Til hovedinnhold

Dette er det verste spam-landet

Nå vet vi hvilket land du kan skylde på når du drukner i søppelpost.

iStock Photo

Sikkerhetsselskapet Sophos har gitt ut en ny rapport over «The Dirty Dozen» – de tolv landene som sender ut mest spam i verden.

Her troner overraskende nok India på førsteplassen, og med en betydelig økning i forhold til tidligere. Hver sjette søppelpost du får i dag, stammer med andre ord fra indiske datamaskiner. USA har tradisjonelt ligget på toppen som spamprodusent, men de ligger nå på 3. plass og bare hver 15. søppelpost kommer nå fra Statene.

Problemet ventes å øke

Listen baserer seg på hvor Sophos har registrert at søppelposten umiddelbart kommer fra. Det er derimot vanskelig å si hvor de faktiske bakmennene befinner seg.

Spam blir vanligvis sendt fra et nettverk med malware-infiserte datamaskiner i såkalte botnet. Tallene sier derfor noe om hvor i verden datamaskiner er mest sårbare. 5,3 prosent av verdens Internett-brukere er i India, mens 16,1 prosent av verdens søppelpost stammer derfra.

Det ser ut til at et svært stort antall indiske datamaskiner har blitt innlemmet i botnet. Her misbrukes de til å spamme resten av verden, men det betyr nødvendigvis ikke at verdens største spammere befinner seg i India.

I dag har bare én tidel av Indias befolkning på over en milliard tilgang til Internett. Problemet er ventet å øke ettersom stadig flere kobler seg på, ettersom indiske PC-er ofte mangler grunnleggende sikkerhet.

Vil utdanne 500 000 IT-eksperter

Samtidig som Sophos-rapporten har blitt publisert, har den indiske regjeringen kunngjort at de vil utdanne 500 000 IT-eksperter i samarbeid med privat sektor for å bekjempe datakriminalitet. Det nye initiativet skal redusere nettruslene i løpet av de neste fem årene.

Dette dreier seg ikke bare om spam, men også om organiserte IT-angrep og spionasje fra Indias naboland, som Pakistan og Kina.

Her er Dirty Dozen-listen:

 1. India: 16,1 %
 2. Italy : 9,4 %
 3. USA: 6,5 %
 4. Saudi-Arabia: 5,1 %
 5. Brasil: 4,0 %
 6. Tyrkia: 3,8 %
 7. Frankrike: 3,7 %
 8. Sør-Korea: 3,6 %
 9. Vietnam: 3,4 %
 10. Kina: 3,1 %
 11. Tyskland: 2,7 %
 12. Storbritannia: 2,1 %
 13. Andre: 36,5 %

(Kilde: Naked Security)

annonse