Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

En mester på rekkevidde

Ninebot KickScooter Max G30 går både langt og lenger enn langt.

Ninebot Max G30 har store hjul, et kraftig ståbrett og ditto batteri. Det gjør den til en tungvekter på flere måter.
Vegar Jansen, Tek.no

Noen hater dem, andre mener den elektriske sparkesykkelen er den aller beste måten å bevege seg rundt i byen på. Og bevares, hva er det å ikke like med en liten og sammenleggbar elektrisk doning som er lett å bruke og kan tas med nesten overalt?

Men elsparkesykkelen har også sine begrensninger, blant annet når det gjelder hvor langt de kan kjøre. Noen av de første syklene vi testet her på Tek.no kom vi ikke lenger enn mellom ti og femten kilometer på før de trengte å lades, men i det siste har vi sett flere modeller som satser på større batterier for økt rekkevidde.

Samtidig betyr større batterier mer vekt og en kraftigere – for ikke å glemme dyrere – sparkesykkel, så produsentene vil som regel prøve å finne en viss balansegang der.

Jo, det displayet har vi sett før. Gasspaken også.
Vegar Jansen, Tek.no

Et lite beist

Ninebot KickScooter Max G30 ser ved første øyekast ut som elsparkesykler flest, og kan legges sammen og bæres på samme måte som de populære syklene fra Xiaomi. Ja, faktisk ligner den ganske mye på en Xiaomi M365 eller en av dennes kloner, men så er det jo Ninebot som lager sparkesyklene for Xiaomi også.

Derfor er det ikke så overraskende at dagens testeksemplar har en del designelementer til felles med nettopp Xiaomi M365 Pro. Da tenker vi ikke bare på rammeformen, men også luftfylte dekk og mangelen på fjæring. Disse to modellene har også nøyaktig samme display.

Samtidig er det klare forskjeller også, og hvis du tenker på Xiaomi Mi M365 Pro som litt stor, er Ninebot Max G30 som dennes enda mer solide fetter. Altså er den både større og tyngre, da med en vekt på over 19 kilogram.

Ninebot KickScooter Max G30 20km/t
8
Meget bra
Anbefalt

Ninebot KickScooter Max G30 20km/t

8
Meget bra
sitatTung, solid og utholdende, men føles litt treg.

Fordeler

  • +
    Usedvanlig god rekkevidde
  • +
    «Sykkelbremsehåndtak»
  • +
    Store, luftfylte hjul gir anstendig kjørekomfort
  • +
    Innebygd batterilader
  • +
    Takler de bratteste bakkene
  • +
    Har app

Ting å tenke på

  • Stor og tung
  • Virker unødvendig treg, selv i «sport»-modus
Motoren sitter i bakre hjul.
Vegar Jansen, Tek.no

Denne sykkelen er også utstyrt med slangeløse dekk, visstnok fylt med en slags tettemasse som skal redusere sjansene for punktering.

I tillegg skiller den seg ut ved å ha 10-tommers hjul, mens motoren er flyttet til bakhjulet. I stedet for skivebrems har den derfor fått trommelbrems foran.

Sånn sett minner den oss mer om en annen stor og tung elsparkesykkel, nemlig Bydue 2.0. Og i likhet med denne, er Max G30 en sykkel du helst lar gå for egen maskin.

Opptil 65 kilometer

Med sin betydelige egenvekt, er Max G30 en sykkel du helst kun bærer med deg i nødstilfeller – med mindre du da liker å trene. Undertegnede bor i tredje etasje, og etter å ha dratt denne sykkelen opp og ned trappene i testperioden, er det åpenbart at vekt vil kunne være en faktor hvis det er snakk om å bruke denne til daglig pendling.

Sykkelen har faktisk integrert batterilader, alt du trenger er en jordet ledning og kontakt.
Vegar Jansen, Tek.no

Men for folk som slipper unna trapper – eller altså liker en liten fysisk økt – kan nettopp denne modellen være et meget godt valg for bruk på den daglige ruta til og fra jobb eller skole.

I det kraftige ståbrettet finner vi batteriet på hele 551 wattimer, som ifølge Ninebot skal kunne gi sykkelen en rekkevidde på hele 65 kilometer. I tillegg har de bygd inn en batterilader også, noe som betyr at du kun trenger å ha med deg en egnet ledning for å lade den opp.

Ikke at du nødvendigvis trenger det, for med en slik rekkevidde kommer du deg nok frem og tilbake igjen til og fra de fleste steder i nærområdet – og det med god margin. Men så skal vi også huske at Ninebots 65 kilometer kommer fra kjøring under nærmest ideelle forhold med redusert hastighet – ikke full gass mellom bakkar og berg.

Ikke nødvendigvis lovlig

Av andre spesifikasjoner har Max G30 egentlig en toppfart på 25 km/t, noe som kjent er raskere enn det norske regelverket tillater. Men vårt testeksemplar har en fastvare som gjør at den ikke skal gå fortere enn 20 km/t, som da er innafor.

