Til hovedinnhold

Ny algoritme gir raskere komprimering

Opptil ti ganger så hurtig komprimering av data.

Forskere ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) i USA har forbedret en av de mest betydningsfulle algoritmene innen IT – den såkalte Fourier-transformasjonen.

Fourier-transformasjon blir blant annet brukt til å behandle signaler og komprimere bilder og lydfiler, og er oppkalt etter den franske matematikeren Jean Baptiste Joseph Fourier. Algoritmen ble utviklet på 1960-tallet og med denne kan man for eksempel "måle" hvilke rene toner som inngår i en digital innspilling av musikk.

Raskere og tar mindre plass

Fourier-transformasjonen er med andre ord et av de viktigste fundamentene IT-verdenen bygger på, og mange har ment at det ikke har vært mulig å forbedre algoritmen. Likevel har MIT-forskere oppdaget en ny algoritme som skal være bedre enn Fourier.

Med den nye algoritmen skal det være mulig å komprimere et digitalt signal ned til en brøkdel av den opprinnelige størrelsen, og man skal ved noen tilfeller få opptil 10 ganger så hurtig komprimering enn tidligere.

Den nye algoritmen kan være nyttig til for eksempel bildebehandling, hvor den kan bli brukt til å overføre store videofiler til smarttelefoner uten å tømme dem for batteri eller å bruke mye båndbredde.

Det gjenstår å se når denne nye algoritmen og metoden vil gjøre seg gjeldende for et bredere publikum.

(Kilde: MIT)

annonse