Til hovedinnhold
SniktittMicrosoft Surface Pro 3

Vi har prøvekjørt Microsofts superbrett

Surface Pro 3 er både en kraftig PC og et effektivt nettbrett. Her er det ikke gjort noen kompromisser.

Vegar Jansen, Hardware.no

Foreløpig finnes det bare en håndfull eksemplarer av Surface Pro 3 i Europa. I dag var et av dem i Oslo, hvor vi fikk anledning til å studere det nærmere.

Tredje generasjon Surface Pro

«My precious ...»? Nei, da. Hardware.nos Vegar Jansen lytter bare etter viftestøy. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Surface Pro 3 er kort fortalt siste skudd på stammen i Microsofts Surface-familie, som fra tidligere består av to generasjoner Surface Pro brett med fullversjon av Windows 8.1, og to generasjoner litt lettere, billigere og tynnere brett med det enklere operativsystemet Windows 8.1 RT. Sistnevnte har vært de som har ligget tettest opp til nettbrett som Apple iPad og Samsungs Galaxy Tab-sett.

Les også: Test av Surface 2

Surface Pro 3 er en fullverdig PC pakket inn i et nettbrett, på samme måte som de tidligere Surface Pro-brettene. Sånn sett er dette ikke noe nytt. Men evolusjonen har bragt Microsoft et godt stykke videre. Ikke bare er det nye brettet tynnere, lettere og har større skjerm, men nå kan også de tyngste PC-oppgavene kjøres på brettet.

Flere alternativer – flere bruksområder

Remi Hariz fra Microsofts Surface-team lot de fremmøtte journalistene få prøvekjøre Surface Pro 3.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Det siste sørger en ny generasjon i7-prosessorer for. Med kraftig prosessor, 8 GB RAM og 500 GB lagringsplass, er dette et nettbrett som gjerne kan brukes til krevende operasjoner som for eksempel videoredigering.

Ifølge Remi Hariz i Microsofts Surface-team, er Surface 3 nå bedre å ha på fanget.

– Den 12 tommer store skjermen oppleves som et nettbrett, men når du kobler på tastaturet kjennes det som en ordentlig PC. Surface Pro 2 hadde i5-prosessor. Nå kommer vi med et bredere spekter. Er du superbruker må du ha dette her, sier Hariz, og sikter til versjonen med i7-prosessor. Så legger han til at om du er den student kan det hende at en i3 holder.

Solid førsteinntrykk

Vi fikk trykke og kjenne på det nye brettet (i5-varianten), og merket oss umiddelbart følgende;

  • Brettet er 12 prosent lettere enn forgjengeren – det merkes
  • Skjermen er 38 prosent større, med høyere oppløsning – det merkes også
  • Brettet er betraktelig tynnere 9 millimeter nå, mot 13 millimeter på Surface Pro 2) Det gjør at Pro 3 oppleves mer som et nettbrett.
  • Pennen som følger med ser ut som og føles som en vanlig penn. Skriveopplevelsen ligger nå tettere opp til den du får når du skriver på papir.
  • Du kan ta notater i OneNote uten å låse opp brettet.
  • Foten på baksiden av brettet kan svinges trinnløst nesten 180 grader. Du er ikke lenger bundet til å velge mellom to faste vinkler på skjermen.
  • Laderen har fått en ny kontakt som er lettere å koble til.
  • Et trykk på pennen åpner notatfunksjonen, så du er klar til å ta notater på et blunk.
  • Brettet ble lunkent mens vi brukte det, men ikke varmt. Vi la ikke merke til støy fra viftene.
  • Tastaturet er større og har fått 40 prosent større Touch Pad.

Test vil gi flere svar

Pennen er ny. Den gir en skriveopplevelse som er nokså nær blyant og papir.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Om det blir mer viftestøy fra i7-varianten når denne kjøres litt hardere, gjenstår å se. Om batteriet virkelig leverer ni timer med nettsurfing vet vi heller ikke ennå. Men én ting vet vi etter det korte møtet med Surface Pro 3 – vi gleder oss til å teste det grundigere.

Når brettet er klart for test er ikke kjent. Surface Pro 3 kan forhåndsbestilles nå, men Microsoft har ikke noen dato for når det kommer til Norge. Den eneste opplysningen vi får fra den kanten, er at brettet skal være i handelen innen utgangen av august.

Kostbar moro

Det gir deg 12 uker å skrape Flax-lodd på, så du kan sikre finansieringen av nettbrettet. For det koster å være kar. En toppspekket Surface Pro 3 letter deg for 16 845 kroner, mens den andre i7-varianten med halvparten så mye minne koster 13 375 kroner.

Surface Pro 3 kommer også i to varianter med i5-prosessor. Med 256 GB minne koster i5-varianten 11 225 kroner, mens i5 128 GB koster 8 645 kroner. Den rimeligste varianten har Intel i3, 64 GB minne, og koster 6895 kroner.

Til alle disse kommer tastaturdekselet som en ekstra kostnad. Dette koster 1 119 kroner, og kommer i fargene blå, rød, lilla og lyseblå, i tillegg til sort. Du kan ikke lenger velge Touch Cover, der tastene er erstattet av berøringsfelter. De nye tastaturene har bakbelyste taster. Vi opplevde dem som gode å skrive på. De sitter bedre, og kan vinkles. Men de har ikke eget batteri, og kan ikke brukes som trådløse tastatur.

Umiddelbar begeistring

Her er den åtte måneder gamle Surface Pro 2 plassert på toppen av den nye Surface Pro 3.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Vi liker tanken på at Microsoft tar bort skillet mellom nettbrett og PC, og når selskapet også har annonsert mer touch-vennlige versjoner av sin Office-pakke, fremstår topputgaven av Microsoft Surface Pro 3 som det mest potente nettbrettet vi har sett til nå.

Den enkleste varianten er først og fremst ment for studenter eller andre med et begrenset økonomisk handlingsrom. Det er fremdeles en fullverdig PC i et nettbrett, og den holder godt til Office-oppgaver, surfing, film, musikk og det meste du vil bruke en bærbar PC til. Du kan også redigere film eller spille spill, men ikke alle spill vil fungere like godt. Videoredigering vil også ta atskillig mer tid, i alle fall om du legger til avanserte effekter eller jobber med store filer.

Tiden får vise om begeistringen vil holde seg etter at vi har testet brettet skikkelig. Microsoft møter tøff konkurranse, og mange vil ganske sikkert foretrekke en vanlig laptop med flere innganger og et mer tradisjonelt tastatur. Men da må du enten ha et nettbrett ved siden av, eller gå glipp av den fleksibiliteten Surface 3 kan gi.

Les også vår søsterside Hardware.nos test av Surface Pro 2

Her kan du se flere bilder av Microsoft Surface Pro 3:

annonse