Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestHTC 10

HTC har laget en fantastisk mobil

...men er det godt nok?

Kurt Lekanger

Introduksjon og førsteinntrykk

Mange har hatt store forventninger til HTCs nye flaggskip – som ikke fikk navnet HTC One M10, slik de fleste hadde trodd. I stedet valgte HTC å satse på mottoet «det enkle er ofte det beste», og rett og slett kalle telefonen for bare HTC 10.

Det er ikke bare navnet som er forenklet i HTCs nye modell. Under en forhåndsvisning av HTC 10 før lanseringen fikk vi også høre hvordan HTC i samarbeid med Google har forenklet også brukergrensesnittet på telefonen og fjernet såkalt «bloatware» – unødvendig programvare som tar opp plass på telefonen. Vi skal komme tilbake til dette på neste side i testen.

Kamera og lyd står i fokus

HTC legger spesielt vekt på to egenskaper ved den nye toppmodellen. For det første så har selskapet gjort en rekke forbedringer med kameraet, blant annet med raskere laserbasert autofokus og optisk bildestabilisator både på front- og hovedkameraet.

Den andre egenskapen som ifølge HTC skal differensiere HTC 10 i forhold til konkurrentene er lydkvaliteten. Om de har sine ord i behold, kommer vi tilbake til på neste side.

Flott design

Med HTC 10 har HTC videreført designen vi kjenner godt fra tidligere modeller, som HTC One M8 og M9. Baksiden er kurvet og hele telefonen er laget i børstet aluminium – i en såkalt «unibody»-design. Du har de samme antennebåndene oppe og nede som vi kjenner fra tidligere modeller – og som noen kanskje tenker er «stjålet» fra iPhone. Men HTC var rundt ett og et halv år før iPhone 6 med disse stripene, da de kom med HTC One M7 i 2013.

Telefonen fås i tre ulike farger, men gullvarianten kommer ikke til Norge med det første.
Kurt Lekanger, Tek.no

Alt er imidlertid ikke helt likt som på forgjengerne. På baksiden har telefonen fått skrå kanter. Undertegnede synes det ser ganske lekker ut, men det kommer selvfølgelig an på øyet som ser. Viktigere er kanskje at byggekvaliteten virker veldig solid.

Også på fronten er det noen endringer. På tidligere modeller var berøringstastene for å gå tilbake eller for å veksle mellom apper, samt Hjem-knappen, plassert nederst på selve skjermen. På HTC 10 har produsenten valgt å fjerne disse knappene fra skjermbildet, og heller plassert dem i et felt nederst på telefonen – under skjermen. Fordelen er at all plassen på skjermen kan brukes til noe fornuftig.

Hjem-knappen er plassert i midten nedenfor skjermen. Du trykker ikke ned knappen – det holder med en lett berøring for at telefonen skal gå tilbake til Hjem-skjermen, eventuelt at du holder fingeren på knappen et par sekunder for å aktivere Google Nå.

Fingeravtrykksleseren sitter i Hjem-knappen. I bunnen ser vi den nye USB Type-C-kontakten.
Kurt Lekanger

Hjem-knappen inneholder for øvrig også fingeravtrykksleseren. Fingeravtrykksleseren er rask, og vi liker godt at du låser opp telefonen uten at du behøver å trykke ned noen knapper for å aktivere skjermen først. Du plasserer bare fingeren løst på Hjem-knappen, selv om skjermen er svart, og telefonen låses opp. Etter hvert som den lærer seg fingeravtrykket ditt vil den bli raskere over tid, HTC oppgir 0,2 sekunder.

God skjerm

Skjermen er 5,2 tommer stor, altså 0,2 tommer større enn den som satt i M9. Panelet er av typen Super LCD 5, som betyr at det ikke er luft mellom glasset og skjermpanelet. Det gjør at du får følelsen av at knapper og ikoner på skjermen er nærmere fingeren, samtidig som det også skal være mindre reflekser. Ifølge HTC skal skjermen være 50 prosent mer responsiv sammenlignet med One M9. Oppløsningen er på 1440 x 2560 punkter, det samme som i mange andre toppmodeller i dag. M9 hadde 1080 x 1920 punkter.

