Sony NWZ-E430

Sony F430 er en liten og nett MP3-spiller (alle foto: Marius Valle)
E430 er lengre, men tynnere enn Ipod Nano.
Spilleren bruker en proprietær USB-kabel.
Alle tilkoblingene sitter på undersiden.
Hovedmenyen er lagt opp som et rutenett.
Avspillervinduet er oversiktlig.
Musikkbiblioteket lar deg sortere utifra mange kriterier.
Ved å trykke på høyre menytast får du opp aktuelle undervalg til funksjonen du er i.
Ørepluggene som følger med er litt ubehagelige i øret.
Lydutjevneren har mulighet for egendefinerte innstillinger.
Bryter for tastelås og volumtaster sitter på siden av E430.
FM-radioen har godt mottak, men vi savner RDS-støtte.
Det sitter en liten reset-tast i et hull på baksiden av spilleren.
Baksiden er laget i metall.

Sony NWZ-E435F er ikke bare en MP3-spiller med et vanskelig navn – Det er også en liten og nett spiller som skal konkurrere med Ipod Nano, Samsung T10, Creative Zen Mozaic og andre små flashminnebaserte MP3-spillere.

Den inngår i Sonys nye E430-serie, som kommer med en minnekapasitet på 4 og 8 GB. Mulighet for utvidelse med minnekort støttes ikke, så her er du altså låst til kapasiteten den leveres med.

Spilleren har FM-radio innebygget, så om du skulle gå lei av MP3-utvalget ditt er det bare å skru over.

E430-serien har mulighet for videovisning, siden den har en fargeskjerm. Denne måler to tommer og har en rimelig grei oppløsing. Bildevisning er også mulig.

God kvalitet

Noe av det første som slår oss er at spilleren ikke bare ser pen ut, men at den også kjennes godt bygget. Fremsiden er laget i glanset plast, mens baksiden er laget i metall.

Det er tre taster i tillegg til en piltast på fremsiden. På høyre side av spilleren finner du volumtast og en bryter for å skru av og på tastelåsen. Mesteparten av plassen på fremsiden er for øvrig tildelt skjermen.

På undersiden av E430 finner du tilkobling for 3,5 mm minijack og datakabel. Her brukes Sonys proprietære plugg, så du må alltid passe på å ha kabelen med deg når du skal overføre musikk eller lade spilleren.Dette er ganske upraktisk, og vi hadde heller foretrukket Mini-USB.

Oversiktlig meny

Menysystemet på spilleren er av samme type som du finner på andre Sony-spillere, som for eksempel A820-serien. De er logisk lagt opp, og enkle å finne frem i, men det kan være du vil syns at de ikke er like intuitive som Creatives og Apples systemer om du er vant med disse.

I motsetnign til Apple og Creatives systemer er hovedmenyen bygget opp av ni ikoner i et rutenett, slik som på mobiltelefoner. Alle valgene skjuler seg bak disse ikonene. Tilbaketasten til venstre under skjermen tar deg tilbake ett steg i menyen, mens et langt trykk gjør at du hopper tilbake til hovedmenyen. "Option"-tasten brukes til å skru spilleren av eller på, og å hente frem en meny i avspilleren, hvor du kan endre på lydutjevneren, avspillingsmåte og annet.

Siden spilleren har piltaster i stedet for rullehjul eller rullefelt blir det fort litt mye trykking, men Sony har funnet en grei løsning på dette. Når du for eksempel blar i listen over alle sporene vises den som flere lister sortert på to og to forbokstaver, som A og B, C og D og så videre. Men vi hadde foretrukket en mulighet for å søke rett på forbokstav.

Selve avspillervinduet er logisk lagt opp. Her vises grafikk for albumomslag dersom du har lastet dette inn, i tillegg til artistnavn, album, sjanger og årstall, og selvsagt sangtittel. Dersom en av disse titlene er for lange til at de kan vises på skjermen kan du markere dem for å se hele tittelen. Batterilevetid, avspillingsmetode og hvor lenge sangen har spilt vises nederst på skjermen.

