Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestNavee N65 Nordic, Ninebot KickScooter F65D og Segway KickScooter P65I

Navee vs Ninebot vs Segway: Tre alvorlige elsparkesykler

Vegar Jansen / Tek.no

Oppdatert 2. juni 2023: Vi har lagt til Segway KickScooter P65I.

Mange nyere elsparkesykler byr på bedre komfort og sikkerhet enn det som var normen for noen få år tilbake. Større modeller har også fått økt oppmerksomhet, med konstruksjoner som også tillater bruk av godt voksne personer med tre siffer bak vektnålen – uten at rekkevidden eller bakkeytelsen er noe å le av.

Vår opprinnelige plan var å lage en liten samletest med fire kraftige elsparkesykler til å begynne med. Dessverre viste «luksusmodellen» Navee S65 seg å være et par centimeter for lang, og kan etter våre beregninger ikke kjøres lovlig uten å fjerne/modifisere bakskjermen.

Modellene vi har fått testet nå er derfor Navee N65, Ninebot KickScooter F65D og Segway KickScooter P65I.

Dette er store, tunge og relativt dyre doninger. Men nå som elsparkesykler er omklassifisert fra sykkel til motorvogn og krever lovpålagt ansvarsforsikring, er det også bedre å ha én skikkelig elsparkesykkel enn en håndfull halvdårlige eksemplarer som støver ned i garasjen.

Forsikringen følger jo tross alt kjøretøyet.

God rekkevidde?

Den oppmerksomme leser vil se at tallet «65» har dukket opp i samtlige modellbetegnelser. Felles for alle de nevnte elsparkesyklene er nemlig at de har en oppgitt rekkevidde på (opptil) 65 kilometer.

Fra samme produsent: Ninebot F65D og Segway P65I.
Vegar Jansen / Tek.no

Tallet kommer fra produsentene selv, og bør derfor tas med en sunn dose skepsis og solid neve salt. I de tilfellene dette ikke bare er et estimat, har det vært snakk om å sende en lettvektsmatros på banekjøring under ideelle og kontrollerte forhold.

Vi har selvfølgelig også testkjørt disse modellene for å sjekke den faktiske rekkevidden under mer reelle omstendigheter. Det kommer nok ikke som noen overraskelse at våre målinger sier noe annet.

Ytelsen i bakker har vi også målt. På grunn av flytting har vi sett oss nødt til å bytte bakke, men vi har også utvidet denne delen av testen. Nå har vi en lang og jevn bakke samt en kortere bakke med kraftigere stigning.

For sammenligning har vi også tatt med resultatene fra Xiaomi Mi 3 som ble testet på sensommeren i fjor. Den har blitt kjørt i både den gamle og de nye bakkene, så det gir muligens en grei pekepinn.

Det er i hvert fall ingen tvil om at nykommerne spesielt har mer å by på av krefter når det blir brattere.

Navee N65Ninebot F65DSegway P65IXiaomi Mi 3
Målt rekkevidde50 km45 km45 km27 km
Tid lang bakke48,0 sek43,2 sek45,1 sek48,8 sek
Tid kort/bratt bakke33,1 sek28,5 sek27,1 sek39,0 sek
----
Mekanisk bremsSkivebremsTrommelbremsSkivebrems-
MotorplasseringForanBakBak-
Motoreffekt500 W400 W500 W-
Batterikapasitet600 Wh561 Wh561 Wh-
Vekt23,5 kg21,8 kg26,9 kg-
Maksvekt fører120 kg120 kg120 kg-
Dekkstørrelse10"10"10,5"-
VannbeskyttelseIPX4IPX5IPX5-

At vi ikke nådde 65 kilometer med våre tre doninger kom ikke som noen stor overraskelse. Men ved å følge omtrent samme løype konkluderte vi med at Navee N65 dro oss lengst. Så har den også et litt større batteri, mens Ninebot F65D og Segway P65I både byr på kjappere akselerasjon og litt høyere hastighet.

Med en gjennomsnittshastighet på cirka 20 km/t byr alle syklene uansett på over to timers kontinuerlig kjøring for den som synes slikt er gøy. For en mer normal, daglig kjørerute vil sikkert mange klare seg med å lade en slik doning en gang eller to i uken.

Ellers ser vi at testobjektene deler flere egenskaper enn kun prislappen. De veier godt nord om 20 kg, og vil derfor neppe være førstevalget for deg som bor høyt oppe i en bygård uten heis.

