Til hovedinnhold

Samsung Shark

Samsung Shark

Testresultater

Stilig design, FM-radio, e-postleser med ActiveSync
Svak skjerm, dårlige taster, dårlig kamera

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Samung Shark har egenskaper som ville vært utenkelige for fem-seks år siden. Likevel fremstår den som en litt gammeldags mobiltelefon.

Design

Shark er en kompakt og nokså stilig mobiltelefon. Hele baksiden er i blankt metall, mens fronten er i sort plast med detaljer i sølv. Kvitteringstasten er en diamantformet glassbit, og samme fasong har også navigasjonstasten som omslutter kvitteringstasten. Rundt navigasjonstasten finner vi de vanlige fire tastene. To av dem er rør-taster, mens de andre to har litt ulike funksjoner avhengig av hva telefonen brukes til.

På høyre side av telefonen finner vi en kameratast, mens det på venstre side er en volumtast og en inngang for USB-lader. Denne brukes også for ørepluggene som følger med.

Telefonen smalner av mot bunnen, noe vi synes ser stilig ut. Fasongen gjør også at den ligger godt i hånden. På baksiden finner vi kameraet.

Tastaturet består av fire buede plast-rader. Hver rad har tre trykkpunkter, og til sammen blir dette et nokså ordinært T9-tastatur.

Du kan selvsagt skrive tekstmeldinger på den, og e-post også om du ønsker, men er du en flittig tekster bør du velge en annen mobiltelefon. Tastaturet knirker, og tastene er uforholdsmessig små. Ikke er det lett å føle dem fra hverandre heller.

Svak skjerm

Skjermen på Shark er på 2,2 tommer, med en oppløsning på 240 x 320 punkter. I utgangspunktet høres ikke det så ille ut. Men skjermen på Shark er ille. Belysningen er ujevn, og innsynsvinkelen så trang at du skal ha usedvanlig tettsittende øyne for ikke å bli plaget av polariseringen. Skjermen er faktisk litt bedre å se på om vi dreier telefonen 90 grader. Men det er det ikke meningen at vi skal, så skjermbildet følger ikke etter.

Ikonlinje

Samsung har valgt å legge inn en egen linje med snarveier på startskjermen til telefonen Her kan du gå direkte til innboks, opprette melding, starte musikkspilleren, åpne MySpace i nettleseren, gå til Google, åpne Facebook eller stille opp til fem alarmer. Åpner vi Google får vi tilgang til søk, Gmail og Google Maps. Men telefonen har ikke GPS, så det er nokså håpløst å få sin egen posisjon noenlunde korrekt plassert på kartet.

Åpner du standardmenyen finner du samtalelogg, telefonbok, musikkspiller, nettleser, meldingsboks, filutforsker, planlegger, kamera, nettsamfunn, programmer, alarmer og innstillinger.

Telefonboken viser ikke oppdateringer fra nettsider, slik vi er vant til på dyrere modeller.
Åper du ”Nettsamfunn” kommer det opp en liste over sosiale nettsteder vi kan besøke, som Facebook, Flickr, YouTube, MySpace og Picasa, men også mindre kjente tjenester som Bebo og Fotki.

Spill og sånt

I mappen ”Programmer” finner du Google, chat (Palringo), ActiveSync, FM-radio. Her finnes også posten ”Spill og diverse”. Åpner du denne dukker Google Maps opp igjen, sammen med nevnte Palringo og en snarvei til nedlasting av enkle Java-spill fra Samsungs egen ”Fun Club”. Spillene her koster 50 kroner stykket.

Hvorfor funksjoner som kalkulator og omregner ligger sammen med kalenderen i gruppen ”Planlegger”, og ikke under ”Programmer” har vi ikke helt klart for oss.