Bildekvaliteten er på høyde med de aller beste mobilene på markedet. Sammenlignet med de beste AMOLED-skjermene er ikke fargene like intense, men det behøver ikke nødvendigvis være en ulempe. Fargene påvirkes litt mer enn AMOLED-skjermene når du ser skjermen fra sidene – men det er likevel minimalt og knapt merkbart. Bildet er sylskarpt og alt i alt meget bra.

Skråkanten gjør at telefonen virker tynnere enn den faktisk er.
Kurt Lekanger

Android 6 med HTC Sense 8

Telefonen kjører Android 6.0.1 Marshmallow med HTCs eget Sense 8-system på toppen. Som nevnt har HTC jobbet mye med å forenkle brukergrensesnittet, slik at det nå ikke skiller seg så veldig mye fra standard Android.

På HTC M9 kunne du på hjemme-skjermen velge om du var for eksempel hjemme eller på jobb, og så fikk du app-ikoner som var tilpasset den aktuelle plasseringen. Dette har HTC nå fjernet som standard – men den ligger tilgjengelig som en widget du kan legge til om du vil. Standardoppsettet nå er at det skal være så enkelt og brukervennlig som mulig, og det synes vi HTC har lyktes godt med.

Med Freestyle-temaer erstattes app-ikonene med etiketter, som kan plasseres fritt på skjermen.

Synes du standardoppsettet blir for kjedelig, kan du velge mellom ulike temaer for å endre blant annet fargepalett og ikoner. En morsom funksjon som er ny på HTC 10, er Freestyle-layout. Når du aktiverer denne kan du velge mellom en rekke fargerike temaer hvor alle app-ikonene er byttet ut med såkalte etiketter. Etikettene kan være ulike morsomme tegninger og figurer som du kan tilordne bestemte apper. Dermed kan du for eksempel trykke en kanin for å åpne ringefunksjonen, en skilpadde for å åpne Facebook, og så videre. Det er egentlig bare fantasien som setter grensene, og ta utgangspunkt i ett av de mange av de morsomme temaene som følger med og endre disse som du vil. Etikettene låses ikke til et fast rutemønster, men kan plasseres fritt nøyaktig der du vil ha dem.

HTC 10
8
Meget bra

HTC 10

8
Meget bra
sitatHTC 10 er blant de beste toppmodellene på markedet, men når likevel ikke helt til topps

Fordeler

  • +
    God byggekvalitet
  • +
    Svært god ytelse
  • +
    Enkle og ryddige menyer
  • +
    Forholdsvis bra kamera
  • +
    God skjerm
  • +
    Bra lyd og gode medfølgende ørepropper
  • +
    Kjapp fingeravtrykksleser
  • +
    Støtte for Airplay

Ting å tenke på

  • Autofokusen svikter av og til

Bruk, ytelse og foto

Telefonen er i likhet med andre toppmodeller utstyrt med den nyeste og heftigste maskinvaren. I HTC 10 sitt tilfelle betyr dette en Qualcomm Snapdragon 820-systembrikke med fire prosessorkjerner av typen Kryo – som er Qualcomms egen 64-bit CPU-design basert på ARMv8-A-arkitekturen.

Mens forgjengeren, Snapdragon 810, slet med varmeproblemer, skal ikke dette være et problem på 820.

I daglig bruk virker telefonen svært rask – og skjermen og menyene reagerer lynkjapt.

