Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestMSI GT683R

En knallgod bærbar for gamere

Spillbeistet MSI GT683R leverer varene

Introduksjon

En mellomstor gamingbærbar er det mange som er ute etter. 15,6 tommer er en størrelse som gjør det fullt mulig å både bruke maskinen som en erstatter for en stasjonær datamaskin, samt ha den med på tur uten å bli skeiv i ryggen etter kort tid.

MSI er ikke en spesielt stor produsent av bærbare maskiner her til lands, men deres Wind-serie med Atom-prosessorer er ganske godt kjent. Dagens testprodukt burde garantert få oppmerksomhet av folk i nærheten. Dette skal blant annet en god dose røde LED-lys plassert på utsiden av kabinettet sørge for.

Denne bærbare datamaskinen, som vi har lekt masse med de siste par ukene, heter noe så lite fengende som MSI GT683R. Men ved navnet stopper alt det kjedelige. Foruten et ganske heftig ytre, er det denne maskinvaren som gjemmer seg under panseret:

Spesifikasjoner -
Maskinvare -
Prosessor Intel Quad Core i7-2630QM m/Turbo Boost (2,0 - 2,9 GHz, 6 MB cache)
Harddisk 2 x 320 GB 7200rpm harddisker i Raid 0
Brikkesett Mobile Intel HM67 Express Chipset
Skjerm 15,6 tommer 1920 x 1080 piksler oppløsning Reflekterende høykontrastbelegg
Optisk enhet Kombinert DVD/CD brenner/leser
Trådløs tilkobling 802.11b/g/n WiFi Bluetooth
Batteri Har 9 celler og yter 87 Wh
Annet -
Størrelse 3,5 kg tung 5,5 cm tykk
Pris Fra 12300 kr

Vi trenger ikke bruke mye fantasi for å finne atskillig mer spennende muligheter for de to 2,5 tommers harddiskplassene enn det MSI har konfigurert her. Vi kan for eksempel tenke oss to 1 TB harddisker for en total lagringsplass på 2 TB. Men også én stor tradisjonell harddisk kombinert med en SSD hadde vært en bra kombinasjon. Begge disse løsningene ville derimot kostet noen tusenlapper ekstra.

I denne testen har vi valgt å sammenlikne MSI GT683R med Dell XPS 15, Asus X52JV og Asus N73SV. Ingen av disse kan vise til såpass kraftig maskinvare, og er mye billigere, men blir det nærmeste vi kommer av maskiner vi har testet de siste månedene.

Takk til MSI som sendte produktet til test.

I bruk

Rett ut av esken er MSI GT683R litt av et syn. Den utstrakte bruken av blank plast gir ikke akkurat et solid kvalitetsinntrykk, og toppen av skjermlokket har en underlig fasong som vi umiddelbart trodde var bulker. Men det viser seg å være en del av designen og står faktisk i stil med resten av maskinen – som for øvrig er alt annet enn beskjeden.

Plasten som er benyttet i konstruksjonen føles solid i hendene, men er litt fleksibel under belastning. Vekten på 3,5 kg er ikke avskrekkende høy, og skremmer forhåpentligvis ikke de magreste spillerne der ute. Sammen med maskinen følger det med en stilig ryggsekk, spillmus og spillene Mafia II og JustCause 2, som mange nok vil sette pris på.

Tilkoblinger

Inn- og utganger -
Type og grensesnitt
Bilde VGA HDMI
Enhetstilkobling 2 x USB 2.0 2 x USB 3.0 eSATA
Annet Minnekortleser (4 i 1) Webkamera (2 MP) Kensington-lås ExpressCard
På venstresiden: 2 x USB 3.0, minnekortleser, én USB 2.0 og ExpressCard
På baksiden: Strøminntak, LAN, VGA, eSATA, HDMI
På høyresiden: Lydtilkoblinger, én USB 2.0 og optisk drev

Vi finner det meste vi kan ha bruk for av tilkoblinger på GT683R. Plasseringen er veldig hensiktsmessig, med portene vi gjerne bruker når maskinen står stille i lengre tid på baksiden. Det meste annet er å finne på venstresiden, som er mer praktisk enn høyresiden dersom du bruker ekstern mus.

De fargerike lydtilkoblingene står ikke så godt i stil med resten av maskinen, men det er tross alt praktisk for å koble ledningene riktig.

Tastatur

Tastaturet på MSI GT683R er av typen "chiclet" som blir stadig mer vanlig på bærbare maskiner. På denne typen tastaturer stikker hver enkelt tast opp av kabinettet, med relativt god plass mellom hverandre. Dette gir følelsen av mindre svikt, og vi treffer sjeldent nabotastene ved uhell.

Det er en god håndfull med touch-baserte snarveistaster på oversiden av tastaturet, og disse styrer funksjoner som skjermprofiler, turbomodus, viftehastighet, WiFi, bluetooth, strømprofiler og lysene på utsiden av kabinettet.

