Til hovedinnhold

Nå skal 8K-skjermene til Europa

Men får vi noe innhold å se på dem?

Ole Henrik Johansen / Tek.no
Vegar Jansen

IFA-messen i Berlin er en travel greie, med såpass mye nytt at våre våre to utskremte medarbeidere ikke rekker over alt. Og TV-er med 8K-oppløsning er jo heller ikke akkurat sensasjonelt nytt.

Men det er en stor nyhet at Sharp nå har tenkt å få sin nyeste AQUOS-serie ut i verden – hvori vi blant annet finner en 70-tommer med oppløsning på 7680 x 4320 piksler. Eller 8K UHD, som det også kalles.

Ifølge TechRadar skal serien først slippes i Japan, Kina og Taiwan, og så dukke opp på det europeiske markedet en gang i løpet av mars måned.

Om selve TV-en vet vi fint lite, bortsett fra oppløsningen og at den skal være på 70 tommer. Den er også utstyrt med fire HDMI-porter, og det er klart at noen av disse videoinngangene er ment for lavere oppløsninger for oppskalering til 8K.

Krever bare én – ikke fire – HDMI-kabler

Tidligere 8K-TV-er vi har hørt om har krevd å bruke fire HDMI-innganger for å vise 8K – da dette er fire ganger 4K-oppløsning, totalt over 33 millioner piksler.

På Sharps nye TV skal den visstnok klare 8K over én HDMI-port, noe som må bety at de har tatt i bruk HDMI 2.1 på denne porten.

HDMI 2.1 er bakoverkompatibel med tidligere standarder og kabler, men må bruke en spesialkabel med 48 Gbit/s båndbredde for å takle 8K i 60 Hz eller 4K i 120Hz.

Hvilket innhold?

Siden TV-en tilsynelatende støtter oppskalering til 8K blir det spennende å se hva den eventuelt kan gjøre med Full HD- og 4K-innhold. For faktisk 8K-innhold er det svært lite av utenfor Japan.

TV-kanalene og strømmetjenestene har jo knapt kommet seg over til Full HD, og 8K er altså 16 ganger så høyoppløst som dette igjen. Og 4K er strengt tatt fremdeles på prøvestadiet hos de fleste tilbydere.

Så noen umiddelbar hast med å bytte ut 4K-TV-en din trenger du jo kanskje ikke å ha, med mindre oppskalering virkelig kan gjøre susen på Sharps kommende 8K-skjerm.

Eller hva med OLED fra B&O?
Dyr luksus: Vi tok en titt på Bang & Olufsens splitter nye OLED-TV »

(Kilde: TechRadar)

annonse