Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestApple MacBook Pro Retina 13 (Tidlig 2015)

Nye MacBook Pro har rå ytelse og kvaliteten vi forventer

Ikke bare er nye MacBook Pro kraftigere og varer lenger, men den har også lært nye triks siden sist.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Introduksjon

For et par uker siden presenterte Apple sin nye syltynne MacBook på 12 tommer med retinaoppløsning for verden. Denne fristet med et helt nytt tastatur samtidig som den introduserte en ny type trykksensitiv pekeplate, kalt Force Touch, med flere funksjoner enn tidligere.

Men selv om det i all hovedsak handlet om nye MacBook denne kvelden fikk også selskapets MacBook Pro 13 en saftig oppgradering. Den mottok nemlig også den nye trykksensitive Force Touch-pekeplaten, som vi blant annet skal fortelle mer om på de neste sidene, for nå har vi altså fått både Macen og pekeplaten i hus.

I tillegg til denne lille nyvinningen på pekeredskapet har både prosessor og grafikkløsning blitt oppgradert fra den allerede effektive Haswell-generasjonen til den enda litt sterkere og mer energieffektive Broadwell-generasjonen til Intel.

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Av andre endringer som har skjedd siden vi testet forgjengeren sent i 2013 kan vi nevne langt raskere flash-lagring og – som en følge av inntoget til Intels Broadwell-brikker – bedre batteritid. Akkurat hvor mye raskere lagringen har blitt, og hvor mye lengre du kan bruke maskinen uten å plugge i laderen, kikker vi på over de neste sidene.

Kjent innpakning

Ellers holder MacBook Pro på utseendet den har hatt de siste syv årene, om vi også tar med tiden før den strategiske slankeoperasjonen i 2012. Forrige gang vi testet maskinen hadde vi ingen problemer med utformingen, som med sitt éne utfresede stykke av sølvgrå aluminium har vist seg å være både funksjonelt og stilrent.

Det er det fortsatt, men siden 2013 har konkurransen blitt kraftigere ved at en rekke nye og spenstige design har kommet på banen. Blant annet vil vi fremheve Dells XPS 13, med sin syltynne skjermramme, og Lenovo Yoga 3 Pro som kan leve godt på sin lekre skjermhengsel. Alle er de flotte maskiner som Apple nå må konkurrere mot, både på faktorer som utseende, ytelse, brukervennlighet og pris.

Noe de aller fleste som holder et halvt øye med Apple har fått med seg er det ganske solide prishoppet dingsene deres har sett den siste tiden. Skylden kan dels plasseres på den pågående stillingskrigen mellom kronen og dollaren, men uavhengig av hvem som er syndebukken må vi selvsagt spørre oss om varene Apple leverer fortsatt er verdt prisen.

I skrivende stund ber Apple om hele 11 800 kroner for innstegsmodellen av MacBook Pro 13, før prisen hopper med omtrent to tusenlapper for hver standardkonfigurasjon du beveger deg opp stigen mot toppmodellen – som kan bli din for drøye 17 600 kroner.

Vi har testet grunnmodellen med spesifikasjonene du kan se i faktaboksen til høyre på siden. Med prisen kjent har vi store forventninger til både ytelse og brukervennlighet, to elementer vi selvsagt skal kikke nærmere på på henholdsvis neste side og sistesiden.

På neste side får du se hvor mye sprekere nye MacBook har blitt »

Ytelse

I basismodellen av MacBook Pro 13 sitter nå en to-kjernet Intel Core i5-5257U «Broadwell»-prosessor klokket til 2,7 GHz. Dette er en 28-watt prosessor som trekker mer strøm enn de typiske 15-watt- eller ULV-prosessorene som brukes i ultraportable og vifteløse maskiner. Dette gjør selvsagt sitt til at ytelsen blir en helt annen, som vi skal se fra prosessormålingen vår.

I videokonverteringsprogrammet Handbrake satte vi nemlig i gang konvertering av en filmsnutt på omtrent én time. Dette er en ganske hard oppgave for en prosessor, så testen skiller virkelig klinten fra hveten. Utfordringen tok vår MacBook Pro 13 likevel på strak arm, og vi sier oss godt fornøyd med resultatet på 15 minutter, som faktisk er hele tre minutter raskere enn den forrige Haswell-baserte MacBook Pro-en klarte. Mot storebroren på 15 tommer har den likevel lite å stille opp med, og siden MacBook Pro 15 foreløpig ikke er oppgradert med de nye Broadwell-brikkene kan vi vente oss ytterligere gap mellom de to i løpet av året.

