Til hovedinnhold
SniktittHuawei P9

Ny kamerateknologi og flere smarte løsninger

Huawei forsøker å løse hverdagsutfordringene våre.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

London / Tek.no: I dag lanserte Huawei sin nye toppmodell på et arrangement i Battersea Park her i London. Telefonen tar over for forrige toppmodell, P8, og det er fortsatt smarte løsninger og kamerateknologi som opptar den kinesiske mobilprodusenten. Denne gang har de fått den tyske kameraprodusenten Leica med seg på laget.

Tynne telefoner er også noe Huawei har en forkjærlighet for, og P9 er intet unntak. Telefonen er knappe 7 millimeter tykk, og føles dermed tynnere i hånden enn så godt som alt annet den kan sammenliknes med. Men tynne telefoner er i grunnen ikke noen nyhet for Huawei. Både P7 og P8 var slanke.

Huawei er ikke alene med produktslipp i disse dager. Her pakker vi opp Apple iPhone SE for første gang »

Stor skjerm på kompakt telefon

Det som tiltrekker øynene i langt større grad er skjermen, som går nesten helt ut til kantene. Telefonen lyver bittelitt. Der det ser ut som om det svarte i skjermen går helt ut til rammen rundt, er det i realiteten en liten svart ramme på innsiden av den igjen. Den får likevel plass til vanvittig mye skjerm i en relativt kompakt telefon. Det liker vi.

Bak på telefonen er det ingen utstikkende kameratuter, slik som mange andre produsenter har i dag. Her er det i stedet to kameralinser, med Leica-merking og litt ulike egenskaper. Det ene fanger inn fargebilder, mens det andre har en gråskalasensor.

Huawei P9 skal ha et overtak i dårlig lys. Vi prøver ut påstanden på et mørklagt bad. Bildet fra P9 ble mørkere enn vi hadde håpet.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Telefonen skal bruke bildene fra begge disse til å lage et samlet bilde, der lysfølsomheten ifølge produsenten selv skal være 90 prosent bedre enn i Samsungs Galaxy S7. Heftige påstander, all den stund vi vet at Galaxy S7 sannsynligvis er den beste kameratelefonen på markedet. I dag.

Hvordan klarer den seg mot G5 og S7?

Førsteinntrykket er likevel at telefonen ikke er i nærheten av like lysfølsom. Siden jeg kunne plukke med meg et testeksemplar her i London, tok jeg like gjerne turen inn på hotellbadet for å sjekke ytelsen. Naturligvis slo jeg ikke på lyset.

LG G5 er en annen modell som er til test for tiden, og også den har en nokså spesiell kameraløsning. For godt mål tok vi med oss Galaxy S7 Edge inn på samme bad.

Testbildet fra LG G5 ble litt lysere.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Resultatene ser du til høyre for teksten. Her har vi brukt alle tre telefonene i full auto, og uten å stille på noe. Vi skal teste kameraet grundigere enn dette før den fullverdige testen går ut, men innledningsvis ser det ut til at Samsung beholder tronen. Huaweis bilde er langt mørkere enn det vi får fra de to andre. Men det gjenstår saktens mye mer testing før vi kan være noenlunde sikre på hvor den nye telefonen plasserer seg.

Kanskje er den et større talent i motlys?

Fra før vet jeg godt at Huawei, med eller uten Leica på laget, er flinke på mobilfoto. Mate 8 er sannsynligvis den telefonen på markedet som takler motlys best. Den byr dessuten på flott fargegjengivelse. Det aner meg at det er på dette området vi bør se etter kvalitetene i P9 også.

Galaxy S7 Edge tar de lyseste bildene av de tre, og ved første øyekast virker det ikke som om P9 lever helt opp til påstanden om et 90% mer lyssensitivt kamera enn Galaxy S7. Men vi skal fotografere mer, og titte mer på detaljene før vi er helt sikre på hvor landet ligger.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det er også en bråte andre innstillinger her, inkludert en proffmodus som lar deg lagre råfiler rett fra bildebrikken(e), og stille eksponeringstid, ISO og mye annet. Kjekt å ha for de vanskeligste situasjonene, eller om du vil ta kreative bilder.

Smarte løsninger

Selv om kameraet er det mest synlige som skiller denne telefonen fra andre, er det ikke til å komme fra at Huawei har begynt å få tradisjon for å komme opp med smarte løsninger. Og da spesielt smarte løsninger vi faktisk har behov for.

