Til hovedinnhold

Verdens første 8K-TV slippes i Europa

Har en veiledende pris på over 100 000 kroner.

Ole Henrik Johansen / Tek.no

Vi har tidligere nevnt at Sharp ønsket å få sin 70-tommers 8K-TV ut på det europeiske markedet, og nå skal den straks være i handelen.

Men om du ønsker å ta deg råd til den er en annen sak. Veiledende pris er nemlig satt til 11 119 euro, som vil si at vi nærmer oss 115 000 norske kroner hvis den havner i norske butikker. På den annen side får du altså en TV med en oppløsning på 7680 x 4320 piksler. Det er fire ganger 4K-oppløsning og 16 ganger Full HD-oppløsning – over 33 millioner piksler totalt.

Om du får så veldig mye glede av alle pikslene er et annet spørsmål. TV-kanalene og strømmetjenestene har jo knapt kommet seg over til Full HD, og 8K er altså 16 ganger så høyoppløst som dette igjen. Selv 4K er strengt tatt fremdeles på prøvestadiet hos de fleste tilbydere.

Men Netflix-serien «Lost in Space» er visstnok filmet i 8K, og du finner dessuten YouTube-innhold i denne oppløsningen. Likevel er det nok oppskalering av 4K-materiale som vil være mest interessant akkurat nå.

Sharp

Lite 8K-innhold vil nok uansett ikke forhindre at noen ønsker seg denne 70-tommeren i stua. Sharp Aquos LV-70X500E, som vidunderet heter, har jo allerede vært på det asiatiske markedet en stund. Hvis ingen ville ha den der, ser vi ikke for oss at Sharp ville tatt seg bryet med å selge den på våre lengdegrader heller.

HDR og god baklysteknologi

Foruten størrelse og oppløsning kan vi opplyse om at Sharp Aquos LV-70X500E skal være i stand til å gjengi 79 prosent av BT2020-fargerommet. Den har direkte baklys (FALD) med lokal dimming over 216 soner og HDR-støtte gjennom HDR10 og HLG. TV-en skal være i stand til å dytte ut 1000 nits på det lyseste.

Men i motsetning til hva vi trodde tidligere er det ikke noe HDMI 2.1-teknologi i signaloverføringen. I stedet bruker den fire vanlige HDMI 2.0-porter til å få på plass et bilde med alle pikslene. Det vil altså kreve sitt utstyr å få vist 8K i all sin prakt.

TV-en har i tillegg fire HDMI-porter for å ta imot og skalere opp materiale med lavere oppløsninger.

Heftig baklys finner du også på Samsungs nye flaggskip:
TEST: Samsung QE65Q9FNAT tar rotta på OLED >>>

(Kilder: The Verge | Inside CI)

annonse