkroniserer en Android-enhet.

E-post kan lastes ned fra Google og andre kilder, også fra Microsoft Exchange Server.

Påtvunget sikkerhet

Track & Protect lar deg redde data fra en stjålet mobil.

>

Med en Nokia N9 kan du spore telefonen din fra en PC.

Da vi koblet oss til Exchange ble vi tvunget til å legge inn et passord med minst fem tegn, hvorav minst tre må være tall. Siden har vi måttet låse opp telefonen med dette passordet hver gang vi ønsker å bruke telefonen til noe. Du kan selv bestemme om telefonen skal låse seg mee det samme den går i dvale, eller om den skal vente i fem eller ti minutter. Men du kan ikke slå av låsefunksjonen. Låsen er mildest talt irriterende, men hindrer i det minste at uvedkommende får tilgang til innholdet på telefonen din.

Men skurken kan jo prøve seg frem. Først etter 2,1 milliarder feilslåtte forsøk (2 147 483 647 for å være helt nøyaktig) blir telefonen låst for godt. Du kan selv redusere tallet til 10, 20 eller 50.

Nokia N9 har også en annen sikkerhetsløsning som kalles Track & Protect. Denne lar deg ta kontroll over telefonen også om den blir stjålet. På nettsiden til Track & Protect kan du se telefonen din på et kart, og du kan låse eller slette den. Du kan også sende en beskjed til den som har telefonen om hvordan den kan leveres tilbake, og om du er villig til å betale en dusør.

En annen fin løsning med Track & Protect er at du kan ta backup av mobilen etter at den er borte, og du kan også knipse bilder med telefonen og se bildene på nett. I mange tilfeller vil nok det ende med at du knipser bilder av innsiden av en lomme, men i gitte tilfeller kan du sikre deg bevis for hvem som er i besittelse av mobilen din.

Enkelte av tjenestene må du betale for å bruke, men tre såkalte credits følger med når du tar i bruk programmet. 25 credits kan kjøpes for ca. 80 kroner.

Gode basisfunksjoer

Når det gjelder sentrale funksjoner som tekstmeldinger og mobilsamtaler er N9 en svært god mobiltelefon. Lyden under samtaler er så god som den kan bli så lenge talestandarden i mobilnettene ikke er høyere. Vil du ha enda bedre lyd kan du bruke Skype eller den medfølgende Tango-applikasjonen som lar deg ringe over Internett. Da kodes lyden på en annen måte, med mindre kvalitetstap.

En annen viktig egenskap for mobilbrukere er batterikapasiteten. Nokia N9 holder i et par dager uten lading, og enda mer om du bruker den fornuftig, som er litt bedre enn en gjennomsnittlig smarttelefon.

Multimedia

Hovedkameraet tar bilder med 8 megapiksler oppløsning og filmer i HD 720p.

Kameraet i Nokia N9 tar bilder med 8 megapiksler oppløsning. Optikken er som på andre toppmodeller fra Nokia levert av Carl Zeiss. Det har autofokus og en dobbel LED-lampe som skal sørge for å gi det lyset du trenger ved fotografering innendørs. Rekkevidden på denne lampen er riktig nok begrenset, men telefonens kamera fungerer tålelig bra i normal innendørsbelysning.

Kameraet er raskt, i alle fall når du først har fått startet kameraapplikasjonen. Objektivet har lett for å bli tilsmusset med fingermerker, så for å forvisse deg om at kameraet fungerer optimalt må du passe på å tørke av glasset før du skal ta bilder.Nederst på siden kan du se bilder vi har tatt med Nokia N9.

Videoopptak i HD

Du kan filme i HD-oppløsning (720p), og resultatet blir rimelig bra (se lenger nede på siden). Her er Nokia N9 bedre enn mange av sine konkurrenter, også de som hevder å filme med oppløsning på 1080p. Det er riktig nok noe hakking ved raske bevegelser, men ikke på langt nær så mye som på mange andre mobilvideokameraer.

Skuffende musikkspiller

Musikkspilleren er ganske ordinær, men mangler lydutjevner.

