Tek.no

Nyhet – Ikke bruk Internet Explorer inntil videre

Sikkerhetseksperter advarer mot Internet Explorer

Har funnet en feil som gjør datamaskinen din sårbar for angrep.

Montasje: iStock Photo, Microsoft
18 Sept 2012 10:58

Det har blitt oppdaget en programvarefeil i Internet Explorer (IE), som tilsynelatende gjelder alle nåværende versjoner av nettleseren fra Microsoft. Feilen kan i verste fall gjøre PC-en din sårbar for angrep utenfra, advarer sikkerhetseksperter.

Microsoft har varslet at de skal gjøre alle nødvendige tiltak for å stanse trusselen, og oppfordret på mandag alle sine brukere om å laste ned et gratis sikkerhetsverktøy fra sine nettsider.

Poison Ivy

Den nye feilen ble oppdaget av den Luxembourg-baserte forskeren Eric Romang sist fredag, da PC-en hans ble infisert av et ondsinnet program kalt Poison Ivy. Forbrytere bruker dette programmet for å stjele data eller ta kontroll over andre datamaskiner.

Da Romang analyserte infeksjonen, fant han ut at Poison Ivy hadde kommet inn i systemet ved å utnytte en hittil ukjent feil, eller såkalt zero-day-svakhet i Internet Explorer.

Begrepet «zero-day» beskriver en svakhet som ikke har vært oppdaget tidligere, og at angrep som utnytter feilen begynner på «dag null» i henhold til bevisstheten om feilen.

Sjelden feil

– Det er grunn til bekymring når du ser en zero-day som dette, sier Liam O. Murchu, forskningssjef hos antivirusselskapet Symantec, til nettstedet Newsday.

– Ingen patcher er tilgjengelige. Det er veldig vanskelig for folk å beskytte seg selv.

Zero-day-feil er sjeldne, først og fremst fordi de er vanskelig å identifisere. Paul Ferguson i antivirusselskapet Trend Micro mener at brukere må «slå av» Internet Explorer til feilen er rettet:

– Hvorfor ta risikoen? Jeg ville holdt meg unna, sier han ifølge NTB.

Last ned sikkerhetsverktøy

Microsoft anbefaler IE-brukere å laste ned Enhanced Mitigation Experience Toolkit, eller EMET, gratis fra Microsoft.com.

(Kilder: E24 / NTB, Newsday)

Les også
10 nettleserfunksjoner vi digger
Les også
Hvilken nettleser er raskest?
Les også
Microsoft går ut mot plug-ins
annonse