Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Asus N73SV

Introduksjon

Selv om det kan virke som om de mindre bærbare datamaskinene mellom 10 og 15 tommer har tatt over det meste av PC-markedet, er det fremdeles mange mennesker som foretrekker å ha en bærbar som nærmest kan gjøre alt det en stasjonær motpart kan få til.

Her er det altså snakk om store skjermer og kraftig maskinvare, men også tilhørende laber batteritid og lav mobilitet. For en liten stund tilbake testet vi en ganske spesiell maskin fra Asus, nemlig den blankpolerte Asus NX90Jq. Nå har Asus lansert en litt mer folkelig utgave av dette beistet, i dag har vi Asus N73SV på testbenken.

I følge Asus tilbyr denne maskinen ytelse man både kan se og høre. Med andre generasjon Intel Core i-prosessorer, ICEpower-forsterkerteknologi fra Bang & Olufsen på plass og Blu-ray leser/skriver, burde altså N73SV kunne tilby noen heftige medieopplevelser!

Spesifikasjoner -
Maskinvare -
Prosessor Intel Core i7 2630QM m/Turbo Boost (2,0 - 2,9 GHz, 6 MB cache) Intel Core i5 2410M m/Turbo Boost (2,3 - 2,9 GHz, 3 MB cache) Intel Core i3 2310M (2,1 GHz, 3 MB cache)
Harddisk Opp til 1 TB med to harddisker
Brikkesett Intel HM65 Express Chipset
Skjerm 17,3 tommer 1920 x 1080 piksler oppløsning Reflekterende høykontrastbelegg
Optisk enhet DVD leser/brenner Blu-ray leser Blu-ray leser/brenner
Trådløs tilkobling 802.11b/g/n WiFi Bluetooth
Batteri Har 6 celler og yter 47 Wh Har 6 celler og yter 56 Wh
Annet -
Størrelse 3,4 kg tung 3,9 cm tykk
Pris Billigste utgave fra ca. 7500 kr

Den utgaven av Asus N73SV vi har fått leke med, har den raskeste prosessoren, 6 GB med RAM, Blu-ray leser/brenner, to 500 GB harddisker spinnende med 5400 rpm og et batteri som yter 47 Wh. Veiledende pris i Sverige på denne maskinen er 15000 SEK, som tilsvarer ca. 13250 norske kronasjer!

Hvorvidt denne maskinen er verdt å sette lommeboka på en umiddelbar slankekur med garanterte resultater gjenstår å se. Vi sammenlikner testresultater med Asus NX90Jq, som ikke har Sandy Bridge-prosessor og litt slappere grafikkløsning, men ellers mye til felles med N73SV.

I bruk

Rett ut av esken møter Asus N73SV oss med et skikkelig lekkert utseende. Børstet metall på utsiden, og matt, sort plast på innsiden er uten tvil en vinnende kombinasjon. Detaljer som høyttalerne skiller seg positivt ut, og det er heldigvis ikke brukt så mye blank plast i konstruksjonen.

Det virker som om Asus N73SV har en solid ramme. Det er vanskelig å bøye eller vri maskinen, noe som øker driftsikkerheten og kvalitetsfølelsen. Det er heller ingen spor til knirking eller andre ulyder i kabinettet, og aksjonen i leddene til skjermen er jevn.

Tilkoblinger

Inn- og utganger -
Type og grensesnitt
Bilde VGA HDMI
Enhetstilkobling 3 x USB 2.0 1 x USB 3.0
Annet Minnekortleser (3 i 1) Kensington-lås

Her er det meste av tilkoblinger man trenger på plass, noen vil kanskje savne firewire, men dette er en standard som blir stadig mindre vanlig å se på bærbare datamaskiner.

På høyresiden: Hodetelefonutgang, mikrofoninngang, minnekortleser, HDMI, USB 3.0, USB 2.0, VGA, Kensington-lås og laderinngang
På venstresiden: Optisk drev
På baksiden: 2 x USB 2.0 og LAN

Med det meste av tilkoblingene på høyresiden, er det en fare for at kablene til tilkoblet utstyr kommer i veien for en ekstern mus. Det er litt artig å se at Asus har klart å plassere noen tilkoblinger på baksiden av maskinen, men med kun to USB og LAN, vil det fremdeles bli litt rot med kabler om man bruker maskinen sammen med ekstern skjerm, tastatur, mus og eventuelt annet utstyr.