Mens kameraet imponerer, så skuffer musikkspilleren. Telefonen har riktig nok en Dolby Surround-funksjon for lydforbedring. Vi føler ikke at det gir surround når vi ser på film, og vi kan ikke si at lyden blir noe særlig bedre når vi lytter til musikk heller. For å aktivere Dolby må du gå ut av musikkspilleren og åpne innstillingsmenyen. Her må du åpne undermenyen for programmer, åpne kategorien musikk, og så kan du skru funksjonen Dolby Headphone av eller på. Du har ingen mulighet for å aktivere eller deaktivere funksjonen i musikkspilleren, og du kan heller ikke endre lydbildet på noen annen måte.

Musikkspilleren har ellers de funksjonene du kan forvente, med spillelister, repetisjon, tilfeldig avspilling og mulighet for å kjøpe musikk fra Nokia Music. Du kan også trykke på et menyvalg som gir deg mer informasjon om artisten og foreslår annen musikk som tilhører samme sjanger. Denne funksjonen krever at du er på nett (mobildata eller Wi-Fi til Internett) og er koblet mot Nokias egen musikktjeneste.

Vi la inn 8 GB musikk på 16 GB-versjonen av telefonen, men da sa det stopp. Deler av minnet er reservert for applikasjoner, og hva resten av minnet er brukt til aner vi ikke. Men skal du kjøpe Nokia N9 vil vi anbefale at du bruker streamingtjenestene fra Wimp eller Spotify, for det er ikke plass til noe stort lydbibliotek på 16 GB-versjonen. Vi er lovet at applikasjoner for Wimp og Spotify kommer snart – foreløpig finnes de ikke i Butikk.

Vi merket også at telefonen ble mye tregere når minnet nærmet seg fullt.

Spill

Vil du spille spill på Nokia N9, så kan du laste ned flere titler fra applikasjonen Butikk. Noen spill er også forhåndsinstallert. Disse er Angry Birds, GOF2 (redd galaksen fra rompirater), NFS Shift (bilspill) og RealGolf2011. Spillene fungerer godt, og grefikken tar seg bra ut på Nokia N9s klare og fine skjerm.

Her er et eksempel vi har filmet med Nokia N9 og lastet opp til YouTube. Velg HD-visning for å se hvor godt detaljene gjengis.

Konklusjon

Nokia N9 skiller seg fra andre smartmobiler ved at den har et operativsystem uten en tradisjonell startskjerm og uten en eneste tast på fronten. Skjermen er 3,9 tommer stor, noe som i størrelse plasserer den midt mellom iPhone 4 (3,5 tommer) og Samsung Galaxy S II (4,3 tommer). Skjermteknologien er AMOLED, som gir svært god kontrast og klare farger. Skjermoppløsningen er 480 x 854 punkter.

Pen og solid

Karosseriet er støpt i plast, og selve telefonen kan minne om et plastrør som er kjevlet til det er 6,6 cm bredt og nesten flatt.

Skjermen på Nokia N9 stikker litt frem. Legger du den opp ned er det med andre ord bare skjermen som berører underlaget, med de farer det gir for at glasset skal bli skadet.

Vi har forsøkt å ripe opp glasset på vår testmodell med en tapetkniv, og merker oss at det heldigvis skal svært mye til før glasset lar seg merke.

En ny måte å bruke mobilen på

Det nye operativsystemet til Nokia, MeeGo, krever litt tilvenning, ikke minst fordi du ikke har noe fast utgangspunkt i form av en startskjerm du kan returnere til ved et tastetrykk. I stedet bytter du mellom tre ulike skjermer ved å stryke med fingeren over glasset. Det hele virker som en god idé, men i praksis kan det være litt vanskelig å få telefonen til å skjønne når vi vil bytte skjerm, og når vi bare vil flytte på noe inne i et program.

Siden MeeGo er et helt nytt operativsystem, så er det også litt færre applikasjoner å velge mellom for nedlasting. Men mange av de vitktigste applikasjonene er på plass, og flere kommer til. En av ulempene med MeeGo er usikkerheten rundt operativsystemets fremtid, ettersom Nokia skal bruke Windows Phone på sine fremtidige smartmobiler. Det kan få utviklere til å velge bort MeeGo når de skal skrive nye applikasjoenr. Nokia sier selv at de vil støtte MeeGo med videreutvikling frem til 2015, men de har ingen planer om å gi ut flere mobiltelefoner med dette operativsystemet.