Når du skrur på full viftehastighet bør du enten bruke hørselvern eller ha musikk på full guffe, så er dere advart. Det bør også nevnes at vi ikke kunne måle noen nevneverdig forskjell på ytelsen til maskinen med turbomodus på eller av.

Pekerflate

Pekerflaten er av merket Sentelic, og har dessverre en stor ulempe. Den eneste støttede måten å rulle horisontalt i vinduer på, er ved å trykke i enten øverste eller nederste høyre hjørne. Når vi gjennom de siste ti årene har vendt oss til å rulle i vinduer enten ved å buke én finger på siden av pekerflaten eller å dra to fingre over pekerflaten, blir dette veldig tungvint og lite intuitivt.

Ellers gir pekerflaten datapekeren en merkelig akselerasjon under bruk, og den fysiske størrelsen er litt liten til en såpass stor maskin. Museknappene jobber derimot til maskinens fordel med passe trykkmotstand, og de lager en behagelig klikkelyd.

Høyttalere

Høyttalerne på denne maskinen er ikke som høyttalerne i bærbare maskiner flest. Det er en subwoofer på undersiden som gir ekstra dybde i lybildet, og de to høyttalerne på oversiden leverer god lyd i de fleste sammenhenger. Det betyr ikke at maskinen kan brukes som festens midtpunkt en lørdagskveld, men musikk, film og spill høres bra ut på moderat lydstyrke.

Skjerm

Med en oppløsning på 1920 x 1080 piksler (full-HD) gir den 15,6 tommers store skjermen nok av arbeidsplass for selv den mest krevende bruker. Skjermen har et reflekterende høykontrastbelegg som kan gi litt trøbbel i lyse omgivelser, men gjør fargene veldig livlige. Ellers er innsynsvinklene gode, og sortnivået tilfredsstillende.

Som grafen viser er skjermen ganske lyssterk, noe som sørger for at vi godt kan sitte i lyse rom uten at detaljer i bildet forsvinner. Skulle du føle deg eventyrlysten kan også en tur i parken en solrik dag gå greit.

Temperatur og støy

Med såpass kraftig maskinvare som MSI GT683R har, må vi pent finne oss i mye varmeutvikling og tilhørende viftesus. Vifta i maskinen kjører konstant, men på et helt akseptabelt lydnivå. Når du spiller eller bruker mye av prosessorens regnekraft må du også regne med litt ekstra viftebråk, og da kommer den gode lyden i de integrerte høyttalerne godt med.

Rent bortsett fra det venstre bakre hjørnet av undersiden på GT683R, holder denne maskinen seg relativt kjølig både under lett og tung bruk. Skulle det bli ekstra hett i en tung spillsekvens kan vi jo også aktivere full hastighet på vifta med et enkelt trykk.

Batteri og underside

På nettsidene til MSI kan vi lese at batteriet forventes å holde ut i opptil tre timer, avhengig av maskinkonfigurasjonen. Vi tok som vanlig noen runder i Mobilemark 2007 for å estimere batteritiden under normal kontorbruk.

Vi ser her at MSI på ingen måte lyver når det gjelder GT683R. Vi opplever stadig vekk at maskinprodusentene gjerne skryter på seg en time eller to mer enn maskinen faktisk klarer, men nesten fire timer på full lysstyrke, og fire og en halv time på laveste lysstyrke er ikke noe å kimse av. Med spilling er det klart at batteritiden synker litt i forhold til disse tallene.

For å komme til innmaten av GT683R måtte vi ødelegge et klistremerke som advarer oss om at vi mister garantien ved tukling.

Vi anbefaler derfor ingen av dere å gjøre dette før garantien har løpt ut.

Med luken på undersiden åpnet, finner vi begge harddiskene her. Vi har også lett tilgang på de to minnesporene som kan fylles med ytterligere 8 GB DDR3 RAM. Prosessoren og skjermkortet sitter under de store kjøleribbene vi ser på bildet.

Se også: Spar penger og miljøet, oppgrader din bærbare!

Programvare og ytelse

Med den kraftige maskinvaren vi finner under panseret til MSI GT683R er kjøring av Windows 7 lett som en lek. Hele 8 GB RAM i kombinasjon med en firekjernes prosessor gjør multitasking med krevende programmer og spill til barnemat. Det følger med en bråte av mer eller mindre nyttige dill-dall-programmer og prøveversjoner med denne maskinen, og du gjør klokt i å bare slette alt dette. Da går både oppstart og generell bruk raskere.

Skulle du trosse all fornuft, eller bare finne deg i et utforskende humør og ønsker å kjøre en Linux-distribusjon på denne maskinen, kan vi melde om at Ubuntu 11.04 fungerer utmerket. Vi fikk til trådløst nett, og de fleste andre funksjoner vi forventer at maskinen skal takle i Windows.

