Til hovedinnhold

Ny MeeGo-telefon allerede i år

Nokia-veteranene har jobbet med telefonen i ett år, og finansieringen er i boks.

Mange Nokia-fans fikk seg en kalddusj da Nokia i fjor annonserte samarbeid med Microsoft om Windows Phone-produkter. Nokia hadde nemlig jobbet med sitt eget Linux-baserte operativsystem, MeeGo. I dag er MeeGo kun tilgjengelig i modellen Nokia N9, men tidligere denne uken ble det klart at utbrytere fra Nokias gamle MeeGo-avdeling jobber med flere telefoner.

Les testen av Nokia N9

Navnet på selskapet er Jolla, og i et intervju med det britiske nettstedet Computing bekrefter sjef og gründer Jussi Hurmola at det vil komme en MeeGo-telefon i løpet av året.

Les også: Nokia og Intel med ny mobilplattform

Utviklingen er ferdigfinansiert

Selskapet har jobbet med telefonen i ett år allerede. Hurmola fortalte i intervjuet at selskapet ser for seg fire faser i utviklingen. Den første av disse fasene er utviklingen av selve produktet, mens markedsføring, produksjon og bygging av et økosystem kommer senere.

Finansieringen for den første av disse fasene er allerede på plass. Jolla har flere private investorer fra Finland og flere andre land, fortalte Hurmola.

Får penger fra Nokia

Også Nokia er med i kulissene, om vi skal tro nettstedet TechCrunch, som har laget en liste over selskaper Nokia støtter.

Støtten har fått navnet "Nokia Bridge", og den utgjør en slags annerledes sluttpakke for noen av de som Nokia har måttet si opp. De tidligere ansatte kan nemlig få inntil 25 000 euro hver som hjelp til å stable et nytt selskap på beina. Inntil fire tidligere ansatte kan gå sammen, og dermed få 100 000 euro i støtte til selskapet sitt. I tillegg kan selskapet få inntil 50 000 euro i tilleggsfinansiering fra den gamle mobilkjempen.

Selv om det er snakk om mye penger krever ikke Nokia eierandeler tilbake. Det betyr at selskapene som får støtte bevarer både eierskap og egne patenter utenfor Nokia-systemet.

Les også: Nokia sparker 10 000 ansatte

Får hjelp underveis

Ved siden av dette stiller Nokia ressurser til disposisjon for de nye selskapene som dannes gjennom Nokia Bridge, enten det dreier seg om opplæring, støttefunksjoner eller lisensiering av patenter.

Selskapene får ikke patentene gratis, slik enkelte medier hevdet tidligere i uken. Jussi Hurmola og resten av Jolla har imidlertid en avtale på plass med Nokia om lisensiering av de patentene de måtte behøve for å utvikle et MeeGo-produkt. I tillegg skal selskapet stå for fremtidige oppdateringer og støtte for Nokias MeeGo-telefon, N9.

Lager eget menysystem

Til tross for at Jolla både skal støtte dagens N9, og får bruke det de behøver av patenter fra Nokia, er det lite sannsynlig at Jolla-telefonen får menyer som er like de du finner i dagens N9. Jolla har nemlig planer om å lage sitt eget grensesnitt til MeeGo-plattformen.

– Den kanskje største tingen vi ønsker å gjøre selv er å sørge for brukeropplevelsen, forteller Hurmola i intervjuet.

Telefonene skal etter planen bli solgt både under eget og andres navn. Her er det såkalt operatør-"branding" som er mest aktuelt – en variant som er betydelig mer vanlig lenger sør i Europa og i USA.

Jolla vil fortsette å støtte teknologiene som dagens MeeGo baserer seg på. Det betyr at programmeringsspråket Qt fortsatt er med, og at apper som er tilgjengelige for dagens N9 også kan bli tilgjengelige for Jollas kommende telefoner.

Les mer om Qt og Nokias kjøp av norske Trolltech

Slippes på IFA eller Nokia World?

Foreløpig har ikke selskapet satt noen endelig dato for produktlanseringen sin, men ser vi på det som gjenstår av 2012 har de ikke fryktelig mange alternativer hvis de skal lansere på en messe. Det ene er IFA-messen som går av stabelen i Berlin om halvannen måned.

Det andre alternativet virker kanskje litt mindre sannsynlig – nemlig Nokia World som går av stabelen i Helsinki noen dager senere. Dersom Jolla får vise frem produktene sine der, blir det sannsynligvis i skyggen av Nokias egne Windows Phone 8-produkter, men med tanke på koblingen mot tidligere ansatte og tidligere Nokia-produkter virker det ikke helt umulig at Jolla kan få vise seg frem under arrangementet.

Den siste muligheten er selvfølgelig at Jolla viser frem produktet helt på egen hånd en gang før nyåret.

Vi er til stede både på IFA og på Nokia World, og kommer til å se nærmere på Jollas MeeGo-mobil så fort den dukker opp.

Vil du lese mer om MeeGo?
Les testen av MeeGo-telefonen Nokia N9

(Kilde: techcrunch.com, computing.co.uk)

Mer om
annonse