Norsk søkemotor skal jakte på terrorister
PST har fått et nytt verktøy for å saumfare nettet.
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har fått en ny søkemotor som skal overvåke åpne sider på Internett. Hensikten er å fange opp såkalt mistenkelig aktivitet eller potensielle terrorister på bakgrunn av stikkord og analyse av de store mengdene med informasjon som blir samlet inn hver dag. Dette melder Aftenposten.
Med en prislapp på 10 millioner kroner, er søkemotoren blant de dyreste som noensinne er utviklet i Norge. PST skal nå bli mer effektive til å overvåke og samle inn data fra sosiale medier som Facebook, Twitter, LinkedIn, blogger, kommentarfelter, diskusjonsfora og andre åpne kilder.
Krever mye jobb
Selv om PSTs motor søker opp og samler inn informasjon med flere hundretusen stikkord hver dag, er det likevel en stor utfordring å analysere og systematisere det som fanges opp.
– Det finnes utrolig mye informasjon som kan være relevant for organisasjoner som PST. Men én ting er å utvikle selve søkemotoren. De to største utfordringene er datainnhentingen og analysen, sier Morten Rynning til Aftenposten. Rynning er daglig leder i det norske selskapet Cyberwatcher, som jobber med etterretning og analyse for private og offentlige virksomheter i 19 land.
– Det er ikke nok å skaffe mye data, du må hente det riktige og være i stand til å foreta svært omfattende analyser, sier han.
Reaksjon etter terror
Den nye søkemotoren kom på plass etter at regjeringen bevilget 46 millioner kroner til PST. Dette var en følge av sikkerhetstjenestens manglende kompetanse og ressurser til å snappe opp og forhindre terroren 22. juli 2011. Selv om terroristen kjøpte mange potensielt farlige produkter og bidro i diskusjoner hos nasjonalistiske miljøer, klarte ikke PST å fange ham opp.
Selv om motoren nå er på plass, er det altså spørsmål om hva PST skal søke på, hvilke kilder de skal bruke og hvor mye de må gå gjennom av relevant materiale de finner. I tillegg er det problemstillingen rundt personvern.
I dag blir tidligere PST-sjefer Jørn Holme og Janne Kristiansen spørret ut på Stortinget i forbindelse med en høring om 22. juli. Her er et av de store spørsmålene om hvorvidt PST har behov for utvidede fullmakter til å lagre opplysninger over lengre tid, og om PST først og fremst sliter med manglende ressurser eller svak ledelse.
(Kilde: Aftenposten)