Det betyr selvsagt ikke at Max G30 ikke kan bevege seg fortere enn 20 km/t uten å bryte loven, men da er det altså ved å trille i nedoverbakker. Da begrenser det seg likevel til rundt 30 km/t, ettersom motorbremsen tar jobben sin med å regenerere kraft på alvor.

Ninebots Max-modell er ellers å finne som en enda raskere (30 km/t) variant kjent som G30P, samt en modell spesialtilpasset det tyske marked (og regelverk) i form av G30D. Av disse to er sistnevnte mest interessant, og vi vet den er å finne hos flere norske forhandlere.

Ninebot KickScooter Max G30D
Max G30 (ikke G30D) har en litt spesiell ringeklokke. Den skrangler riktignok litt hvis man ikke har begge henda på styret, men det burde man jo alltid ha.
Vegar Jansen, Tek.no

Max G30D skiller seg fra vårt testeksemplar ved å ha en blå fargeprofil, tradisjonell ringeklokke og en bakskjerm der det er plass til å sette et skilt med registreringsnummer – visstnok et krav i Tyskland. Videre har også G30D en fartsgrense på 20 km/t.

Hvorvidt vårt eksemplar av G30 og G30D faktisk har samme fastvare vet vi ikke sikkert, men det er jo nærliggende å tro at de oppfører seg ganske likt.

En behersket kjøreopplevelse

Som nevnt har ikke Ninebot KickScooter Max G30 tradisjonell fjæring, men den har i det minste luftfylte dekk, noe som gjør at det ikke blir som å stå på en planke. Ettersom hjulene faktisk er enda større, vil vi si at kjørekomforten også er hakket bedre enn på Xiaomi-modellene – vi merker knapt mindre sprekker og gliper i underlaget. Slikt som steinheller blir ikke noe problem, og selv ny brostein går an.

Samtidig merker vi fremdeles godt slikt som humper og ujevnt underlag, mens gammel brostein stadig er en «hjernerister», som med sparkesykler flest.

Xiaomi Mi M365 Pro lengst borte, Ninebot Max G30 nærmest. De er helt klart i slekt.
Vegar Jansen, Tek.no

Størrelsen og tilhørende vekt har dog sine ulemper også. For mens de relativt sett store hjulene enkelt lar deg forsere mindre hindringer, sørger sykkelens egenvekt og vektfordeling for at det ikke er noen enkel og elegant måte å løfte den på. Skal du ha den over en høy fortauskant, må du nok ta i litt.

Ninebot bruker stadig Segway-motorteknologien, selv om de nå har sluttet å inkludere dette i selskapsnavnet (Ninebot by Segway). Derfor oppfører også sykkelen seg på kjent vis, med karakteristisk vislelyd fra motoren, regenerativ motorbremsing i nedoverbakker og tre kjøremodi: økonomi, vanlig og «sport». Under testingen har vi nesten utelukkende brukt sistnevnte, da denne gir mest krefter i motbakkene.

Gasspådraget byr heller ikke på overraskelser, her er det jevnt og behersket. Bremsene fungerer også godt.

Motorbremsen kan justeres over tre trinn.
Vegar Jansen, Tek.no

Ellers har sykkelen en grei app hvor vi over tre trinn kan bestemme hvor mye den skal bremse og regenerere kraft i nedoverbakker. Vi hadde vår på svakeste innstilling under testen.

Appen lar også også skru på «cruisekontroll» om vi ønsker dette, og den kan dessuten brukes til å «låse» sykkelen. Sistnevnte betyr dog kun at den ikke vil kjøre, og den vil heller ikke la seg trilles uten å komme med pipelyder.

Ikke noe fartsmonster

Ninebot KickScooter Max kommer som nevnt i flere utgaver med forskjellig topphastighet. Alle disse ser ut til å ha det samme batteriet og den samme motoren på 350 watt. At denne er i stand til å dytte sykkelen fremover i opptil 30 km/t på flate strekninger, betyr likevel ikke at vi snakker om noe fartsmonster.

På vårt testeksemplar, som jo uansett er begrenset til 20 km/t, er det et åpenbart fokus på rekkevidde. På flatmark ligger faktisk hastigheten på nærmere 19 km/t ifølge vår håndholdte GPS – vi trenger litt medvind eller slak nedoverbakke for å nå 20 km/t.

I tilsvarende oppoverbakke eller motvind snakker vi da fort om 18 km/t, og i brattere bakker går vi som regel ned til 15 til 17 km/t. Alt dette er trolig gjort i energieffektivitetens navn, selv i «sport»-kjøremodus.

Dette sier vi for å vise kontrasten til den mindre beherskede Bydue 2.0, som jo durer av gårde like kjapt nesten uansett hvor bratt det er. Men så er også denne utstyrt med en sterkere motor.

Segway er borte fra selskapsnavnet, men er fremdeles nevnt på styrestanga. En annen ting: På denne sparkesykkelen er støttebeinet nær perfekt plassert. Bravo!
Vegar Jansen, Tek.no

Det betyr dog ikke at Max G30 er noen svak sykkel – den dro oss opp alle bakker vi prøvde oss på, inkludert de bratteste kneikene der elektriske sparkesykler flest gir seg. Spesielt fort gikk det kanskje ikke, men det gikk.

