Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Apple Ipod Nano 4G

Nano har en tydelig kurveform (Alle foto: Johan Mangseth)
Tastesperrebryteren sitter på toppen
Inngang for hodesett sitter under

Apple holdt nylig sitt høstslipp, hvor de viste fram en oppgradert rekke av sin svært populære Ipod-serie. Ipod Nano er spilleren som har gjennomgått størst forandringer – den har blant annet gått tilbake til den avlange og originale Ipod Nano-formen.

Ved siden av at den nå finnes i doblet kapasitet og et enda bredere fargeutvalg, har Nano tatt mer etter storebror Touch. Nano er nå utstyrt med en sensor som registrerer retningen du holder spilleren, noe som gir spilleren noen fiffige ekstrafunksjoner.

Nano skal forsvare mp3-markedets og Apples mestselgende segment, så forventningene våre var alt annet enn lave da vi åpnet den velkjente innpakningen.

Superslank og oval

I kjent stil har Apple kun lagt ved det aller nødvendigste i pakken: overføringskabel, docking-overgang og det samme settet øreplugger som tidligere. Ønsker du mer tilbehør finnes det et vell av ekstrautstyr tilsalgs der ute.

Spilleren har fått en real overhaling utvendig siden forrige generasjon, og utformingen er nå mye nærmere den originale Ipod Nano. Designen er imidlertid langt mer avrundet og Nano er så tynn som aldri før. Dessuten er skjermen for første gang tiltet fra forholdet 4:3 til 3:4.

Metallmaterialet er sammenhengende og følger spilleren hele veien rundt i en oval, i tråd med formen til den nyeste Touch og Iphone. At spilleren er i skjøteløs utførelse gir et mer eksklusivt preg, og Nano leverer et suverent kvalitetsinntrykk, tross den minimale tykkelsen.

Selve kjennemerket, Ipod-hjulet, sitter på framsiden sammen med skjermen, og begge følger den kurvede formen. Bryteren for å låse tastene sitter på toppen, mens inngang for PC og utgang for lyd er plassert på undersiden av spilleren.

Apple har vært langt fra dristige under utformingen av spilleren, men designen er likevel svært heldig, og et byks i riktig retning sett i forhold til den forrige og bredere versjonen. Vi er med andre ord fornøyde med å få tilbake den originale Ipod Nano-formen.

Fortsatt låst

Du bør installere Itunes som er Apples veletablerte Ipod-programvare for musikkorganisering. Itunes 8 støtter både Windows og Mac, men er et nokså ressurskrevende program, og dette vil nok merkes på litt eldre systemer.

Gjennom programmet kan du både kjøpe, rippe, brenne og synkronisere musikk i et brukervennlig grensesnitt. Du kan derimot ikke overføre filer fra Ipod til PC eller konvertere videofiler til et format Nano forstår – dette må gjøres gjennom annen programvare som Videora.

Itunes er svært omdiskutert, og mens noen tilber det, forakter andre programmet. Du kan imidlertid omgå Itunes ved hjelp av annen programvare, men du mister da muligheten for blant annet å oppdatere spillerens fastvare eller bruke den nye Genius-funksjonen som vi kommer tilbake til.

Enklere blir det ikke!

Apple er synonymt med brukervennlighet, og en referanse i markedet, og Nano viderefører og perfeksjonerer de velkjente menyene, som fortsatt er på norsk.

I hovedmenyen velger du mellom musikk, video, foto, ekstra og innstillinger, men du kan selv legge til og fjerne elementer fra menyroten og musikkmenyen gjennom innstillingene. Siden skjermen nå er avlang er illustrasjonene til det markerte elementet flyttet fra høyresiden til bunnen av skjermen.

Klikker du deg inn under musikk får du valg om å ordne filene etter artist, album, spor, sjanger og komponist. Utover dette har du også egne valg for spillelister, lydbøker, søk og den nye Genius-funksjonen.

