Til hovedinnhold

– Helt naturlig at Opera-brukere kommer til Vivaldi

Jon von Tetzchners Vivaldi vil være nettleseren for de avanserte brukerne.

Skjermdump, Vivaldi.net

Nettlesermarkedet preges av kjente navn som har vært med oss en stund. Nye, store prosjekter hører med til sjeldenhetene. Det er likevel et slikt prosjekt som er i ferd med å springe ut fra et kontorlokale øverst i Mølleparken i Oslo. Her skal vi møte Jon Stephenson von Tetzchner, som er sjef for Vivaldi. Hvis navnet lyder kjent er det fordi samme mann grunnla Opera Software, selskapet bak nettleseren som i dag har mange millioner brukere.

Nå håper han altså på suksess med en helt ny nettleser. I et marked der mange allerede har funnet sin favorittnettleser, melder det første spørsmålet seg fort.

Ønsker å lage en nettleser med flere muligheter

– Hvordan skiller man seg ut med en nettleser i dag?

Vivaldi er Jon von Tetzchners andre store nettleserprosjekt. Du kjenner ham kanskje først og fremst som grunnleggeren av Opera Software. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

– De aller fleste nettleserne går i en bestemt retning. De prøver å lage en nettleser for alle og da skal den være så enkel som mulig. Men det er jo ikke slik at alle vil ha en browser som er så enkel. Vår jobb er å gå etter de som vil ha mer. Altså de som bruker nettet mye, bryr seg om hvilken nettleser de bruker og har lyst til å kunne gjøre ting effektivt. Noen har likt å si at vi går etter nerder, og det har vi ikke noe problem med. Generelt sett tekniske brukere, forklarer Tetzchner.

– Hvilke fordeler kan Vivaldi gi disse brukerne?

– Når du laster ned Vivaldi får du en nettleser som gjør veldig mye mer fra start. Noe av det er innstillinger, mens andre ting er detaljer. For det første starter du med flere tabs, og det forventes at du som bruker gjerne vil ha mange tabs. Vi har lagt til noe som heter tab stacking, som gjør det mulig å ha flere tabs uten at de tar opp hele bredden på skjermen.

Fanehåndtering og tilpasninger

Vivaldi-sjefen fortsetter med å forklare at organiseringen av tabs, eller faner om du vil, også gir fordeler til de som har store høyoppløste skjermer.

– Hvis du har en 4K-skjerm på 30-40 tommer, så har du muligheten til å se flere sider ved siden av hverandre, og gå mellom forskjellige fanestabler, hver med forskjellige sider.

Også tastatursnarveier og musehandlinger er viktige funksjoner som er integrert i Vivaldi. Tetzchner fremhever muligheten brukeren har til å lage sine egne tastatursnarveier for funksjoner i nettleseren. Han trekker også frem et eget kommandovindu som gir enda flere muligheter.

Vi har lagt til noe som heter quick commands, der du har et kommandointerface mot browseren. Du trykker F2 og får opp et eget kommandovindu. Derfra kan du bytte tabs. Hvis du har 100 åpne faner, og ikke bruker stacking og eller vet hvor den du skal ha ligger, kan du hoppe rett til den ved å skrive tittelen.

– Kan du hoppe direkte til den tabben som spiller lyd også? Det hadde vært veldig nyttig, foreslår undertegnede som øyner et mulig ny favorittfunksjon.

– Vi har vel ikke lagt inn det, men det er en god idé. Men du kan i hvert fall se hvilken det er.

Nettleseren skal tilpasse seg brukerne

Det er en mengde innstillinger i nettleseren, og om du vil kan du snu opp ned på det meste. Foto: Skjermdump, Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Tetzchner forklarer også at Vivaldi har tre ulike nivåer for innholdsvisning. Der man kan velge om bilder og aktivt innhold skal vises alltid, eller kun ved behov. Dermed kan nettleseren være velegnet på trege internettlinjer. Den gir også brukeren mulighet til å tilpasse veldig mye.

