Nyhet

AMD bekrefter at frittstående RX Vega 64 kommer tilbake til butikkene

Men lanseringsprisen er det ikke sikkert vi får tilbake.

Mandag lanserte AMD endelig sitt nye Vega RX 64, basert på den etterlengtede Vega-arkitekturen. Ifølge Komplett, som var AMDs «utvalgte» nettbutikk i Norden og som dermed hadde enerett på salg av enkeltkort i Norge, forsvant alle deres 275 lanseringseksemplarer priset til 4990 kroner ut døra på ni timer.

Ikke bare forsvant de ut av døra, men også produktsiden deres ble tatt ned og ifølge Komplett skyldtes dette et forbud mot å selge flere RX Vega 64-kort til denne «fordelaktige» lanseringsprisen. De frittstående kortene ville ikke returnere, og fremover ville AMD kun satse på salget av samlepakker (bundles) med spill og andre rabatter på AMD-komponenter til omtrent en tusenlapp mer, kunne deres komponentansvarlige melde til oss.

Dermed ble i praksis den laveste prisen på AMDs nye toppkort omtrent 6000 kroner.

Bekrefter frittstående RX Vega 64s tilbakekomst

AMD hadde ingen kommentar til saken da vi etterlyste en oppdatering på situasjonen onsdag formiddag, men nå har selskapet latt høre fra seg i form av en offisiell uttalelse hos finske IO-Tech.

Her skriver blant annet AMD følgende:

«Etterspørselen etter RX Vega fortsetter å overgå forventningene. Den opprinnelige beholdningen av grafikkort inkluderte det frittstående Radeon RX Vega 64 priset til 499 dollar, Radeon RX Vega 64 Black Pack priset til 599 dollar, og Radeon RX Vega 64 Aqua Pack til 699 dollar. Vi samarbeider nå med våre partnere for å fylle opp igjen lagrene med alle varianter av Radeon RX Vega 64, inkludert de frittstående kortene og Gamer Packs i løpet av de neste ukene, og du kan forvente at flere Vega-kort begynner å ankomme butikkene de kommende dagene».

Også vår PR-mann hos AMD, Joe Cowell, bekrefter nå at denne uttalelsen riktig kan tolkes som at det frittstående RX Vega 64 vil returnere til Norske butikker over de neste ukene. Om prisen fortsatt vil være den samme som på lanseringsdagen, nevnes dog ikke, så vi får bare vente og se.

Hvorfor AMD har brukt over to døgn på å kommentere saken, og involvert hovedkontoret i prosessen, er det vanskelig å spekulere i. Det er uansett gode nyheter at selskapet nå vil selge det frittstående grafikkortet igjen, men for at det skal være i nærheten av konkurransedyktig med Nvidias GTX 1080 bør ikke prisen legges på over 5000 kroner. Til det har kortet alt for mange utfordringer.

Uttalelsen viser også dessverre at AMD er fast bestemte på å fortsette fokuset på bundle-salget, hvor du for 1000 kroner ekstra får to spill og rabatter på en Ryzen-prosessor og en utvalgt FreeSync-skjerm. Selv mens tilgjengeligheten til det frittstående kortet ikke på langt nær møter etterspørselen.

RX Vega er i lys av prisøkningen fra 5000 til 6000 kroner satt ned en karakter i vår test. Dersom kortet kommer tilbake med riktig pris vil vi vurdere det på nytt, igjen.

Test vil vurderes oppdatert

I vår test av RX Vega 64 la vi til grunn kortet ville være å få tak i til omtrent 5000 kroner. Etter den kraftige prisstigningen justerte vi karakteren ved å trekke et poeng.

Vi vil følge med på prisutviklingen og dersom den frittstående versjonen av RX Vega 64 returnerer til butikkene og faktisk blir mulig å kjøpe til omtrent 5000 kroner innen rimelig tid vil vi sette opp karakteren igjen. På et tidspunkt vil vi også reteste kortet, etter at AMDs driverteam får litt mer tid på seg til å ferdigstille disse – som klart ikke var helt ferdige ved lanseringen.

Til dette har vi forhåpentligvis også fått vår Battlefield 1-test oppe og gå i DX12-modus, og ikke DX11-modus som i den originale testen hvor måleverktøyet vårt OCAT skapte mye trøbbel.

(Kilde: IO-Tech, AMD)

Les også
AMDs nye toppmodell kostet 4999 kroner i ett døgn i Norge. Nå øker prisen med 1000 kroner
Les også
AMD Radeon RX Vega 64: Vi står over, i denne omgang
Les også
Radeon RX Vega har sett dagens lys
Les også
Så mye bedre er det nye grafikkortet enn ditt gamle
annonse