Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Dette er nettbrettene du kan jobbe med

Vi hjelper deg å velge riktig nettbrett til skolearbeid og studier.

Nettbrett til grunnskolen

Det finnes et hav av mer eller mindre ulike nettbrett på markedet. Tiden rundt skolestart er høysesong for innkjøp av nettbrett, til tross for at svært mange vil ha en skole-PC eller en sin egen ærbare PC ved siden av. Men det finnes også de som satser på nettbrett alene, og som har droppet PC-en helt.

I denne oversikten har vi plukket ut noen nettbrett vi mener er særlig egnet til brukere med ulike behov. For selv om nettbrettene har mye til felles, så er det også en del som skiller dem fra hverandre. Akkurat som det er forskjell på skoleelever.

Den første skoledagen

Det er ingen god grunn til at førsteklassinger skal ha nettbrett. Antakelig er det flere gode grunner til at de ikke skal ha det. Her er våre anbefalinger.

Men det er en kjensgjerning at noen foreldre kjøper kostbare nettbrett til barn langt ned i førskolealder, i håp om at det skal gi dem et forsprang i en verden der det å beherske teknologi blir stadig viktigere. Dessverre ender det ofte med at barna bare blir passivisert. Nytteverdien av å lære hvordan man kan se «Sauen Shaun» i reprise så ofte man vil, er i beste fall diskutabel.

Les også: Ta mobilpraten med ungene dine

Det er mulig du er en forelder som styrer barnas brettaktivitet helt fint, og som bruker pedagogisk riktig programvare for å hjelpe barna til å tilegne seg nyttige ferdigheter. I så fall kan det være greit å vite at enkelte nettbrett kommer med programvare som lar deg styre hvilke apper barna skal kunne bruke, hvor lenge de skal kunne brukes, og når på døgnet det skal være mulig for barnet å bruke brettet.

Slike funksjoner kan sikkert komme godt med også når barna er litt eldre, uten at vi ser det som vår oppgave å legge oss opp i hvordan du vil oppdra ungene dine.

Her er et knippe brett som kan være egnet for en ung målgruppe:

Best for de minste:
Samsung Galaxy Tab 3 Kids

Dette nettbrettet er for de minste, og antakelig ikke så kult å komme på skolen med. Men det er mulig å plukke av plastrammen, og bruke brettet som et litt mindre «barnslig» nettbrett. Brettet er egentlig det samme som Samsung Galaxy Tab 3, med 7 tommer skjerm og 8 GB minne. Det har ikke SIM-kort, men kommer med Wi-Fi.

Ved siden av å ha en innramming som tåler en del juling, kommer brettet med programvare for barn, og kontrollfunksjoner de voksne kan styre.

Les hele testen av Samsung Galaxy Tab 3 Kids »

Det billige alternativet:
Acer Iconia A1

Acer Iconia A1 egner seg godt som familiens nummer to-brett, eller til barn i grunnskolealder. Foto: Einar Eriksen

Dette er et billig nettbrett som egner seg godt som familiens nummer to-brett, eller til barn i grunnskolealder. Acer lanserte tidlig et enda rimeligere brett, Acer Iconia B1, men kvaliteten på A1 er såpass mye bedre at det er verdt å legge på de få kronene du må betale ekstra. I tillegg har brettet brukbar batterikapasitet. Kameraet er ikke all verden, og det følger ikke med programvare for foreldrekontroll. Slik programvare kan du laste ned fra Google Play og installere selv, om du mener det er behov for det.

Les hele vår test av Acer Iconia A1 »

Billigalternativ til småbarn:
Kurio KD

Kurio KD er et fargerikt nettbrett. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Kurio KD er et annet nettbrett med barn som målgruppe. I likhet med Samsungs brett er dette et nettbrett som er utrustet med en ekstra gummikant, slik at det skal tåle både barnetenner og dropp i gulvet.

