Ikke la deg lure av SMS-quiz
(Publisert 29.01.2009)
Helt siden i sommer har det nederlandske selskapet R&D Media - under dekknavnet Zemgo - annonsert på TV for en SMS-quiz med latterlig enkle spørsmål. Ved første øyekast kan det se ut som ren svindel. Du må nemlig betale 15 kroner for hver melding du mottar, og kan maksimalt motta svimlende 333 meldinger per måned.
I verste fall tilsvarer det en kostnad på 4.995 kroner per måned. Men er det lovlig?
- Vi følger reglene
Det nederlandske selskapet R&D Media står bak tjenesten Zemgo. Vi tok kontakt med selskapet for å vite mer om tjenesten fra deres ståsted, og fikk følgende svar:
- Alle våre reklamer følger strenge regler og krav, og alle andre retningslinjer fra operatører og forbrukerorganisasjoner, før de vises på TV. Disse krav og regler innbefatter blant annet prising og størrelsesinformasjon som blir nevnt i reklamen, skriver daglig leder Karin Verbeek i R&D Media i en mail til Mobilen.no.
- De fleste kundene er veldig tilfreds med vårt produkt og prisene. Selvfølgelig gjør vi vårt ytterste for å imøtekomme klager ved å informere kundene på flere måter, blant annet på nettsidene, i reklamer og via gebyrfrie tekstmeldinger direkte til mobiltelefonen, legger hun til.
(Artikkelen fortsettes.)
5.000-kroners grense
Og Verbeek har for så vidt rett; de følger reglene. Ifølge seksjonssjef Frode Elton Haug i Forbrukerombudet utnytter imidlertid selskapet de gjeldene reglene til det fulle.
- Vi ble oppmerksomme på reklamen som gikk i sommer. De hadde da ekstremt liten skrift, og vi kontaktet selskapet for å få dem til å endre skriftstørrelsen. De gjorde noen endringer, og det ble bedre, men vi stiller fortsatt noen spørsmål ved tjenesten, sier Elton Haug til Mobilen.no.
- Det er per i dag en grense på 5.000 kroner per måned for innholdstjenester som operatørene har satt. Zemgo utnytter at det er en maksgrense – de som blir hekta på tjenesten blir ikke stoppet før de når denne grensen, sier Elton Haug.
Noe må gjøres
Han sier videre at de ikke har drøftet denne maksgrensen inngående med operatørene, men påpeker at dette er en generell grense som gjelder for alle typer innholdstjenester. Det vil for eksempel også gjelde for operatørenes egne musikkbutikker. Elton Haug innrømmer at det er en ”litt kinkig problemstilling”, det å begrense de som blir revet med av slike SMS-tjenester.
- Det kan være en erstatning for ”enarmede banditter” for mange mobilbrukere. Vi har jevnlig kontakt med operatørene, og vi kan blant annet foreslå at en innholdsleverandør maks kan ta betalt 500 kroner før det kåres en vinner i en SMS-konkurranse, sier Elton Haug.
- Men kunden kan selv gi beskjed til operatøren at han maksimalt vil kunne bruke ”så-så mye” på innholdstjenester hver måned, sier han.
(Artikkelen fortsettes.)
Sperring og grensesetting
Informasjonssjef Anders Krokan i Telenor sier at utfordringen med å sette generelle grenser, er at noen vil bevisst bruke mye, mens andre har en lavere bruk. Han hevder at 5.000-kronersgrensen er satt for at det ”tross alt skal være en sikkerhet for at kostnadene ikke løper løpsk”.
- Du kan sperre for alle innholdstjenester, eller du kan sette en beløpsgrense. Grensene du kan velge mellom er enten kroner 250, 500, 1.000 eller 5.000 per måned. Ring 09000, så ordner kundeservice saken, sier Krokan til Mobilen.no.
Har du en annen operatør enn Telenor, har du samme mulighet ved å kontakte kundeservicen til din operatør. Da unngår du at du eller dine barn sløser bort mer penger enn planlagt på innholdstjenester.
