Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestPanasonic TX-65DX900

Den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves

Panasonics nye LCD-toppmodell er omsider på vei – og den er helt rå.

Massiv koloss

Spoler vi tiden noen år tilbake var Panasonic den ledende produsenten av plasma-skjermer – etter at selskapet tok over stafettpinnen etter Kuro-skjermene fra Pioneer.

Selskapet måtte dog se seg nødt til å skrinlegge plasma-teknologien for et par år siden. Skjermen som skulle bringe bildekvaliteten fra plasma videre ble den LCD-baserte modellen AX900.

Den gjorde meget godt fra seg, og var på et tidspunkt noe av det aller beste du kunne kjøpe med et LCD-panel. Derfor var det ventet at det skulle komme en oppfølger i fjor, men en ny LCD-versting lot vente på seg.

I stedet valgte giganten å snu seg rundt, og lanserte heller en tungvekter av en OLED-TV. Denne er per dags dato den aller beste TV-en du får kjøpt for penger – selv om den er hinsides dyr.

Nå er dog selskapet på plass med en ny arvtager til AX900, og modellen vi har på testbenken heter TX-65DX900. Dette er på ingen måte en billigmodell, hvor den veiledende prisen er satt til sviende 55 000 kroner for den 65-tommer store toppmodellen.

Bygd som en stridsvogn

Foten er en massiv variant som vi syns ser tøff ut.

Er du på jakt etter en TV som er lett og nett, kan du bare glemme denne modellen. Den er nemlig steintung. Ifølge informasjonen på esken tilsier at hele sulamitten veier 51 kilogram – inkludert innpakningen.

Når vi åpner esken skjønner vi etter hvert hvorfor vekten er såpass høy. Foten som følger med denne TV-en er nemlig av den meget robuste varianten. Den er formet som en slags bøyle, og er særdeles massiv hvor baksiden av foten har en overflate som skal ligne på lær.

Rammene er ikke skrikende, men likevel elegante og robuste.

Vi tenker fort at dette kanskje er litt vel overdrevet, men når vi skal løfte selve skjermen over på foten så er det åpenbart at den trenger å tåle en god del. Skjermen i seg selv er nemlig også meget tung. Denne robustheten har vi sansen for, og når TV-en er skrudd sammen så er det en ren og massiv design vi sitter igjen med. Dog bør du ta frem meterstokken og måle benken din før du løper i butikken. Foten trenger en 133 centimeter bred overflate for å stå støtt.

Det eneste du ser av foten fra fremsiden er to små endestykker på hver sin ytterkant av skjermen. Rammene er både tynne og flotte å se på, hvor overflaten for det meste er dekket i sort metall. Ytterkanten av rammen er derimot i aluminium.

Firefox OS begynner å ta form

Slik ser fjernkontrollene ut.

For en liten stund tilbake testet vi DX780, en lillebror av DX900. Begge disse modellene kjører Firefox OS som plattform, en plattform som begynner å bli en god del bedre enn hva tilfellet var med den tidligere versjonen vi fant i fjorårets modeller.

At DX900 har mer enn nok krefter på lager merker vi fort, for den fyrer opp apper lynraskt. Første gang du starter opp skjermen så vil du kun ha tre ikoner å velge mellom om du trykker på meny-knappen.

Det fine er at du enkelt kan bestemme selv hva du ønsker av ikoner på menyen ved å legge til apper, kanaler eller innganger du bruker ofte.

Plattformen har blitt mer stabil enn før, hvor vi ved flere anledninger opplevde at apper frøys. Dette har vi fortsatt tilgode å oppleve med denne versjonen av Firefox OS.

DX900 har det du trenger av tilkoblinger. Alle disse tilkoblingene kan dekkes over med et deksel.

Ryddig måte å ordne kabler

Denne modellen har det meste du trenger av tilkoblinger, hvor mesteparten sitter plasser på den samme siden, bak på skjermen. Her har Panasonic valgt å lage et deksel som lar deg tre inn kabler via en åpning og koble deg til på baksiden av dekslet.

På denne måten kan du ha en ryddig «kabelsalat» ut fra skjermen, selv om du fortsatt må bruke flere kabler dersom du har mye utstyr som skal kobles til. Her har vi fortsatt mest sansen for Samsungs One Connect, der du har en egen boks som holder styr på alle inngangene, og viderefører signalet med kun én kabel opp til TV-en.