Her er noen ytelsestester. Legg merke til ytelsen til fjorårets modell, M9, som vi har testet på nytt etter at den fikk Android 6 (dette ga et realt løft i ytelsen, spesielt på AnTuTu).

untitled link

Fjorårets M9-modell med Snapdragon 810-brikke oppnår faktisk ganske respektable poengsummer i våre ytelsestester. Men vi snakker likevel om en ytelsesøkning fra M9 til HTC 10 på 20 prosent i AnTuTu, 43 prosent i Geekbench, og 8 prosent i 3DMark Ice Storm Unlimited. I 3DMark Sling Shot, som er enda mer krevende enn Ice Storm Unlimited, er imidlertid HTC 10 rundt 17 prosent raskere enn M9 – og det er jo merkbart.

Ellers holder HTC 10 følge med de andre nye toppmodellene, men blir slått av LG G5, Samsung Galaxy S7 og Apple iPhone 6S på mange av testene.

For å sikre at telefonen hele tiden skal ha optimal ytelse, har HTC lagt ved en app de kaller Boost+. Denne kjører i bakgrunnen og blant annet frigjør minne og sørger for at veksling mellom apper går så kjapt som mulig. Boost+ reduserer også strømforbruket til apper som kjører i bakgrunnen, og den kan skru ned oppløsningen i spill slik at man ikke bruker den fulle 1440 x 2560-oppløsningen. Det skal gi bedre ytelse i spillene og bedre batteritid. Hvor effektiv Boost+ er, er vanskelig å si – men telefonen oppførte seg som sagt lynkjapt uansett hva vi gjorde, og Boost+ krever ingen aktiv innsats – den går i bakgrunnen og gjør jobben sin uten at du behøver å tenke på den.

HTC 10.
Kurt Lekanger, Tek.no

Batteriet i telefonen er på 3000 mAh, og ifølge HTC skal det holde til to dager med vanlig bruk. I vår test opplevde vi at vi måtte lade omtrent en gang om dagen, men vi brukte da også telefonen veldig aktivt i testperioden.

Telefonen støtter Quick Charge 3.0, som betyr at du lader den opp fra 0 til 50 prosent på bare 30 minutter. Dette er teknologi fra Qualcomm som også finnes i andre nyere mobiler, som LG G5.

Lading foregår for øvrig via en USB Type-C-kontakt, som blant annet har den fordelen at du kan snu kabelen begge veier.

Denne spiller høyt!

Mens hodetelefonutgangen på tidligere modeller befant seg i bunnen av telefonen, ved siden av ladepluggen, er denne nå flyttet til toppen. Dette er etter vår mening mye mer fornuftig, og spesielt de som bruker telefonen til å høre på musikk når de trener – med telefonen i lomme/armbånd på armen – vil sette pris på dette.

Det er for øvrig et stort pluss at HTC 10 støtter en rekke ulike trådløse tilkoblingsmuligheter, som Miracast, Chromecast – og faktisk også Apples Airplay. Når det gjelder Airplay så fikk vi kun dette til å fungere med lyd mot Apple TV – ikke video.

Apple Airplay-støtte er første gang vi ser på en mobiltelefon som ikke kommer fra Apple.

I markedsføringen fokuserer HTC mye på at HTC 10 er såkalt Hi-Res Audio-sertifisert. De er riktignok langt fra alene om dette, blant andre LG og Sony har også støtte for høyere bitrate og mer «høyoppløst» lyd i mange av sine telefoner, og det er også støtte for dette i Samsung Galaxy S7. Samsung kaller riktignok dette for UHQ – Ultra High Quality. Men i prinsippet er dette det samme: I stedet for en samplingsfrekvens på 44,1 KHz benytter man 96 KHz (altså flere samplinger per sekund), og man har også økt hver sample fra 16 til 24 bit. Det skal gi bedre lyd – men om du faktisk hører noe forskjell avhenger nok både av kvaliteten på hodetelefonene dine og hørselen din.

