Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony Xperia Tablet Z2

Dette er verdens tynneste nettbrett

Sonys nye toppmodell er tynnere, lettere, raskere, mer vanntett og har enda bedre skjerm enn forgjengeren.

Espen Irwing Swang

Skjerm, design og menyer

Xperia Tablet Z2 er Sonys femte nettbrett*. Mens de fire første så svært ulike ut, er brett nummer fem nesten identisk med forgjengeren Tablet Z. Det kan tyde på at Sony mener de nå har funnet formen, og heller vil fokusere på brettets øvrige egenskaper.

Tablet Z2 ble først vist i Barcelona i februar. Mens Sony hadde beskjedent oppmøte på fjorårets brettlansering, var interessen i år langt større. Med sin portefølje av vanntette, slanke og raske mobiltelefoner og nettbrett, har Sony posisjonert seg som en aktør å regne med.

Android-brett

Sony Xperia Z2 er et nettbrett med 10,1 tommer skjerm, og Android operativsystem. Slike brett finnes det mange av, og det skal mye til for å skille seg ut. Sony klarte det med Xperia Tablet Z, og Xperia Tablet Z2 følger i samme fotspor.

Designen er likevel ikke helt lik. Tablet Z2 har fått metall i sidene, der det tidligere var plast. Ladekontakten til dokk er plassert under midten, og er den samme magnetkontakten som på mobiltelefonene Xperia Z1 og Xperia Ultra. Dokk følger ikke med.

Utgangen for hodetelefoner er også plassert under brettet, og det er ikke lenger en luke over denne kontakten. Vi hadde helst sett at denne kontakten satt på samme side som volumtastene. Nå kommer pluggen i veien om du vil sette brettet på en bordplate mens du ser film eller spiller.

Sølvtasten på siden av brettet er langt mindre enn på forgjengeren, men fremstår fremdeles som et varemerke for Sony. Brettet har ingen luker på sidene, mens du vil finne to luker på toppen. Den ene er stor, og dekker portene for SIM-kort og minnekort. Den andre er mindre, og skjuler MicroUSB-kontakten.

Lukene på Tablet Z2 holder skitt og vann ute. Bak lukene finner du plass for SIM-kort, minnekort og MicroUSB.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

På toppen av brettet er det også en Ir-port (sender for infrarødt lys), så brettet kan brukes med fjernkontroll-apper. Ved siden av denne finner du en mikrofon.

Baksiden er en stor, litt glatt plastflate med en kameralinse oppe i hjørnet. Baksiden inneholder ellers bare et lite Sony-merke, et enda mindre Xperia-merke og et bittelite merke som viser hvor NFC er plassert. Nede i hjørnet er den nesten usynlige CE-merkingen forsøkt plassert så diskret som EU vil tillate.

Baksiden er hverken pen eller stygg. Den er bare dørgende kjedelig. Men hvem sitter vel og stirrer på baksiden av et nettbrett? Selv om brettet er tynt og veier lite, kjennes det solid ut når vi holder i det. Her bidrar metall-listene i sidene til å gi en kvalitetsfølelse.

Brettet fungerer som universalfjernkontroll.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Bred ramme

Fronten er nemlig langt mer spennende. Det skyldes ikke designen, for om baksiden var enkel, er fronten enda enklere. Et sony-merke oppe til venstre, og over skjermen kikker et lite kamera på deg. Ellers ser du bare en tynn stripe av plast rundt en rektangulær svart flate. Det kan minne om de nye TV-ene, der rammen er nesten usynlig, og TV-bildet strekker seg helt ut til kantene.

Men det er før du tenner skjermen. Skjermen er nemlig på ingen måte noen kant-til-kant-skjerm. Når skjermen lyser opp ser du en bred sort ramme rundt skjermbildet, nesten som på de digitale bilderammene du kunne kjøpe på 50-tallet, eller når det var. Her skiller Sony seg fra konkurrentene, som gjør hva de kan for å utnytte arealet best mulig.