Taster og touchpad

Man skulle umiddelbart tro at en 17-tommers bærbar datamaskin ville ha et godt, solid tastatur, som er behagelig å jobbe på over lengre tid. Men det er på ingen som helst måte tilfellet med N73SV!

Under har vi laget en liten video som viser hvor mye svikt det er i tastaturet. Dette var noe som plaget oss ganske sterkt, og som nok også vil irritere de som har tenkt å skrive mye på denne maskinen.

På venstresiden av tastaturet sitter det en rekke snarveistaster for multimedia-avspilling som lyser når maskinen er skrudd på. På høyresiden finner vi et numerisk tastatur, nyttig for de som driver mye med tallbehandlingsprogrammer.

Touchpaden til Asus N73SV er en fryd å bruke, dog litt i minste laget i forhold til resten av maskinen. Multitouch-funksjonalitet er på plass, og fungerer veldig bra. Overflaten har ellers passe motstand og knappene er av typen som ser ut som én enkelt tast, men som kan trykkes ned på hver av sidene for høyre- og venstretast.

Høyttalere

Et av de store salgsargumentene til Asus N73SV er god lyd. Med forsterkerteknologien ICEpower fra Bang & Olufsen skal høyttalerne kunne drives med større strømmengder enn normalt, som resulterer i større lydopplevelser. Dette er selvfølgelig avhenging av gode høyttalerelementer, men det har Asus heldigvis også sørget for.

Lyd-programvaren som følger med gjør at man kan justere detaljer i lydbildet, slik som hvor tydelig tale skal høres, mengde bass, og surround-effekt. Selv om det ikke er en dedikert subwoofer i maskinen, slik vi tidligere har sett på for eksempel Toshiba Qosimo X300 og HP HDX 18 har lyden en dyp og balansert klang, og fungerer utmerket til film og musikk på moderat volum.

Skjerm

Skjermen på Asus N73SV har en oppløsning på 1920 x 1080 piksler, også kalt Full-HD, noe som passer utmerket til en 17-tommer! Skjermen har et typisk reflekterende belegg på LCD-panelet, som øker kontrasten i bildet. Ulempen med dette er selvsagt at man ser mye av omgivelsene i skjermen.

Bildekvaliteten på skjermen er i vår mening ganske dårlig. Her lekker det ganske mye baklys rundt hele kanten, som med mørke bilder og film blir ganske irriterende. I tillegg er både den horisontale og vertikale innsynvinkelen litt snever, så fargene endrer seg raskt når man beveger hodet litt ut til siden, eller skjermen ikke står rett mot ansiktet

Som det kommer frem av grafen, er baklyset på N73SV ikke noe å hoppe i været for. Da vi tidligere testet NX90Jq kommenterte vi også at det er vanskelig å lese bildet på skjermen utendørs i sterkt lys. N73SV er altså heller ikke en PC man koser seg i solveggen med.

Temperatur og støy

Vi opplevde aldri N73SV som lydløs. Det var alltid et svakt sus som sikkert kom av en vifte på lav hastighet eller de to harddiskene som surret og gikk. Når det er sagt var denne lyden såpass lav at vi ikke merket stort til den, og når viftene virkelig dro til, var det fordi vi hadde belastet maskinen ganske heftig med spill og intensive testprogrammer.

Temperaturene holder seg godt, og siden prosessorene i disse to maskinene har samme maks effektforbruk, blir man fristet til å konkludere med at N73SV har et bedre kjølesystem.

Batteri og underside

Med kun et 6-cellers batteri levert som standard, er det tydelig at Asus ikke har prioritert batteritid med N73SV. De skryter heller ikke av antall timer batteritid, så våre forventinger før vi dro igang Mobilemark var ganske lave.

At man kan leke med maskinen i over to timer på maks lysstyrke var derimot en gledelig overraskelse, og skrur man ned lysstyrken på skjermen holder den ut i over tre timer. Vi skulle gjerne sett et større batteri til denne maskinen, men det virker ikke som om Asus tror at potensielle kjøpere av denne maskinen er mye på farten.

På undersiden av N73SV finner vi mulighet til å ta ut batteriet, samt en luke som gir adgang til noen vitale komponenter.

Programvare og ytelse

Det medfølgende operativsystemet er Windows 7, i en eller annen form. I vårt testeksemplar var det Windows 7 Home Premium som var forhåndsinstallert, noe som fungerte helt utmerket. Med en kjapp firekjernet prosessor, et potent skjermkort og 6 GB RAM gikk all normal PC-bruk som en drøm. Selv heftig multitasking med tunge programmer bød ikke på noen problemer.