HTC 10 har to høyttalere som de kaller BoomSound Hi-Fi Edition, men i motsetning til M8 og M9 er ikke disse plassert på samme sted på fronten av telefonen. Den ene høyttaleren er plassert i bunnen av telefonen, ved siden av ladekontakten, mens den andre høyttaleren er den samme som den du bruker når du snakker i telefonen. Dermed får du ikke den samme stereoeffekten som på de tidligere modellene. Men lyden er god (og telefonen spiller høyt), og HTC har valgt å la de to høyttalerne ta seg av ulike frekvensområder slik at lydbildet skal bli så bra som mulig. Det er en egen forsterker for hver av høyttalerne.

Forsterkeren i telefonen skal være ekstra kraftig. Hodetelefonutgangen har en maks utgangsspenning på 1 volt, som er det samme som iPhone 6S – mens konkurrenten Samsung Galaxy S7 har en spenning på 0,55 volt. I tillegg til å kunne brukes med mer tungdrevne hodetelefoner betyr dette selvfølgelig også at du kan spille høyere. Og HTC spiller virkelig høyt – av hensyn til egen hørsel var vi sjelden over halv volumstyrke.

Du kan forbedre lyden du hører i hodetelefonene dine ved å lage en tilpasset lydprofil. Dette kan du enten gjøre ved å lytte på toner i ulike frekvenser og justere til du hører dem, eller ved å svare på spørsmål om blant annet alder. Så vil telefonen automatisk forsterke de frekvensene du kanskje har problemer med å høre ellers, slik at du – i hvert fall i teorien – skal høre musikken slik den er ment å være. Funksjonen er omtrent identisk med den du også finner i blant annet Samsung Galaxy- modellene.

Øreproppene har ekstra store høyttalerelementer.
HTC

Ørepropper som følger med mobiltelefoner pleier vanligvis å ha ganske begredelig lydkvalitet. HTC gjorde et stort poeng av de nye Hi-Res Audio-sertifiserte øreproppene under lanseringen – og de var faktisk overraskende gode, og vesentlig bedre enn det meste annet vi har hørt av medfølgende ørepropper. Lyden er klar og fin og øreproppene takler både de høyeste og laveste frekvensene bra, med masse trøkk i selv de dypeste basstonene. Kanskje såpass mye bass at mange vil synes det er litt i meste laget (det hjelper å skru av BoomSound-funksjonen i telefonen hvis du synes det blir for mye). Det benyttes et 13 mm høyttalerelement, som ifølge HTC er 70 prosent større enn tidligere, og membranen er laget i et polymermateriale som er bare 8 mikrometer tynt. Det skal gi et frekvensomfang fra 10 Hz til 40 KHz – altså godt over det det menneskelige øre kan oppfatte.

Musikkavspilleren er for øvrig Googles egen Play Musikk-app.

Programvare

Det at HTC har forenklet programvaren og ryddet opp betyr blant annet at det ikke lenger er like mye unødvendige apper som følger med – og HTC har stort sett unngått å legge ved flere apper som gjør det samme. For eksempel har de nå kuttet galleri-appen, og det er Google Foto-appen som brukes til å vise bilder og videoer. Google Foto er også den som er integrert med kameraappen.

Men HTC har ikke helt klart å unngå to apper som gjør det samme. Du får nemlig med en e-post-leser fra HTC i tillegg til Googles egen Gmail-app. Og mens mange av konkurrentene (blant andre Samsung) har valgt å ikke inkludere Exchange-støtte i Gmail, kan du på HTC 10 legge til både Google- og Exchange-kontoer, samt IMAP eller POP. Også HTCs Mail-app støtter både Exchange og Google-kontoer. Begge appene er ganske gode.

HTC har ryddet godt opp i appene. Det er Googles egne apper som ofte er standard. I midten den utmerkede kalenderappen fra Google, og notatappen Google Keep lengst til høyre.

Du får med Googles egen kontorprogrammer – Dokumenter, Regneark og Presentasjoner. Disse gjør omtrent samme nytten som Microsoft Office, og er kompatibel med Office-filformatene. Filene lagres i Google Drive, så de er tilgjengelig fra andre enheter eller PC-er, og selvfølgelig også selv om du er uten nett.