MacBook 13 har fått en av Intels aller kraftigste integrerte grafikkløsninger, kalt HD Graphics 6100. Med denne innabords gjør maskinen det svært godt med tanke på at grafikkløsningen er integrert i prosessoren, men som vi skal se i den virkelige spilltesten vår, Far Cry 2, må du ikke la deg lure av gode resultater i syntetiske 3DMark. Fortsatt er det nemlig slik at maskiner med en dedikert grafikkbrikke, slik som for eksempel Nvidias GeForce GT 840M som vi finner i Asus' UX303, ligger langt foran når det kommer til spillytelse.

Likefullt, det er ingen umulighet å fyre i gang noen litt eldre spillfavoritter om du ikke er så alt for kravstor hva gjelder oppløsning og grafiske effekter. Ser du etter en 13-tommer uten dedikert grafikk blir det heller ikke stort bedre enn hva MacBooken disker opp med her.

Macens lagringsløsning skriver med en hastighet på 688 MB/s og leser med en hastighet på utrolige 1447 MB/s. Dette skyldes bruken av PCIe-basert flashlagring, som vi også ser har blitt enda et godt hakk raskere fra forrige MacBook Pro 13 ved at lesehastigheten nesten er doblet. Kanskje unødvendig å understreke, men flytting av filer går ofte så raskt at du ikke rekker å se vinduet med fremdriftindikatoren og selv tunge programmer åpnes på et øyeblikk.

På neste kan du lese om Force Touch-funksjonen og lese hele testen »

Test og konklusjon

Krystallklar skjerm

MacBook Pro har fortsatt en relativt bred ramme rundt skjermen. Dette er ikke noe stort problem, men med Dell XPS 13 sin syltynne ramme friskt i minne skal vi være de første til å innrømme at vi nå ser skjermrammer i et noe mer avslørende lys enn tidligere. Hva hindrer Apple i å legge inn et panel på for eksempel 14 tommer der de i dag har gjort plass til sitt 13 tommer store panel?

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Når det kommer til selve panelet, den såkalte «Retina-skjermen», har imidlertid MacBook Pro ikke sluttet å imponere til tross for at det ikke her har skjedd noe nytt her siden sist og diverse konkurrenter for lengst har innhentet Apple på oppløsningen. For når det kommer til selve skjermkvaliteten er Apple best i klassen, hverken mer eller mindre.

Retinaskjermen er med oppløsningen 2560 x 1600 punkter mer enn skarp nok, den er godt kalibrert fra fabrikken, svært lyssterk, byr på lite refleksjoner og virkelig stråler med sine livlige farger som andre bare kan misunne den.

Skjermens lysstyrke er svært god, kun slått av Dells XPS 13. Måleinstrumentet vårt stoppet ikke før det viste 360 nits, noe som er langt over snittet for bærbarskjermer, som normalt ligger i området 250 til 300 nits.

Vi har dessuten virkelig sansen for at Apple holder seg til 16:10-formatet. Dette alene bedrer arbeidsflyten fordi programmene får boltre seg på mye større plass i høyden enn ved 16:9-formatet.

Ledende tastatur

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Tastene Apple bruker hos sin MacBook Pro har, i motsetning til de aller tynneste ultraportable maskinene på markedet, godt med vandring. De byr på akkurat passe motstand og er svært responsive. Dermed kan du være lett på labben og føle deg siker på at kommandoene dine virkelig ble registrert. Støymessig har vi ikke noe å utsette på tastene, men om du blir veldig ivrig legger du raskt merke til en viss klimpring.

Tastaturet er bakgrunnsbelyst og du kan selv regulere intensiteten av dette i hele 16 nivåer. Noe som også må nevnes er at Apple er av de få produsentene som fortsatt tar den lille ekstrakostnaden det medfører å gi oss norske taster fremfor å slenge inn et felles nordisk tastatur. Resultatet er et rent tastatur fritt for overflødige og flertydige tegn.

Ny pekeplatefunksjon

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Responsen av fingerføringen din over styreflaten lar ikke vente på seg og kommer umiddelbart. Om du er kjent med Apples bærbare vet du allerede at styreflaten deres er mektig. Med absolutt presisjon glir fingrene over den, og uansett hvilke sprell de skulle finne på kan du være sikker på at resultatet blir som du tenkte. Du kan enkelt panorere, rulle, knipe, rotere, dra, og forstørre - alt ved hjelp av naturlige flerfingerbevegelser som sitter som et skudd hver gang og er lette å huske.

