Tek.no

Nyhet

Ny app skal gi bedre TV for fargeblinde

Skal redde TV-opplevelsen for de som ikke har optimalt fargesyn.

Samsung
30 Nov 2017 08:59

Ikke alle har et fargesyn som er innenfor det vi betrakter som normalt – det vi i dagligtale kaller fargeblindhet. Følgelig får de heller ikke med seg hele fargespillet når de ser TV, og det har Samsung tydeligvis hatt lyst til å gjøre noe med.

Nå er nemlig appen SeeColors sluppet på verdensmarkedet etter å ha vært begrenset til Ungarn, Romania og Bulgaria i nesten ett år.

Med denne appen på en relativt fersk Samsung Galaxy-enhet – nærmere bestemt S6, Note 4 eller nyere – er det nemlig mulig å ta en «fargesynstest» på mobilen og sende tilpassede innstillinger direkte til TV-en din.

Resultatet skal være at en rekke fargeblinde vil kunne oppleve et fargespekter som i større grad tilsvarer normalt fargesyn.

Bilde: Samsung

Så lenge du også har en Samsung QLED-TV, selvfølgelig. Faktisk trenger du strengt tatt ikke en Galaxy-mobil heller, ettersom appen også finnes for selskapets SUHD- og QLED-TV-er fra henholdsvis 2016 og 2017.

300 millioner

Samsungs SeeColors-app ble utviklet i samarbeid med det ungarske selskapet Colorlite, og dette er grunnen til at appen først ble tilgjengelig i dette markedet.

Ifølge beregninger og undersøkelser gjort i Europa og Nord-Amerika midt på 80-tallet har så mange som åtte prosent av alle menn og én prosent av alle kvinner et fargesyn som ikke er optimalt. Det tilsvarer rundt 300 millioner mennesker globalt – og mange er visstnok ikke en gang klar over at de har tilstanden.

SeeColors-appen – som altså fritt kan lastes ned for de med en kompatibel mobil eller TV – bruker fargefiltre og matematiske modeller for å diagnostisere og måle graden av eventuell fargeblindhet, og justerer altså TV-fargene deretter.

Vi har testet QLED-flaggskipet Samsung QE65Q9F:
Samsungs beste TV noensinne byr på ekstrem lysstyrke og krystallklart bilde >>>

(Kilde: Samsung)

Les også
OLED smadret QLED i britisk blindtest
Les også
Samsungs nye spillskjerm er rett og slett helt ekstrem
Les også
Samsung QE65Q7F: Samsungs billigste QLED-TV slår kraftig fra seg
annonse

Les også