Sammen med mange tilkoblinger følger det med to fjernkontroller i esken. Den ene er en tradisjonell kontroll, men denne er mer eksklusiv enn den du får med DX780 på grunn av lakkerte taster i stedet får gummi-knoter.

Ï tillegg får du med en smart-kontroll som skal gjøre det enklere å navigere deg rundt i menyene og bruke apper. Denne kontrollen kjenner vi igjen fra selskapets første OLED-modellen, og den har fortsatt det samme problemet. Kontrollen har nemlig en pekeplate, og det i seg selv er en god løsning, problemet er bare at denne er trukket i skinn, og det gjør at du får nokså mye motstand når du skal stryke fingrene over platen.

Panasonic TX-65DX900
9
Imponerende
Anbefalt

Panasonic TX-65DX900

sitatVil du ha det råeste LCD-bildet er det DX900 du skal ha »

Fordeler

 • +
  Meget gode farger
 • +
  Rått sortnivå og kontrast
 • +
  Ser og føles robust ut
 • +
  Meget habil på bevegelse
 • +
  Firefox OS er enkelt å bruke
 • +
  Firefox OS lar deg bestemme selv hvordan meny din skal se ut
 • +
  Godt med tilkoblinger
 • +
  Kan brukes til enkelte spill med en inputlag på under 20 millisekunder

Ting å tenke på

 • Kostbar
 • Svak innsynsvinkel
 • Gjenskinn

Rå bildekvalitet

Godt kalibrert fra fabrikk

DX900 leveres fra fabrikk med en rekke forhåndsprogrammerte bildemoduser. Noen av dem bør du styre unna, mens du kan leve med noen av dem om du ikke vil begi deg inn i menyene.

Ut av esken står TV-en i modusen Normal. Denne er en av modusene du etter vår mening bør styre unna. Ser vi på målingene våre så gir denne modusen deg et bilde som er preget av å være for blått. Samtidig er grønnfargen alt annet enn korrekt, og lysstyrken er dessuten altfor aggressivt justert.

Det samme gjelder for Dynamisk, som er den absolutt dårligste modusen av de du har å velge blant. Denne gir et enda kraftigere blåstikk, og i tillegg er kontrasten og lysstyrken enda mer på bærtur.

Normal-modusen gir deg ikke spesielt gode farger
Ferdig justert er fargene helt topp

Skal vi anbefale deg en modus må det bli THX-variatene du kan velge mellom. Den største forskjellen mellom disse er lysstyrke og kontrast, tilpasset ettersom skjermen befinner seg i et opplyst rom, eller i et mørkt kinorom. Her får du farger som faktisk er fullt på høyde med andre skjermer etter at de er kalibrert, men fortsatt skal det vise seg at skjermen har enda mer å gå på.

Det finnes også for ordens skyld to Profesjonell-valg som du trygt kan bruke. Forskjellen mellom disse og THX er ikke store, men om du skal begi deg ut på justeringer er det bedre å ta en av disse modusene som utgangspunkt. Vi velger derfor Profesjonell 1.

Beste vi har sett av fargepresisjon

Nederst i artikkelen finner du våre bildeinnstillinger i bildekarusellen.

Vi gyver løs på justeringene, og det første vi starter med er å få lysstyrken og kontrasten helt korrekt. Her ser vi etter en gamma med verdi på 2,20, hvilket denne skjermen treffer helt nøyaktig på.

Gråskalaen er noe av det beste vi har sett

Så tar vi fatt på hvitbalansen, og heller ikke her svikter DX900. Sjelden har vi sett en hvitbalanse som er så god gjennom hele registeret. Med dette på stell tar vi fatt på fargene. Her skal Panasonic ha et pluss i margen for å legge godt til rette for kalibrering. Ikke alle modeller vi støter borti i løpet av året er like gode som denne.

Fargene er i utgangspunktet nokså gode med Profesjonell-modusen, og vi trenger ikke justere spesielt mye på hver grunnfarge før resultatet er nærmest perfekt. Dette er nemlig det beste vi har sett fra en LCD-TV, selv om for eksempel Samsungs 9-serie fra i fjor også er meget habil.