Som med alle elsparkesykler vil vi fraråde å kjøre i våte forhold. Men ifølge oppgitt IP-spesifikasjon skal Nineboten og Segwayen tåle enda litt mer vann (spyl) enn Navee-modellen (sprut/regn).

Nei, vi har ikke testet dette i praksis. Ved regn og snø hiver vi oss på bussen.

Segway KickScooter P65I

Navnet Segway brukes kun på de ypperste modellene fra Segway-Ninebot – vanligvis kjenner vi jo disse som «Ninebot by Segway». Men P65I skiller seg ut i mer enn navnet.

Størrelsen og det over 20 cm brede ståbrettet gjør at denne modellen umiddelbart minner litt om den rimeligere «fetteren»: Ninebot KickScooter F65D. Men det er flere forskjeller.

Segway P65I gjør i hvert fall et større innhogg i bankkontoen. Prisen øker med fem tusen kroner sammenlignet med Nineboten, og for de ekstra pengene får vi en litt annen stil med mer farger og sprekere linjer. I tillegg kommer forbedringer som skivebrems, litt sterkere motor og utvidet elektronikkpakke – litt mer om dette senere.

Vi får også adskillig tykkere dekk og litt mer funksjonalitet. P65I føles ganske enkelt som et mer påkostet produkt. Som det jo er. Vekten går også opp med fem kilogram.

Samtidig skal det påpekes at du i det store og hele hverken kommer raskere fram eller øker rekkevidden med Segway P65I. Motoren på 500 watt er riktignok litt sterkere, noe som gjør at sykkelen også er litt raskere i de aller bratteste stigningene, men toppfarten er forståelig nok begrenset. Batteriet har også den samme kapasiteten som hos F65D.

Kjørekomforten er heller ikke bedre. Uten fjæring eller luftdempere belager vi oss på de luftfylte dekkene på 10,5 tommer for en behagelig tur, men bredere dekk betyr ikke at de automatisk er mykere.

Lås og alarm

P65I har et stort display. Horn og blinklyskontroll sitter på venstre side.
Vegar Jansen / Tek.no

Det første som slår oss med Segway P65I er utvilsomt styret. Her får vi et stort og tydelig display og flere knapper for å betjene lys. USB-C-utgang for å lade dingser får vi også.

Kjøretøyet er dessuten utstyrt med et elektronisk lydhorn som det faktisk er litt godt volum på. Dette kan også slå inn som en tyverialarm. En slik funksjon finner vi riktignok på flere sparkesykler, men for det første pleier man å måtte knote seg inn i sparkesykkelens app for å slå dette på, og for det andre gir vanligvis ikke disse fra seg spesielt mye lyd. P65 sier på sin side tydelig ifra med både blink og horn om noen prøver å trille sykkelen så veldig langt. Videre er det slik at alarmen automatisk slår seg på når sykkelen er avslått (selv om dette også kan deaktiveres i innstillingene).

Men da er det vel bare å slå sykkelen på og kjøre? Nei, ikke det heller. Den har nemlig en elektronisk lås som krever en kode eller et nøkkelkort for at du skal kunne ta den i bruk. To kredittkortstore RFID-nøkler følger med i esken. Dersom sykkelen ikke låses opp, sperres bakhjulet fullstendig etter et par meter. Med en vekt på nesten 27 kg er da ikke dette en doning man sprinter av gårde med heller.

Samtidig er det stadig mulig å felle ned styrestangen for lagring eller bæring/sleping opp en trapp eller to. Segway har laget en litt skjult festeløsning for dette også.

Ellers er modellen utstyrt med et enkelt kjørelys og en langt sterkere lykt som slår seg automatisk på når det blir mørkt. Vi får også blinklys foran og bak, men her likte vi egentlig løsningen på F65D bedre, med lysene integrert i holkene.

En LED-stripe sitter på hver side av sykkelen. Her er den for anledningen gul.
Vegar Jansen / Tek.no

Vi må også nevne LED-stripen på hver side av doningen. Ikke bare kan vi sette farge etter smak i appen, men disse stripene fungerer dessuten som både blinklys og ladeindikator – en fiffig detalj.