Musikk

Shark er en standardmobil med Turbo-3G. Den har plass for minnekort, og du kan bruke den som MP3-spiller. De medfølgende ørepluggene er imidlertid dårlige, og du kan ikke koble til egne hodesett. Når musikkspilleren er aktivert forsvinner raden med snarveier fra hvileskjermen, og i stedet kommer det opp musikk-kontroller.
Lyden i telefonen er det ikke noe å utsette på. Samsung bruker DNSe-teknologi for å bedre lydkvaliteten.
Kamera
Kameraet har verken fotolys eller autofokus, og oppløsningen er heller ikke all verden. Videoklippene vi filmer hakker og går, og egner seg best for MMS. Vi har knipset en del bilder med Shark, og under idelle forhold blir kvaliteten til å leve med.
(Se eksempelbilder). 
Ute etter en billig mobiltelefon? Vurder også disse alternativene:
Samung Corby Pro. Denne er langt mer avansert, og koster bare litt ekstra.
Nokia C5. Dette er en smartmobil som kan det meste. Den koster omtrent det samme som Shark, og har en MYE bedre skjerm.

Bildeeksempler

Testresultater

Stilig design, FM-radio, e-postleser med ActiveSync
Svak skjerm, dårlige taster, dårlig kamera

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Bildeeksempler

Spesifikasjoner

Testresultater

Stilig design, FM-radio, e-postleser med ActiveSync
Svak skjerm, dårlige taster, dårlig kamera

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Testresultater
Størrelse/Batteri-
Størrelse6
Vekt99,2 g
Standby-tid450 timer
Taletid3 timer 10 min/ 10,5 (2G)
Tilkobling-
BluetoothKrysse av
USB-portKrysse av
Meldingsfunksjon-
TasteutformingSvake taster
MMSKrysse av
EpostKrysse av
Sosiale tjenesterKrysse av
OrdbokKrysse av
Kamera/Display-
Brukervennlighet, kameraMangler fotolys, ingen autofokus
Bildegjengivelse inneSvak
Bildegjengivelse dagslysBra
Bildeoppløsning3,2 mp
VideoopptakJa Ja, QVGA@15 fps
Skjermstørrelse240 x 320 2,2"
Fargedybde256.000
Minne-
Minnekapasitet100 MB
Støtte for minnekortJa Ja, opp til 16 GB
Nettverk-
UMTSJa Ja, HSDPA 3,6
EDGEKrysse av
1900-bånd (trippelbånd)Krysse av
WLANBytt
GPSBytt
Tilbehør/Media-
FM-radioKrysse av
MediaspillerKrysse av
JavaKrysse av
Stereo handsfreeJa Ja, svake
Generelt-
TotalinntrykkFår i ulveklær
PrisklasseLav/medium
MenynavigeringEnkel
BrukervennlighetEnkel
DesignStilig
Støttede applikasjoner-
Spill på mobilIngen. Kan kjøre Javaspill
Utgåtte egenskaper-
GPRSKrysse av
IRBytt
Push and talkBytt
Nye egenskaper-
LTEBytt
NFCBytt
SAR-verdiKrysse av
WIMAXBytt
DMBBytt
TouchNei0

Konklusjon

Testresultater

Stilig design, FM-radio, e-postleser med ActiveSync
Svak skjerm, dårlige taster, dårlig kamera

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Samsung Shark har teknologi som nok kunne forsvart et bedre terningkast, men en totalt mislykket skjerm ødelegger alt. Ellers fungerer det meste som du kan forvente av en rimelig mobiltelefon. Nettleseren er riktig nok ubrukelig på sider som ikke er tilrettelagt for små mobilskjermer, men heldigvis har de fleste store nettstedene nå egne minivarianter for mobilbrukere.

At det ikke finnes ett eneste lite spill på telefonen virker litt smålig. Dette er tross alt en mobiltelefon som er så rimelig at også en del barn vil måtte ta til takke med den. Da er det neppe så populært å gå til mor eller far for å be om penger til et spill som kanskje koster mer enn telefonen.

Forutsatt at du har kjøpt den subsidiert, naturligvis. For kjøper du denne til full pris har du gjort et røverkjøp. Problemet er bare at det er selgeren, og ikke du som er røveren ...

Metalldeksler, FM-radio og ActiveSync til tross – dette er verken en business eller en fritidsmobil. Så hva er det da? Tja. En litt overpriset reservemobil kanskje?

Mer om
annonse