Nytt i årets MacBook Pro 13 er den trykksensitive pekeplaten, kalt Force Touch. Denne ser ut som pekeplaten fra tidligere modeller men de mekaniske komponentene er byttet ut med en elektronisk tilbakemeldingsmotor og trykkfølere. Dette gjør sitt til at du nå for første gang kan trykke ned hvor du vil på pekeplaten, også i øvre del av den, men langt mer interessant er det likevel at trykksensorene kan registrere hvor hardt du trykker.

Dette gir rom for nye og mer intuitive måter å kontrollere programmer på. For eksempel kan du spole raskere med spoleknappen i QuickTime ved å legge mer trykk på pekeplaten. Du kan også forhåndsvise dokumenter eller nettsider ved å trykke hardt på ikonene deres eller lenker i nettleseren, samt slå opp definisjonen av et ord du kommer over.

Pekeplaten har nå to klikk-nivåer. Nivå én både fungerer og føles omtrent som du kjenner fra tidligere, mens nivå to altså krever enda mer trykk og utfører alle de nye funksjonene basert på hvor hardt du presser ned. Du kan selv regulere hvor mye motstand du skal møte i valgpanelet, noe som både er morsomt å eksperimentere med og nyttig.

Trenger litt tid

Foreløpig er det svært få ting du kan gjøre ved å trykke på platen. Det kommer først og fremst av at kun Apples egne programmer støtter de nye trykkfunksjonene og selskapet overforsyner seg ikke akkurat av de nye mulighetene i verken programmer eller operativsystemet. Tredjepartsapper kan selvsagt også få støtte for de nye gestene, men vil trenge en oppdatering. På litt lengre sikt kan det derfor bli spennende å se hva utviklere finner på å bruke Force Touch til og om den mest av alt vil bli en «gimmick» eller gi reelle forbedringer og gjøre det lettere å navigere i programmer.

Som en fin bieffekt av den nye trykkmotoren har klikkelyden, som høres når du fysisk trykker platen et nivå ned, blitt noe redusert. Det siste trykket, som avsløres når du «bunner» ut trykkmåleren kan imidlertid høres godt.

Vi er ikke helt overbeviste av Apples Force Touch-funksjon enda, men den gjør i alle fall enkelte oppgaver litt raskere og smidigere enn tidligere. Bare fremtiden vil vise den virkelige nytteverdien, når flere programmer får støtte for de ekstra funksjonene og utviklerne kanskje finner nye lure måter å utnytte trykkmåleren på.

Snillere mot ørene

MacBook Pro 13 har som alltid gode og velspillende høyttalere. De to elementene leverer engasjerende lyd selv etter at en drar volumbryteren til topps. Du får et balansert lydbilde, med svært god diskant og ingen grøtete buldrebass, som vi vil påstå er helt i det øvre sjiktet av hva en 13-tommers datamaskin kan levere.

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Der vi for like over et år siden ment at MacBook Pro fra sent 2013 var tilnærmet umulig å spille på takket være en svært hissig lyd fra viftene og kjøleløsningen, ser det ut til at overgangen fra Haswell- til Broadwell-prosessorer har gjort sitt til å senke denne støyen betraktelig. Selvsagt øker viftene fortsatt rotasjonshastigheten under hard påkjenning fra 3D-spill, men ikke på langt nær til samme nivå som tidligere.

Nå, med Broadwell-prosessoren og dens integrerte HD 6100-grafikk kan vi spille selv uten å måtte polstre ørene først. En klar forbedring på støyfronten altså, selv om maskinen fortsatt blir like varm av anstrengelsene som tidligere – men det er jo ikke i nærheten av like plagsomt – og temperaturene blir aldri spesielt høye heller.

Sterk batteritid

MacBook Pro fra sent 2013 lovet hele ni timer batteritid. I årets modell går Apple ennå lenger og hevder at du kan vente deg opptil ti timer batteritid under vanlig bruk og hele 12 timer ved videotitting.

Vi målte i overkant av 7 timer og 45 minutter kontinuerlig videoavspilling med skjermens lysstyrke stillt inn på 150 nits. Om du primært holder på med lette oppgaver, som teksbehandling og lignende tror vi du i alle fall kan telle ned fra ti timer før skjermen går i sort. Dette er intet mindre enn imponerende og en svært gledelig utvikling. MacBook Pro 13 er kun slått av sin lillebror, den langt svakere MacBook Air som også har en mye dårligere skjerm.

