TestSamsung Ativ Tab

Slik er Samsungs Windows RT-brett

Vi har prøvd et av de første nettbrettene på markedet med Windows RT.

Slik ser desktopen ut, som en vanlig PC.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

[Amobil.no]: Samsung Ativ Tab er et friskt pust i nettbrettmarkedet. Er du en svoren tilhenger av Microsoft Windows på PC, vil overgangen til Ativ Tab gå greit. Husk bare at dette ikke er en PC, men et nettbrett med et PC-grensesnitt. Den viktigste forskjellen er at du ikke kan installere programvaren fra PC-verdenen over på dette brettet.

Lukket verden

Det betyr at du er låst til å bruke programvaren som følger med når du kjøper brettet, og at du derfra og ut bare kan installere apper fra Microsofts egen applikasjonsbutikk.

Det gir en trygghet på linje med den du får i Apples lukkede hage, men vil for noen oppleves som langt mer begrensende enn i Googles Android-jungel.

Bra skjerm

Skjermen på brettet er 10,1 tommer, men med litt bredere format enn på nettbrett med Android. Skjermen er både skarp og klar, og den fungerer også helt greit i sollys. Overflaten er motstandsdyktig mot riper.

Menyene på brettet er lette å lære, og funksjoner som å avslutte programmer, bytte mellom åpne apper eller hente innstillingsmenyene og søkefunksjonen, er aldri mer enn et lite fingerstrøk unna. Med fullversjon av Office og en god nettleser er brettet egnet for så vel jobb som underholdning.

USB-tilbehør

Med fullverdig USB-kontakt kan du også plugge på ekstrautstyr som mus, tastatur og annet. En musepeker kan være grei, ettersom betjeningsknappene i det skrivebordsbaserte grensesnittet kan være vanskelig å navigere med fingrene.

Skjermtastene er gode.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Samsung Ativ Tab har en rask prosessor, og vi har ikke opplevd det som tregt, hverken i menyene eller i appene. Tilkoblingsmulighetene er også mange, og det eneste vi savner i så måte er muligheten for å bruke SIM-kort for mobilt Internett. Foreløpig støtter ikke programvaren i brettet de USB-modemene vi har forsøkt å koble til.

Hjemmenett

Brettet er enkelt å koble opp i hjemmenettet, forutsatt at du har trådløst nett hjemme. Her dukker brettet opp som en hvilken som helst annen PC, og du kan overføre eller dele innhold som du måtte ønske. Brettet har også en filutforsker som fungerer svært bra. Denne starter du i desktop-modus, og da ser den ut som du kjenner den fra en PC.

Nettleseren er Microsoft Internet Explorer, med støtte for Flash, men ikke for Java.

Underholdning

Det finnes rundt 6000 apps i Windows Store, men det er mange vi savner.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Selv om det ikke er Windows Media Player på dette brettet, så er det plenty av underholdning du kan kose deg med. Her finnes musikkspiller og videotjenester, og du kan abonnere på Xbox Music. Dette er et alternativ til Spotify og Wimp, som foreløpig ikke kan brukes med Windows RT.

Det kan ikke tjenester som Squeezebox og Sonos heller, men siden Windows RT er en helt ny plattform må du regne med at det kan ta litt tid før alle de vanlige tjenestene er på plass.

Førstegangsbrukere

Vi tror dette brettet er midt i blinken for den som ikke har brukt nettbrett før, og som ønsker et avansert brett det er enkelt å bruke. Men har du forelsket deg i iPad eller Android med alle deres apper, kan det være verdt å vente litt før du hiver deg på et nettbrett som dette.

Du bør også tenke deg godt om og vurdere om du kanskje heller skal bruke noen tusenlapper til, og få et brett med Intel-innmat og Windows 8 Pro. Brettet ser omtrent identisk ut, men er kraftigere og kan kjøre alt du har av PC-programmer.

Alternativene

Alternativene til Ativ Tab er i dag iPad fra Apple, og Galaxy Note 10.1 fra Samsung. iPad er kommet til 4. generasjon, og har en lynrask prosessor og suveren skjerm. Dessuten finnes det knapt et problem du ikke kan løse med en eller annen app. Mange av appene er gratis.

Samsung Galaxy Note 10.1 er toppmodellen i Android-drakt, og har mange av de samme funksjonene som en PC. Dette brettet kommer også med en svært god penn, for den som ønsker fingernavigasjon i det daglige, og mer presisjon til de spesielle oppgavene.

Dette er også et rimeligere brett enn Ativ Tab, til tross for at det kommer med innebygget mobilt Internett.

Vil du vite mer?
Les hele anmeldelsen av Samsung Ativ Tab på Amobil.no »

Les også
Nettbrett under treet? Sjekk våre julegavetips først
Les også
Vi kårer Norges beste nettbrett
Les også
Asus PadFone 2: Råtass-mobilen som også er nettbrett
Les også
iPad mini: Slik er Apples store lille nyhet
Les også
4. generasjon iPad: Er Apples nye iPad dobbelt så rask?
Les også
Billig og sprutsikkert brett
Les også
PC-en som er et nettbrett
Les også
Samsung Galaxy Note 10.1: Et nettbrett som virkelig skiller seg ut
annonse