ArtikkelDen store grafikkortsammenligningen 2017

Så mye bedre er det nye grafikkortet enn ditt gamle

Sammenlign ytelse mellom 82 gamle og nye grafikkort med vår kalkulator.

Sammenlign grafikkort »

Har du noen gang lurt på hvor mye du potensielt ville tjent på å skifte ut det gamle grafikkortet ditt med markedets aller råeste? Eller vurderer du å følge en av grafikkortanbefalingene våre, men føler deg usikker på hvor mye høyere ytelse du egentlig kan vente deg i forhold til i dag?

I denne saken gir vi deg muligheten til å finne svaret på slike spørsmål både raskt og enkelt. Etter flere hundre tester av grafikkort sitter nemlig vi i Tek.no på en haug av deilige tall som viser hvor godt grafikkort X og Y yter. Litt lenger ned i artikkelen kan du selv velge det grafikkortet du har fra før og se hvordan det duger sammenliknet med et annet – være seg et du faktisk vurderer å skaffe deg, eller et du foreløpig bare drømmer om.

Derfor har vi laget oversikten

Dette er bare noen få av grafikkortene vi har testet siden 2009, og som du kan sammenligne ytelse mot i kalkulatoren vår.

For å holde de ordinære grafikkorttestene våre oversiktlige er det sjelden vi har plass til å inkludere absolutt alle vi har data på. Hver gang vi skifter ut testriggen, oppdaterer driverne eller bytter ut spill, er det dessuten mye som «går tapt» fra grafene – rett og slett fordi resultatene ikke lenger er direkte sammenliknbare.

Hvis et grafikkort fortsatt er i salg, og det ikke er noe som tyder på at det vil forsvinne fra markedet med det første, vil vi som regel teste det på nytt med de nye rutinene. Unntaket er de gangene vi har vært nødt til å sende et grafikkort i retur til produsenten. Dette kan gjøre det litt vanskelig å se hvor mye bedre et nytt kort yter enn de som er noen år gamle, men det er fortsatt mulig å gå tilbake i arkivet og se etter overlappinger mellom gamle og nye tester.

I 2015 tok vi jobben med å sammenligne ytelse mellom grafikkort helt fra 2009, og nå har vi oppdatert vår grafikkalkulator med tall fra de to siste generasjonene grafikkort. Hele 17 nye kort fullspekket med ny teknologi har dermed kommer til siden sist.

Nedenfor finner du først en kalkulator basert på tallgrunnlaget vi forklarer på neste side. Den fungerer veldig enkelt slik at du velger skjermkortet du har fra den venstre nedtrekksmenyen, og et skjermkort du vil sammenlikne det med i menyen til høyre.

Er tallet grønt er grafikkortet til høyre raskere, og tallet sier hvor mye raskere det er. Er tallet rødt er grafikkortet til til høyre tregere, og tallet sier hvor mye tregere det er.

Vi har også inkludert den kolossale grafen med rangeringen av alle grafikkortene for deg som er interessert i å se på denne.

Det er viktig å huske at ytelsen vi har tallfestet til hvert av disse kortene er nettopp det, et mål på ytelse. Det tar ikke hensyn til at nyere kort også har støtte for flere funksjoner og nyere teknologier enn de eldre modellene – så som prosessering av surround-lyd, G-Sync og FreeSync, opptak av spilløkter eller visning av HDR-innhold med mer.

Mer ytelse betyr dessuten mer enn bare glattere bildeflyt i spill. Større grafikkmuskler gir også muligheten til å slå på flere effekter og mer «pynt», og hvis du driver med databehandling i form av Folding@Home eller lignende vil du som vår oversikt viser få unna mer arbeid på kortere tid med mer kraft.

Til slutt er det også greit å huske på at resten av maskinen din må henge med for at tallene skal stemme. Som regel er det grafikkortet som er flaskehalsen, men noen ganger – med de aller kraftigste grafikkortene som GTX 1080 Ti – kan det være prosessoren det skorter på.

Helt til slutt har vi også laget et søylediagram med alle resultatene, for deg som savner det fullstendige utvalget i de ordinære testene våre. Vel bekomme!

På jakt etter et nytt grafikkort?
Dette er grafikkortene vi anbefaler for ulike lommebøker og oppsett »