Genius skal, ut i fra en database Apple har opparbeidet seg gjennom Itunes, lage en spilleliste med musikk som passer til en låt du selv definerer ved å holde inne midttasten. Funksjonen må være aktivert i Itunes for at det skal gå på spilleren.

Genius virker overraskende bra, og selv om det forekommer enkelte bommerter, ender du stort sett opp med en velbalansert spilleliste. Etter hvert som Apples kunnskapsdatabase vokser, vil antakelig også treffsikkerheten til funksjonen øke ytterligere.

Du kan selvfølgelig gjøre det på ”gammelmåten” og selv sette sammen så mange vanlige spillelister du vil.

Blar du raskt i listene eller i albumflyt får du opp forbokstaven til elementene du er over, noe som kan hjelpe deg med å finne det du leter etter raskere.

I avspillingsskjermen vises spor, artist, album og grafikk, i tillegg til progresjon og avspillingsmodus. Dessuten vises klokkeslett og gjenværende batterilevetid i toppen av bildet til enhver tid.

Nano har en innebygget bevegelsessensor, som vender innholdet på skjermen i retningen du holder spilleren. Når du er inne i musikkmenyene kan du tilte spilleren for å komme i albumflyt.

En ny og elegant funksjon er muligheten for å riste spilleren for at den skal hoppe til et tilfeldig spor – dette går så lenge du ikke har på tastesperren. Funksjonen kan deaktiveres.

Det eneste vi har å trekke på er den alt for utilgjengelige volumjusteringen – volumet kan fortsatt kun justeres i avspillingsskjermen.

Skjermen er skarp og lyssterk, og med gode innsynsvinkler leverer den så bra en 2-tommers skjerm kan. Det kurvede glasset over skjermen fanger imidlertid enkelt opp reflekser, noe som iblant kan forstyrre bildet.

For de med redusert syn, kan du øke skriftstørrelsen i menyene, og om det ikke hjelper har Apple lagt til mulighet for at elementene du blar igjennom leses opp for deg av en maskinkonstruert stemme – stemmen er i utgangspunktet engelsk, men en norsk versjon skal også kunne lastes ned.

Nano er fortsatt blant de mest brukervennlige spillerne som er å finne – menyene er like raske som lettfattelige, og de ferskeste funksjonene er velkomne.

Nye Ipod Nano omgitt av første og forrige generasjon av spilleren.
Både nye Ipod Nano og Touch har fått mer avrundede former

Middelmådig lyd

Vi har enda ikke latt oss overbevise av lydkvaliteten på en Ipod, og heller ikke nye Nano leverer lyd som kan tilfredsstille den kresne – selv om den er noe forbedret fra den forrige generasjonen.

De medfølgende øreproppene burde vært bedre, spesielt i lyset av at konkurrenter har skjerpet seg kraftig på dette området. Når det er sagt lyder det helt greit, med et presist mellomregister og klar diskant. Det blir imidlertid ubalansert, og med den dårlige dybden og svake bassen bør du bytte disse ut om du ønsker en mer helhetlig lydopplevelse.

Nano gjør jobben godt med hodesett i klasse med Koss Portapro, og ved siden av at bassen bedres åpnes lydbildet betydelig.

Tar du steget opp til entusiasthodesett som Sennheiser HD 600 kommer Nano til kort – bassen blir for forsiktig, og tross et godt mellomregister blir lyden for spe. Dette kombinert med en litt hard diskant, gjør at den kresne bør se seg om etter en annen spiller.

Batterilevetiden oppgis til 24 timers lydavspilling, noe som stemmer godt med våre målinger. Dette er en helt akseptabel tid, men det finnes også mange spillere som varer lengre.

Underholdende

Skjermen til Nano er svært god, med naturlig kontrastnivå og topp innsynsvinkler. Bilder vises med god gjengivelse og du kan lytte til musikk mens du ser gjennom fotosamlingen din. Dessuten tiltes bildet automatisk i retningen du holder spilleren.