I Windows var det, i kjent Asus-stil, på forhånd installert et lite hav med programmer og prøveversjoner av spill og programvare som var temmelig uinteressante. Ved å fjerne disse gikk oppstart- og avslutningstiden betraktelig ned, og maskinen føltes ikke lenger som en demomodell.

Vi fyrte opp Ubuntu Linux 10.10 fra en minnepenn for å sjekke kompatibiliteten med maskinvaren, og her merket vi ikke på noen som helst problemer. Driveren til skjermkortet var litt vrien, men antageligvis ikke noe en dreven Linux-bruker ikke kan håndtere.

Spillytelse

Asus NX90Jq har et Nvidia GeForce GT 335M under panseret, mens dagens testprodukt, N73SV, har et kraftigere Nvidia GeForce GT 540M å rutte med. Det er tydelig av grafene hvilket kort som trekker det lengste strået i alle spill bortsett fra DiRT 2 av en eller annen merkelig grunn.

For en sammenlikning av hva man kan forvente av ulike skjermkort i bærbare PC-er når det gjelder ytelse, kan man se på statistikk som er samlet hos www.notebookcheck.net. Her kan man for eksempel bruke søkeordet "Nvidia" for å se hvordan Nvidias skjermkort scorer i ymse spill og programmer.

Systemytelse

Ikke særlig overraskende gjør Asus N73SV hakkemat av NX90Jq, og det kommer blant annet av den nye Sandy Bridge-prosessoren og kraftigere skjermkort. NX90Jq har litt raskere harddisker, som kjører med 7200 rpm mot N73SV sine på 5400 rpm, men dette gir ikke noe utslag i annet enn syntetiske målinger.

Vi synes en SSD ville vært på sin plass i N73SV, og er nok den beste investeringen en nybakt N73SV-eier kan gjøre for å både øke ytelsen og bedre brukeropplevelsen.

Konklusjon

Asus N73SV er markedsført som en vaskeekte "skrivebordserstatter" som skal kunne alt en stasjonær PC får til, og siden den er bærbar, enda litt til! Etter en grundig undersøkelse av spesifikasjoner, utseende, kvalitet og ytelse er vi dessverre ikke helt overbevist.

Ytelsesmessig er det ikke stort vi kan utsette på N73SV, den nye Sandy Bridge Intel Core i7-2630QM-prosessen tilbyr en god ytelsesforbedring fra forrige generasjon Core i-prosessorer. I tillegg er Nvidia Geforce GT 540M kraftig nok til å kunne kjøre nye spill med helt grei bildekvalitet. Siden det er plass til to harddisker i N73SV hadde vi gjerne sett et alternativ med en SSD som system-disk og en tradisjonell harddisk til å oppbevare data på.

Det vi vil trekke frem som mest positivt med N73SV må bli et ganske slående og lekkert utseende. I tillegg til å være visuelt tilfredsstillende, virker også maskinen meget robust. Lyden produsert av de interne høyttalerne er noe av det bedre vi har hørt på en bærbar PC, og vi liker de enkle justeringsmulighetene i lydbildet. Blu-ray-brenner er også et stort pluss!

Det er dessverre noen ulemper med N73SV som gjør at vi lurer litt på om Asus hadde det litt for travelt med å få denne maskinen ut på markedet. Tastaturet har så mye svikt at det blir ubehagelig å skrive på, skjermbildet lider av mye lyslekkasje rundt kantene og dårlige innsynsvinkler, og touchpaden burde vært en del større.

På papiret er Asus N73SV en skikkelig digg datamaskin, den har det meste man trenger, og tilbyr god ytelse. Det er dessverre noen elementer som ikke er tilstrekkelig gjennomført som gjør at Asus N73SV i vår mening ikke passer så godt som en skikkelig arbeidsmaskin. For ca. 7500 kroner får man samme maskin uten Blu-ray, med en Intel i5-2410M prosessor, 640 GB lagringskapasitet og 4 GB RAM, men tastatur og skjerm er helt lik.

+  Pent design
+  Topp konstruksjonskvalitet i kabinettet
+  God lyd i høyttalerne


-  For mye svikt i tastatur
-  Laber bildekvalitet
-  Lite "bang for the buck" i dyrere utgaver

Les også
Lenovo Ideapad B560
Les også
Asus slipper lettvekter
Les også
Asus NX90Jq
Les også
Tokjernet Eee fra Asus
Les også
Intel med et knippe avsløringer
Les også
Asus tar i bruk Geforce 400M
Les også
Asus har ikke glemt Eee
annonse