Kalender-appen er Googles egen, og støtter flere kalendere fra både Google og Exchange. Du velger selv hvilke kalendere som skal vises. Appen er etter vår mening veldig bra, og gir deg ulike visninger avhengig av om du holder telefonen horisontalt eller vertikalt. Har du for eksempel oppe dagsvisning eller tredagersvisning vil kalenderen skifte til ukesvisning når du holder den horisontalt.

Standard skjermtastatur kalles TouchPal – HTC Sense Version. Dette synes vi fungerer veldig bra, med god stavekontroll, og du har også en del ekstra muligheter – som at du kan lagre ord og fraser du bruker ofte til en spesiell utklippstavle slik at du raskt kan repetere dem senere. Tastaturet støtter også at du sveiper over tastene for å skrive ord, omtrent som i «Swype».

Ellers er fortsatt HTCs Blinkfeed tilgjengelig når du sveiper til venstre fra startskjermen. Denne henter nyheter og oppdateringer fra ulike kilder, for eksempel fra sosiale medier – samt fra tjenesten News Republic. Her kan du for eksempel få de siste nyhetene fra Tek.no, samt en rekke andre norske og internasjonale kilder.

Kamera

Kameraet er forbedret i forhold til det som satt i M9, men fortsatt er det ikke på høyde med de beste på markedet.
Kurt Lekanger

HTC har tidligere gjort et stort poeng ut av sine Ultrapixel-kameraer, hvor tanken var at færre, men større bildepunkter ville gjøre kameraene bedre til å takle dårlig belysning. I senere generasjoner har imidlertid selskapet måttet øke pikselantallet for å klare å lage et kamera som er konkurransedyktig.

Kameraet i HTC 10 er et såkalt Ultrapixel 2-kamera på 12 megapiksler. Blenderåpningen er nå på f/1.8 - mot f/2.0 i M9. Det betyr at åpningen som slipper inn lys er større. Samtidig er størrelsen på bildepunktene økt fra 1,12 til 1,55 mikrometer – som gir mer lys til hvert bildepunkt. Pikslene er likevel mindre enn i de første Ultrapixel-kameraene til HTC – men der var som kjent oppløsningen litt i laveste laget.

Nytt er også at både hovedkameraet og frontkameraet har optisk bildestabilisator, slik at du også skal kunne ta skarpere selfier i dårlig lys. Det benyttes laser til å fokusere, noe som skal gi tre ganger raskere fokus sammenlignet med M9.

Kameraet er enkelt å bruke, og alle de avanserte innstillingene er gjemt bort. Du kan imidlertid velge en Pro-modus for å få tilgang til manuell justering av eksponering, lukkertid, ISO og hvitbalanse.

Disse bildene er tatt i lik belysning (innendørs tidlig kveld, med taklampe og svakt lys fra vindu). HTC 10 tar bedre bilder enn M9, men kameraet er ikke like lysfølsomt som S7 (helt til høyre). Klikk på bildet for å vise i høyere oppløsning, og trykk «Vis original» for å vise i full oppløsning.
Kurt Lekanger, Tek.no

Du kan trykke på skjermen for å låse fokus på et bestemt sted i bildet. Men en ting som irriterte oss er at trykket bare justerer fokus, ikke eksponering. Hvis du har et motiv som består av både lyse og mørke områder ønsker du i mange tilfeller å eksponere riktig i enten det mørke eller det lyse området. På de mange telefoner kan du trykke på for eksempel et mørkt område for å få både riktig fokus og eksponering på dette området. På HTC 10 fokuserer kameraet, og så må du dra fingeren opp eller ned for å endre lysstyrken/eksponeringen.