Noe som vi syns er litt plagsomt er at funksjonen for tilfeldig avspilling er veldig forutsigbar. Sporene kommer nemlig alltid i samme rekkefølge. Vi syns også det er plagsomt at spilleren kan bruke veldig lang tid på å skru seg på. Grunnen er at den vil bygge opp igjen musikkbiblioteket hver gang du har hatt den tilkoblet en PC, eller når den har vært skrudd av en stund.

Hva i alle dager?

Men det som er verre er at spilleren kan skade hørselen din. Når du starter eller stopper avspilling, hopper i spor eller annet, så lager spilleren en pipelyd for å gi deg en bekreftelse. Denne lyden er imidlertid av og til så høy at det smeller i øret. Hvordan i alle dager kunne Sony overse dette?

Vi regner nesten med at dette blir utbedret ved en fremtidig oppdatering, da Sony neppe har lyst til å bli møtt med søksmål fra folk som har pådratt seg hørselsskader. I mellomtiden anbefaler vi at du skrur av denne funksjonen.

Ørepluggene som følger med, MDR-E804LP, er av typen som ligger i øret, og ikke av typen som sitter inne i selve øregangen. Vi syns de er litt ubehagelige, men dette vil selvsagt variere fra person til person. Lydkvaliteten på disse kan vi ikke si så mye om, da settet som fulgte med vårt eksemplar ikke har lyd i den ene pluggen.

God lyd

Utover dette er det ikke mye å klage på når det kommer til lyden. Lydnivået er høyt nok til å gi deg øresus om du spiller på høyeste lydstyrke over tid, så om du liker det høyt duger F430-spillerne bra.

Vi syns det er god dybde i lyden, og det er god balanse mellom bass og diskant. I praksis betyr dette at dersom du hører på musikk med mye og tung bass, så vil ikke dette overdøve resten av lydbildet.

Lyden er åpen og luftig, og det er ikke problemer med at instrumenter i musikken overdøver vokal eller andre instrumenter. Uansett kan lydbildet justeres med lydutjevneren slik at det passer din smak. Dette fungerer bra, men noen vil kanskje syns at det er litt snaut at det bare er en fembånds lydutjevner.

E430-serien klarer for øvrig ikke å drive tungdrevne hodesett på en skikkelig måte, så om du er en lydentusiast med store og dyre hodesett er nok ikke dette spilleren for deg med mindre du har en forsterker.

God batterilevetid

Batterilevetiden oppgir Sony til maksimalt 45 timer musikkavspilling. Dette er et imponerende tall, som vi opplever at i praksis kanskje er litt høyt. Vi spilte den tom på 27 timer med MP3-filer i varierende kvalitet og et Sennheiser PX200-hodesett. Det var imidlertid på høyeste lydstyrke, så alt i alt er det godkjent og vel så det.

Det er for øvrig ikke noe problem å bruke E430 sammen med Linux eller Mac, da den dukker opp som en ekstern disk. I Windows vil den imidlertid vises som en MTP-enhet, men du kan dra og slippe filer.

Videospiller

Skjermen til F430 er to tommer, noe som er litt lite for videovisning. Du vil dermed neppe bruke den til å se på lange spillefilmer. Til serier fungerer den imidlertid bra. Skjermen er skarp og lyssterk, så det er ikke vanskelig å følge med.

Det følger ikke med noe programvare for å konvertere video, noe som er en liten ulempe dersom du har planer om å se video du har på PC-en din fra før. Det finnes dog gratis programvare som kan gjøre jobben for deg, som for eksempel Koyote Free Video Converter eller Super.

FM-radio

FM-radioen fungerer bra. Denne lar deg søke gjennom FM-båndet automatisk, og lagrer også stasjoner automatisk. Mottaket er sterkt og klart, men ha i bakholdet at vi kun har testet den i Bergen sentrum. Hvordan du opplever det kan derfor avvike.