Godt med krefter

På vår faste kjørerunde fikk vi ingen problemer med Segway P65I. Bremsene fungerer godt og jevnt, mens de tre tommer brede dekkene gir godt grep. Men de demper ikke ujevnheter bedre enn vanlige dekk.

Sykkelen kan regenerere kraft i nedoverbakkene, justerbart i tre trinn. Vi kjørte med «svak» innstilling, som var passe for vår rute. Regenereringen kan også slås helt av, noe som ikke pleier å være mulig på selskapets Ninebot-modeller.

Videre har P65I tre konvensjonelle «gir» eller kjøremodi: økonomi, vanlig (drive) og sport. Økonomi har en grei akselerasjon og topphastighet på 18 km/t. «Drive» øker toppfarten til 20 km/t og er faktisk en helt fin modus for generell kjøring. Selv i de fleste oppoverbakker gir modusen godt med skyv, i hvert fall så lenge det er greit med strøm på batteriet. Sport gir enda hissigere akselerasjon.

Sport gir en langt hissigere akselerasjon, men uten at det går fortere – dette i motsetning til Ninebot F65D, som var litt ekstra sprelsk med toppfarten i denne modusen.

Derfor var også F65D litt kjappere enn P65I i den lange, slakere bakken. Om Segway kommer til å gjøre noe med dette i ettertid vites ikke. Vi kan nevne at da vi først mottok kjøretøyet, gikk den i 25 km/t i sportsmodus fordi selskapet hadde gjort en feil ved siste oppdatering. Vi måtte derfor vente en uke for at det skulle komme en ny fastvare med sperre på plass.

Vegar Jansen / Tek.no

Det er i hvert fall klart at P65I er en stabil elsparkesykkel som også føles trygg i høyere hastigheter, noe den lett kan få ned en bratt bakke.

Men er Segway P65I verdt pengene over Ninebot F65D? Svaret er et rungende tja. Er du ekstra stor og tung og bor i bakkeland vil du kanskje ha glede av litt kraftigere motor og skivebremsen. Ellers tenker vi nei, da F65D strengt tatt vil få deg like langt i samme stil – men til lavere pris. P65I har også høyere egenvekt.

Samtidig vil noen så avgjort noen også ha glede av slikt som den elektroniske låsen eller ganske enkelt foretrekker stilen på Segwayen. Da blir det selvsagt et langt mer aktuelt alternativ.

Segway KickScooter P65I
9
Imponerende
Anbefalt

Segway KickScooter P65I

9
Imponerende
sitatEn tung og påkostet elsparkesykkel for deg som vil ha det lille ekstra.

Fordeler

  • +
    Har app
  • +
    Har blinklys
  • +
    God rekkevidde
  • +
    Innebygd batterilader
  • +
    Fin fart i så å si alle bakker
  • +
    Kjapp og responsiv i sportsmodus
  • +
    Store luftfylte dekk gir grei kjørekomfort
  • +
    Elektronisk lås og automatisk alarmsystem
  • +
    USB-C-port for lading av diverse enheter

Ting å tenke på

  • Stor og tyngre
  • Kun demping via dekkene
  • Prislappen

Ninebot KickScooter F65D

Dette er «storebroren» til Ninebot KickScooter F40D som vi testet i fjor sommer.

Ikke overraskende er F65D en enda større og tyngre modell. Men fordi det norske regelverket sier at elsparkesykler skal ha en maksimal lengde på 120 centimeter, har det vært lite å gå på i nettopp lengderetningen.

Ninebot har derfor bygd denne modellen ut i bredden i stedet. Selve ståbrettet har en bredde på rett over 20 centimeter, så selv voksne med litt størrelse på labbene kan finne en grei stilling.

Samtidig gjør dette at F65D ikke akkurat er den smekreste og mest elegante elsparkesykkelen på markedet. Eller den mest portable. Men styrestangen kan stadig felles ned og hektes på bakskjermen, slik at du har noe å holde i hvis du blir nødt til å løfte med deg doningen.

Høy vekt, en nokså solid konstruksjon og 10 tommers hjul gir oss til sammen en plattform som virker stabil og stødig – også med litt fart i nedoverbakkene.

Blinklys og innebygd lader

F65D er langt fra den første store elsparkesykkelen på markedet. Blant annet testet vi KickScooter Max G30 – også fra Ninebot – for tre år siden. Vi likte spesielt at den hadde innebygd batterilader, og det samme er tilfelle for F65D. Du trenger derfor kun en jordet ledning for å få fylt på batteriet.

