Til hovedinnhold
SniktittHTC 10

Her er HTC 10

– Kamera og lyd er det som virkelig vil skille denne fra konkurrentene, hevder HTC.

Kurt Lekanger, Tek.no

Stockholm/Tek.no: HTC har lansert etterfølgeren til HTC One M9. Selskapet har nå forenklet produktnavnet, og kaller den nye telefonen for bare «HTC 10».

Tek.no fikk en forhåndsvisning av det nye flaggskipet på en pressekonferanse i Stockholm noen dager før lanseringen. Ifølge produktsjef Lars Toft i HTC er det spesielt kameraet og lyden i den nye telefonen som vil være HTCs konkurransefortrinn.

HTCs produktsjef Lars Toft viser frem de to fargene som vil bli tilgjengelig i Norden.
Kurt Lekanger, Tek.no

– HTC 10 er Hi-Res Audio-sertifisert, forteller han.

24-bits lyd og bedre ørepropper

Ifølge HTC kan den nye telefonen oppskalere 16-bit lyd til 24 bit. Telefonen inneholder en 24-bit digital signalprosessor og en 24-bit DAC. Forsterkeren i telefonen skal være ekstra kraftig, slik at den skal kunne drive også de mest avanserte hodetelefonene optimalt. Hodetelefonutgangen har en maks utgangsspenning på 1 volt, som er det samme som iPhone 6S – mens konkurrenten Samsung Galaxy S7 har en spenning på 0,55 volt. I tillegg til å kunne brukes med mer tungdrevne hodetelefoner betyr dette selvfølgelig også at du kan spille høyere.

Det følger med et par Hi-Res Audio-sertifiserte ørepropper i pakken. HTC skrøt veldig av disse – så vi gleder oss til å teste disse selv for å se om de virkelig er så gode som selskapet vil ha det til.

Tidligere HTC One-modeller har vært kjent for å ha god lyd også i de innebygde høyttalerne, og det skal HTC ha videreført med HTC 10. Høyttalerløsningen kaller de for BoomSound Hi-Fi Edition. Det er bass- og diskanthøyttalere, og hver av de to høyttalerene som er plassert på hver side av telefonen har sin egen forsterker.

For øvrig har HTC nå flyttet hodetelefonen til toppen av telefonen, slik at den er lettere tilgjengelig.

«Sculpted by light»

HTC 10 i bakgrunnen, og forgjengeren HTC One M9 foran.
Kurt Lekanger, Tek.no

Utseendemessig synes vi HTC 10 ligner veldig på tidligere HTC One-modeller. Den kurvede baksiden er ganske lik forgjengerne, og hele telefonen er laget i børstet aluminium («unibody»-design). På sidene har imidlertid den nye modellen fått skrå kanter i speilblankt metall. I markedsføringen sier HTC at telefonen er «sculpted by light». Det høres fint ut, og vi må innrømme etter å ha sett telefonen at det også er ganske lekkert.

De skråstilte kantene gjør at HTC 10 virker tynnere enn den egentlig er.

Skjermen er nå på 5,2 tommer – altså 0,2 tommer større enn den som sitter i M9. Det er benyttet et LCD-panel av typen Super LCD 5 og en oppløsning på 1440 x 2560 punkter. Selv om skjermen har blitt litt større, er telefonen likevel ikke større enn tidligere. Førsteinntrykket er at skjermen er like god som på andre nyere toppmodeller – men hvor god den er får vi komme tilbake til når vi får sett den side om side med andre mobiler.

Fingeravtrykksleseren skal låse opp telefonen på 0,2 sekunder.
Kurt Lekanger, Tek.no

I presentasjonen la HTC mye vekt på at dette skal være en telefon som tåler mye. Ifølge HTC er telefonen testet i 168 timer i ekstreme temperaturer, fra minus 20 til pluss 60 grader, og telefonen har også blitt utsatt for en rekke holdbarhetstester.

Bedre kamera

HTC har tidligere gjort et stort poeng ut av sine Ultrapixel-kameraer, hvor tanken var at færre, men større bildepunkter ville gjøre kameraene bedre til å takle dårlig belysning. I senere generasjoner har imidlertid selskapet måttet øke pikselantallet for å klare å lage et kamera som er konkurransedyktig.