Vi opplevde også ofte at kameraet ikke fokuserte riktig, slik at hele bildet var uskarpt. Det fokuserte korrekt så snart vi trykket på skjermen der vi ville fokusere – men hvis det var kompliserte motiver med ting både i forgrunnen og bakgrunnen virket det som om kameraet ble forvirret og ikke klarte å finne ut hva som var viktigst å ha i fokus.

HTC har ryddet opp i og forenklet kameraappen – men hvis du vil ha flere avanserte muligheter kan du skru på Pro-modusen.

Så lenge du passer på at ting er i fokus, blir bildene ganske gode. Innendørsbilder blir bra, selv om ikke lysforholdene er optimale. Men det klarer ikke alltid å få perfekt eksponerte bilder hvis motivene ligger i både lys og mørke – da må du justere eksponeringen manuelt før du trykker utløserknappen på skjermen. Kameraappen er rett og slett ikke like smart som de beste når det gjelder å tolke motivene og finne ut hva som er den perfekte eksponeringen. Dette er imidlertid noe som trolig kan løses med en programvareoppdatering.

Det er støtte for innspilling av 4K-video, samt video med Hi-Res Audio. Vi tviler imidlertid på om høyoppløst lyd har så veldig mye for seg når du spiller inn fra mobil – med de begrensningene som er i mikrofonteknologi på en slik enhet.

Alt i alt er imidlertid HTC 10 et ganske så kapabelt kamera. Under kan du se noen bilder vi har tatt med det, samt også et par sammenligningsbilder med HTC One M9 og Samsung Galaxy S7:

Husk å få med deg konklusjonen på neste side »

HTC 10
8
Meget bra

HTC 10

8
Meget bra
sitatHTC 10 er blant de beste toppmodellene på markedet, men når likevel ikke helt til topps

Fordeler

  • +
    God byggekvalitet
  • +
    Svært god ytelse
  • +
    Enkle og ryddige menyer
  • +
    Forholdsvis bra kamera
  • +
    God skjerm
  • +
    Bra lyd og gode medfølgende ørepropper
  • +
    Kjapp fingeravtrykksleser
  • +
    Støtte for Airplay

Ting å tenke på

  • Autofokusen svikter av og til

Konklusjon og alternativer

HTCs nye flaggskip, HTC 10, er en flott telefon som har det aller meste man forventer av en toppmodell i 2016.

Telefonen viste seg å være svært rask, både når det gjelder opplevd ytelse og ytelsen vi målte med våre testprogrammer. Den 5,2 tommer store skjermen har upåklagelig bildekvalitet.

Fin design

Vi liker godt at HTC har videreført designen fra tidligere HTC One-modeller. Hele mobilen er laget i aluminium, men i motsetning til tidligere modeller er det nå en skrå kant rundt hele som gjør at HTC 10 skiller seg ut litt.

HTC 10.
Kurt Lekanger, Tek.no

Et stort pluss, mener vi, er at at HTC nå har valgt å flytte navigeringsknappene og Hjem-knappen fra skjermen og ned til feltet rett under skjermen. Dermed får du mer plass på skjermen.

Hjem-knappen krever bare lett berøring, i stedet for at du må trykke den ned, og den fungerer også som fingeravtrykksleser. Denne fungerer veldig bra, og telefonen låses veldig raskt opp så snart du legger fingeren på tasten – uten at du behøver å trykke inn noe først.

Rent og pent brukergrensesnitt

HTC har forenklet menyene litt for hver nye generasjon telefoner, og med HTC 10 synes vi de har lykkes veldig godt. Det er ingen unødvendig «bloatware», og man har fjernet apper som har samme funksjon. Brukergrensesnittet legger seg nært opp til standard Android, og du har de viktigste funksjonene lett tilgjengelig fra en hurtigmeny som dukker opp når du trekker to fingre ned fra toppen av skjermen.

De viktigste appene følger med, og i stor grad baserer man seg på Googles egne apper.