Den brede rammen har riktig nok en annen fordel. Den sørger for at du kan holde et godt grep i kanten av brettet uten å få fingrene inn på skjermen. Apple løste dette ved å gjøre brettet smart nok til å registrere om hånden holder eller betjener skjermen. Noen slik teknologi er det ikke i Sony-brettet, men til gjengjeld kan du holde brettet omtrent som du vil, uten å skjule noe av skjermen med fingrene.

I dette tilfellet er brettet så tynt og lett, at vi fint kan holde det i den ene hånden og betjene det med den andre.

Z2 veier nesten ingen ting, og er verdens tynneste nettbrett. .

Kvalitetsskjem

Skjermen er meget god. (Foto: Sony)

Skjermteknologien Sony benytter gir et svært bra bilde. Her benyttes en triluminos-teknologi, som gir ulik bakgrunnsbelysning på LCD-panelet. Triluminos gjør at mørke områder bli mørkere enn ved tradisjonell LCD-teknologi, der bakgrunnsbelysningen er lik over hele flaten.

Sony kombinerer dette med sin X-reality-teknologi, og resultatet er en suveren skjerm for bilder, film, bøker, nettsurfing og arbeid med store regneark. Det finnes 10,1-tommere med høyere skjermoppløsning, men 1200 x 1920 punkter er skarpt nok i massevis for den som ikke har som hobby å stirre inn i skjermen etter forskjeller du nesten bare kan se med forstørrelsesglass.

Skjermen har ikke hvite piksler, men en standard RGB-matrise. Skjermen har god innsynsvinkel, men kunne med fordel ha vært litt mer lyssterk for utendørs bruk. Skjermen er så blank at den lett speiler lyset i omgivelsene og gjør LCD-panelet vanskeligere å lese. Ellers er svartnivå, kontrast og fargegjengivelse helt i toppsjiktet. Brettet har også en innstillingsmeny som lar deg justere fargetemperaturen og intensiteten, i fall du synes fargene kan bli litt vel overmettet.

Om du er opptatt av å bruke mange fingre på skjermen, tillater Xperia Tablet Z2 at du bruker alle ti fingrene på en gang. Flere samtidige berøringspunkter vil du ikke ha nytte av, med mindre du vil spille firehendig i en flygel-app.

Gode menyer

På mobilen kan du trekke ned en statuslinje fra toppen av skjermen, og få en oversikt over ulike hendelser, som pågående eller avsluttede opp- og nedlastinger, meldinger, epost og så videre. Her finner du også snarveier til en del innstillinger. Menyene på Sony Xperia Tablet Z2 er lagt tett opp til Googles original-grensesnitt, og kjenner du Android fra andre nettbrett, er dette enkelt å ta i bruk.

Sammenlikner du med et Samsung-brett, vil du se at Sony har applikasjonsmenyen oppe til høyre, mens Samsung har den nede til høyre. Ellers har Sony lagt navigasjonstastene inn på skjermen, mens Samsung har den på rammen under skjermen. Sony har heller ikke den fysiske «hjem»-tasten du finner på Samsungs brett.

På brettversjonen er dette statusfeltet flyttet ned i høyre hjørne, og du utvider den ved å trekke feltet opp på skjermen.

Multitasking

Oppgavebehandleren gjør det lett å bytte mellom aktive applikasjoner.

Den skjermen du kommer til når du slår på brettet og stryker over skjermen for å åpne skjermlåsen, kalles hjemmeskjermen. Denne kommer du også til om du trykker på det lille huset nede i venstre hjørne på skjermen. Dette er den samme «Hjem-knappen» som du finner under skjermen på de aller fleste mobiltelefoner.

Til venstre for det lille huset finner du tilbaketasten, mens du til høyre for huset finner en tast som åpner oppgavebehandleren. Denne viser en liste over programmer som er aktive. Det gjør det svær enkelt å skifte mellom applikasjoner, for eksempel om du jobber med et dokument, og så vil sjekke noe i en e-post, kalenderen eller på en nettside, for så å fortsette med dokumentet ditt.

Oppgavebehandleren gir deg også en enkel måte å avslutte programmer på. Du kan velge hvilke du vil avslutte ved simpelthen å trekke dem ut av lista.