En mester på sortnivå

Det er langt fra bare fargene som er briljante på denne nye toppmodellen fra Panasonic. Den har også fått en ny bakbelysning der antallet soner nå ligger rundt 500. Det gir gode resultater når vi snakker om sortnivå og kontrast.

Bildekvaliteten er rett og slett rå på DX900.

Sortnivået er nemlig meget bra, og selv om den ikke kan matche bunnivået til en OLED-skjerm, begynner avstanden å bli nokså liten. Samtidig har denne skjermen langt mer å by på når det kommer til lysstyrke enn hva en OLED kan skilte med. DX900 er et såkalt premium-produkt, ergo klarer denne skjermen over 1000 nits maksimalt når du gir den innhold i HDR.

Vi fyrer opp Marco Polo via Netflix-appen, det eneste du kan se i HDR om dagen utenom filmer på Blu-ray, og vi må si at denne skjermen virkelig er rå på slikt innhold. Ved siden av DX900 har vi fjorårets 9-serie fra Samsung, som også støtter HDR, og selv om denne er meget god på det aller meste, må den se seg slått av Panasonics nye flaggskip.

DX900 er med andre ord den nye referansen de andre kommende toppmodellene må bryne seg på. Men også denne modellen har sine svakheter.

Svak innsynsvinkel

Gjenskinnet er ganske problematisk. Her har vi satt det litt på spissen med et vindu rett bak, så det skal bli enklere å se hva vi mener.

En av disse er innsynsvinkelen. Den er ikke direkte elendig, men er langt fra det beste vi har sett. Du skal faktisk være oppmerksom på hvordan du plasserer denne skjermen i stuen din for å få det beste ut av skjermen. Vi skal nemlig ikke gå alt for langt ut fra sweetspoten før bildet mister litt av piffen.

Samtidig er denne skjermen meget blank av seg. Dette var noe av det vi merket oss da vi fikk den første smakebiten av denne skjermen under årets CES-messe i Las Vegas tidligere i år. Og det ferdige produktet er tilnærmet det samme som skjermen vi fikk se over dammen.

Har du en kraftig opplyst stue så er det faktisk et problem, hvor vi enkelt kan se hva som gjenspeiler seg i den blanke overflaten. Og selv om skjermen har en rå lysstyrke, bøter ikke dette på problemet. Her er det rom for forbedring, Panasonic.

Ikke helt bak mål å spille på

Bildekvaliteten på denne skjermen er imponerende. Spørsmålet er om den egner seg som spill-skjerm i tillegg til å være en våt drøm for filmelskere. Svaret er tja. Vi napper frem utstyret vårt for å måle inputlaggen til skjermen.

Vi tar først en måling med Normal-modusen på, og med denne kan du ikke spille med denne skjermen. Her viser måleren hele 85 millisekunder ved en oppløsning på 1080p, ergo altfor mye.

Dette bedrer seg dog en del om du slår på spillmodusen. Da faller tiden det tar fra signalet sendes ut, til pikslene på skjermen har reagert, til under 20 millisekunder. Dette er ikke så aller verst, og betyr at du kan spille en rekke spill på denne skjermen. Dog vil den neppe være noe førstevalg for en aktiv spiller.

Grov i målet

Lyden er ofte et problem på flatskjermer. Med stadig krympende volum blir det mindre rom for en høyttaler å boltre seg på. DX900 er langt fra den minste skjermen vi har sett, og det betyr også at de har litt plass til god lyd.

For lyden du får med denne skjermen er faktisk overraskende god. Selv om vi helt klart kunne tenkt oss mer bass, er denne i alle fall ikke helt fraværende hos denne modellen. Samtidig er ikke mellomtonen eller diskanten skjærende å høre på, så totalt er dette en skjerm du fint kan se programmer og nyheter med.

Men vil du ha det beste ut av kino-opplevelsen, så er det ingen vei utenom et ekstern lydanlegg. Og for de fleste som er interessert i en såpass dyr TV, vil vi nok anta at anlegget også allerede står klart til bruk.