Videovisningen er så bra den kan bli på en 2-tommers skjerm, men god oppdateringshastighet og synkronisert lyd. Bildet følger retningen spilleren holdes, og du kan klippe bildet for å unngå sorte striper. Skjermen duger til kortere klipp som musikkvideoer og serier, men blir dessverre for liten og slitsom å se på til særlig lengre bruk.

Nano har også tre forhåndsinstallerte spill, som alle kan bidra til at bussturen går unna litt raskere. Spillet ”Maze” benytter seg av bevegelsessensoren, og du styrer elegant en kule gjennom en rekke baner ved å fysisk bevege spilleren. Du kan også kjøpe flere spill gjennom Itunes.

Utover dette kan du synkronisere kontakter og kalender fra datamaskinen, sette opp alarmer, lese TXT-filer, se hva klokken er i forskjellige tidssoner, eller ta tiden på løperunder.

Det kan virke som det er for mye å be Apple om, men som med alle andre Ipod-er etterlyser vi FM-radio og diktafon – selv om dette finnes i ekstrautstyr. Dessuten hadde innebygget Bluetooth gitt et stort plusstegn i margen.

Konklusjon

Apple har igjen skapt et gjennomført og enormt brukervennlig stilikon, og nye Nano er en verdig arvtager til forrige generasjon. Den nye kurveformen, metallytret og den minimale tykkelsen gjør at Nano ligger perfekt i hånden og lommen.

Av nyheter finner vi en innebygget bevegelsessensor som elegant tilter bildet etter hvordan du holder spilleren. Sensoren gjør dessuten at du ganske enkelt kan riste spilleren for å hoppe til et tilfeldig spor.

Genius er også nytt i Ipod-verden, og funksjonen lager automatisk en stort sett balansert spilleliste med utgangspunkt i en låt du selv definerer. Genius er et spennende konsept, og vil nok bare bli bedre med tiden.

Itunes-programvaren er imidlertid påkrevd for at blant annet Genius skal fungere, og vi misliker at spilleren låser deg til en bestemt programvare. Vi synes også det er på høy tid at Apple utstyrer sine Ipod-spillere med både radio, diktafon og Bluetooth.

Selv om lyden er noe forbedret fra forrige generasjon, står den tilbake for mange av sine konkurrenter, og de medfølgende øreproppene gjør ikke saken bedre. Vi tror likevel at lyden vil holde mål for de fleste, men dersom du er en kjenner er ikke Nano noe for deg.

Skjermen til Nano er to tommer, og leverer upåklagelig til visning av både bilde og video. Den blir imidlertid i minste laget for å se video på særlig lengre enn noen musikkvideoer.

Kan du gi avkall på Itunes og bevegelsessensor finnes det flere verdige konkurrenter som du bør ta med i vurderingen.

Selv om Sandisk Sansa Fuze har formfaktoren til forrige generasjon Nano, stiller den med utvidbart minne, radio og diktafon, og gir funksjonsmessig mer for pengene.

Samsung T10 er en stilig spiller som kan friste med både innebygget Bluetooth, diktafon og radio med RDS-støtte.

Er prisen viktig stiller Creative Zen Mozaic sterkt, og utover Nanos funksjonalitet tilbyr den radio og diktafon. Dessuten er Creative sin langt mer avanserte Zen X-fi i prisklassen til Nano.

Sony sin nylanserte E430-serie er også verdt å ta med i vurderingen.

Men er du ute etter en ultrabrukervennlig og elegant spiller med krydder som Genius og bevegelsessensor er nye Apple Ipod Nano et soleklart valg.

Les også
Ny Ipod Shuffle lansert
Les også
Ny batterikonge fra Iriver
Les også
Samsung S3
Les også
Apple Ipod Touch 2G
Les også
Creative Zen X-fi
Les også
Alt om Ipod Nano
Les også
Slik er nye Ipod Touch
Les også
Er dette nye Ipod Nano?
Les også
Creative Zen Mozaic
Les også
Apple innrømmer batteriproblem
Les også
Samsung T10
annonse