Enkel tilpasning av menyene

Du kan enkelt tilpasse startskjermene slik du ønsker. Bare knip med fingrene på startskjermen, og denne menyen dukker opp.

Du kan ha opp til sju startsider der du legger snarveier og miniprogrammer. Å legge apper eller moduler på disse skjermene er svært enkelt. Knip sammen hjemmeskjermen med fingrene. Da får du en oversikt over alle skjermbildene, og en meny som lar deg velge innhold som skal ligge på skjermen. Her kan du også velge bakgrunner, eller sette gjennomgående fargemotiver for menyene.

På en Androidmobil vil du finne alle programmene dine ved å trykke på et ikon nede på hjemmeskjermen. På brettversjonen er appene gjemt bak et rutesymbol oppe i høyre hjørne. Du kan velge om du vil ha appene i din egen rekkefølge, i alfabetisk rekkefølge, sortert etter de du bruker oftest, eller etter rekkefølgen de er installert i. Vi liker naturlig nok at vi kan sette opp appene i den rekkefølgen vi selv ønsker. Gidder du ikke å styre med det, så er det kjekt å kunne få de mest brukte appene plassert fremst i oversikten.

På Prisguide.no kan du bestille prisvarsling,
og få beskjed når Sony Xperia Z2 Tablet går ned i pris »

(*Xperia Tablet Z2 følger Xperia Tablet Z, Tablet S, og Xperia Tablet S. Sony har også produsert Tablet P, et sammenleggbart nettbrett.)

Teknologi og funksjoner

Sony Xperia Tablet Z2 har den samme raske prosessoren som sitter i de fleste av toppmodellene innen mobil og nettbrett denne våren. Det betyr at den har Qualcomm 801-brikkesett, med en firekjernet Krait 400-prosessor. Produsentene klokker vanligvis disse kjernene til 2,3 GHz, men det finnes også de som tyner dem til 2,5 GHz.

Sony har valgt den vanligste konfigurasjonen med 2,3 GHz. Den praktiske forskjellen er forsvinnende liten. Viktigere er det at Sony-brettet skriver raskt til minnet, og at det er rikelig med RAM i brettet. Med 3 GB RAM er brettet klar for de tøffeste oppgaver du kan sette et Android-brett på. Grafikkbrikken er en Adreno 330.

Lynrask

I tillegg kommer at brettet har NFC for kjapp tilkobling til annet utstyr, eller til overføring av filer mellom brett, mobiler og PC-er med NFC-støtte. Bruksområdet for NFC blir stadig utvidet, og på sikt vil NFC kunne erstatte berøringsfrie nøkler, billetter, kredittkort og så videre.

Bluetoothbrikken i Xperia Tablet Z2 støtter bruk av enheter med såkalt ultralavt strømforbruk. (BT 4.0). Det betyr at den kan brukes sammen med ulike typer BT-følere, som steketermometer, fuktmåler, pulsbelte og andre dingser som trekker lite strøm.

Brettet vi har til test kan bruke MicroSIM-kort, og følgelig komme på nett over alt hvor det er mobildekning. Det støtter også LTE, bedre kjent som 4G. Du trenger ikke å være bekymret for at det skal være «feil» 4G-bånd heller. Xperia Z2 støtter alle LTE-frekvensene, også 800-båndet som nå tas i bruk på stadig flere steder i Norge.

Overraskende god batteritid

Tablet Z2 kan i motsetning til forgjengeren også brukes til vanlige mobilsamtaler. Du kan sette inn SIM-kort, og blant appene er det en anropsapp som lar deg slå et telefonnummer. Du kan også ringe ved å markere telefonnumre i kontaktlista. Vi satte et tvillingkort fra Telenor i brettet, og kunne i tillegg til å snakke også sende og motta SMS og MMS.

Jo da, du kan faktisk ringe med Xperia Tablet Z2 som med en annen mobiltelefon. Samtalen går høyttalende, så du bør kanskje tenke deg om før du ringer noen.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Du kan bruke et vanlig data-SIM i brettet, men da mister du mobilsamtalefunksjonen.