Panasonic TX-65DX900
9
Imponerende
Anbefalt

Panasonic TX-65DX900

sitatVil du ha det råeste LCD-bildet er det DX900 du skal ha »

Fordeler

 • +
  Meget gode farger
 • +
  Rått sortnivå og kontrast
 • +
  Ser og føles robust ut
 • +
  Meget habil på bevegelse
 • +
  Firefox OS er enkelt å bruke
 • +
  Firefox OS lar deg bestemme selv hvordan meny din skal se ut
 • +
  Godt med tilkoblinger
 • +
  Kan brukes til enkelte spill med en inputlag på under 20 millisekunder

Ting å tenke på

 • Kostbar
 • Svak innsynsvinkel
 • Gjenskinn

Konklusjon

Vi kan slå det fast først som sist. Panasonic legger med DX900 listen for hva de kommende toppmodellene fra konkurrentene må slå. Dette er nemlig et fyrverkeri av en flatskjerm, og etter vår mening den beste LCD-skjermen på markedet per dags dato. Men den koster også en god slump penger.

For prisen du betaler får du likevel helt knakende god bildekvalitet. Riktignok må du belage deg på litt justering før alt er helt på stell, men når jobben er gjort sitter du igjen med ekstremt presise farger.

Samtidig er skjermen noe av det beste når det kommer til sortnivå og kontrast. Her har Panasonic videreutviklet baklyset i skjermen, og kombinasjonen av et nytt lysfilter og flere soner, gjør denne skjermen til markedets beste LCD på nettopp dette området.

En annen ting du får for prisen du betaler er et flott design. DX900 har ikke en skrikende design som roper etter oppmerksomhet, men den oser kvalitet. Selve skjermen er enkel, men robust, og foten henger med på trenden. Den er også massiv, og totalt er ikke dette noen lettvekter av en TV.

Også på årets modeller viderefører Panasonic Firefox OS som sin plattform, og denne begynner å bli bedre. I år er den markant mer stabil enn hva tilfellet var i fjor, og samtidig liker vi at det er opp til en hver å konfigurere hvilke funksjoner og snarveier man ønsker på menyen.

DX900 fortjener et Anbefalt-stempel i vår bok.

Dog er ikke alt bare rosenrødt med denne modellen. Den har også et par svakheter. En av disse er innsynsvinkelen. Den er ikke horribelt dårlig, men i denne prisklassen burde den vært bedre etter vår mening.

En annen ting er gjenskinn. Overflaten på skjermen er meget blank, og selv om det er lagt på en film for å redusere refleksjonene, er det fortsatt mye som vises. Har du en kraftig opplyst stue er dette noe du bør ta med i vurderinger før du kjøper denne skjermen.

Likevel sitter vi igjen med et overbevisende inntrykk av DX900. Panasonic viser nok en gang at de er blant de beste i verden til å lage bildekvalitet, og akkurat nå er dette den beste LCD-en på markedet. Og selv om den fortsatt har noen svakheter, har vi ingen problemer med å anbefale deg denne skjermen.

Alternativer

DX900 koster over femti tusen kroner, og vil du ha god bildekvalitet, men samtidig spare penger, får du nå Samsungs JS9505 til en fornuftig pris. Her kommer arvtageren i løpet av noen få uker, så her kan du gjøre gode kjøp på dagens toppmodell – som også er blant de aller beste skjermene på markedet.

Har ikke penger noe å si, lager Panasonic også en OLED-modell. Denne er riktignok ikke like lyssterk som DX900 dersom du vil se mye HDR-innhold, men til vanlig TV er denne modellen det beste du får for penger per dags dato.

Panasonic TX-65DX900
9
Imponerende
Anbefalt

Panasonic TX-65DX900

sitatVil du ha det råeste LCD-bildet er det DX900 du skal ha »

Fordeler

 • +
  Meget gode farger
 • +
  Rått sortnivå og kontrast
 • +
  Ser og føles robust ut
 • +
  Meget habil på bevegelse
 • +
  Firefox OS er enkelt å bruke
 • +
  Firefox OS lar deg bestemme selv hvordan meny din skal se ut
 • +
  Godt med tilkoblinger
 • +
  Kan brukes til enkelte spill med en inputlag på under 20 millisekunder

Ting å tenke på

 • Kostbar
 • Svak innsynsvinkel
 • Gjenskinn
annonse