TestGoogle Nexus 7 fra Asus

Googles mininettbrett imponerer

Endelig et lynraskt Android-nettbrett som ikke koster skjorta.

Nexus 7 er det første nettbrettet fra Google, og er laget i samarbeid med Asus. Etter å ha brukt nettbrettet daglig i litt over en uke sitter vi igjen med et solid inntrykk. Dette har Google virkelig fått til.

Ikke bare har Google og Asus klart å lage et svært kraftig nettbrett som til tross for lav pris slettes ikke føles billig. Med det nye Android 4.1 Jelly Bean-operativsystemet på plass er også ytelsen i brukergrensesnittet blitt bedre enn i forrige versjon. Det hjelper selvfølgelig at Nexus 7 har en kraftig firekjerners prosessor og en kraftig grafikkprosessor. Selv de aller mest avanserte og krevende appene og spillene fungerer utmerket på dette nettbrettet.

Den lekreste Android-versjonen

Ved første øyekast ligner Android 4.1 Jelly Bean ganske mye på 4.0-versjonen som brukes i blant annet Asus Transformer Pad Infinity. Men når du begynner å bruke det oppdager du at det er gjort små forbedringer overalt. Som at kalenderen er optimalisert for 7-tommersskjermen på Nexus 7, eller at du har fått en forbedret søkefunksjon som dukker opp når du sveiper fingeren oppover fra bunnen av skjermen.

Vi liker at Google endelig har kastet ut den gamle Android-nettleseren og byttet den ut med Google Chrome. Med unntak av at den av og til sliter med avspilling av video på nettet, er Chrome en av de absolutt beste nettleserne du får til Android. Den husker til og med hvilke faner du har hatt oppe på andre mobiltelefoner, nettbrett eller PC-er, og kan gjenopprette disse for deg på Nexus 7.

Jelly Bean er rett og slett den lekreste Android-versjonen til nå.

God skjerm

Nexus 7 er et pent designet nettbrett som føles solid og som ligger godt i hånden. Med en 7-tommers skjerm er nettbrettet ganske mye mindre enn for eksempel en iPad, men skjermoppløsningen på 1280 x 800 punkter gir den et 16:10-format som er mye bedre til å se film på enn 4:3-formatet til iPad. Nettbrettet takler også det meste av video- og lydformater, og skulle det være noe som ikke fungerer finnes det et vell av medieavspillere i appbutikken Google Play.

Skjermen er god og skarp, og fungerer fint selv om du ser den fra siden.

Dessverre har ikke Nexus 7 mulighet for tilkobling til TV via HDMI, og det følger heller ikke med programvare for trådløs bildeoverføring via DLNA.

Mangler kamera og 3G

Selv om Nexus 7 har kraftig maskinvare, har Google og Asus spart inn litt her og der for å få ned prisen. Nettbrettet mangler for eksempel kamera. Det er riktignok et 1,2 megapiksel frontkamera som kan brukes til videosamtaler via for eksempel Skype eller den medfølgende Google Talk-appen. For noen vil et kamera være et savn, andre synes uansett det er meningsløst å bruke et nettbrett til å ta bilder med.

Nexus 7 mangler også 3G-støtte. For å komme på nett må du enten ha tilgang til et Wi-Fi-nettverk, eller så må du koble deg opp via en mobiltelefon som er satt opp som ”mobilt hotspot”. Det fungerer for så vidt helt greit.

En siste ting vi savner, er mulighet for utvidelse av lagringsplassen med minnekort. Men 16 GB lagringsplass holder antagelig for de fleste.

Konklusjon

Google Nexus 7 er ett av de aller beste Android-nettbrettene på markedet, til tross for lav pris. Du får et svært raskt nettbrett som er lett å bruke.

Utvalget av gode apper tilpasset de store nettbrettskjermene er fortsatt ganske mye dårligere på Android enn på iPad, men det begynner å komme seg. Google har laget en egen kategori i appbutikken med oversikt over apper som er anbefalt til nettbrett, men vi savner en måte å finne ut om appen du søker etter er optimalisert for store skjermer eller ikke. I dag må du bare installere og prøve, og ofte oppdager du at appen er laget for å fungere best på en liten mobilskjerm. Men som sagt – det begynner å komme seg, og spesielt på spillsiden er det mye bra å finne.

Det finnes få – om noen – nettbrett som kan konkurrere med Nexus 7 i denne prisklassen. Det mest åpenbare alternativet til Nexus 7 er Samsung Galaxy Tab 7.7. Dette nettbrettet har en tokjerneprosessor mot en firekjernersprosessor på Nexus 7, men til gjengjeld kjører prosessoren på litt høyere klokkefrekvens. Ytelsen vil nok oppleves som noenlunde lik. Galaxy Tab 7.7 koster betydelig mer enn Nexus 7, men har til gjengjeld støtte for både 3G og minnekort. Et annet alternativ kan være Samsung Galaxy Tab 2 7.0, men dette har vi foreløpig ikke testet.

Vil du ha litt større skjerm enn 7 tommer, bør du ta en kikk på Samsung Galaxy Tab 8.9 LTE og Asus Eee Pad Transformer TF300T, som begge riktignok koster en del mer. Apples iPad kan også være et godt alternativ for deg som vil ha større skjerm og et enda bedre utvalg nettbrett-optimaliserte apper, og som er villig til å betale en forholdsvis høy pris.

Vil du vite mer?
Les hele testen av Google Nexus 7 fra Asus på Amobil.no »

Les også
LG Nexus 4: Slik er den nye Google-mobilen
Les også
Vi kårer Norges beste nettbrett
Les også
Google lanserer nettbrett med superskjerm
Les også
Googles storlansering utsatt på grunn av uvær
Les også
Sexy og kraftig Android-brett
Les også
PC-en som er et nettbrett
Les også
Toshiba AT300: Kjapt og rimelig Wi-Fi-nettbrett
Les også
Samsung Galaxy Note 10.1: Et nettbrett som virkelig skiller seg ut
Les også
Supertynt tastatur-nettbrett
Les også
Nå skal Motorola-mobilene bli "kule"
Les også
ARM viser fremtiden til mobil grafikk
Les også
Samsung Galaxy Tab 2 10.1: Slik er andre generasjon Galaxy Tab 10.1
Les også
Samsung Galaxy Tab 8.9 LTE: Denne har det iPad mangler
Les også
Vi har prøvd Googles nye nettbrett
Les også
Billig nettbrett, Android 4.1 og medieball fra Google
Les også
Asus Transformer Pad Infinity TF700 64 GB: HD-brett til jobb og moro
Les også
Motorola Xoom 2: Xoom 2 tåler en vannsprut
Les også
Asus PadFone: Denne PC-en har slukt en mobil
Les også
Google TV kan bli som Apples AirPlay
Les også
Google satser på billig-nettbrett
annonse