Batteriet er fremdeles «bare» på 6000 mAh, men forbedringer gjør at du nå kan få mer brukstid ut av batteriet enn tidligere. Bruker du brettet til mer eller mindre sporadisk sofasurfing, vil du kunne vente i dager mellom hver gang du må finne frem laderen.

Brettet har akselerometer, magnetismesensor, lysføler og gyroskop.

Benchmark

Tablet Z2 gjør det godt i ytelsestester. I Geekbench 3 oppnår Sony Xperia Tablet Z2 hele 2045 poeng. I AnTuTu når Xperia Tablet Z2 33627 poeng.

Geekbench 3 tester ytelsen på svært mange områder, og Sony Xperia Tablet Z2 er gjennomgående helt i toppsjiktet. AnTuTu er mer rettet mot grafikkytelse, og her gir Xperia Tablet Z2 med sin Adreno 330-brikke den beste brukeropplevelsen du kan få på et slikt brett i dag.

Her ser du hvordan brettet scorer i et utvalg av testene:

Brettet gjør det bra i testene vi kjører.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Litt lite internminne

Sony Xperia Tablet Z2 kommer med 16 GB minne, men som en del andre aktører oppgir Sony her det totale minnet. Det avviker svært mye fra det du faktisk har tilgang til. Sletter du alt av apper, bilder, video, musikk, kontakter, epost og liknende, har du likevel ikke mer enn drøyt 11 GB tilgjengelig minne på brettet. Dette minnet fylles raskt om du laster inn et par HD-videoer og synkroniserer en offline-spilleliste eller to fra Spotify.

Kalenderen gir god oversikt. Den kan også vise været for de neste dagene.

Vi synes det er litt kjipt at Sony fremdeles avspiser oss med så liten lagringskapasitet. Ikke følger det med noe minnekort heller, så her må du belage deg på å måtte ut med noen kroner. Hvor dyrt det blir vil avhenge av hvor voksent minne du skal ha, men i Prisguide.no finner du et 64 GB minnekort med brukbar hastighet til godt under 400 kroner.

Du kan også koble brettet mot lagring på skytjenester som Dropbox, Box, Google Disk, Skydrive og så videre. Men det betyr at du enten må streame data eller laste ned filene for å kunne bruke dem på brettet.

Sony Xperia Tablet Z2 er ikke et billigbrett. Det gjør at vi har høye forventninger til brettet. Så langt har vi sett att disse innfris i forhold til byggekvalitet, design og teknologi. Hva så med funksjonaliteten?

OfficeSuite er på plass

Du kan jobbe med avanserte regneark på Xperia Tablet Z2.

Brettet kommer med OfficeSuite7, som er et program der du kan åpne og behandle dokumenter. Det første dette programmet gjør når du starter det er å spørre om du vil installere en skrifttype-pakke. Denne koster ca 80 kroner. For disse pengene får du tilgang til 12 nye fonter, deriblant de vanlige Arial, Calibri, Verdana og Times New Roman. I tillegg får du de mindre brukte symbolfontene Webdings, og Wingdings 1-3.

Du kan droppe fontene og gå direkte til funksjonen for å opprette et nytt dokument. Før gav dette deg muligheten til å kjøpe fullversjonen av programmet, men nå er dette inkludert.

Sikkerhetsløsninger

Som bruker kan du spore et tapt brett via en nettside, og du kan sende kommandoer som låser eller sletter brettet.Proffbrukere som stiller krav til sikkerhetsløsninger kan merke seg at brettet lar seg fjernadministrere. Innholdet kan krypteres og brettet kan kjøre sikkerhetssertifikater. Bedrifter kan pålegge brukeren en sikkerhetspolicy for å få tilgang til bedriftsinterne tjenester.

Xperia Tablet Z2 har Ir-sender og kan brukes som en universell fjernkontroll. Programmet som følger med gjør at det er lett å finne innstillinger som virker til utstyret du vil kontrollere, og nå er også Altibox kommet med i oversikten. Rekkevidden på Ir-senderen er god. Vi hadde i alle fall ingen problemer med å styre en TV fra 10 meter avstand. De fleste sitter antakelig nærmere TV-en hjemme enn dette.