I tillegg at den nyere modellen har et mer elegant design, har Ninebot også lagt til blinklys på F65D. Dette er en velkommen egenskap ettersom elsparkesykkelkjøring bør gjøres med begge hendene på styret.

Blinklys integrert i holkene er en fin detalj.
Vegar Jansen / Tek.no

Selve blinkingen reguleres enkelt med en liten tommelknapp for venstre hånd. Blinklysene sitter plassert på hver side av bakhjulet og er dessuten relativt elegant integrert på fremsiden av holkene, noe som betyr at trafikanter både bak og foran burde få det med seg når vi skal svinge. I tillegg er modellen selvfølgelig utstyrt med reflekser, kjørelys og bremselys.

Det som kanskje irriterte oss mest av det fysiske var at styret er montert skjevt når vi får skrudd det på, i hvert fall for vårt eksemplar. Heldigvis har det svært lite å si for kjøringen ettersom man kun styrer etter «feelingen» uansett, men det virker umiddelbart litt snodig.

Rask og sporty

Som med andre Ninebot-modeller har KickScooter F65D et par egenskaper som kan justeres litt på via selskapets app. Den ene egenskapen er hvor «hardt» motorbremsen skal ta i nedoverbakker. Dette kan justeres i tre trinn, men ikke slås av helt. Vi kjørte med vår på svakeste innstilling under testen.

Foruten dette kan vi justere på hvor mye batteriet skal kunne lades opp. Standard er 100 prosent, men dette kan senkes i intervaller på fem prosentpoeng ned til 80 prosent for den som uansett ikke trenger full rekkevidde. Dette skal i teorien kunne øke batteriets levetid. Appen sørger i tillegg for fastvareoppdateringer for sykkelens elektroniske komponenter.

F65D har tre vanlige kjøremodi: Økonomi (Eco), Standard (D) og Sport (S). Økonomi er dørgende kjedelig og begrenser topphastigheten til 15 km/t. Standard er på sin side usedvanlig normal. Vi får en helt grei akselerasjon, og det går faktisk an å bruke denne innstillingen til daglig, selv om vi ikke trekker ut all futten som ligger i motoren.

Et sikkert vårtegn.
Vegar Jansen / Tek.no

Men moroa ligger selvfølgelig i sportsmodus. Her får vi en nærmest aggressiv akselerasjon og toppfart som heller ligger nærmere 22 km/t enn 20 km/t – fremdeles innenfor slingringsmonnet i regelverket, men litt mer rebelsk.

Motoren har en oppgitt ytelse på 400 watt nominelt, eller opptil 700 watt i kortere perioder. Dette gir mye styrke når det trengs, og stort sett holder sykkelen jevnt høy fart opp de fleste normale bakker – i hvert fall med undertegnedes 70 kilogram.

Forhjulet er utstyrt med en trommelbrems. Denne fungerer sammen med motorbremsen bak og sørger for en trygg og jevn oppbremsing ved behov. Elsparkesykkelen har altså kun én bremsespak som betjener bremsene, men dette fungerer så vidt vi kan bedømme helt utmerket.

Merk ellers at sparkesykkelen ikke har noe annen demping enn luftfylte titommers dekk, men dette holder greit nok for kjøring på vanlig asfalt – i hvert fall så lenge du tar pauser innimellom.

Ninebot KickScooter F65D
8.5
Meget bra
Anbefalt

Ninebot KickScooter F65D

8.5
Meget bra
sitatStor og kjapp elsparkesykkel.

Fordeler

  • +
    Har app
  • +
    Har blinklys
  • +
    God rekkevidde
  • +
    Innebygd batterilader
  • +
    Fin fart i de fleste bakker
  • +
    Kjapp og responsiv i sportsmodus
  • +
    Store luftfylte dekk gir grei kjørekomfort

Ting å tenke på

  • Stor og tung
  • Kun demping via dekkene
  • Skjevt styre (for vårt eksemplar)

Ikke hørt om Navee Tech, sier du? Da er du ikke alene, for det er en ganske så fersk produsent. Men Navee er også et av selskapene som lager elsparkesykler for den kinesiske giganten Xiaomi.

På papiret skiller N65 seg fra Ninebot på flere områder, blant annet ved å ha et litt større batteri og litt sterkere motor. Den har også bredere dekk, et litt smalere ståbrett (16,5 cm) og motoren plassert i forhjulet.