– Du skal kunne få browseren til å se ut nøyaktig sånn som du vil. Hvis du vil ha tabs på venstre eller høyre side, eller bunn, kan du gjøre det. Hvis du vil ha URL-feltet på topp eller bunn, så kan du velge det. Vi vil gradvis gi deg full kontroll over hvordan nettleseren ser ut. Det vi har merket oss er at avanserte de vil ha ting på en bestemt måte.

– Filosofien i det vi gjør er litt omvendt av den Apple har. «Vi lager noe fantastisk og du skal elske det» - vi tenker, vi skal lage noe fantastisk, joda, men du skal få gjøre det fantastisk for deg, sier Tetzchner.

Hvor mange brukere trenger Vivaldi?

– Opera hadde fryktelig mange brukere, og har det fortsatt. Er det mange nok nerder der ute? Hvor mange må dere ha for at prosjektet skal være en suksess?

– Vi må ha noen millioner brukere for å få det til å gå rundt, tenker jeg. Opera hadde 60 millioner brukere på PC-siden, litt færre nå. Totalt har Opera 350 millioner brukere nå. Vi trenger ikke 350 millioner brukere for å gå rundt. Opera har en inntekt på rundt én dollar per år per PC-bruker, så er det bare å beregne hvor mange vi trenger for å få det til å gå rundt.

I dag har Vivaldi blitt lastet ned 1,3 millioner ganger. Foreløpig har selskapet ikke oversikt over aktive brukere, ettersom koden for å finne ut hvor mange som følger selskapets automatiske oppdateringer ikke er på plass. Det er på vei inn i koden i dag, men foreløpig er ikke dette en mulighet som ligger i Vivaldi-versjonene folk bruker.

Kostbart å utvikle egen «motor»

– Noen brukere har vært misfornøyde med at det er Chrome-motoren som ligger i bunnen her. Har du noen tanker om det?

– I Opera lagde vi Presto, og det var en glimrende motor. Det er en veldig fin ting å ha kontroll på egen motor. Men den muligheten er ikke til stede for oss. Det er en grunn til at det ikke er noen som har laget en nettleser fra bunnen av de siste rundt sytten årene, om ikke mer. Chromium er basert på Webkit, som er basert på KHTML. Når hverken Apple eller Google satte i gang med en browser fra scratch, så skal ikke vi gjøre det heller, slår Tetzchner fast.

– I Opera hadde vi hundre stykker som jobbet på Presto. Det var behov for mer. Så realistisk sett har vi ikke så veldig mye valg, fortsetter han.

Fordi motoren er delt av mange nettlesere, må Vivaldi dermed skille seg ut med menyer, funksjoner og grensesnitt rundt, blir vi fortalt. Det er likevel mulig for Vivaldi å gjøre endringer i motoren de bruker, men det er ikke nødvendigvis praktisk.

– Vi kan gå inn og gjøre endringer på den så mye som vi vil. Men, den er under løpende utvikling, og vi ønsker å få med oss de endringer som skjer. Så hvis vi skulle endret den i veldig stor grad ville vi fått et problem. For brukeren kan vi gjøre nesten hva som helst. Chromium-kjernen er det som viser nettsiden, men veldig mye av det vi fokuserer på er det som går rundt. Hvordan interagerer du med browseren - det har vi kontroll på, forklarer Tetzchner.

– Det er helt naturlig at Opera-brukere kommer til oss

– Hvilke tilbakemeldinger har dere fått så langt fra brukerne?

– Veldig gode. Hvis du ser på forum og slikt får vi mye veldig positiv feedback, selv om folk i utgangspunktet ofte er der for å be om å få noe fikset eller liknende.