Kvaliteten på dette brettet er ikke på høyde med de andre i denne kategorien, men prisen er lav, og det følger med flere programmer for barn. I tillegg har det en rekke funksjoner for foreldrekontroll. Det begynner å bli en stund siden dette brettet kom på markedet, men de selges fremdeles som leketøy hos Toys'r'us.

Her kan du lese vår test av Kurio KD »

For ungdomsskole og videregående

For ungdomsskole/videregående

Kravene til et nettbrett øker raskt i takt med at ungdommene vokser opp. Det betyr likevel ikke at de må ha de aller dyreste og kraftigste nettbrettene for å få jobben gjort.

Til tunge oppgaver vil skole-PC-en være et bedre verktøy. Mange skoler slipper heller ikke nettbrettene til i sine nettverk. Å levere inn oppgaver til «It's learning» eller «Fronter» skjer i et nettlesergrensesnitt, så det vil fungere på nettbrett. Nettbrettets oppgave blir ellers først og fremst å gi rask tilgang til informasjon. For mange løses denne oppgaven nesten like greit på en smartmobil med stor skjerm.

Her finner du vår oversikt over de beste mobiltelefonene akkurat nå »

Siden de fleste i denne aldersgruppen har beskjedent med penger til fri disposisjon, er det greit at brettet ikke koster for mye. Husk at brettet antakelig ikke vil bli brukt i mer en to-tre år før det byttes i noe nytt og mer funksjonsrikt. Mange i denne gruppen arver også nettbrett etter foreldrene.

Her er noen rimelige brett som bør kunne gjøre nytten:

For deg som vil ha noe som ligner en PC:
Microsoft Surface 2

Tastaturet er tilleggsutstyr, mens pennen til skjermen følger med. Foto: Microsoft

Microsoft Surface 2 er det nærmeste du kommer en PC uten at det egentlig er det. Brukergrensesnittet er det samme som på vanlige PC-er, men maskinvaren er bygget for nettbrett, slik at batteriet varer lengre og det utvikles mindre varme. Det betyr at du ikke kan bruke brettet til alle de vanlige PC-programmene. Men du får med en god Office-pakke, nettleser og mange apper som gjør forskjellen mellom en vanlig PC og en brett-PC mindre.

Her kan du lese mer om skillet mellom en Windows-PC og et Windows-nettbrett »

Les hele testen av Microsoft Surface 2 »

Mye for pengene:
Samsung Galaxy Tab 3 10.1

GALAXY Tab 3 10.1. Foto: Samsung

Dette brettet er rimelig, har 10-tommer skjerm, og kan utføre de samme oppgavene som langt dyrere brett. Det som gjør brettet rimelig er en lavere skjermoppløsning enn toppmodellene, i tillegg til at den har forrige generasjons prosessor, med litt lavere ytelse. Brettet fungerer helt greit, og med en pris på under 2000 kroner er det også langt billigere enn toppmodellene fra samme selskap.

Her kan du lese hele testen av Samsung Galaxy Tab 3 »

Det beste nettbrettet for ungdomsskole/videregående:
Forrige generasjon iPad

iPad 4. generasjon (iPad Retina). Foto: Apple

For mange er det bare iPad som er nettbrett, og iPad Retina med 9,7-tommer skjerm er for de fleste nok et mer attraktivt brett enn Galaxy Tab 3. Med 16 GB minne koster brettet i skrivende stund 2 790 kroner. Du kan få brettet med mer minne, men da blir det også dyrere. Her er chassiset i metall, og skjermoppløsningen en helt annen og langt bedre enn på Tab 3.

Vi våger å kåre forrige generasjon iPad til det beste brettet for denne målgruppen, vel vitende om at iPad er et produkt mange elsker å hate. De fleste som har valgt iPad er imidlertid godt fornøyd med valget.