Av andre nyttefunksjoner kan nevnes Chrome, Androids egen nettleser, som her er installert side om side med den «gamle» WebKit-leseren i Android. Nettleserne fungerer bra, og hvilken av dem som er best avhenger mye av dine preferanser.

Navigasjonsløsningen til Google fungerer bra på Xperia Tablet Z2.

GPS-en er rask og presis, og har støtte for Glonass.

Kjører du i Norge kan du bruke den nye appen tiul Gule Sider, og få gratis navigasjon som ikke krever at du er på nett. Skal du utenfor Norge må du kjøpe kart for å kunne benytte løsningen til Gule Sider.Merk deg at dette er at Android-brett. Det betyr at du strengt tatt ikke trenger å bruke penger på navigasjon, ettersom du allerede har tilgang til gratis navigasjon fra Google.

Fordelen med en lisens på ett av de andre systemene er at du kan laste ned kart på brettet, så du ikke er avhengig av nettforbindelse for å finne frem. Dette er særlig nyttig om du kjører på steder der du må roame (bruke et fremmed mobilnett).

Underholdning

Et nettbrett er en underholdningssentral, og med sine interesser i spill, film og musikkbransjen har Sony de beste forutsetninger for å skape en komplett underholdningsopplevelse på Xperia Tablet Z2.

Sony spill

Sony har med sin PlayStation posisjonert seg som en av de store innenfor spillkonsoller. Nå er ikke Xperia Tablet Z2 noen spillkonsoll, men den kan langt på vei fungere som en. Du har også PlayStation-app på brettet, men som vi skrev da vi testet forgjengeren for ett år siden - denne tjenesten kommer snart ...

Du kan selvfølgelig spille alle mulige Android-spill på brettet, og har du en PlayStation-sixaxis-kontroll, fungerer brettet trådløst med denne kontrollen.

Musikk og film

Du kan selvsagt også bruke Googles egne tjenester for film og musikk, eller du kan laste ned apper for Spotify, Wimp, Netflix eller hva det måtte være. Har du en TV-leverandør som tilbyr TV på brett slik for eksempel Altibox gjør med TV Overalt, vil brettet fungere som en utmerket ekstra-TV for kjøkken, sofa, soverom, eller hvor du måtte finne det formålstjenlig.

Skjermteknologien gjør brettet særdeles egnet for film og TV.Walkman-appen inneholder en tjeneste som kalles Music Unlimited og minner om Spotify. Du kan dele informasjon om hva du spiller på Facebook, og den tekniske kvaliteten på lydstrømmen er god.

Musikkspilleren er god, og du kan også tilpasse lyden etter dine egne preferanser.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Siden brettet er vanntett kan du sitte i boblebadet og følge med på alt det du ellers måtte plassert deg foran TV-en for å få se.

Alternativt kan du åpne en equalizer der du i tillegg til å kunne fremheve eller dempe enkelte frekvensområder, også kan starte og stoppe hodetelefon- og høyttalerinnstillinger. Lagrer du musikken din på brettet, kan den spilles av i Sonys Walkman-app, eller i Googles Play Musikk. Begge musikkspillerne leverer bra lyd, men i Walkman-spilleren har du flere muligheter for individuell tilpasning. Blant annet kan du aktivere en lydforbedringsfunksjon.

Kamera

Kameraet ha de samme smarte funksjonene som Sonys kameramobiler.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Kameraet på Xperia Tablet Z2 er det samme som på forgjengeren. Det er bedre enn på de fleste andre nettbrett. Det tar bilder med 8,1 megapiksler oppløsning, og kan filme i HD. Det med HD-filming må du ta med en klype salt, for selv om det er mange punkter på bildesensoren, blir videobildene på langt nær så høyoppløste som HD-standarden legger opp til.

Et ankepunkt mot kameraet er at det mangler fotolys. Ellers finner du de samme funksjonene som på Xperia Z1, med «fremragende auto», HDR, panorama, scenevalg, bildeeffekter, seriefotografering og mer. Nederst på denne siden kan du se noen bilder vi har tatt med brettet.

Xperia Tablet Z har også et frontkamera du kan bruke når du er på Skype, eller om du vil ta selvportrett. Dette kameraet har en oppløsning på 2,2 megapiksler, og også dette kan gjøre opptak i full HD (1080p).