Musikkmobil

Hodetelefonutgangen er flyttet til toppen.
Kurt Lekanger, Tek.no

HTC fokuserer mye på lydkvalitet i sin markedsføring av HTC 10. Våre tester viser at de har sine ord i behold. Lyden er svært god, både i de innebygde høyttalerne – og ikke minst det som kommer ut av hodetelefonutgangen. Ekstra høy utgangsspenning gjør også at du kan spille høyt, og drive mer tungdrevne hodetelefoner.

Vi gir plusspoeng for de medfølgende øreproppene. Vanligvis er medfølgende ørepropper så dårlige at de helst hører hjemme i søppelbøtten, men de som følger med HTC 10 er overraskende gode.

Er du glad i å bruke mobiltelefonen som musikkspiller, vil HTC 10 være et bra valg.

Laserfokusen sliter litt

I tillegg til lydkvaliteten, er det kameraet som skal være HTC 10s største konkurransefortrinn, ifølge HTC.

Kameraet har blitt oppgradert siden forrige modell, med blant annet større blenderåpning og en sensor med større bildepunkter. Og så har både hovedkameraet og frontkameraet fått optisk bildestabilisator, så det er lettere å få skarpe bilder når lukkertiden blir lengre på grunn av svakt lys.

Bildene blir veldig gode, men automatikken er ikke alltid like god som på de beste mobilkameraene. Er det motiver med både lyse og mørke områder klarer ikke kameraappen alltid å eksponere perfekt, og det irriterer oss også litt at du ikke automatisk får riktig eksponering på det punktet du trykker på på skjermen. I stedet må du trykke på skjermen for å fokusere, og så må du trekke fingeren opp eller ned for å justere eksponeringen.

Den laserbaserte autofokusen sliter av og til også litt, og vi fikk stadig vekk beskjed om at laseren var blokkert – selv om vi ikke hadde fingrene i nærheten av laseren (som sitter rett ved kameralinsen). Noen ganger var hele motivet uskarpt, spesielt om det var kompliserte motiver med ting både i forgrunnen og bakgrunnen. Kameraet fokuserer riktignok lynkjapt korrekt når vi trykker med fingeren på skjermen der vi vil fokusere – men det at kameraet ikke alltid klarer dette på egen hånd trekker litt ned.

Konklusjon og alternativer

HTC

Alt i alt er HTC 10 en svært god toppmodell, og det vi har påpekt av eventuelle svakheter er stort sett bagatellmessige ting – hvor i hvert fall det med kameraet antagelig kan fikses med en programvareoppdatering.

Kjøper du en HTC 10 vil du antagelig bli godt fornøyd med telefonen. Men telefonen mangler det lille ekstra som ville fått den til å skille seg ut fra mengden. De nyeste toppmodellene nå er nemlig ekstremt gode – og det skal mye til for å skille seg ut.

I stedet for HTC 10 ville vi antagelig gått for en Samsung Galaxy S7. Den har alt det HTC 10 har, og den er vanntett – noe vi mener er et kjempestort pluss. Går du for den vanlige S7-modellen i stedet for Edge-utgaven, er faktisk den noen hundrelapper billigere enn HTC 10 også.

Et annet godt alternativ er LG G5. Denne er i likhet med HTC 10 laget i metall, er svært rask, har et forholdsvis bra kamera og en meget god skjerm. Prisen er også rundt tusenlappen lavere enn HTC 10.

HTC 10
8
Meget bra

HTC 10

8
Meget bra
sitatHTC 10 er blant de beste toppmodellene på markedet, men når likevel ikke helt til topps

Fordeler

  • +
    God byggekvalitet
  • +
    Svært god ytelse
  • +
    Enkle og ryddige menyer
  • +
    Forholdsvis bra kamera
  • +
    God skjerm
  • +
    Bra lyd og gode medfølgende ørepropper
  • +
    Kjapp fingeravtrykksleser
  • +
    Støtte for Airplay

Ting å tenke på

  • Autofokusen svikter av og til
annonse