Her som i Mate 8 skryter selskapet av at telefonen skal koble seg opp til nye nettverk eksepsjonelt raskt. Dette varierer fra telefon til telefon, og fra nettverk til nettverk, så det vanskelig å teste fullt ut. Men det er i hvert fall noe jeg støtt irriterer meg over med andre telefoner.

En svært spesiell kamerakonstruksjon og en lynrask og preis fingerleser er plassert på baksiden.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Med P9 har selskapet tatt slike løsninger et lite steg videre. Telefonen har antenner hele veien rundt, og dersom du dekker over én av dem, skal telefonen flytte signalet til en annen del av antennen. Igjen en nyvinning som er ganske teknisk, men som kan ta rotta på et hverdagsproblem som hvem som helst har lagt merke til – dårlig eller varierende dekning midt under samtale.

En annen nyhet her er at fingerleseren på baksiden nå også måler dybden i avtrykksmønsteret. Det finnes flere måter å forsøksvis lure eldre fingerlesere på. Man kan blant annet skrive ut fingeravtrykk, dersom man har bilde av dem. Men denne løsningen har sannsynligvis en av sine nærmeste slektninger i ansiktslåsdelen av Windows Hello. Låsemekanismen som bruker et 3D-kamera for å scanne ansiktet ditt.

Der eldre løsninger lot seg lure av et utskrevet bilde fra hvor som helst på nettet, for eksempel Facebook, krever Windows Hello at ansiktstrekkene med dybde og det hele stemmer. Den lar seg ikke lure av todimensjonal trynefaktor.

Huaweis nye løsning skal altså kunne måle dybden på ulike steder i mønsteret, og dermed burde heller ikke et utskrevet fingeravtrykk få til å lure den. Hvis du ikke brukte det til å opprette låsen, da.

Noen slankere? Huawei P9 er (såvidt) under 7 millimeter tykk.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Løser faktiske problemer

En rekke lure funksjoner er bakt inn. Stadig færre gimmicks og stadig flere genuint nyttige funksjoner preger Huaweis modeller.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Nyhetene presenteres med tall og forkortelser når Huawei skal vise dem frem. Det er fort gjort å tenke at de er like lite interessante som antall prosessorkjerner og mengder løpske gigahertz begynner å bli i dag. Men selv om det som ligger under er teknisk, virker det som om Huawei er svært flinke til å grave opp det vi i dag faktisk ser på problemer. Dette er ikke ting som er hentet ut av luften, slik mange andre mobilprodusenters «problemløsing» av og til angriper.

Et annet eksempel er at WiFi-oversikten her automatisk skal rangere nettene ikke bare etter sendestyrke, men også etter forventet forbindelseskvalitet. Hvor ofte har du ikke måttet prøve deg frem fra det ene nettet til det andre, uten hell? Det vet jeg iallfall at jeg gjør støtt og stadig. Nå har jeg ikke hatt anledning til å prøve hvor godt løsningen virker, men konseptet låter veldig fornuftig.

Ellers virker dette som en solid og pen Android-telefon. Menysystemet flyter godt, og tregheter var ikke merkbare i løpet av min første time med telefonen. Det ser absolutt ut til å være god ytelse i Huaweis egenutviklede Kirin-brikker.

Huaweis menyer har ingen egen appmeny, i stedet brukes hjemmeskjermene.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Alt i alt er det mye som virker spennende med Huawei P9, og mobilprodusenten fortsetter å trekke toppmodellene sine i en interessant retning. Men selv om jeg må si det er forfriskende at selskapet ikke er redd for å sparke litt i øst og vest under lanseringene sine, er det viktig at produktet også lever opp. Innledende erfaringer tilsier at kameraet i P9 ikke klarer å slå Galaxy S7 Edge, men her skal det tas mange flere bilder før vi kan konstatere noe med sikkerhet.

Vi gjør oppmerksom på at Huawei dekket reise og opphold til London.

Huawei snakket mye om erkekonkurrenten Samsung og deres Galaxy S7-modeller under lanseringen. Vår test av Samsungs toppmodell kan du lese her, men vær obs på at Samsungs programvare fikk noen skjemmende feil i lanseringsoppdateringen. En ny oppdatering skal være rett rundt hjørnet.

annonse