Til hovedinnhold

Er Apple Watch enkel å reparere?

iFixit har demontert smartklokken og gir deg svaret.

iFixit

iFixit er et nettsted som spesialiserer seg på å demontere nye elektroniske dupeditter i den primære hensikt å finne ut hvor enkle eller vanskelige dingsene er å fikse. Nå har nettstedet dissekert den nye smartklokken Apple Watch, med et noe blandet resultat.

iFixit konkluderte med at Apple Watch ligger midt på treet, med en poengsum på 5 av 10 mulige på den såkalte «reparérbarhetsskalaen. Det betyr altså at deler av den kan fikses, men at andre deler er mer utilgjengelige.

Ingen skruer på utsiden

Det første iFixit gikk løs på var selve armbåndet, som er laget av av plastikk. Dette lot seg enkelt fjerne ved å trykke på en liten knapp på siden. Selve skjermen var imidlertid noe mer vrien å fjerne. Klokken har ingen eksterne skruer, og dermed ble det benyttet et skarpt verktøy og ren kraft for å løsne skjermen.

Foto: iFixit

iFixit konstaterte at skjermen ikke er direkte enkel å fjerne, da kablene den er koblet til ligger festet bak en klamme på undersiden, men det lot seg likevel gjøre uten altfor mye bryderi.

Under skjermen ligger den såkalte «Taptic Engine»-motoren, enheten som gir brukeren fysiske tilbakemeldinger når man mottar varslinger eller beskjeder, og den digitale kronen på siden av klokken. På Apple Watch brukes kronen til å navigere gjennom menyer og til blant annet forstørre og forminske bilder.

«Hjernen» helt utilgjengelig

Rett under Taptic Engine-motoren befinner batteriet seg, og dette skal være enkelt å fjerne ved å lirke inn et tynt redskap. Batteriet er et lithium-ionbatteri på 3,8 volt og 0,78 wattimer. Etter å ha pirket bort diverse andre deler kommer iFixit frem til den såkalte S1-brikken, Apples egenutviklede løsning som inneholder all dataarkitekturen i én liten enhet.

Denne sammensveisede brikken gjør det ifølge iFixit umulig reparere klokken på kretskortnivå. Dessuten er kablene til de fleste andre komponentene loddet fast til undersiden av S1-brikken, som i praksis gjør det umulig å bytte dem ut. Disse to punktene var det klokken fikk mest trekk for, mens det på den positive siden var relativt enkelt å fjerne både båndet, batteriet og skjermen.

Alle detaljene og flere høyoppløste bilder fra iFixit av demontering finner du på hjemmesiden.

Her er et annet Apple-produkt med vesentlig dårligere poengsum: Nye MacBook Retina på 12 tommer er nesten umulig å fikse »

annonse