Kameraet skal ha blitt enda bedre, og fått raskere laserbasert autofokus.
Kurt Lekanger, Tek.no

I HTC 10 sitter det et Ultrapixel 2-kamera på 12 megapiksler. Blenderåpningen er økt fra f/2.0 i One M9 til f/1.8 i HTC 10, samtidig som størrelsen på bildepunktene er økt fra 1,12 til 1,55 mikrometer. Det gir mer lys til hver piksel.

Kameraet har optisk bildestabilisator, og ifølge HTC andre generasjon laserbasert autofokus. Oppstartstiden til kameraappen skal være på 0,6 sekunder og fokusen skal være tre ganger raskere enn på M9. Det er også et 5 megapiksel frontkamera med 86 grader ultravidvinkel, slik at du skal kunne få med mange personer på bildet.

En av tingene HTC sier de har forbedret, er brukergrensesnittet til kameraet. De har lagt inn masse manuelle innstillingsmuligheter, men dette er skjult bak et eget menyvalg slik at menyene skal være så enkle som mulig for folk flest.

Kameraet kan filme i 4K, og det brukes da 24-bit Hi-Res Audio-opptak for lyden.

Fjernet bloatware

Hodetelefonutgangen er flyttet til toppen.
Kurt Lekanger, Tek.no

Telefonen kjører Android 6.0 «Marshmallow», med HTC Sense 8 på toppen. Brukergrensesnittet skal ha blitt forenklet og forbedret sammenlignet med tidligere versjoner. Blant har HTC fjernet apper som gjør det samme, og også tatt vekk det de mener er unødvendig «bloatware».

Ett eksempel på forenkling, er at det nå er Googles egen Bilder-app som brukes som bildegalleri, i stedet for at det som på mange andre telefoner er to forskjellige apper for å vise bilder. Bilder-appen er tett integrert med HTCs kamera-app. HTC har jobbet sammen med Google når de har forenklet telefonen, og det er derfor Googles egne apper som brukes til mye.

Etter vår mening virker brukergrensesnittet mye ryddigere og mer oversiktlig enn før.

De fleste av oppdateringene til telefonen vil nå også komme fra Google selv, i stedet for at oppdateringer skal lastes ned fra HTCs egne servere. Dermed vil oppdateringene komme raskere enn tidligere.

– Vi er allerede blant de beste, men du vil se at oppdateringene vil komme enda raskere, sier Toft.

Ytelsen i brukergrensesnittet skal ifølge HTC være forbedret mye, blant annet responstiden til skjermen, samt ti den det tar å starte apper eller veksle mellom apper. Det følger også med en Boost+-app som kjører i bakgrunnen og lar deg rydde opp og optimalisere for eksempel minnebruk.

To dagers batteritid

Batteriet er på 3000 mAh, og skal vi tro HTC så vil batteriet kunne vare i opptil to dager ved normal bruk. Standbytid er på 19 dager. Med PowerBotics-funksjonen vil kun apper og ting du trenger kjøre i bakgrunnen, slik at batteritiden forbedres.

Slik presenterer HTC selv den nye telefonen.
HTC

Det er støtte for Quick Charge 3.0, som betyr at du kan lade telefonen nok til en dags bruk i løpet av bare 30 minutter.

Ellers nevner vi at telefonen benytter Qualcomms Snapdragon 820-systembrikke, med fire prosessorkjerner – to på 2,15 GHZ og to på 1,6 GHz. Det er 32 GB lagringsplass, 4 GB RAM og mulighet for å utvide lagringsplassen ved hjelp av MicroSD-kort.

USB-pluggen i bunnen er av den nye Type-C-varianten som kan snus begge veier.

HTC 10 kommer i tre ulike farger; grå, sølv og gull – men det er kun de to førstnevnte som vil bli tilgjengelig i Norge i første omgang. Så vil HTC se an etterspørselen og vurdere å lansere gullversjonen senere i år. Prisen vil ligge på 7 490 kroner.

Vi fikk som sagt bare prøve HTC 10 veldig kort, men vil komme tilbake med en grundig test av den nye telefonen om ikke så lenge.

Konkurrenten Huawei hevder også å ha den beste kameramobilen:
SNIKTITT: Ny kamerateknologi og flere smarte løsninger i Huawei P9 »

Reisen til Stockholm ble dekket av HTC.

annonse