Useriøse aktører
Hvordan forholder Telenor seg til tilsynelatende useriøse, ”helt på grensen til svindel”-selskaper som tilbyr innholdstjenester til mobil i Norge?
- Når vi avdekker brudd på avtalen innholdsleverandører har med oss, får det en konsekvens fra vår side. Vi kan stenge ned tjenesten det gjelder, eller så stenger vi hele kortnummeret. Dette har vi gjort ved flere anledninger. Det er svært viktig for oss at aktørene som tilbyr mobilt innholt holder seg innenfor norsk lov og de regler vi har, sier Krokan.
- Folk skal ha trygghet rundt all mobilbruk. Det er viktig å presisere at utgangspunktet er at norsk lov gjelder, og at de rette myndigheter som forvalter loven må hjelpe oss med å føre kontroll. Når det gjelder markedsføring, for eksempel, er det Forbrukerombudet som fører kontroll, siden de forvalter Markedsføringsloven, legger han til.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)
Ulovlig markedsføring?
Både Zemgos tjeneste og andre innholdstjenester kan oppfattes som om de henvender seg til barn og unge via reklame, noe som Forbrukerombudet ser svært alvorlig på. Ifølge Markedsføringsloven er imidlertid reklame rettet mot barn ikke ulovlig, men det har vært vanlig praksis at dette unngås. Til sommeren vil kanskje dette endre seg.
- Det er spennende ting på gang. Det står ingenting om reklame rettet mot barn i Markedsføringsloven per i dag. Men det kommer en ny Markedsføringslov som trer i kraft i juni. Mye reklame appellerer både til barn og ungdom, men også til voksne, sier Elton Haug i Forbrukerombudet.
Jobber med nye retningslinjer
Frode Elton Haug i Forbrukerombudet sier at de ikke har mottatt så mange klager på Zemgos SMS-konkurranse. Han nevner imidlertid at en lignende tjeneste hvor du kunne vinne en bil av merket BMW, var den første de så, og at flere har kopiert denne modellen senere. Nettavisen meldte i fjor om en tjeneste fra selskapet Celldorado, som lurte kunder til å ta en IQ-test på nettet – og vips var du bundet opp mot et kostbart SMS-abonnement. Denne tjenesten er fortsatt operativ.
- IQ-testen har vi fått en god del klager på. Merkelig nok kommer også selskapet som står bak denne tjenesten fra Nederland. Det er en ganske stor utfordring å kommunisere med noen som sitter på et kontor i Amsterdam, men de har hatt møte med oss, sier Elton Haug.
- Det pågår nå det vi oppfatter som en god dialog mellom teleoperatørene og Forbrukerombudet. Vi samarbeider om å revidere retningslinjene, og vi ser frem til etter hvert å fortelle om innholdet i de reviderte retningslinjene, sier Krokan i Telenor.
(Artikkelen fortsettes.)
Si ifra hvis du føler deg lurt
Opplever Telenor at mange kunder klager på innholdsleverandørene?
- Omfanget er ikke så stort som man gjerne får inntrykk av gjennom mediene. Likevel er det meget kjedelig for de som blir utsatt for aktører som ikke driver seriøst, og det er derfor viktig at folk reagerer når en selv eller noen i familien opplever at useriøse aktører er i sving. Telenor tar problemet veldig alvorlig, vi ønsker ikke at noen skal få ødelegge for de mange som driver seriøst, avslutter informasjonssjefen i Telenor.
Opplever du at du blir lurt av en innholdstjeneste, bør du i første omgang ta kontakt med din operatør. Det kan oppleves håpløst å prøve å kontakte innholdsleverandøren – som kanskje i tillegg tar seg svært godt betalt ved at du ringer kundeservice. Dersom du ikke blir positivt møtt av operatøren din, bør du sende inn en klage til Forbrukerombudet, som behandler mange slike klager.