Nyhet

10 nettleserfunksjoner vi digger

Nettleseren din er lurere enn du tror.

Funksjon 1-5

Vi har tidligere sett på utvidelser, eller såkalte plug-ins. Men mange bruker ikke slike tillegg i det hele tatt – en moderne nettleser har nemlig så mange gode funksjoner innebygd.

I denne lille guiden tar vi for oss ti av redaksjonens favoritter, og vi har da konsentrert oss om de mest populære nettleserne – altså Chrome, Firefox, Internet Explorer, Opera og Safari. Du finner ikke all funksjonaliteten hos alle disse, men de gode egenskapene har jo en tendens til å smitte over på de andre etter hvert.

For ordens skyld nevner vi at funksjonene er listet i vilkårlig rekkefølge.

1. Privat nettlesing

Alle de store nettleserne har en eller annen form for privat surfing. Dette er en modus som gjør at andre som bruker samme datamaskin og -profil ikke kan se hvilke nettsider du har besøkt. Dette er genialt for offentlige eller delte datamaskiner. Vi har skrevet mer om privat surfing i artikkelen Slik skjuler du surfesporene.

2. Kombinert adresse- og søkefelt

Øverst på nettleseren finner du som regel to felt der du kan skrive inn tekst. Den ene er til å skrive inn nettadressen (URL-en), den andre for søk. Men slik trenger det jo egentlig ikke å være, så Google smekket tidlig de to sammen i sin nettleser Chrome, og kalte den for "omni bar".

Denne fungerer som et vanlig felt der du kan skrive inn en URL, men samtidig gjør den også søk i din surfehistorikk og på internett.

Firefox' AwsomeBar på Mac.

Det ene kombofeltet fungerer så bra at flere har tatt dette i bruk. Eksempelvis har Internet Explorer nå bare ett felt, og Firefox kaller sin adresselinje for "AwsomeBar".

3. Automagisk oversetter

Det er Google som står bak Chrome, og følgelig har de sett sitt snitt til å integrere sitt eget oversetterverktøy i denne nettleseren.

Dette fungerer vanligvis slik at når du kommer inn på en nettside som ikke er på ditt eget språk, vil du bli spurt om du vil ha siden oversatt. Funksjonen kan slås av for visse språk eller visse nettsteder. I nettleserens Alternativer kan du også slå av oversetteren helt dersom du ønsker dette.

4. Faner og midtre museknapp

En nymotens nettleser har faner, noe som betyr at du kan åpne mange nettsider i samme nettleservindu. Dette gjør deg mer effektiv, spesielt dersom du har en litt treg nettlinje.

I stedet for å klikke på en lenke eller snarvei som vanlig, skal du neste gang bruke midtre museknapp (klikke med musens rullehjul). Dette åpner den aktuelle nettsiden i en ny fane, som da kan laste i bakgrunnen mens du holder deg på den opprinnelige nettsiden.

For eksempelvis nettaviser kan du da klikke på alle interessante saker fra avisens forside, og så lese saken som laster inn først mens de andre blir klare.

Ekstratips: Du kan lukke en fane ved å klikke på den med midtre museknapp.

Angre lukket fane for Chrome på Mac.

5. Angre lukkede faner

Siden det er såpass enkelt å stenge en fane, kan det også hende at du ved et uhell kommer i skade for å lukke en fane du ikke skulle ha lukket. I stedet for å øke og rote i historikken er det da mulig å angre på denne lukkingen.

Det finnes en tastatursnarvei for dette, i Firefox er det for eksempel Ctrl+Shift+T, men det varierer noe i forhold til nettlesere. Det kan være greit å vite at du gjerne også får valget ved å høyreklikke på en allerede åpen fane.

Klikk her for de neste fem funksjonene >>>