Nyhet

Vil la politiet hacke seg inn i PC-er

Nederlandske myndigheter vil bryte seg inn verden over.

Myndighetene i Nederland ønsker å gi politiet utvidet fullmakt til å hacke seg inn, overvåke materiale, installere spionvare og slette ulovlig innhold på PC-er verden over. Lovforslaget kommer fram i et brev til det nederlandske underhuset, signert justisminister Ivo Opstelten.

Etterforskere skal få lov til å bryte seg inn i datamaskiner, selv om de ikke vet hvor i verden de befinner seg. I praksis betyr dette at nederlandsk politi kan operere utenfor Nederland, men i tilfeller der beliggenheten til en PC er kjent, må nederlenderne samarbeide med det lokale politiet i det aktuelle landet.

Retten til å hacke skal imidlertid kun gjelde i alvorlige saker med en strafferamme på minst fire år. På samme måte som husransakelser, må slike handlinger også godkjennes av en dommer i forkant. I tillegg må all hackeraktivitet loggføres, slik at den kan bli gått gjennom senere.

Tor får gjennomgå

Det er spesielt den anonymiserende nettverkstjenesten Tor som får gjennomgå i den nederlandske justisministerens skriv.

Tor lar brukere sette opp private tjenester som kun er tilgjengelige fra innsiden av Tor-nettverket. Tilknytningen mellom ulike brukere og fysisk plassering blir anonymisert via en rekke tilfeldige noder.

Ivo Opstelten trekker fram slike tjenester og barneporno som eksempler på misbruk som krever «retten til å hacke» fra myndighetenes side.

Digitalt våpenkappløp

Ikke alle lar seg imponere over forslaget. It van Daalen, direktør i IT-rettighetsorganisasjonen Bits of Freedom, sier til IDG News Service at datakriminalitet er et alvorlig problem, men at det nye lovforslaget ikke er riktig vei å gå.

– Å la etterforskere hacke PC-er i andre land kan oppmuntre andre myndigheter til å innføre lignende lovgivning, men ikke nødvendigvis med de samme begrensningene. Det kan raskt utvikle seg til et digitalt våpenkappløp.

Daalen mener videre at lovforslaget vil gi myndighetene økt motivasjon til å holde svakheter i programvare hemmelig, ettersom de er nødt til å utnytte dette for å angripe systemer brukt av datakriminelle.

(Kilde: IDG News Service)

Les også
Nå blir det anonyme Tor-nettverket angrepet
Les også
Google advarer om økt nettsensur
Les også
Antivirus-konge ettersøkt for drap
Les også
Norsk søkemotor skal jakte på terrorister
Les også
Kaspersky lager idiotsikkert operativsystem
Les også
Nå er Pirate Bay ustoppelig
Les også
Dette er det verste spam-landet
Les også
Platebransjen tjener mer på musikkpiratene
annonse