Vi syns det er litt upriaktisk at radioen ikke har RDS. Dette gjør at du ikke kan se hvilken stasjon du hører på, men kun frekvensen. Noen vil også savne mulighet for å gjøre opptak av radioen, slik du kan på for eksempel en del MP3-spillere fra Creative.

Hva vi savner

Det er mulig vi har blitt bortskjemte at MP3-spillere som Samsung T10 og Sansa View, men det er noen funksjoner vi savner. Først og fremst skulle vi ønske at det var mulig å utvide lagringsplassen med minnekort. Den maksimale størrelsen på 8 GB kan fort bli litt lite dersom du liker å ha med deg mye musikk.

Vi hadde også satt pris på støtte for Bluetooth, slik at det hadde vært mulig å bruke trådløse hodesett eller å koble mobilen til MP3-spilleren for å bli varslet om anrop og SMS.

Konklusjon

Skal du ha en liten MP3-spiller i omtrent samme størrelse som Ipod Nano er det verdt å ta en titt på Sonys E430-serie. Disse MP3-spillerne er velbygde, stilige og små, og kan litt mer enn bare å spille musikk.

E430 har for eksempel en to tommers fargeskjerm som er rimelig skarp. Dette gjør at spilleren kan brukes til å se på video med. Du kan også titte på bilder. I tillegg har spilleren FM-radio.

Det er altså ikke snakk om en MP3-spiller som er stappet med funksjoner utover å spille musikk.

God på lyd

Da er det bra at E430 gjør dette på en god måte. Vi syns den har god og balansert lyd, og et funksjonelt og bra musikkbibliotek som gjør det lett å finne musikken du vil høre på. Den har en god lydutjevner (equalizer) som lar deg stille lyden slik du vil ha den.

Det er lett å finne frem i menyene. Disse minner om mobiltelefonmenyer, med ikoner organisert i et rutenett.

Vi liker også at spilleren i praksis har god batterilevetid. Vår måling klokket den inn til 27 timer musikk på full guffe.

Sær kabel

E430 har imidlertid noen svakheter, og da først og fremst at den benytter en egen, sær tilkobling for USB-kabel. Dette er for all del ikke noe problem som er spesielt for E430, men vi syns det er like upraktisk å være avhengig av en spesiell kabel på denne som på Ipod.

Spilleren kan også lage en lyd når du skifter sanger, starter eller stopper musikk og annet. Her har Sony oversett en feil som gjør at lyden av og til er såpass høy at vi tror den kan være skadelig for hørselen. Funksjonen kan heldigvis skrus av, og vi regner med at problemet blir rettet.

Vi savner for øvrig mulighet for å utvide minnet med minnekort, slik som flere og flere MP3-spillere etterhvert kan. 4 eller 8 GB kan nemlig fort bli litt lite om du skal ha med deg en del musikk.

Nok av konkurrenter

Alt i alt er E430 en grei MP3-spiller som er enkel å bruke, har god design og god lyd. Det er imidlertid egenskaper den deler med mange andre MP3-spillere. Creative Zen Mozaic finnes i en versjon med 16 GB for 1000 kroner, og tilbyr de samme funksjonene som E430. Alternativ kan du se på Samsung T10 som tilbyr flere funksjoner, eller Sonys egne A820-serie som også har god lyd og flere funksjoner.

Det finnes altså nok av konkurrenter, og vi syns ikke Sony bringer noe nytt til denne klassen. Men om du bare skal ha en MP3-spiller som spiller musikk og radio og som ikke koster allverden er E430 slett ikke noe dårlig valg.

Les også
– Walkman med trykkskjerm på vei
Les også
Ny batterikonge fra Iriver
Les også
Samsung S3
Les også
Sony lanserer stort i Berlin
Les også
Sony Walkman A826
Les også
Sony utfordrer Ipod Touch
Les også
Her er Sony Nano
annonse