Til hovedinnhold
NyhetKvantefysikk skal sikre filene dine i nettskyen

Kvantefysikk skal sikre nettskyen

Forskere vil gjøre lagring og sending av data sikkert for brukerne.

Nettskyen kan tilby brukere rask og enkel tilgang til lagrede tekstfiler, bilder, musikk og video, men kritikere hevder at sikkerheten rundt lagring og deling av filer på nett er for svak.

Nå jobber forskere ved universitetet i Wien med kvantemekanikk for å løse problemene rundt personvern og sikkerhet, og forskningen skal snart bli publisert i vitenskapsjournalen Science.

Blind data

Forskerne har funnet ut at sluttbrukerens data kan forbli kryptert i løpet av hele sin reise gjennom nettskyen til og fra fjernliggende servere, ved å gjøre datamaskinens beregninger "blinde".

Dette er mulig takket være qubits – eller kvantebits. Kvantebits inneholder informasjon som blir overført til en sentral kvantedatamaskin hvor de blir prosessert i henhold til et spesifikt sett av målinger – som gjør at de resulterende beregningene bare blir leselige for den opprinnelige brukeren.

Så selv om kvantemaskinen eller en ubuden gjest skulle forsøke å lese kvantedataene, vil de ikke få tak i noen brukbar informasjon.

Hvis du vil ha enda mer teknisk informasjon, ta en titt på EurekAlert! sin artikkel om saken, eller les Wien-universitetets egen melding.

annonse