Tek.no

Test Apple MacBook Pro Retina 13 (Tidlig 2015)

Nye MacBook Pro har rå ytelse og kvaliteten vi forventer

Ikke bare er nye MacBook Pro kraftigere og varer lenger, men den har også lært nye triks siden sist.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
Anders Brattensborg Smedsrud

Introduksjon

For et par uker siden presenterte Apple sin nye syltynne MacBook på 12 tommer med retinaoppløsning for verden. Denne fristet med et helt nytt tastatur samtidig som den introduserte en ny type trykksensitiv pekeplate, kalt Force Touch, med flere funksjoner enn tidligere.

Men selv om det i all hovedsak handlet om nye MacBook denne kvelden fikk også selskapets MacBook Pro 13 en saftig oppgradering. Den mottok nemlig også den nye trykksensitive Force Touch-pekeplaten, som vi blant annet skal fortelle mer om på de neste sidene, for nå har vi altså fått både Macen og pekeplaten i hus.

I tillegg til denne lille nyvinningen på pekeredskapet har både prosessor og grafikkløsning blitt oppgradert fra den allerede effektive Haswell-generasjonen til den enda litt sterkere og mer energieffektive Broadwell-generasjonen til Intel.

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Av andre endringer som har skjedd siden vi testet forgjengeren sent i 2013 kan vi nevne langt raskere flash-lagring og – som en følge av inntoget til Intels Broadwell-brikker – bedre batteritid. Akkurat hvor mye raskere lagringen har blitt, og hvor mye lengre du kan bruke maskinen uten å plugge i laderen, kikker vi på over de neste sidene.

Kjent innpakning

Ellers holder MacBook Pro på utseendet den har hatt de siste syv årene, om vi også tar med tiden før den strategiske slankeoperasjonen i 2012. Forrige gang vi testet maskinen hadde vi ingen problemer med utformingen, som med sitt éne utfresede stykke av sølvgrå aluminium har vist seg å være både funksjonelt og stilrent.

Det er det fortsatt, men siden 2013 har konkurransen blitt kraftigere ved at en rekke nye og spenstige design har kommet på banen. Blant annet vil vi fremheve Dells XPS 13, med sin syltynne skjermramme, og Lenovo Yoga 3 Pro som kan leve godt på sin lekre skjermhengsel. Alle er de flotte maskiner som Apple nå må konkurrere mot, både på faktorer som utseende, ytelse, brukervennlighet og pris.

Noe de aller fleste som holder et halvt øye med Apple har fått med seg er det ganske solide prishoppet dingsene deres har sett den siste tiden. Skylden kan dels plasseres på den pågående stillingskrigen mellom kronen og dollaren, men uavhengig av hvem som er syndebukken må vi selvsagt spørre oss om varene Apple leverer fortsatt er verdt prisen.

I skrivende stund ber Apple om hele 11 800 kroner for innstegsmodellen av MacBook Pro 13, før prisen hopper med omtrent to tusenlapper for hver standardkonfigurasjon du beveger deg opp stigen mot toppmodellen – som kan bli din for drøye 17 600 kroner.

Vi har testet grunnmodellen med spesifikasjonene du kan se i faktaboksen til høyre på siden. Med prisen kjent har vi store forventninger til både ytelse og brukervennlighet, to elementer vi selvsagt skal kikke nærmere på på henholdsvis neste side og sistesiden.

På neste side får du se hvor mye sprekere nye MacBook har blitt »

Les også

Loading
annonse

Dagens beste tilbud

I samarbeid med vår kommersielle partner Prisjakt.no
Loading