Til hovedinnhold

Nokia-ansatte sultestreiker

Protesterer mot Microsoft-kjøp.

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

De ansatte ved Nokia-fabrikken i Chennai i India har varslet at de vil gå ut i én dags sultestreik i protest mot salget til Microsoft.

De ansatte aksjonerer for å få garantier om at ingen jobber skal forsvinne som følge av overføringen. Det varsles en opptrapping «med alle midler» etter det kommende delstatsvalget.

Fabrikken har fram til januar gått med tre skift per døgn og produsert 13 millioner telefoner i måneden. Nå går det bare ett skift per døgn, og produksjonen er nede i fire millioner telefoner. De ansatte ber lokale myndigheter om ikke å godkjenne ytterligere kutt. Fagforeningene bekymrer seg også for at faste ansatte skal måtte godta å bli kontraktsarbeidere etter overføringen.

I støtte til de streikende har lokale myndigheter i Tamil Nadu bedt Nokia stille økonomiske garantier for arbeidsplassene før en overføring.

Fabrikken i Chennai har allerede blitt en vesentlig snubletråd i Microsofts Nokia-kjøp. I tillegg til at de ansatte protesterer, anklager lokale myndigheter i Tamil Nadu Nokia for moms-svindel i milliardklassen, og stiller krav for å godkjenne fusjonen.

Avviser anklager om momsfusk

Indiske myndigheter har nedsatt krav om en økonomisk garanti på 3,4 milliarder kroner for å godkjenne overførselen av fabrikken fra Nokia til Microsoft.

Bakgrunnen for moms-saken er at myndighetene mistenker at Nokia kan ha solgt telefoner fra fabrikken i India, men oppgitt at de er beregnet på det utenlandske markedet for å slippe å betale moms til indiske myndigheter.

Moms-saken skal opp for delstatsdomstolen i Madras 1. april. Nokia avviser at de har gjort noe galt, og karakteriserer myndighetenes krav som grunnløst.

Drøyer med oppkjøp

Det har gått mange måneder siden nyheten kom om Microsofts kjøp av Nokias mobildivisjon. Fortsatt er ikke kjøpet formelt gjennomført. Årsaken til dette er at selskapet fortsatt venter på myndighetenes godkjennelse i flere viktige markeder.

Foreløpig har regulatoriske myndigheter i 15 markeder på tvers av fem kontinenter godkjent oppkjøpet, men fortsatt er det flere land som lar vente på seg, blant annet Kina.

I Kina har Samsung og Google uttrykt bekymring for at Nokia-patenter skal bli dyrere å bruke for konkurrentene etter oppkjøpet. Dermed øker faren for at Nokia vil måtte selge patentlisenser på billigsalg for å få avtalen igjennom hos kinesiske konkurransemyndigheter.

Les mer: Slik skal Windows ta innersvingen på Android

Kilder: (IT24, Economic Times of India)

annonse