Til hovedinnhold

Test: Nokia 3720 – Pinglete friluftsmobil

Test: Nokia 3720 – Pinglete friluftsmobil

Testresultater

Store og gode knapper. Kan sende store MMS. Innbygget FM-radio. Bluetooth øreplugg følger med. Lav SAR-verdi, bra batterikapasitet.
Mangler 3G. Svakt kamera. Dårlig fuktsikring, få funksjoner.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Sertifisert til IP54 skal Nokia 3720 tåle vann og støv. Det skriver Nokia på sine hjemmesider. Men så fryktelig tøff er den ikke. Vi brukte bare sekunder på å drukne den.

Men før vi kom så langt rakk vi å teste de øvrige funksjonene i denne telefonen, som er en nokså enkel mobiltelefon med klassisk design.

Design

Tastene er store og tydelige. En metallramme omslutter fronten, og mellom rammen og telefonen er det en smal gummiforing som antakelig skal fungere som pakning og støtabsorberende materiale. På vår modell er listen grå, men telefonen leveres også med gul list for den som ønsker et friskere utseende på mobilen.

Telefonens bakside er glatt, med en stor skrue som holder batterilokket på plass. På baksiden ser vi også kameraet med fotolys (diode) og ni små hull som skal slippe ut lyd når telefonen er satt til høyttalende.

På høyre side er det en vippetast for volum, og i bunnen et gummilokk som dekker kontakten til ørepluggene og MicroUSB-porten. Men til ladeporten er det laget et hull.

Skjermen er på 2,2 tommer, med en oppløsning på 240x320 punkter. Det er med andre ord ikke noen stor skjerm, men den er heller ikke av de aller minste.

Series40

Operativsystemet i telefonen er Series40. Om det ikke sier deg noe, så er S40 operativsystemet Nokia bruker på alle sine mobiltelefoner som ikke er såkalte smartmobiler. Telefonen er enkel å bruke, men byr ikke på så mange spennende løsninger.

Det er lenge mellom hver gang Nokia lanserer en mobil på det norske markedet uten at den har støtte for 3G. Men 3720 Classic mangler dette. Den har ikke innbygget GPS eller WLAN, men byr på FM-radio og MP3-spiller.

Kamera

Videokameraet er ikke egnet for annet enn korte MMS-klipp, og stillbildekameraet har en oppløsning på 2 megapiksler og er uten autofokus. Dette ville ha vært en supermobil for noen år siden, men i dag oppleves den som håpløst enkel. Vi har sett kameramobiler med samme oppløsning ta dårligere bilder enn dette, så for enkle bilder til meldinger duger kameraet greit nok.

Men vil du dele bildene på nett eller skrive dem ut på papir, så blir svakhetene ved kameraet tydelige (se eksempelbilder under artikkelen).

Programmene i telefonen byr ikke på noen overraskelser. Her finnes de vanlige applikasjonene, i tillegg til noen javaspill.

Musikk

Telefonen har musikkspiller, men leveres bare med 1GB minne på minnekort. Vil du ha mer musikk på telefonen kan du kjøpe ett minnekort som ikke koster all verden. Men så er dette også en mobil for den som ikke ønsker å bruke penger på telefonen sin. Nokia 3720 Classic kan ikke gjøre seg nytte av minnekort som er større enn 8GB.

Musikkspilleren er svak, og hodesettet som følger med er ikke egnet for musikk. Telefonen har egen AV-kontakt for tilkobling av hodesett, men denne er bare på 2,5 mm og passer med andre ord ikke sammen med standard 3,5mm jack. Å føre en samtale i telefonen er imidlertid ikke noe problem, hverken med den innbygde høyttaleren, via hodesettet eller via Bluetooth-ørepluggen som følger med. Men telefonen er var for vind, så det er lurt å skjerme mikrofonen under samtale.

Meldinger

Tastene på telefonen er en hyggelig overraskelse. Disse er store oggjør det enkelt å sende tekstmeldinger. Denne telefonen har det nyeste S40-grensesnittet med ikoner i tekstmeldingsmenyen. Ikonene åpner for å legge til bilder og annet innhold for å sende det som multimediemelding (MMS). Her legger vi også merke til at telefonen støtter MMS helt opp til 600Kb. Det betyr at du kan putte dobbelt så mye innhold i meldingen som det de fleste andre mobiler støtter.

Telefonen lar deg også sende bilder som vedlegg i e-post. Da er det bra at kameraet ikke har høyere oppløsning, for maksimal størrelse på vedlegget er 600Kb.