Rik på funksjoner

Nokia N9 har det meste av det du finner på andre smartmobiler, men mangler plass for minnekort. Den kan filme i HD og ta bilder med 8 megapiksler koppløsning. Både bildene og videoklippene holder høy kvalitet sammenliknet med andre mobiltelefoner.

Inne i Nokia N9 sitter en NFC-brikke. Dette er en liten brikke som kan sende ut og lese radiosignaler over svært korte avstander. Teknologien brukes blant annet i berøringsfrie nøkkelkort, heiskort og betalingssystemer. Men brikken i N9 kan bare brukes for å koble sammen tilbehør, lese NFC-merkelapper eller for å dele innhold.

Nokia N9 har en avansert nettleser som fungerer godt, men dessverre ikke så raskt som vi hadde håpet. Når du laster inn en nettside tar det lang tid før innholdet vises, og i mellomtiden kan du se på ventegrafikken, et sjakkrutemønster. Når hele siden er lastet kan du zoome og flytte på siden med fingrene. Men flytter du litt raskt frem og tilbake, så dukker sjakkmønsteret opp igjen. Flyten er ikke like god som på iPhone eller Android-mobiler i samme prisklasse.

Svak på underholdning

Musikkspilleren gir i utgangspunktet god lyd, men mangler muligheter for tilpasning av lydbildet. Det betyr at du ikke kan dempe bassen om du synes den blir for hard, eller øke den om du synes den er for tam. En slik lydutjevner er viktig siden folk har ulik smak og ulik hørsel, samtidig som ulike hodesett reproduserer lyden forskjellig. Vi kan heller ikke spille like høyt som på enkelte andre modeller, som HTC Sensation XL.

Skal du se film på mobilen, så må du gjerne bruke N9. Men har du lastet ned DivX/XviD-filmer, så må de først konverteres til et format som N9 støtter. Alternativet er å laste ned en annen avspiller som har slik støtte.

Vil du heller la deg underholde av spill, så finnes Angry Birs, Gof2 (du skal redde galaksen), NFS Shift (bilspill) og RealGolf ferdig installert på telefonen. Disse spillene fungerer godt.

Ellers egner Nokia N9 seg ypperlig til navigasjon, og kan brukes som stemmeassistert GPS i rundt 100 land. GPS-løsningen er god, men du vil trenge en holder som gir strøm til mobilen mens du navigerer, og som samtidig holder telefonen på plass på en måte som gjør at den får kontakt med navigasjonssatellitene.

Når det gjelder talekvaliteten er Nokia svært god, og vi liker også at Nokia har klart å få batteriet til å vare litt lenger enn mange av konkurrentene. N9 er likevel ikke en mobil du kan bruke i dagesvis uten å lade, men et par dager ser ut til å gå greit.

Ingen revolusjon

Vi tror Nokia N9 med MeeGo vil bli en mobiltelefon med et for smalt marked til å bli noen bestselger. Når nyhetens interesse har lagt seg, har N9 egentlig lite nytt å bringe til torgs. Den skiller seg ut i design, og de fleste som har sett den beskriver den som lekker. Men N9 er såpass dyr at den må ha det lille ekstra for å kunne hevde seg mot mobiler med Windows Phone, iOS (iPhone) og Android. Dagens utgave av N9 mangler rett og slett litt av den prosessorkraften som skal til for å drive en brukeropplevelse på høyde med det de tøffeste konkurrentene klarer.

Ønsker du en rask, enkel og smidig mobiltelefon har Samsung Galaxy S II alt i alt bedre egenskaper enn det Nokia N9 kan vise til. Skjermen er større og minst like god, og den har bedre musikk- og videospiller. Kameraet er muligens litt svakere enn på N9, men også Galaxy S II har et bra kamera.

Ønsker du en funksjonsrik mobiltelefon med et enkelt og raskt brukergrensesnitt kan du vurdere iPhone 4 eller den kommende iPhone 4S. Forskjellen på de to er i korte trekk at 4S har bedre kamera og raskere prosessor enn iPhone 4. Men selv dagens iPhone 4 oppleves som raskere enn N9.

annonse