Vivaldi Community er et slags sosialt nettverk for nettleseren. Et liknende nettverk var tidligere tilgjengelig for Opera-brukerne. Foto: Skjermdump, Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Ved første oppstart av nettleseren blir brukeren tilbudt å koble seg til Vivaldis egne samfunnssider. I vår bruk av nettleseren har vi lagt merke til at poster og innhold for en stor del er på russisk, og lurt litt på hvordan systemet fungerer, og hvorfor vi får opp så mange østeuropeiske statusoppdateringer i det som kanskje minner mest om det vi ser når vi logger inn på Facebook, Ello eller Google +.

Vi får forklart at dette er sosialt nettverk for Vivaldi-brukerne, og at også språket i mange av postene har sin naturlige forklaring.

– For Opera lå halvparten av brukerne i Russland og Ukraina og landene rundt.

– Så i disse områdene er altså brukerne rett og slett vant med å ha mange valg og muligheter i nettleseren sin?

– Det er helt naturlig at mange Opera-brukere kommer til oss. Deler av grunnlaget da vi satte i gang for å lage Vivaldi, var en vurdering av markedet. Opera tok en beslutning om å kaste Presto, også tok de samtidig en beslutning om å endre fokus, altså hvilke brukere de ville gå etter. Opera tidligere var jo laget for avanserte brukere, mens den nye Operaen ble fokusert på samme brukergruppe som de andre nettleserne. Så prosessmessig, da vi satte i gang med dette, så vi kommentarene fra de gamle Opera-brukerne som var misfornøyd.

– Personlig hadde jeg samme situasjon. Jeg visste ikke hvilken browser jeg skulle bruke. Jeg hadde jo tenkt jeg skulle bruke Opera til evig tid. Men når Opera ikke lenger var den nettleseren den var, så var til og med jeg tvunget til å tenke hva skal jeg nå gjøre? Det var da vi tok beslutningen om å lage Vivaldi. Så det er helt klart at de gamle Opera-brukerne er naturlige brukere av Vivaldi. Det er også naturlig at de følger med på det mange av oss gjør, det jeg gjør, og andre tidligere Opera-ansatte i Vivaldi. At de følger med oss over, forteller Vivaldi-sjefen.

Dyrt å få nettlesere forhånsinstallert

– Hvor er Vivaldi om to år?

– Det er ikke godt å si. Vi har nok en del brukere. Men hvor mange, det er vanskelig å si. Da vi startet i Opera visste vi ikke helt hvordan det skulle vokse. Vi hadde ikke laget en plan for det. Vi var to stykker som startet med 50 000 kroner på det tidspunktet. Det varte i fem år. Forskjellen er at nå har vi mer penger, og vi kjører en del fortere enn det Opera gjorde.

Tetzchner avslører Operas strategi, som blant annet har gått ut på å få nettleseren integrert i flest mulig produkter, ikke er aktuell for Vivaldi. Det begrunner han med at det koster penger å få nettleseren forhåndsinstallert på PC-er. Å konkurrere med for eksempel Google, som får Chrome forhånsinstallert på enkelte PC-er, blir rett og slett for dyrt.

– Kjernen for oss er å få fornøyde brukere, som laster ned nettleseren.

Det er fortsatt enkelte funksjoner i Vivaldi som ikke er aktive. Deriblant en innebygget e-postleser.

– Hovedsaklig er det e-post vi har gjort dette for. Grunnlaget for å gjøre det, er at vi vet at om vi ikke hadde hatt det inne, ville vi måttet svare på spørsmålet ofte. Dermed er det like greit å være klar, det kommer. Vi jobber med det, og det kommer til å bli bra, avslutter Tetzchner.

Foreløpig finnes ikke Vivaldi for mobilbrukere, men Vivaldi-sjefen avslører at mobil også står på agendaen, og at brukergruppen de sikter på er de samme avanserte brukerne de håper skal adoptere nettleseren på PC. Dermed vil mobilappen bli noe mer avansert enn det som finnes på markedet.

Vil du vite mer om Vivaldi? Les sniktitten vi skrev da nettleseren ble lansert. Ønsker du å få mer ut av nettleseren du allerede har, kan du finne fine tips i denne guiden.

annonse