Som nevnt i vår nylige test av Xiaomi Mi M365 Pro, har vi for tiden ikke tilgang til de vante bakker og strekk som er brukt ved tidligere tester. Enn så lenge er derfor datagrunnlaget beskjedent, men i vår nye «Brattbakken»-test kom Max G30 seg opp på 42 sekunder, mens M365 Pro brukte 44 sekunder. Så vet du det.

Klar rekkevidderekord

At Ninebot Max G30 faktisk er passe effektiv rett ut av esken kan vi se av rekkeviddetesten vår. På vanlige veier med bakker og blåst – og for det meste full gass – skal det ikke være mulig å faktisk klare 65 kilometer. Vi er derfor ganske så fornøyd med 56 kilometer, igjen ifølge vår GPS. Og da fikk vi faktisk den samme ytelsen hele veien, om enn ikke i aller siste bakke før batteriet ga seg.

«Full tank» før langtur. 65 kilometer nådde vi ikke, men det hadde vi ikke regnet med heller.
Vegar Jansen, Tek.no

56 kilometer på én lading er en klar rekord. Av alle syklene vi har testet, er det Bydue 2.0 som var den gamle mesteren. Med den fikk vi 48 kilometer i praksis fra 70 kilometers teoretisk rekkevidde.

Men 56 kilometer på Max G30 tok sin tid – faktisk kjørte vi denne distansen over to dager. Litt kjedelig blir det jo i lengden, for det er åpenbart at sykkelen er skapt for å kjøre fortere enn 20 km/t. Det føles litt «overkill» med en såpass kraftig elsparkesykkel som putrer av gårde i 18 km/t i en svak stigning.

Bevares, det er ikke Ninebot som har lagd trafikkreglene, og rekkevidde er fint nok det, men det finnes også hissigpropper som nevnte Bydue 2.0 – som gjør samme jobben i fremdeles lovlige 22 km/t. Det er faktisk hele 22 prosent raskere. Jo, det krever unektelig mer strøm, men vi må si det er mer moro også.

Konklusjon

Ninebot KickScooter Max G30 er en stor, solid og kraftig sparkesykkel som kommer i flere hastighetsvarianter. I stedet for å trekke på designelementer fra fra sine mindre modeller KickScooter ES1 og ES2, har de lånt uhemmet fra Xiaomis sparkesykler M365 og M365 Pro – som jo Ninebot også faktisk produserer.

Vegar Jansen, Tek.no

Med Max-sykkelen har Ninebot kastet det meste av portabilitet på båten – her dreier alt seg om rekkevidde. Vekten er på drøye 19 kilogram, og med motoren på bakhjulet blir den også ganske baktung.

Det er batteriet som gjør at sykkelen blir såpass stor og tung. På papiret kan den rulle opptil 65 kilometer på én lading. Vi målte 56 kilometers rekkevidde i praksis, noe som slett ikke er dårlig.

10-tommers hjul sørger for at sparkesykkelen glir fint over det meste av ujevnheter, bremsene fungerer som de skal, og gasspådraget kommer ikke til å skremme noen. I det hele tatt snakker vi om en rolig og behersket kjøreopplevelse.

For maskinvaren ellers er det lite å si på, om vi da ser bort fra dette med størrelsen og tyngden. Alt i alt er dette en flott elektrisk sparkesykkel, men den holdes tilbake av «norsk» fastvare/hastighet og det faktum at vekten gjør den lite portabel.

Med KickScooter Max G30 dekker Ninebot en spesiell nisje av markedet, og det er for folk eller firmaer som trenger en elsparkesykkel med ekstra god rekkevidde. For noen vil den være midt i blinken, for andre vil det uansett aldri være aktuelt å kjøre sparkesykkel i opptil tre timer daglig.

Vegar Jansen, Tek,no

Hvis rekkevidde fremdeles er viktig, men ikke nødvendigvis må være 50 til 60 kilometer, tenker vi at mange vil ha det vel så bra med fetter Xiaomi Mi M365 Pro. Denne byr stort sett på de samme kjøreegenskapene, men kan trille raskere i nedoverbakker og føles litt sprekere på flatmark. Med over fem kilo mindre å dra på, er den også langt mer portabel. Dessuten er den noen tusenlapper rimeligere.

Men den kan naturligvis ikke tukte Max G30 på ren rekkevidde, og ligger et lite hakk bak i generell bakkestyrke. M365 Pro er heller ikke sterk nok for de aller, aller bratteste kneikene, der gjør Ninebot Max G30 en sterkere jobb.

Ninebot KickScooter Max G30 20km/t
8
Meget bra
Anbefalt

Ninebot KickScooter Max G30 20km/t

8
Meget bra
sitatTung, solid og utholdende, men føles litt treg.

Fordeler

  • +
    Usedvanlig god rekkevidde
  • +
    «Sykkelbremsehåndtak»
  • +
    Store, luftfylte hjul gir anstendig kjørekomfort
  • +
    Innebygd batterilader
  • +
    Takler de bratteste bakkene
  • +
    Har app

Ting å tenke på

  • Stor og tung
  • Virker unødvendig treg, selv i «sport»-modus
annonse