Til hovedinnhold

Megaupload etterfølges av Me.ga

Kim Dotcom og gjengen vil unngå "usikre" .com-adresser.

Illustrasjon: Niklas Plikk, hardware.no

Kim Dotcom, den omfangsrike grunnleggeren av skylagringstjenesten Megaupload, har nå satt et endelig navn på "nye Megaupload". Den nye tjenesten heter enkelt og greit Mega, og har fått me.ga som nettadresse.

For deg som lurer: .ga-adresser tilhører den afrikanske republikken Gabon.

Mega skal etter planen åpne sine virtuelle porter den 20. januar 2013, nøyaktig ett år etter at den populære forgjengeren Megaupload ble tatt ned av amerikanske myndigheter.

Kryptert i skyen

Mega vil som forgjengeren være en skylagringstjeneste, men med noen viktige forbedringer. En av dem er AES-kryptering direkte i nettleseren – det vil si at alt som lastes opp på Mega vil være kryptert. Ved siden av at dette betyr at private filer forblir private, betyr det også at ingen egentlig vet hva slags innhold som ligger på Megas servere. Videre er det kun opplasteren som vil ha krypteringsnøkkelen, og ifølge Kim Dotcoms tankegang også blir ansvarlig for hvem de deler filene sine med.

Dette betyr enkelt og greit at Mega kan nekte for at de vet om at nettstedet brukes til å spre opphavsrettighetsbekyttet materiale. Om det da i det hele tatt vil bli benyttet til dette.

Videre skal Mega spre serverne sine rundt i forskjellige land, og nekter dessuten å jobbe med eller mot amerikanske tjenestetilbydere.

Advarer mot .com

På sitt nettsted på sitt nettsted kim.com benytter også Kim Dotcom sjansen til å råde andre skylagringstjenester til å holde seg unna USA og bruke domener som kontrolleres av amerikanske selskaper.

"Det er ikke trygt for skylagringstjenester eller andre virksomheter som tillater brukergenerert innhold, å ligge på servere i USA eller på domener som .com / .net. Amerikanske myndigheter tar ofte over domener uten å gi tjenestetilbyderne en skikkelig rettslig prosess", hevder Kim Dotcom, og peker på at det amerikanske justisdepartementet (DoJ) og det amerikanske sikkerhetsdepartementet (Homeland Security) siden 2010 skal ha grepet flere domenenavn – noen av dem "feilaktig", for senere å returnere disse.

Kilde: Torrentfreak

annonse