– Vi tar sjanser med mobilen
Dropper passord, lagrer sensitiv informasjon og bruker ukritisk gratis trådløse nett.
Mer enn to tredjedeler (69 prosent) lagrer og benytter sensitiv informasjon på mobile enheter. Likevel har mer enn én tredjedel (35 prosent) ikke passordbeskyttelse på enheten. Det går frem av en fersk undersøkelse om europeeres onlineatferd på mobile enheter, gjennomført av sikkerhetsselskapet Symantec.
– Forbrukere bruker mobilen og andre mobile enheter til stadig flere ting, å navigere, dele, sosialisere og handle. Det mange ikke er klar over er at veldig mye privat informasjon er svært tilgjengelig om enhetene blir hacket, mistet eller stjålet. Forbrukere må ta noen grunnleggende og enkle forhåndsregler for å forhindre at informasjonen kommer på avveie, sier Kim Richard Olsen, Norton-ansvarlig hos Symantec i Norge.
Risikoatferd
Selv om 34 prosent av de spurte i undersøkelsen sier at de aldri ville gitt fra seg mobiltelefonen, og at 24 prosent oppgir at mobilen ville være en av de to viktigste gjenstandene å redde ved brann, mener Symantec at mange har en risikabel atferd på mobilen.
To av fem europeiske forbrukere sier de laster ned apper fra ukjente kilder, og mer enn én tredjedel bruker betalingsmetoder som ikke er sikre når de gjennomfører kjøp via mobile enheter. Det kan gjøre sensitiv informasjon som kredittkortdetaljer tilgjengelig for uvedkommende, advarer Symantec.
Bruker usikrede gratisnett
Nesten annenhver forbruker, 46 prosent, opplever det som risikabelt å koble seg til gratis og usikrede wifi-nett, men likevel velger 62 prosent å bruke disse nettene likevel. 43 prosent bruker nettene til å sjekke e-post, mens 18 prosent sjekker nettbank over gratis og usikrede wifi-tilkoblinger.
– Forbrukere vet hvor viktig det er å beskytte datamaskinen fra den store mengden trusler de kan møte både når de er på og av internett. Men disse forhåndsreglene må også tas for internettilkoblede mobiler som er minst like sårbare for nettkriminelle på jakt etter å stjele privatopplysninger eller for å svindle forbrukere. Ved tyveri er mye potensielt verdifull informasjonen i noen annens hender, sier Olsen.
Sikkert eller usikkert?
Likevel er det mange som har stilt spørsmålstegn ved om skremselsbildene som tegnes av sikkerhetsselskapene virkelig stemmer. I fjor høst gikk sikkerhetsselskapet F-Secure ut og advarte mot en voldsom vekst i antallet trusler på Android-plattformen, men senere ble det kjent at kun 146 av over 50 000 tilfeller av skadelig programvare kom fra Googles offisielle app-butikk – resten var apper som installeres fra ukjente kilder.
I januar i år gikk NorSIS, Norsk senter for informasjonssikring, ut og advarte mot at 2013 kan bli "mobilhackernes" år, og at brukerne vil bli mer utsatt for både skadevare og angrep på mobile betalingsløsninger.
Bruk av ansattes mobile enheter i jobbsammenheng (BYOD – Bring Your Own Device) gjør at det stilles strengere krav til retningslinjer og sikkerhetsregler for denne typen enheter, advarte NorSIS. De pekte på at sosiale medier blir en stadig mer utbredt angrepskanal, og at det kan være en utfordring for bedrifter at privat og jobbrelatert informasjon flyter over i hverandre.
Om appbutikkene er trygge eller ikke, spiller heller ingen rolle om telefonen skulle komme på avveie.
Les også: Brukte mobiler en gullgruve for kriminelle
(Kilde: Pressemelding)