Spillytelse

Som vi ser av grafene kan ikke MSI GT683R sitt Geforce GTX 560M med rettferdighet sammenliknes med de langt svakere GT 540M og GT 525M som vi finner i de andre maskinene vi har testet. Vi kan trygt kjøre nye spill i skjermens fulle oppløsning og bruke høye kvalitetsinnstillinger uten at det lugger i bildeflyten. Mest sannsynlig vil også spill som blir gitt ut de neste årene også gå greit, om ikke alltid med de feteste innstillingene.

For en sammenlikning av hva vi kan forvente av ulike skjermkort i bærbare PC-er når det gjelder ytelse, kan vi se på statistikk som er samlet hos www.notebookcheck.net. Her kan vi for eksempel bruke søkeordene "Intel", "ATI" eller "Nvidia" for å se hvordan de respektive produsentene sine skjermkort scorer i ymse spill og programmer.

Systemytelse

Den firekjernede prosessoren vi finner i GT683R gjør regelrett hakkemat av konkurrentene i resten av ytelsestestene våre, og det skulle jo egentlig også bare mangle. Med dyr og kraftig maskinvare går jobber som videokoding, komprimering av filer, oppstart av programmer og det meste annet vi bruker en datamaskin til, kjapt og effektivt.

Konklusjon

MSI GT683R er en mellomstor gamingbærbar som prøver å appellere til de som trenger en bærbar maskin som kan dra det meste av nye spill. Vi skal samtidig ikke få vondt i ryggen av å bære med oss all denne moroa. En god sekk, en spillmus og spillene Mafia II og JustCause 2 følger også med.

Rent ytelsesmessig har vi lite å utsette på GT683R, men enda morsommere ville det vært med en SSD innabords. Denne hadde ikke trengt å ha mye lagringskapasitet siden det er plass til en tradisjonell harddisk i tillegg. Det kraftige skjermkortet og prosessoren kombinert med en generøs mengde systemminne, gjør at både spill, tunge programmer og operativsystemet har en fin flyt.

Det mest positive med MSI GT683R er i vår mening måten den er utrustet på. Maskinvaren er kraftig og blir tilstrekkelig avkjølt, det er flust av tilkoblinger som sitter på de rette plassene, og lyden er veldig god med mange innstillingsmuligheter. Den høytoppløste skjermen gjør også en god jobb og er veldig lyssterk. Selv batteriet holder koken en god stund til gaming-maskin å være.

Men det er selvsagt også noe vi kan pirke litt på med GT683R. Noen vil nok si at utseendet grenser til "harry", og er definitivt enten et godt salgsargument eller et solid turn-off for potensielle kjøpere. Pekerflaten er ikke særlig god å bruke, med vanskelig horisontal rulling i vinduer. Og til slutt synes vi at det er vel og bra at vi kan oppgradere mye selv på undersiden av maskinen, men dette kan føre til brudd på garanti.

Siste ord

Dersom MSI GT683R hadde kostet litt mindre ville vi ikke hatt noen betenkeligheter med å sette vårt anbefalingsstempel på denne maskinen, for da hadde den tross alt gitt mye maskinvare for pengene. Men i skrivende stund synes vi 12 000 kroner er litt i meste laget for en maskin vi er pent nødt til å bruke en ekstern mus med, og som har et utseende du mest sannsynlig enten vil elske eller hate.

+  God ytelse
+  Bra lyd
+  Digg skjerm
+  Over fire timer batteritid


-  Ubehagelig touchpad
-  Dårlig utnyttelse av harddisk-potensiale
-  Et par tusenlapper for dyr

Asus G53SX, et godt alternativ?

Andre alternativer

Vi har ikke testet mange andre maskiner i den samme klassen som MSI GT683R, og derfor ikke uttale oss bastant når det gjelder bedre alternativer. Men på papiret synes vi Asus G53SX ser veldig lovende ut.

Denne maskinen har ganske lik maskinvare, men koster litt mindre, og er tilgjengelig i løpet av de første ukene i juli. G53SX fra Asus blir også tilgjengelig med Blu-ray-spiller, noe MSI GT683R ikke ser ut til å kunne tilby på det norske markedet enda.

Les også
Nedgang i PC-salget
Les også
MSI lanserer X460 og X460DX
Les også
HP Pavilion dv6-6061eo: Din neste beste venn?
Les også
Nvidia lanserer toppmodell for bærbare
Les også
MSI slipper solid spillbærbar
Les også
Dell XPS 15
Les også
Folkelige bærbare fra HP
Les også
10 triks for stillere bærbar
Les også
Multicom Xishan W150: Multicom Xishan W150
Les også
Slipper hissige spillbærbare
Les også
Her er Asus' neste spillversting
Les også
Asus N73SV
annonse