Brettet har ellers disse kamerafunksjonene:

  • 16x digital zoom
  • Forsidekamera for videoanrop
  • HD-videoopptak (1080p)
  • Exmor R™ for mobile image sensor
  • HDR for både bilder og videoopptak
  • Kontinuerlig bildeserie-modus
  • Motivgjenkjenning
  • Sweep Panorama
  • Smilregistrering
  • Ansiktsgjenkjenning
  • Berøringsfokus
  • Superior Auto

Skjermen kommer til sin rett

Formatstøtten er det ikke noe å utsette på. Alle filene vi la inn på brettet lot seg spille av, men det mangler enkelte lydkodeker for video, blant annet DTS, DD og AC3.

Bildeforbedringen sørger for at også eldre filmer ser litt friskere ut i fargene. Forskjellen på å se film med og uten bildeforbedring aktivert, er betydelig.Skjermen på brettet har vi omtalt flere ganger allerede, men vi kommer ikke utenom å nevne den igjen. Vi har nemlig testet hvordan det er å se film på brettet. Setter du brettet i flymodus har du batteri nok til at du kan se film i godt over 10 timer sammenhengende uten å måtte lade.

Sony kan lage TV-er, og de kan lage brett som viser film som om det var på de dyreste TV-apparatene.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Nederst på hjemmeskjermen på brettet finnes det to små ikoner. Det ene er snarvei til noen praktiske verktøy, som kalkulator, tidsur, notater og opptaker. I tillegg kan du åpne klippbehandling, nettleser og fjernkontroll herfra. Fjernkontrollen kan også startes direkte fra det andre av de to ikonene nede på startskjermen.

Universalfjernkontroll

Har du Chromecast, eller en TV som støtter DLNA, kan du overføre bildet fra brettet til TV-en. Enda enklere er det om du har en Sony-TV. Da fører du bare brettet og fjernkontrollen til TV-en sammen. Når fjernkontrollen oppdager brettets NFC-brikke, sørger den for at resten går automatisk. Foreløpig er det bare noen få TV-er som støtter funksjonen.

Det er tilsynelatende ingen HDMI-utgang på brettet. Men ved hjelp av en liten adapter kan du koble HDMI-kabelen til brettets MicroUSB-port, som støtter MHL.

Klikker du på bildene vi har tatt med Xperia Tablet Z2 kan du se dem i original størrelse.

Konklusjon

Sony Xperia Tablet Z2 er verdens tynneste nettbrett, bare 6,4 millimeter tykt. Skjermen måler 10,1 tommer og har 1200 x 1920 piksler. Det er flere punkter enn en full-HD-TV, og bildet fremstår som skarpt og klart med svært god kontrast og fine farger.

Kombinasjonen av stilig design og ypperlige komponenter gjør dette til et nettbrett som blir lagt merke til. At det i tillegg er vanntett tar vi som en solid bonus.

Et superbrett

Den skarpe skjermen gjør det behagelig å lese tekst på skjermen.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Det første du legger merke til er den minimalistiske designen.

Fronten er rektangulær uten en eneste tast, og glasset går helt ut til kantene. Baksiden er en eneste stor flate. De eneste detaljene du finner her er den lille kameralinsen, et nesten usynlig merke som viser at brettet har NFC-støtte, og Sony logoen. Logoen er trykket med beskjedne bokstaver midt på baksiden.

Noen synes nok at rammen rundt skjermen er vel bred. Men det har sine fordeler, siden kanten fungerer som grep.

Standardlader

Xperia Tablet Z2 benytter en vanlig MicroUSB-lader, og kontakten til denne sitter under en luke på toppen av brettet. Grunnen til at kontakten er dekket med en luke er at brettet skal tåle vann. Sony har likevel ikke luke over lydkontakten, som er beskyttet på en annen måte. Brettet kan også lades med en dokk, som er ekstrautstyr.

Vi liker at brettet har standard Micro-USB-kontakt for lading og overføring av data. Det betyr at du kan bruke den samme laderen på mobilen og på brettet, såfremt du har en mobiltelefon uten eplelogo.