Her kan du lese vår test av iPad Retina (iPad 4. generasjon) »

For høyskolestudenter

For studentene:
Nettbrett for kollokviegrupper og 3D-konstruksjoner

Om du planlegger å bruke nettbrett som hjelpemiddel i studietiden, vil du antakelig klare deg utmerket uten de aller heftigste nettbrettene. Men vil du bruke oppsparte midler, stipend og studielån på et kraftig verktøy, finnes det nettbrett som kjører fullverdig Windows, og gjør det bra.

Noen studenter vil ha helt spesielle behov, som forutsetter at maskinvaren kan kjøre spesifikke programmer. Du vil ha ganske ulike behov om du studerer ingeniørfag og skal jobbe med 3D-modeller, enn om du studerer filosofi. For de fleste vil et nettbrett antakelig aldri bli noe mer enn et supplement til en kraftigere PC eller Mac.

Det finnes også studenter som bruker tid på film, TV-serier og spill, i tillegg til at de deltar i ulike sosiale aktiviteter på og utenfor nettet. Her har vi uansett plukket noen nettbrett fra øverste hylle, og så får du la din lommebok og ditt behov avgjøre hva du til slutt går for.

Microsofts supernettbrett:
Surface 3 Pro

Microsofts nyeste nettbrett heter Surface Pro 3, kommer i slutten av august, og er en fullverdig PC med mye kraft.

Surface Pro 3 kommer i salg i slutten av måneden, og skiller seg fra andre nettbrett ved å være en kraftig PC med Windows 8.1. Det er med andre ord ikke et nettbrett i tradisjonell forstand, selv om utformingen er den samme.

I toppversjonen koster den over 16 000 kroner, og da skulle det bare mangle at den ikke også erstatter den bærbare PC-en. Toppspesifisert har vidunderet i7-prosessor og 512 GB minne, men du kan også få enklere konfigurasjoner. Billigst er den med i3-prosessor og 64 GB minne til 6900 kroner.

Men da finnes det andre og antakelig mer attraktive løsninger med brett og PC hver for seg.

Samme hvilken versjon du velger får du et kraftig nettbrett med en suveren skjerm på 12 tommer, med en oppløsning på hele 2 160 x 1 440 punkter.

Surface pro 3 er ikke testet ennå, men du kan lese vår sniktitt her »

For deg som vil ha noe lett og kraftig:
Apple iPad Air

ipad-air.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

iPad Air er Apples toppmodell, og finnes med fra 16 til 128 GB minne. Billigste modell uten mobilt Internett koster fra 3 500 kroner, mens toppmodellen med 4G koster fra 7 000 kroner. Brettet har samme skjerm som 4. generasjon iPad, men maskinvaren er kraftigere, og brettet er betydelig lettere. Dette er også den første iPad-en som har 64-bit operativsystem. Brettet har også en svært god løsning for kontorprogrammer, kalt iWork.

Her finner du vår test av Apple iPad Air »

Les også Mobilen.no sin guide til iWork »

Perfekt til notater:
Samsung Galaxy Tab S 10.5

Samsung Galaxy Tab S 10.5. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Samsung har bøttevis av nettbrett på det norske markedet, og det sprekeste av dem alle er Galaxy Tab S 10.5, som du kan lese mer om her. Når det i denne testen er et annet Samsung-brett vi trekker frem, skyldes det at vi tar utgangspunkt i at du skal bruke det i en skole- eller studiesituasjon. Da har Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition mer enn sitt lange navn å by på.

Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition kan kjøre to apper på skjermen samtidig. Det har også en skjermpenn som lar deg ta notater fra forelesningene, tegne skisser og jobbe på måter som gjør at vi mener dette antakelig er det beste brettet du kan ha til studiebruk. Du kan selvsagt bruke det til andre formål også, som å jobbe med dokumenter, dele innhold, samarbeide om prosjekter og alt det andre et nettbrett kan brukes til.

Prisen på Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition har falt noe siden lanseringen, og i dag får du brettet for under 5 000 kroner.

Her kan du lese hele testen av Galaxy Note 10.1 2014 Edition »

annonse