Å kunne vri styret 90 grader er veldig praktisk.
Vegar Jansen / Tek.no

Den mest åpenbare forskjellen ligger nok likevel i at en ekstra låsemekanisme lar oss vri styret 90 grader. Dette sparer plass når sykkelen klappes sammen for transport eller lagring, siden holkene ellers stikker ut på hver side og har en tendens til å hekte seg bort i alt mulig.

Nå er Navee N65 såpass stor og tung at den ikke er spesielt portabel uansett, men vi liker dette svært godt okke som. Dessuten vet vi at Navee også har samme funksjonalitet på noen av sine lettere og rimeligere modeller.

Trives best i oppoverbakke

Sykkelen har tre kjøremodi eller «gir», hvorav det tredje er det eneste som er verdt å bruke siden de to andre begrenser toppfarten til henholdsvis 10 og 15 km/t.

For å passe inn her hjemme går ikke N65 Nordic like fort som en N65 i visse andre markeder. Maksfarten på flatmark ligger i de fleste tilfeller også nærmere 19 enn 20 km/t.

Men selv med «tredjegir» har sykkelen en akselerasjon som nærmest ligner en ettertanke. Det er som om den har glemt at den sitter på masse krefter. Dette kan være et bevisst valg fra Navee for å hjelpe litt på rekkevidden, men det er også andre ting som vitner om at kjørealgoritmen ikke er helt godt skrudd fra produsentens side.

Etter noen nedoverbakker kan hastigheten synke ned til 13–14 km/t før sykkelen plutselig finner ut at den skal gi gass, selv om gasspaken har vært nede hele tiden.

Etter noen bratte oppoverbakker kan modellen finne på «overkompensere» når den når toppen, og da øke hastigheten til godt over lovlig grense. Vi har vært borti det før også.

Likevel er det nettopp i oppoverbakker at vi finner den store kjøregleden med N65 Nordic. Det er nemlig her vi merker at den faktisk har muskler, noe den ellers i liten grad får lov til å vise fram.

Strømgenerering av eller på

Navee N65 Nordic kunne kanskje hatt godt av å slippe seg litt mer løs.
Vegar Jansen / Tek.no

Den påtatte beskjedenheten er ikke det eneste som skurrer litt med N65 Nordic. Xiaomi lar også noen av Navee-modellene bruke selskapets egen app, akkurat som de var «Mi-modeller».

N65 benytter i stedet en annen app kalt «Go Navee». Den støtter elektronisk låsing, cruisekontroll og selvsjekk – men vi kan ikke skue noen metode for fastvareoppdatering.

I tillegg gjør den det mulig å slå av og på strømgenerering i nedoverbakker, men vi kan ikke stille på hvor kraftig den skal være. Vi syntes likevel dette var greit å ha påskrudd under testperioden.

Bremsene fungerer fint, men med motoren på forhjulet blir den kanskje litt lett bak, og skivebremsen kan fort låse bakhjulet. Det lønner seg derfor å ha tyngden litt «bakpå» ved hard oppbremsing for å unngå sleng.

Ellers liker vi dempingen som ligger i de store brede dekkene, men selv om mønsteret gir N65 et litt «offroad»-aktig utseende er ikke sparkesykkelen lagd for kjøring i terreng. En jevn sti eller grusvei går til nød an, men asfalt er fremdeles å foretrekke.

Til slutt må vi legge til at sykkelen ellers har en fin profil, men støttebeinet sitter lavere enn ståbrettet, selv i oppslått tilstand. Det har derfor klart å skubbe nedi bakken ved flere anledninger under kjøring, så her må man passe ekstra godt på ved forsering av fortauskanter og andre hindre.

Navee N65 Nordic
7
Bra

Navee N65 Nordic

7
Bra
sitatTøff og transportvennlig tungvekter

Fordeler

  • +
    Har app
  • +
    God rekkevidde
  • +
    Fin fart i de fleste bakker
  • +
    Store luftfylte dekk gir grei kjørekomfort
  • +
    Styret kan vris 90 grader for lagring/bæring/transport

Ting å tenke på

  • Stor og tung
  • Kun demping via dekkene
  • Støttebenet henger under ståbrettet
  • Litt bedagelig akselerasjon og ujevn fartsstyring
annonse