Den lave vekten gjør brettet behagelig å bruke, og du kan lese e-bøker, se film eller spille spill i lang tid uten at brettet blir ubehagelig tungt å holde. Den brede rammen gjør at du kan ta et godt tak i kanten av brettet uten å få fingrene inn på skjermbildet.

Xperia Tablet Z2 har en kraftig prosessor med fire kjerner og klokkefrekvens på 2,3 GHz. Operativsystemet er Android 4.4.2 (KitKat). Med 3 GB arbeidsminne kan du pøse på med arbeidsoppgaver uten at brettet ser ut til å la seg affisere av det. Dette er rett og slett et knallsterkt Android-brett.

Underholdningsmaskin

Du kan finne mange bruksområder for et nettbrett som Xperia Tablet Z2.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Har du en TV fra Sony kan bildet fra nettbrettet overføres til TV-en ved en enkel berøring med fjernkontrollen. Brettet har NFC, og den samme berøringsteknologien kan brukes også til andre ting. Blant annet brukes dette til sammenkobling over Bluetooth, sikkerhetskopiering til Sony Personal Content Station (tilleggsutstyr) og deling av innhold mellom nettbrett, mobil eller PC med NFC.

Skal du se film på nettbrettet, kan Sony Xperia Tablet Z vise filmer i full HD uten at du mister et eneste bildepunkt. I mange tilfeller vil bildet også bli bedre enn det du er vant til fra TV-en i stua hjemme. Årsaken er at brettet har Sonys Bravia-teknologi som forbedrer filmen bilde for bilde. Denne funksjonen har mest for seg om du ser på opptak som i utgangspunktet er blasse eller av lav kvalitet.

Formatstøtten er god, enten du vil se film eller spille musikk på brettet. I tillegg kan du abonnere på musikktjenesten Music Unlimited, eller se filmer og TV-serier fra Sony Video Unlimited.

Brettet kan selvsagt også spille av musikk eller vise film fra andre strømmetjenester. Maskinvaren i brettet leverer klar og god lyd, selv om de innebygde stereohøyttalerne på hver side av skjermen godt kunne vært kraftigere.

Tablet-Z2-spill-2.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Høy pris og flere konkurrenter

Det viktigste ankepunktet mot Sony Xperia Tablet Z2 er prisen. Med plass for SIM-kort koster Xperia Tablet Z2 omtrent 5600 kroner. Uten SIM-kort (kun Wi-Fi) er brettet rundt 1000 kroner billigere. Du kan få et helt greit nettbrett til godt under halve prisen. Du kan for eksempel kjøpe tre stykk Asus Nexus 7 v2 for samme pris som en Sony Xperia Tablet Z2. Dette brettet har riktig nok bare en 7-tommer skjerm. Samsung har også lansert Tab 4-serien, som blir betydelig rimeligere enn Tablet Z2, men som heller ikke matcher spesifikasjonene på Sonys superbrett. Tab 4 er i skrivende stund ikke kommet i salg.

Et annet brett du kan vurdere er Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition. Dette har høyere skjermoppløsning og en pennefunksjon som gjør det mulig å skrive, tegne eller male på brettet på en måte som føles overraskende naturlig. Samsung-brettet har samme kraftige maskinvare, men veier en del mer.

Ingen av konkurrentene lager så lette og tynne brett som Sony. Det er foreløpig heller ingen andre som lager vanntette nettbrett (IP 58).Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Liker du grensesnittet på iPhone bedre enn du liker grensesnittet på en Android-mobil, er det kanskje like greit å holde seg til Apple også på nettbrett. iPad Air har en fantastisk skjerm og et svært godt brukergrensesnitt. Prisen er på 16 GB-varianten ligger noe under prisen på Xperia Tablet Z2.

Men iPad Air har ikke de samme mulighetene for tilpasninger i brukergrensesnittet, og det har store begrensinger i forhold til utveksling av filer. Kameraet kan heller ikke måle seg med det du finner i Xperia Tablet Z2.

Dessuten er ingen av de andre brettene vanntette, ingen er like tynne, og ingen er like lette som Xperia Tablet Z2.

annonse