Kart

Telefonen har Nokia Maps, en enklere versjon av Ovi Maps for mobiltelefoner med Symbian operativsystem. Men vil du bruke GPS må en Bluetooth-GPS kjøpes separat. Merk deg at det du da får er din egen posisjon på kartet. Du får ikke full navigasjon, som på de nye modellene med Ovi Maps.
Nokia 3720 Classic skal være en mobiltelefon som tåler mer enn de fleste andre mobiltelefoner. Det gjør den muligens også, uten at vi føler oss helt overbevist. Det er særlig påstanden om at den tåler vann vi stusser over. På hjemmesidene til Nokia kan vi nemlig lese følgende: ”Nokia 3720 tåler både vann, støv og støt og er derfor både slitesterk og pålitelig”.

Men den tåler ikke vann. Vi ga telefonen 10 sekunder under 10 cm vann, og det var nok til at den døde. Den virket riktig nok i noen minutter etter hurtigbadet, men så sluttet først tastene å reagere, før telefonen fikk dugg i displayet og døde helt.

Det er mulig at vi kan være litt mer uvørne med denne mobiltelefonen enn med en del andre modeller, men noen utpreget friluftsmobil blir det likevel ikke. Den har ikke noen spesielle friluftsfunksjoner, som kompass eller GPS, og den tåler mindre vann enn tidligere friluftsmobiler fra samme produsent. Den har riktig nok lommelyktfunksjon. Denne funksjonen er mer egnet for å finne nøkkelhull i mørket, enn for å lyse opp mørke skogsstier.

Alt i alt opplever vi Nokia 3720 Classic som en mobiltelefon som er ribbet for det meste, og som er stylet opp med metallramme og gummilist for å se litt tøffere ut.

Egentlig er det et paradoks at denne mobiltelefonen er ekstra forsterket. For dette er jo den mobiltelefonen vi har minst å tape på at blir ødelagt.

Her er noen bilder knipset med Nokia 3720 Classic:

 

Bildeeksempler

Testresultater

Store og gode knapper. Kan sende store MMS. Innbygget FM-radio. Bluetooth øreplugg følger med. Lav SAR-verdi, bra batterikapasitet.
Mangler 3G. Svakt kamera. Dårlig fuktsikring, få funksjoner.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Bildeeksempler

Spesifikasjoner

Testresultater

Store og gode knapper. Kan sende store MMS. Innbygget FM-radio. Bluetooth øreplugg følger med. Lav SAR-verdi, bra batterikapasitet.
Mangler 3G. Svakt kamera. Dårlig fuktsikring, få funksjoner.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Testresultater
Størrelse/Batteri-
Størrelse115 x 47 x 15,3 mm
Vekt94g
Standby-tid450
Taletid7 timer
Tilkobling-
BluetoothJa Ja, A2DP
USB-portJa Ja, MicroUSB
Meldingsfunksjon-
TasteutformingMeget bra
MMSKrysse av
EpostJa Ja, enkel
Sosiale tjenesterJa Ja, enkel klient
OrdbokKrysse av
Kamera/Display-
Brukervennlighet, kameraIkke autofokus eller dedikert tast
Bildegjengivelse inneSvak
Bildegjengivelse dagslysSvak
Bildeoppløsning2 MP
VideoopptakLavoppløst@11fps
Skjermstørrelse320x240, 2,2 tommer
Fargedybde16 millioner
Minne-
Minnekapasitet20 MB
Støtte for minnekortJa Ja. Maks 8GB
Nettverk-
UMTSBytt
EDGEKrysse av
1900-bånd (trippelbånd)Krysse av
WLANBytt
GPSBytt
Tilbehør/Media-
FM-radioKrysse av
MediaspillerKrysse av
JavaKrysse av
Stereo handsfreeJa Ja, med svært enkle
Generelt-
TotalinntrykkEn enkel mobiltelefon.
PrisklasseLav
MenynavigeringBra
BrukervennlighetBegrensede muligheter
DesignKrysse av
Støttede applikasjoner-
Spill på mobilJa Java
Utgåtte egenskaper-
GPRSKrysse av
IRKrysse av
Push and talkKrysse av
Nye egenskaper-
LTEKrysse av
NFCKrysse av
SAR-verdi0,48 W/Kg
WIMAXKrysse av
DMBKrysse av
TouchJa0
Mer om
annonse