Til hovedinnhold

Megaupload-raidet var ulovlig

En New Zealandsk domstol fastslår at ransakelsen ikke skulle skjedd.

Faksimile, 3News New Zealand.

I januar ble fildelingstjenesten Megaupload stengt av amerikanske myndigheter. Blant flere ble grunnleggeren Kim Dotcom arrestert i et større politiraid på New Zealand, og alt av servere og domener ble stengt og beslaglagt.

Dotcom ble fengslet i én måned, og har den siste tiden sittet i husarrest. Nettstedet ble stengt fordi amerikanerne hevdet de delte ulovlig kopiert materiale og at de ikke slettet filene da de ble gjort oppmerksom på bruddet på opphavsretten.

Nå har en New Zealandsk domstol konkludert at raidet aldri skulle skjedd – ransakelsesordren var ikke gyldig.

For bred ordre

Det er dommeren Helen Winkelmann som har kommet til slutningen. Ransakelsesordrene var bare generelle ordre, og beskrev ikke godt nok hvilke forhold de var relatert til. De var rett og slett for brede, og ga politiet tillatelse til å beslaglegge alt for mye.

– Det var generelle ransakelsesordrer, og de var derfor ugyldige, sier Winkelmann til New Zealand Herald.

– Gjenstander var definert på en slik måte at det ble fanget opp både relevant og irrelevant materiale. Ransakelsesordren skal ikke autorisere beslagleggelse av irrelevant materiale, og derfor er den ugyldig, sier dommen.

Harddisker skal returneres

Winkelmann er den samme dommeren som fredag forrige uke beordret FBI til å kopiere 150 terabyte med data, før harddiskene sendes til USA.

I den samme dommen som konkluderer at raidet ikke skulle skjedd, gjør hun nå helomvending. Beslaget av harddiskene var ikke lovlig, foreløpig, og de klonede harddiskene skal forbli på New Zealand inntil videre.

Etterforskerne er rett og slett ikke sikker på om harddiskene er et relevant bevis i saken.

Total overraskelse

I august blir det avgjort om Dotcom skal utleveres til USA for dom der. Amerikanerne mener har er strafferettslig ansvarlig i USA, da flere av serverne til Megaupload var plassert der.

I mars ble Dotcom intervjuet for første gang etter arrestasjonen, av TV-kanalen 3News New Zealand. I intervjuet, som du kan se nederst i denne saken, forteller Dotcom at raidet var en overraskelse for han:

– Vi har holdt på i syv år, og bare blitt saksøkt én gang, og det var ikke av en film- eller stor innholdsleverandør. Våre juridiske rådgivere har alltid sagt til oss at vi er innenfor loven, at vi var beskyttet av lovverket som sier at innholdsleverandører er beskyttet fra handlingene til brukerne.

– Det var totalt uventet, sier han, og referer til raidet i januar.

Han er fortvilet over situasjonen selskapet nå er i, men at han skal kjempe for frigjørelse til siste stund.

– Alt har blitt frosset, alt har blitt tatt fra meg. Et firma som var verd over en milliard dollar har fått en dødsdom uten rettssak. Det eneste som er logisk er å kjempe mot dette, og det er det jeg skal gjøre, sier han i intervjuet.

(Kilde: New Zealand Herald )

annonse