Til hovedinnhold

Flere kjepper i hjulene for Nokia-kjøpet

Manglende godkjenninger gir utsettelse til april.

Det har drøyd lenge fra nyheten kom om Microsofts kjøp av Nokias mobildivisjon. Fortsatt er ikke kjøpet formelt gjennomført. Årsaken til dette er at selskapet fortsatt venter på myndighetenes godkjennelse i flere viktige markeder.

Foreløpig har regulatoriske myndigheter i 15 markeder på tvers av fem kontinenter godkjent oppkjøpet, men fortsatt er det flere som lar vente på seg, blant annet i de viktige markedene i Kina og India.

I Kina har Samsung og Google uttrykt bekymring for at Nokia-patenter skal bli dyrere å bruke for konkurrentene etter oppkjøpet. Dermed øker faren for at Nokia vil måtte selge patentlisenser på billigsalg for å få avtalen igjennom hos kinesiske konkurransemyndigheter.

Milliarder på spill

Ifølge analytikerne er dette alvorlig, da patentinntekter utgjør opptil halvparten av Nokias antatte inntjeningspotensial på 20 milliarder euro, eller 160 milliarder kroner.

Heller ikke i India har avtalen blitt endelig godkjent. Ifølge nyhetsbyrået Reuters kan dette skyldes en uløst skattesak mellom Nokia og delstaten Tamil Nadu.

Indiske myndigheter krever en garanti på 571 millioner dollar, 3,4 milliarder kroner, før Nokia får overføre selskapets fabrikk i Chennai til Microsoft.

Årsaken er uenighet om hvorvidt mobilene produsert ved fabrikken er solgt i India eller eksportert til utlandet, noe som gir lavere skattesats.

Det er ikke første gang en av Microsofts oppkjøpsprosesser trekker ut i tid. Da Microsoft kjøpte Skype i 2011, tok det fem måneder å fullføre kjøpsprosessen.

Les mer: Slik skal Windows ta innersvingen på Android

Kilder: (Reuters, Total Telecom, Nokia)

annonse