– Nye MacBook Retina er umulig å reparere

iFixit har demontert den nye 12-tommeren og konkludert.

Nettstedet iFixit spesialiserer seg på å skru fra hverandre elektroniske dupeditter, blant annet i den hensikt å finne ut hvor enkle maskinene er å reparere. Nå har nettstedet kastet seg over Apples nye 12-tommers MacBook med Retina-skjerm, med et ganske nedslående resultat.

Nettstedet ga nemlig maskinen aller laveste poengsum når det gjelder reparasjonsbarhet, nærmere bestemt 1 av 10 mulige. Som det kom frem i forbindelse med den offisielle avdukingen av PC-en den 9. mars i år har den nye MacBook-en svært slanke dimensjoner, så konklusjonen kommer kanskje ikke som en overraskelse.

Batteriet må «skrapes» ut

iFixit startet demonteringen ved å fjerne de såkalte Pentalobe-skruene, som krever spesielle skrutrekkere, fra dekselet. De første komponentene nettstedet identifiserte som lite utbyttbare var de nye, flate battericellene som Apple har tatt i bruk. Disse er limt fast til dekselet, og i tillegg ligger cellene nede i «brønner» som gjør dem ekstra vanskelige å fjerne.

Batteriet er limt fast og må skrapes ut fra dekselet. Foto: iFixit

Battericellene må rett og slett skrapes bort, noe som etterlater stygge limrester på dekselet. Dette var dermed det aspektet ved MacBook-konstruksjonen som maskinen fikk størst trekk for av iFixit.

I tillegg til dette er både minnet, prosessoren og flashminnet loddet fast til hovedkortet, noe som heller ikke gjør maskinen spesielt reparasjonsvennlig. iFixit peker også på at Retina-skjermen, i likhet med tidligere modeller, fremdeles er bygget i ett solid stykke uten separat glass, som vil gjøre det svært dyrt å fikse skjermen.

Vanskelig å skifte ut USB-C-porten

Ellers trakk iFixit frem det faktum at maskinen gjennomgående benytter proprietære Pentalobe-skruer, som gjør det generelt vanskelig å åpne opp enheten, og kablingen som Apple benytter skal visstnok gjøre prosessen enda vanskeligere.

Utover dette gjorde iFixit oppmerksom på at USB-C-porten, den nye «alt-i-ett»-standarden som Apple har tatt i bruk på den nye MacBook-en, er utilgjengelig og veldig vrien å fjerne. Dette kan være ekstra problematisk siden dette er den eneste tilkoblingsporten maskinen har, noe som fører til mye slitasje på kontakten.

På bakgrunn av dette ga iFixit altså laveste karakter på «reparérbarhetsskalaen». For flere detaljer om nettstedets demontering av maskinen, og bilder fra prosessen, kan du besøke iFixit.

Vi har prøvekjørt den nye 12-tommers MacBook-en: Den har wow-faktor så det holder »

(Via Mashable)

Les også
Det eneste Apple-produktet som faktisk er lett å reparere
Les også
Nå kommer MacBook-utvidelsene
Les også
Er Apple Watch enkel å reparere?
Les også
Apple MacBook Pro Retina 13 (Tidlig 2015): Nye MacBook Pro har rå ytelse og kvaliteten vi forventer
Les også
Dette er de nye MacBook Pro og Air-maskinene
Les også
Apple har lansert sin tynneste MacBook
annonse