Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestHTC 10

HTC har laget en fantastisk mobil

...men er det godt nok?

Introduksjon og førsteinntrykk

Mange har hatt store forventninger til HTCs nye flaggskip – som ikke fikk navnet HTC One M10, slik de fleste hadde trodd. I stedet valgte HTC å satse på mottoet «det enkle er ofte det beste», og rett og slett kalle telefonen for bare HTC 10.

Det er ikke bare navnet som er forenklet i HTCs nye modell. Under en forhåndsvisning av HTC 10 før lanseringen fikk vi også høre hvordan HTC i samarbeid med Google har forenklet også brukergrensesnittet på telefonen og fjernet såkalt «bloatware» – unødvendig programvare som tar opp plass på telefonen. Vi skal komme tilbake til dette på neste side i testen.

Kamera og lyd står i fokus

HTC legger spesielt vekt på to egenskaper ved den nye toppmodellen. For det første så har selskapet gjort en rekke forbedringer med kameraet, blant annet med raskere laserbasert autofokus og optisk bildestabilisator både på front- og hovedkameraet.

Den andre egenskapen som ifølge HTC skal differensiere HTC 10 i forhold til konkurrentene er lydkvaliteten. Om de har sine ord i behold, kommer vi tilbake til på neste side.

Flott design

Med HTC 10 har HTC videreført designen vi kjenner godt fra tidligere modeller, som HTC One M8 og M9. Baksiden er kurvet og hele telefonen er laget i børstet aluminium – i en såkalt «unibody»-design. Du har de samme antennebåndene oppe og nede som vi kjenner fra tidligere modeller – og som noen kanskje tenker er «stjålet» fra iPhone. Men HTC var rundt ett og et halv år før iPhone 6 med disse stripene, da de kom med HTC One M7 i 2013.

Telefonen fås i tre ulike farger, men gullvarianten kommer ikke til Norge med det første.

Alt er imidlertid ikke helt likt som på forgjengerne. På baksiden har telefonen fått skrå kanter. Undertegnede synes det ser ganske lekker ut, men det kommer selvfølgelig an på øyet som ser. Viktigere er kanskje at byggekvaliteten virker veldig solid.

Også på fronten er det noen endringer. På tidligere modeller var berøringstastene for å gå tilbake eller for å veksle mellom apper, samt Hjem-knappen, plassert nederst på selve skjermen. På HTC 10 har produsenten valgt å fjerne disse knappene fra skjermbildet, og heller plassert dem i et felt nederst på telefonen – under skjermen. Fordelen er at all plassen på skjermen kan brukes til noe fornuftig.

Hjem-knappen er plassert i midten nedenfor skjermen. Du trykker ikke ned knappen – det holder med en lett berøring for at telefonen skal gå tilbake til Hjem-skjermen, eventuelt at du holder fingeren på knappen et par sekunder for å aktivere Google Nå.

Fingeravtrykksleseren sitter i Hjem-knappen. I bunnen ser vi den nye USB Type-C-kontakten.

Hjem-knappen inneholder for øvrig også fingeravtrykksleseren. Fingeravtrykksleseren er rask, og vi liker godt at du låser opp telefonen uten at du behøver å trykke ned noen knapper for å aktivere skjermen først. Du plasserer bare fingeren løst på Hjem-knappen, selv om skjermen er svart, og telefonen låses opp. Etter hvert som den lærer seg fingeravtrykket ditt vil den bli raskere over tid, HTC oppgir 0,2 sekunder.

God skjerm

Skjermen er 5,2 tommer stor, altså 0,2 tommer større enn den som satt i M9. Panelet er av typen Super LCD 5, som betyr at det ikke er luft mellom glasset og skjermpanelet. Det gjør at du får følelsen av at knapper og ikoner på skjermen er nærmere fingeren, samtidig som det også skal være mindre reflekser. Ifølge HTC skal skjermen være 50 prosent mer responsiv sammenlignet med One M9. Oppløsningen er på 1440 x 2560 punkter, det samme som i mange andre toppmodeller i dag. M9 hadde 1080 x 1920 punkter.

Bildekvaliteten er på høyde med de aller beste mobilene på markedet. Sammenlignet med de beste AMOLED-skjermene er ikke fargene like intense, men det behøver ikke nødvendigvis være en ulempe. Fargene påvirkes litt mer enn AMOLED-skjermene når du ser skjermen fra sidene – men det er likevel minimalt og knapt merkbart. Bildet er sylskarpt og alt i alt meget bra.

Skråkanten gjør at telefonen virker tynnere enn den faktisk er.

Android 6 med HTC Sense 8

Telefonen kjører Android 6.0.1 Marshmallow med HTCs eget Sense 8-system på toppen. Som nevnt har HTC jobbet mye med å forenkle brukergrensesnittet, slik at det nå ikke skiller seg så veldig mye fra standard Android.

På HTC M9 kunne du på hjemme-skjermen velge om du var for eksempel hjemme eller på jobb, og så fikk du app-ikoner som var tilpasset den aktuelle plasseringen. Dette har HTC nå fjernet som standard – men den ligger tilgjengelig som en widget du kan legge til om du vil. Standardoppsettet nå er at det skal være så enkelt og brukervennlig som mulig, og det synes vi HTC har lyktes godt med.

Med Freestyle-temaer erstattes app-ikonene med etiketter, som kan plasseres fritt på skjermen.

Synes du standardoppsettet blir for kjedelig, kan du velge mellom ulike temaer for å endre blant annet fargepalett og ikoner. En morsom funksjon som er ny på HTC 10, er Freestyle-layout. Når du aktiverer denne kan du velge mellom en rekke fargerike temaer hvor alle app-ikonene er byttet ut med såkalte etiketter. Etikettene kan være ulike morsomme tegninger og figurer som du kan tilordne bestemte apper. Dermed kan du for eksempel trykke en kanin for å åpne ringefunksjonen, en skilpadde for å åpne Facebook, og så videre. Det er egentlig bare fantasien som setter grensene, og ta utgangspunkt i ett av de mange av de morsomme temaene som følger med og endre disse som du vil. Etikettene låses ikke til et fast rutemønster, men kan plasseres fritt nøyaktig der du vil ha dem.

HTC 10
8
Meget bra

HTC 10

sitat"HTC 10 er blant de beste toppmodellene på markedet, men når likevel ikke helt til topps"

Fordeler

 • Krysse av
  God byggekvalitet
 • Krysse av
  Svært god ytelse
 • Krysse av
  Enkle og ryddige menyer
 • Krysse av
  Forholdsvis bra kamera
 • Krysse av
  God skjerm
 • Krysse av
  Bra lyd og gode medfølgende ørepropper
 • Krysse av
  Kjapp fingeravtrykksleser
 • Krysse av
  Støtte for Airplay

Ting å tenke på

 • Bytt
  Autofokusen svikter av og til