Sharp viser frem 8K-prototype

AMD og Nvidia skeptiske til hva slags grafiske muskler som behøves.

Sharp har lenge lekt seg med 8K-ballen, og gjorde det nok en gang på CETAC-messen i Japan nå nylig. Det er fremdeles snakk om en prototype, og det er mange utfordringer som ligger foran dem.

Det er kanskje ikke så rart, med tanke på at 4K fremdeles befinner seg i startgropen. Innhold er fremdeles den største festbremsen, selv om det helt klart skjer ting der. Innen 8K er det imidlertid en del annet som også må på plass.

Trenger grafiske muskler

Denne gangen har også AMD og Nvidia kastet seg med på synsingen, og uttaler at det er nok av vanskeligheter som må overvinnes før 8K kan bli en realitet. Dagens grafikkprosessorer har problemer nok med 4K-oppløsning, og om vi skal firedoble denne lasten slik at vi kommer opp til 8K er det snakk om en firedobling av utfordringen.

Foruten de rene grafiske musklene som må til er det også et problem å få overført de nødvendige dataene. DisplayPort 1.2 og HDMI 2.0 greier begge å dytte 4K på 60 Hz, men noe særlig over der er det ikke kapasitet for.

Med dagens teknologi må det altså fire slike kabler til, eller to om man nøyer seg med 30 Hz. Dette er også løsningen som AMD og Nvidia ser for seg, i alle fall enn så lenge. I tillegg mener de to produsentene at de mest trolig må benytte to grafikkprosessorer for å få nok kraft, så må man få en måte til å få 8K-skjermene til å fremstå som fire 4K-skjermer som hver av skjermkortene kan få jobbet mot.

Mange er på ballen allerede

Dette er ikke første gang Sharp frister med fremtidige produkter, og første gangen de viste frem varene til offentligheten var på IFA i 2011. På CES-messen i 2012 fikk vi selv se på herligheten, og var solgt.

Den japanske rikskringkasteren NHK har syslet med 8K UHD i årevis, og på det japanske markedet er planen å introdusere 8K i 2016.

JVC er også med på 8K-kjøret, i alle fall delvis. De kjører en litt spesiell vri der de skyter med et 4K-panel i bunnen, og sender to bilder av gårde samtidig. Det ene bildet er flyttet én piksel opp diagonalt, ved en oppdateringsfrekvens på 120 Hz.

Det som derimot kan få overgangen til å gå litt raskere er at både LG og Samsung er i full fart med å utvikle 8K. I forbindelse med årets IFA mente LG at de kunne være klare med 8K ut på markedet allerede til neste år, eventuelt i løpet av 2016.

Vil du ha 4K i dag? Sjekk ut Asus' rimelige PC-skjerm med 4K »

(Kilde: Techpowerup.com)

Les også
Nå kommer 8K-TV-en for salg
Les også
Intel Core i7 5820K: Dette er en rå prosessor for den prisbevisste PC-byggeren
Les også
– Apple skal snart lansere en 27-tommers Mac med 5K-oppløsning
Les også
Hold på hatten, nå kommer 8K-oppløsningen
Les også
Skal begynne å sende i 8K-oppløsning allerede i 2016
annonse