Til hovedinnhold

Her raider de hjemmet til Megaupload-grunnleggeren

Ny video viser den massive FBI-aksjonen.

3news

I midten av januar ble den populære skylagringstjenesten Megaupload stengt. En storstilt aksjon i flere land, etter ordre fra det amerikanske justisdepartementet og den føderale påtalemyndigheten i delstaten Virginia, ble servere beslaglagt og en rekke bakmenn pågrepet.

Bakgrunn: Megaupload stengt av amerikanske myndigheter »

En av de mest omstridte delene av den store aksjonen er politiraidet mot hjemmet til grunnleggeren av nettstedet, Kim Dotcom, i New Zealand. Mens Dotcom, hans familie og gjester fortsatt sov, aksjonerte to lag med New Zealandske spesialstyrker, utstyrt med automatvåpen, hunder, en rekke biler og to politihelikoptre mot villaen hans. Alt under ledelse av amerikanske FBI.

– Det var totalt uventet, har Dotcom sagt i et tidligere intervju.

Som en del av høringsrundene som nå pågår i rettsaken mot ham, har det blitt frigitt en video som viser hvordan spesialstyrkene aksjonerer mot Dotcoms hjem. Videoen kan du se nederst i denne saken.

Raidet var ikke lovlig

Dotcom har helt siden arrestasjonen i januar beskyldt myndighetene for å bruke unødvendig mye makt og vold under aksjonen. Både mot hans selv, barn og sin gravide kone.

I tillegg har en dommer for seks uker siden konkludert at raidet var ulovlig, og skulle aldri ha funnet sted med den ransakelsesorderen som var gitt.

Videoen som nå er sluppet er filmet fra ett av de to helikoptrene spesialstyrkene brukte. Den viser hvordan et helikopter lander ved inngangsdøren og slipper av flere politimenn, før det letter og filmer aksjonen fra luften. Selv om man ikke ser hva som skjer inne i huset, hører man samtalen som politimennene fører over sambandet under raidet.

Sparket, slått og fastlåst

I høringsrunden forteller Dotcom at han sov når det første helikopteret landet. I frykt for sin egen og familiens sikkerhet flyktet han til et panikkrom i huset – men han låste med vilje aldri døren.

Når politiet etter et snaut kvarter fant panikkrommet han befant seg i, hevder Dotcom at han øyeblikkelig ble slått, sparket og lagt i bakken. En politimann skal ha stått på hendene hans for å holde ham fast.

Lederen for spesialstyrken sier det ble bruk makt fordi de var redde Dotcom skulle slette bevis. Dotcom på sin side kaller dette rent tull, da FBI allerede beslaglaga alle serverne til Megaupload. Om han engang hadde hatt et ønske om å slette bevis, var det ikke fysisk mulig – fordi FBI allerede hadde serverne.

– Alt har blitt frosset, alt har blitt tatt fra meg. Et firma som var verd over en milliard dollar har fått en dødsdom uten rettssak. Det eneste som er logisk er å kjempe mot dette, og det er det jeg skal gjøre, sier Dotcom i et intervju med nyhetskanalen 3News.

Risikerer lang straff

Ifølge amerikanske myndigheter er Megaupload og bakmennene mistenkt for å stå bak en "organisert kriminell virksomhet". Gjennom Megaupload.com og andre tilknyttede sider skal de "ha tjent mer enn 175 millioner dollar på kriminelle handlinger" og ha forårsaket mer enn "en halv milliard dollar i skade for rettighetsinnehavere."

Hvis de siktede blir dømt for de alvorlige anklagene, kan de få opptil 20 år i fengsel for å bedrive organisert svindel, fem år for å bryte med opphavsrett og 20 år for hvitvasking av penger. Etter raidet ble Dotcom fengslet i én måned, og har den siste tiden sittet i husarrest.

Se videoen av raidet under:

(Kilde: 3News)

annonse