Tilkoblinger

Om du har en MacBook Pro fra tidligere vet du allerede hva du kan forvente deg av tilkoblingsporter. Den magnetiske MagSafe-ladporten, som har reddet oss ved flere anledninger, er selvsagt med. Det samme er to USB 3.0-porter, to ThunderBolt-porter, en HDMI-utgang, en SDXC-minnekortleser og en standard minijack-port for hodetelefoner.

Vi er alt i alt relativt fornøyd med tilkoblingene Apple byr på, men når vi tar med i beregningen at MacBooken, som nå må regnes som Apples Proff-bærbare å være, føler vi det skorter litt. Spesielt ved docking av maskinen vil nok mange ergre seg stort over at en tredje USB-port ikke er å finne og skulle nok helst sett denne på plass heler enn en av de to lite brukte Thunderbolt-portene. Overganger er det ingen som ønsker å behefte seg med.

Konklusjon

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Apples sølvgrå har blitt ny, noe du ikke oppdager med øynene dine men merker ved å bruke maskinen. Kanskje først og fremst på grunn av pekeplatens nye Force Touch-funksjon som kan registrere hvor hardt du presser og lar programmer respondere deretter. Du kan for eksempel spole raskere i videavspilleren ved å legge mer trykk på pekeplaten, forhåndsvise nettsider eller dokumenter og slå opp orddefinisjoner.

Foreløpig ser vi imidlertid ingen store fordeler ved funksjonen som skulle tilsi en oppgradering fra forrige generasjon MacBook Pro, og støtten i programmer er fortsatt begrenset til Apples egne. For de av dere med en gammel Mac som tenker på å hoppe om bord kan tidspunktet likevel være inne, for det er jo ikke slik at pekeplaten er det eneste som er nytt i årets modell.

Overgangen fra Intels Haswell-arkitektur til den nye Broadwell-arkitekturen har nemlig gitt den elegante pro-maskinen en grei ytelsesøkning som merkes både under intensive oppgaver og i 3D-spill. Om du skulle få lyst til å spille kan du gjøre det ved å skru ned grafikkinntillingene og oppløsningen et par hakk, og borte er dessuten det turbulente viftesuset fra forgjengeren. Nå er maskinen på sitt verste bare litt tungpustet ved harde tak – noe som er å forvente. Under all annen aktivitet er maskinen komplett lydløs.

I tillegg har MacBook Pro fått lengre batteritid takket være Broadwell-prosessoren. Denne, sammen med et stort batteri, gjør at du helt trygt kan dra fra laderen og jobbe med dokumenter eller bare surre rundt i nettleseren uten å være bekymret for at batteriet vil gå tomt for energi i løpet av dagen.

Kvalitetsmessig har MacBook Pro 13 den beste skjermen du kan oppdrive på en liten bærbar maskin. Panelet er lyssterkt, byr på sterke farger, lite gjennskinn og et godt sortnivå. Oppløsningen er også mer enn god nok. Det eneste vi har å utsette noe på er den tykke sorte skjermrammen Apple tydeligvis ser seg fornøyd med. Her har Dell med sin XPS 13 vist hvordan det bør gjøres, og vi forventer at Apple enten svarer på tiltalen ved å redusere rammen eller ved å gi MacBook Pro 13 et fysisk større panel i fremtiden. Det må de om de skal holde følge med konkurrentene fremover.

Årets nye MacBook Pro 13 er litt nyskapende og byr på bedre ytelse samtidig som den holder godt fast på det alltid herlige tastaturet og kanskje verdens beste pekeplate og skjerm. Maskinen holder ellers den gode byggkvaliten vi kjenner fra Apples andre produkter. Totalpakken er dermed svært solid og det er bare småpirk, blant annet den litt stive prisen samt lite lagring, som hindrer maskinen i å innkassere den absolutte toppkarakteren her hos oss. En klar anbefaling får Apples MacBook Pro 13 uansett med seg, for Apple er og blir verdensmestere i brukeropplevelse – noe som bare blir viktigere og viktigere i en tid der ytelse alene ikke lenger selger maskiner.

Alternativ

Kanskje har du ikke helt sansen for OS X, eller synes du kanskje MacBook Pro blir for stor og tung? Dells XPS 13 er en flott 13-tommer med syltynn skjermramme og formfaktor som en 11-tommer. Maskinen er fortsatt svært potent til en ultrabærbar å være og er like lekker som den er solid skrudd sammen. Skjermen bør også oppleves og står ikke mye tilbake fra den du finner på MacBook Pro. Batteritiden er kanskje det punktet hvor avstanden til MacBooken er størst, men den skulle absolutt holde en dag på kontoret om du behandler den litt pent.

annonse